Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

"ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΤΩΡΑ" από τον πρώην υπουργό πολισμού και φίλο στο fb Νίκο Ξυδάκη (facebook, 8.2.2023)

 ..............................................................



ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΤΩΡΑ

από τον πρώην υπουργό πολισμού και φίλο στο fb Νίκο Ξυδάκη (facebook, 8.2.2023)


― Ο ξεσηκωμός των καλλιτεχνών ενάντια στον ανορθολογισμό και την κοινωνική μοχθηρία πυροδοτεί απρόσμενες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως συνέβη και με το λοκ-ντάουν.
Τα ενσωματωμένα μήντια σύντομα δεν θα μπορούν να αποκρύψουν τα γεγονότα.
― Σε μια κοινωνία παγωμένη και κατσιασμένη, μες στον φόβο και την προπαγάνδα, οι καλλιτέχνες δίνουν μαθήματα αγωνιστικότητας.
Οπως και οι αρχαιολόγοι, που αντιτίθενται μαχητικά στην αλλοτρίωση των μεγάλων μουσείων.
Όπως πρόπερσι οι εργαζόμενο στα ντελίβερι.
― Κορυφώνονται επιμέρους συγκρούσεις πληττόμενων κοινωνικών ομάδων με μια λούμπεν ελίτ, πολιτική και επιχειρηματική, που ισοπεδώνει δικαιώματα και ζωές.
Οι συγκρούσεις ακόμη δεν συντίθενται σε γενική πολιτική έκφραση, ίσως επειδή δεν υπάρχει ένας πολιτικός σχηματισμός ικανός να αντιληφθεί το εύρος και το βάθος αυτών των κοινωνικών κινήσεων. Ισως διότι στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι όλοι διεκδικούν τους φιλήσυχους φοβισμένους «κεντρώους», τα φαντάσματα της πτωχευμένης μεσαίας τάξης. Ισως διότι δεν γίνεται αντιληπτό ότι η πτωχευμένη μεσαία τάξη του χθες είναι το ογκώδες πρεκαριάτο του σήμερα, αυτό που καταλαμβάνει τους δρόμους.
― Οι άνθρωποι που βγαίνουν στο δρόμο και καταλαμβάνουν θέατρα αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, νιώθουν πάνω στα σώματά τους την εξουθένωση και την περιφρόνηση, και παράγουν πολιτική ― πολύ περισσότερη πολιτική και πολύ πιο ουσιαστική από όση παράγεται στο κοινοβούλιο και στα κόμματα.

 
[ Πρόχειρες σκέψεις με αφορμή τις καταλήψεις θεάτρων και την ομαδική παραίτηση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου ]


φωτογραφία: Maria Thanassoulia






Δεν υπάρχουν σχόλια: