Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

"Το πρόσωπο δεν είναι άθροισμα οστών, σάρκας και μυών..." ένα ποιητικό σχόλιο της επικαιρότητας από τον συγγραφέα και φίλο στο fb Ηρακλή Λογοθέτη (facebook, 18.6.2024)

...............................................................




από τον συγγραφέα και φίλο στο fb Ηρακλή Λογοθέτη (facebook,  18.6.2024)


Το κεφάλι είναι η Ακρόπολη του σώματος και το πρόσωπο ο Παρθενώνας με τη ζωφόρο του εν κινήσει. Η στάση και οι κλίσεις του σώματος έχουν ασφαλώς τη δική τους βαρύνουσα σημασία αλλά αυτό που μας διακρίνει από τα ανώτερα θηλαστικά είναι κυρίως η ασυναγώνιστη εκφραστικότητα του προσώπου. Ολόκληρος ο χάρτης των συναισθημάτων του ανθρώπου αποτυπώνεται εν προόδω στην ανάταση της προσίδιας όψεώς του. Το πρόσωπο, στην έξαρση, στην ποικιλία και στην ταχύτητα εναλλαγής των μορφαστικών του εκδηλώσεων, είναι ο άγγελος της ψυχής στον κόσμο και του κόσμου στην ψυχή. Το πρόσωπο δεν είναι άθροισμα οστών, σάρκας και μυών αλλά η πολύτροπη αναγωγή τους σε μια ανεπανάληπτη ταυτότητα, στη μοναδικότητα ενός εκάστου.
Μια γροθιά στο στομάχι μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρή και εξίσου επικίνδυνη με μια γροθιά στο πρόσωπο. Το καταπρόσωπο πλήγμα εντούτοις διαφέρει: συνιστά πρόθεση καταστροφής της προσωπικότητας — και ασυγχώρητη απόπειρα φόνου εναντίον της ομορφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: