Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

"Αχτσιόγλου vs Κασσελάκη" έγραψε ο Ηλίας Μαγκλίνης ("Καθημερινή", 16.9.2023)

 ...............................................................


Αχτσιόγλου vs Κασσελάκη



έγραψε ο Ηλίας Μαγκλίνης ("Καθημερινή", 16.9.2023)




Γράφαμε χθες σχετικά με το επίμαχο βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη στη Μακρόνησο ότι, παρά τη γενική κατακραυγή και τις εσωκομματικές αντιδράσεις, είναι πολύ πιθανό αυτό το ινσταγκραμικής υφής «στόρι» στο απόλυτο ιστορικό σύμβολο της καταπίεσης της ελληνικής Αριστεράς να βρει υποστηρικτές.

Πού; Σε ανθρώπους που ταιριάζουν με τον Στ. Κασσελάκη και που τους ταιριάζει ο Στ. Κασσελάκης: σε μέλη μιας μάλλον νεότερης γενιάς που αφενός δεν έχουν επί της ουσίας ιδέα τι σημαίνει Μακρόνησος, τόσο ως ιστορικό συγκείμενο όσο και ως ακραία ανθρώπινη εμπειρία. Ανθρωποι διαποτισμένοι από τη νανουριστική ελαφρότητα του καταιγισμού ωραιοποιημένων ψηφιακών εικόνων, που βρίσκουν πολύ «κουλ» τον περίπατο του λαμπερού υποψηφίου σε μια από τις μεγαλύτερες ντροπές της νεότερης Ελλάδας.

Ωστόσο δεν είναι μία μόνον γενιά, αυστηρά ηλικιακά μιλώντας. Δεν είναι π.χ. κάποιοι εικοσάρηδες και οι τριαντάρηδες μόνο. Είναι και κάμποσοι σαραντάρηδες-πενηντάρηδες που μοιάζουν να έχουν πια λησμονήσει τον εαυτό τους όπως ήταν χωρίς ψηφιακό άβαταρ πριν από την έλευση των κοινωνικών δικτύων και τώρα επιδίδονται σε έναν αλαφιασμένο, άτυπο πρωταθλητισμό στο Instagram. Είναι αυτοί που υποτίθεται ότι δεν μπορούν άλλο την «αριστερή μιζέρια» και βλέπουν τώρα εδώ κάτι με το οποίο ίσως και να ταυτίζονται.

Γεγονός είναι ότι στα λιμνάζοντα ύδατα της κούρσας για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ (υπόθεση ξεχασμένη από πολλούς εκτός Κουμουνδούρου μολονότι μιλάμε για την αξιωματική αντιπολίτευση), ο Στ. Κασσελάκης ήρθε κι έπεσε σαν μετεωρίτης σηκώνοντας απανωτά παλιρροϊκά κύματα.

Ετσι, αυτό που γράφαμε χθες, ότι η Μακρόνησος ίσως και να του έκανε καλό, εμμέσως το πιστοποιούν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: ναι μεν στο γενικό πλαίσιο προηγείται η Εφη Αχτσιόγλου, όμως σε δύο ειδικές κατηγορίες (όσοι δήλωσαν ότι θα πάνε σίγουρα ή πιθανόν να ψηφίσουν την Κυριακή και «ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη»), ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται, με το μεγάλο φαβορί, την κ. Αχτσιόγλου, να ακολουθεί. Στην πρώτη κατηγορία η διαφορά είναι 39%-31% υπέρ του, στη δεύτερη 40%-33%.

Οπως όλα δείχνουν, η αυριανή κάλπη στον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε δεύτερο γύρο, με «μονομαχία» των δύο αυτών υποψηφίων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλαδή, από τα βασικά στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης 2015-2019, ο οποίος σήκωσε το τεράστιο βάρος της οικονομικής πολιτικής, είναι πολύ πιθανό να μείνει απέξω.

Η εικόνα μπορεί να είναι αμείλικτη. Εκμηδενίζει προϋπηρεσίες, θητείες, έργα, θυσίες, σπουδές στην Οξφόρδη κ.ο.κ.

Το πνεύμα συνοψίζεται ως εξής: επικοινωνιακός να είσαι. Περσόνα να είσαι. Ή, αλλιώς: διαφορετικός να είσαι, βαρετός να ΜΗΝ είσαι και όλα τα άλλα είναι αδιάφορα. Αυτό, εν πολλοίς, είναι το πνεύμα της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: