Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

"Θηρευτικά έθιμα" έγραψε ο Παντελής Μπουκάλας ("ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19.04.2023)

 ...............................................................



Θηρευτικά έθιμα
                      



έγραψε ο Παντελής Μπουκάλας ("ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19.04.2023)




Με τις εκλογές σε απόσταση μηνός, λογικό είναι να διευρύνεται το θηρευτικό ρεπερτόριο των κομματικών αρχηγών. Λογικό είναι κατ’ αρχάς να λένε και να ξαναλένε όλοι τους ότι επίκεινται «οι κρισιμότερες εκλογές όλων των εποχών», μήπως και μειωθεί το ποσοστό της αποχής. Βέβαια, το ίδιο ακριβώς είπαν και στις προηγούμενες και τις προπροηγούμενες εκλογές, και πάει λέγοντας προς τα πίσω, όσοι ήταν και τότε αρχηγοί. Και μαζί τους οι κομματαρχίσκοι, που είδαν έκτοτε το κόμμα τους να εξαερώνεται. Οπότε και αποφάσισαν να ιδιωτεύσουν ή να προσδεθούν στο άρμα κάποιου ισχυρότερου, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο έθνος. Αμα τον έχεις τον καημό της προσφοράς, τον έχεις διά βίου. Και στην ανάγκη, θα περιπλανηθείς και σε πέντε κόμματα, με σταθερές πάντα τις απόψεις σου.


Οτι επίκεινται «οι κρισιμότερες εκλογές όλων των εποχών» θα το πουν οι αρχηγοί και στις επόμενες και τις μεθεπόμενες εκλογές, και πάει λέγοντας προς τα μπροστά. Μαζί τους θα το πουν όσοι εμφανιστούν σαν ιδιοκτήτες νέας κομματικής σφραγίδας, στην οποία αποδίδεται συνήθως η ονομασία «κίνημα». Στην Ελλάδα έχουμε υπερεπάρκεια «κινημάτων», παρά την πανθομολογούμενη κοινωνική ακινησία. Φτάσαμε, μάλιστα, στο σημείο να διαθέτουμε κόμμα με δύο «Κινήματα» στον τίτλο του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πιθανόν με την απατηλή ιδέα ότι δύο καταφάσεις μάς κάνουν κατιτίς το αληθινό.

Λογικό είναι επίσης να τηρούν απαρεγκλίτως οι αρχηγοί και οι υπαρχηγοί τους όλα εκείνα τα έθιμα που υποτίθεται ότι επιβεβαιώνουν πως είναι και αυτοί άνθρωποι σαν κι εμάς, απλώς έχουν πολύ περισσότερες ευθύνες από εμάς τους καθ’ έξιν ανέμελους και ανευθυνούληδες. Και σε λάιφ στάιλ εκπομπές θα εκθέσουν, λοιπόν, την «ανθρώπινη πλευρά τους». Και στην εκκλησία θα πάνε μεγαλοβδομαδιάτικα, φορώντας όποια προσωπίδα φαρισαίου βρουν πρόχειρη. Και μακριούς σταυρούς θα κάνουν, με το ένα μάτι στον φωτογράφο και το άλλο στον καμεραμάν, γι’ αυτό και στις πόζες ευλάβειας βγαίνουν περίπου σαν τον Βασίλη Αυλωνίτη στον ρόλο του Γύλου. Και μπότηδες θα σπάσουν στην Κέρκυρα, όπως ο κ. Τσίπρας. Και με το πλοίο της γραμμής θα γυρίσουν από την ακριτική Τήνο, όπως ο κ. Μητσοτάκης. Πώς αλλιώς θα μαθαίναμε εμείς ότι «περίμενε στην ουρά μισή ώρα μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες και στη διαδρομή έκανε πλάκα»; Και πώς θ’ αποφασίσουμε για την ψήφο μας, αν δεν πληροφορηθούμε εγκύρως ότι «φορούσε κάζουαλ ρούχα»; Με ντιμπέιτ θα αποφασίσουμε; Ημαρτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: