Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ στην ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι "1900 - Novecento" / Από τη δημοσιογράφο και φίλη στο fb Κωνσταντίνα Κοντάκου (facebook, 21.6.2024)

 ..............................................................


Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ στην ταινία του  Μπερνάρντο Μπερτολούτσι "1900 - Novecento"


Από τη δημοσιογράφο και φίλη στο fb Κωνσταντίνα Κοντάκου  (facebook, 21.6.2024) 


Ο Attila Mellanchini συγκαταλέγεται αναμφίβολα στα πλέον διαβόητα τέρατα των κινηματογραφικών ρόλων.
Το στυγνό, ψυχοπαθές, σαδιστικό, πέραν πάσης ανθρώπινης υπόστασης, πρόσωπο, ταυτόσημο με τον πλέον στυγερό φασισμό που υπηρετεί. Το ενσάρκωσε ο Donald Sutherland . Μόνο το ενσάρκωσε; Έγινε το ίδιο και το αυτό, μαζί με την ημίτρελλη σιχαμερή σύντροφό του, τη Regina, τη Laura Betti  που όμοια δεν έχει, στην ταινία-έπος τού Bernardo Bertolucci "1900 - Novecento".
Όσοι έχουμε δει και ξαναδεί την ταινία, δεν ξεπεράσαμε ποτέ τον φόβο που μάς προκάλεσε μια για πάντα ο Attila ακόμα και μέσα από την οθόνη. Το μίσος, ναι. Δεν φοβάμαι να ονοματίσω το συναίσθημα. Είναι αυτό που γεννά και ο ίδιος ο φασισμός. Ο Donald Sutherland  είδε την ταινία μόλις ολοκληρώθηκε. Τρόμαξε τόσο με τον εαυτό του -και με το ύψος τής ερμηνείας του σίγουρα- που τον οδήγησαν να υποδυθεί εκείνο το γέννημα ποιας αβύσσου. Και αρνήθηκε για πολλά χρόνια μετά να την παρακολουθήσει ξανά. Ουδείς γνωρίζει, κατά πώς λένε, αν την είδε ποτέ.
Είναι, δε, αξιοσημείωτο αρνητικά, ότι μες στο πλήθος των αφιερωμάτων, των αναφορών και των φωτογραφιών, η μνημειώδης παρουσία του στο 1900 υπολείπεται εντυπωσιακά και ερωτηματικά έως και είναι εντελώς εξαφανισμένη.
Όπως και η συμμετοχή του στα Κινήματα και τους Αγώνες για τα Πολιτικά και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δίπλα με την Angela Davis και τη Jane Fonda.
* η σκηνή που ακολουθεί, είναι για γερές αντοχές και δεν είναι η μόνη στο «Novecento» με τον συγκεκριμένο ρόλο.
Ο Attila Mellanchini εξηγεί πώς κατατροπώνεται ο κομμουνισμός, φέρνοντας ώς παράδειγμα ένα γατάκι:
«Εάν αυτό το γατάκι πιστεύει στον κομμουνισμό, εσύ δεν πρέπει να το σκεφθείς ούτε δεύτερη φορά. Δεν μπορείς να σκέφτεσαι αυτό το γατάκι. Στην έγνοια σου πρέπει να είναι όλα τα άλλα γατάκια στον κόσμο! Και έχεις χρέος να τα προστατέψεις, πρέπει να προστατέψεις όλα αυτά τα άλλα γατάκια! Πρέπει να κοιτάξεις αυτό το γατάκι και να πεις ότι δεν είναι γατάκι, είναι κομμουνιστής! Και πρέπει να ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ! »
Και ο Attila - Sutherland συνθλίβει το αθώο κεφαλάκι!
























Δεν υπάρχουν σχόλια: