Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα στον νεοελληνιστή πανεπιστημιακό Mario Vitti (1926 -2023) από τον σκηνοθέτη και φίλο Κυριάκο Αγγελάκο (facebook, 15.2.2023)

 ..............................................................


              Mario Vitti (1926 - 2023)








"Με το Mario Vitti συναντηθηκα μια και μοναδικη φορα, πριν 10 χρονια τον Ιανουαριο 2013 στην Αθηνα. Ηρθε για να κανουμε ενα ντοκιμαντερ για τη σειρα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Ειχε μεσολαβησει η κοινη μας φιλη Ουρανια Λαμψιδου και ο Vitti δεν της χαλουσε ποτέ χατηρι. Αυτοδικαιως το ντοκιμαντερ ειναι αφιερωμενο σ'εκεινη. Ο Mario Vitti ηταν τοτε 87 χρονων και ειχε την ψυχη ενος αιωνιου εφηβου και ενα παιδικο, φιλοπεριεργο και φιλοπαιγμον παιδικο βλεμμα. Απο την αρχη εβαλε εναν ορο: να κανουμε μια ωρα διακοπη κατα τη μια το μεσημερι. Σκεφτηκα οτι ηθελε να τρωει, να ξαπλωνει στο ξενοδοχειο κλπ. Τιποτα απ'ολα αυτα: ηθελε να πινει το espresso τoυ και να ξεκουραζεται για λιγο. Στα γυρισματα ηταν απολαυστικος, Απειρες ιστοριες ξετυλιγονταν η μια μετα την αλλη, η Ρωμη διαδεχοταν. την Κωνσταντινουπολη και η Αθηνα την Ρωμη και ξανα πισω. Οσο για τα προσωπα μου ελεγε: ειχα την τιμη να ειμαι φιλος 4 ποιητων που πηραν Nobel, του Σεφερη, του Ελυτη, του Κουαζίμοντο και του Μοντάλε. Λατρευε το Νικο Κουνδουρο και θυμοταν με νοσταλγια τις νεανικες τρελες και εκδρομες με το ανοιχτο στρατιωτικο τζιπ του σκηνοθετη στα τελη του 50. Μια εποχη που καταγραφηκε εξαιρετικα με τη φωτογραφικη μηχανη του Vitti.
Μια φορα μονο δακρυσε. Οταν μιλησε με κλειστη στην camera για την τελευταια συναντηση του με τον επιστηθιο φιλο του Οδυσσεα Ελυτη, λιγες ημερες πριν το θανατο του ποιητη. Γυρισαμε στο φιλοξενο Ιταλικο Ινστιτουτο, στο Μουσειο Χατζηκυριακου Γκικα ("για το Mario ολοι οι χωροι, ολων των μουσειων Μπενακη ειναι στη διαθεση σου", μου ειπε ο αειμνηστος Αγγελος Δεληβοριας). Και η συναντηση του Vitti με το Δεληβορια ειναι μια απο τις πιο σημαντικες αναμνησεις που εχω απο αυτην τη δουλεια 42 χρονια. Τον ξεναγησε σε ολο το μουσειο, με τον θαυμασιο οπερατερ Γιαννη Δασκαλοθαναση να τους κυνηγαει απο οροφο σε οροφο, απο δωματιο σε δωματιο κι απο προθηκη σε προθηκη, ο Δεληβοριας να του δειχνει τα εκθεματα και ο Vitti να λεει μια ιστορια γυρω απο αυτα. Φυσικα τα πιο γαργαριστικα λεγοταν οταν εκλεινε η camera και τα γελια, τα πειραγματα και οι λεπτομεριες ηταν απεριγραπτα.
Περασαμε 4 μερες με το Mario Vitti μαζι και ηταν μια εμπειρια ζωης. Τον ευχαριστω απο την καρδια μου και θα τον θυμαμαι παντα. Καλο του ταξιδι. Εκει που παει θα τον περιμενει σκασμενος στα γελια ο Κατσιμπαλης φωναζοντας "Ρε Ιταλε τι ξερεις εσυ απο ελληνικη λογοτεχνία;"
(στο ντοκιμαντερ εκτος απο τον Αγγελο Δεληβορια για το Μario Vitti μιλανε ο Νασος Βαγενας, ο Διονυσης Καψαλης, ο Βρασιδας Καραλης, ο Δημητρης Αρβανιτακης. Οταν ρωτησα το Vitti για τον τιτλο του ντοκιμαντερ μου απαντησε με τον πιο φυσικο τροπο " Μario Vitti, νεοελληνιστης".)
εδω μπορειτε να δειτε το ντοκιμαντερ οσες και οσοι θελετε..."



Περισσότερες φωτογραφίες από το "Παρασκήνιο" για τον Μάριο Βίττι εδώ:https://www.facebook.com/photo?fbid=10223310620101809&set=pcb.10223310831947105

έγραψε ο σκηνοθέτης και φίλος στο fb Κυριάκος Αγγελάκος (facebook, 15.2.2023)


Δεν υπάρχουν σχόλια: