Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

"ΣΥΡΙΖΑ: Θύμα φάρσας ή ιδανικός αυτόχειρας;" γράφει ο Τάκης Κατσαρός («Εφημερίδα των Συντακτών», 07.09.23)

 ..............................................................


ΣΥΡΙΖΑ: Θύμα φάρσας ή ιδανικός

 

αυτόχειρας;




γράφει ο Τάκης Κατσαρός («Εφημερίδα των Συντακτών», 07.09.23)

 

Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Κασσελάκης είναι απλώς ένας ευφυέστατος φαρσέρ. Σαν αυτούς που μπαίνουν στο Μπάκιγχαμ, φτάνουν μέχρι την κρεβατοκάμαρα της βασίλισσας και γελοιοποιούν τα μέτρα ασφαλείας. Ή σαν εκείνους τους "κλέφτες" με την απαστράπτουσα ευφυΐα  που αφού αφαιρέσουν  πίνακες διάσημων ζωγράφων από τα Μουσεία, τους επιστρέφουν, γιατί η ικανοποίηση και ο σκοπός τους  είναι να εκθέσουν την υποτιθέμενη ασφαλή τους φύλαξη.

Ας ευχηθούμε, ότι μια τέτοια "φιλοδοξία"  κίνησε το ενδιαφέρον του  ωραίου αυτού νέου. Και πώς την ημέρα που θα εκλεγεί δεύτερος, τρίτος, τέταρτος ή ακόμη και Πρόεδρος, θα αποκαλύψει την πραγματικότητα. Ότι, δηλαδή, έκανε την... πλάκα του.

Σε ένα κοινό, πολιτικό και κομματικό, που θα μείνει με το στόμα να χάσκει. Και μια ολόκληρη κοινωνία που αφού ξεπεράσει το σοκ και γελάσει με την καρδιά της, θα αναρωτιέται, σε ποιο έσχατο σημείο ανυποληψίας, αδιαφορίας και ανικανότητας έχει φτάσει η πολιτική, τα κόμματα, ακόμη και η "Αδιάλλακτη Φρουρά" της Δημοκρατίας, η Αριστερά που έχει ταχθεί "να φυλάει Θερμοπύλες".

Πώς, δηλαδή, είναι δυνατόν ένας ουρανοκατέβατος νεαρός  επιχειρηματίας, με μόνο εφόδιο ένα διάτρητο ή αμφιλεγόμενο βιογραφικό, να έρθει από το πουθενά, να ξεγελάσει ηγέτες, πολιτικά όργανα, "μπαρουτοκαπνισμένα" στελέχη και μέλη ενός Αριστερού μάλιστα κόμματος και να γίνει εν ριπή οφθαλμού και χωρίς καμιά κομματική ή πολιτική προϋπηρεσία, υπολογίσιμος παράγοντας ή ακόμη και επικεφαλής κόμματος και τέταρτος τη τάξει Πολιτειακός παράγοντας μιας χώρας.

Να βλέπουν με θλίψη και απορία Κεντρικές Επιτροπές, Πολιτικές Γραμματείες και τελικά χιλιάδες συνέδρους να χειροκροτούν ή να αποδέχονται ως υποψήφιο  (με κρύα καρδιά έστω) τον άνθρωπο που τους εξαπατά και να γίνονται ΟΛΟΙ μηδενός εξαιρουμένου, κομπάρσοι στην "πλάκα" που τους έχει στήσει ο απαράμιλλος αυτός φαρσέρ.

Μαζί με τη δημοσιογραφία, τους πολιτικούς αναλυτές,  τη διανόηση του χώρου που πλην λίγων εξαιρέσεων δεν είδαν, δεν άκουσαν και δεν κατάλαβαν τίποτα! 

Ελπίζω, με αληθινή ανακούφιση ο Κασσελάκης να είναι αυτό ακριβώς, ο ικανότατος "πλακατζής", που θα δείξει σε όλους πόσο γυμνός είναι ο Βασιλιάς. Ένας μεγάλος καθρέφτης που θα δείξει που έχουμε καταντήσει ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα, και ως κατ' όνομα Αριστερά, συλλογικά και ατομικά.

Αν όντως έχουμε να κάνουμε με έναν ταλαντούχο φαρσέρ, θα  αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτό το "παιδί θαύμα" και, βέβαια, η συμπερίληψη  του κατορθώματός του στα ρεκόρ Γκίνες.

Η περίπτωσή του θα διδάσκεται στις σχολές πολιτικής επιστήμης για πάντα. Πόσο "φτηνά", μπορεί να πραγματοποιηθεί από έναν αδίστακτο και φιλόδοξο  άνθρωπο και με το κατάλληλο σπρώξιμο από  διάφορα κέντρα και συμφέροντα,  η "επιθετική εξαγορά των μετοχών" και η "άλωση" ενός πολιτικού χώρου, χωρίς να πέσει μία ντουφεκιά.

Χωρίς ρετσινόλαδα  βασανιστήρια, φυλακές, εξορίες, Δεκεμβριανά, Γράμμο-Βίτσι, Μακρονήσια, εκτελέσεις,  χούντες και μνημονιακούς εκβιασμούς. Αρκεί, ο ίδιος αυτός χώρος, να έχει υπονομευθεί από τα μέσα, να έχει χάσει την ταυτότητά του, να διαθέτει ηθικό ίσα με την κάλτσα του,  να έχει εμποτιστεί από εξουσιολαγνεία, κυβερνητισμό και αρχηγισμό και να είναι έτοιμος να πιει το "νερό του Καματερού" από κάθε κομπογιαννίτη  που θα εμφανιστεί ως Μεσσίας.

Ένα προκαταβολικά μπράβο λοιπόν  στον "μαγικό" και δαιμόνιο Στέφανο Κασσελάκη, που απέδειξε πόσο δίκιο είχε ο Μαρξ  όταν έγραφε για την ιστορία που επαναλάμβανεται ως τραγωδία ή ως φάρσα.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ή ζημιά θα είναι πράγματι ανεπανόρθωτη, αν αποκαλυφθεί ότι έπεσε θύμα μιας τόσο μεγάλης και έξυπνης απάτης, που είχε αντιγράψει έξοχα τον "αυτοδημιούργητο" τραμπικό τρόπο πολιτικής επικοινωνίας και διεμβολισμού του πολιτικού συστήματος.  

Το κόμμα αυτό θα  έχει φτάσει έτσι  στα όρια του πολιτικού του εκφυλισμού  με ευθύνη όλων όσοι ήταν υπεύθυνοι για την προφύλαξη των πολύτιμων "τιμαλφών" της Αριστεράς και αδιαφόρησαν.

Και αληθινά δεν ξέρω αν ο εξευτελισμός  θα είναι μεγαλύτερος αν αποδειχθεί ότι έπεσε θύμα μιας "στιγμιαίας" φαρσοειδούς εξαπάτησης  ή αν αναδείξει ως αρχηγό του ή μόνιμο "μεγαλομέτοχο" στο όποιο  πολιτικό κεφάλαιο του έχει απομείνει, τον πολιτικά ανύπαρκτο Στέφανο Κασσελάκη.

Σε κάθε περίπτωση, φαρσέρ ή "αυθεντικός" υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης,  ας φροντίσουν όσοι/ες προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες να μην αποτελέσουν τα "κορόιδα του". Αρκετά ως εδώ.

ΥΓ:  Αν ισχύουν όσα γράφτηκαν παραπάνω περί φαρσέρ, υποθέτω πως όταν ο κ. Κασσελάκης παρουσιάσει πώς έστησε τη φαρσοκωμωδία του, θα θυμίσει ότι κατά καιρούς έστελνε μηνύματα, να μην τον παίρνουν στα σοβαρά. Και θα εξηγήσει πώς το  γεγονός ότι συνέχιζαν να μην τον παίρνουν χαμπάρι τού ανέβαζε την όρεξη και την αδρεναλίνη να πάει παρακάτω. Να πει για παράδειγμα πόσο εντύπωση του έκανε ότι δεν ίδρωσε το αυτί των περισσοτέρων με τα κραυγαλέα ψέματά του για το "Παραδικαστικό" που δήθεν κατέστρεψε την οικογένειά του ή η αυτοπαρουσίασή του ως "Βασιλάκη Καΐλα" που "μπάρκαρε" στην Αμερική. Οι απίθανες μπαλαφάρες περί "αυτοδημιούργητου" επιχειρηματία ή πόσο μίσησε το Κεφάλαιο που για να το εκδικηθεί έγινε...εφοπλιστής. Θα κάνει λόγο επίσης για την τελευταία του απόπειρα να στείλει το μήνυμα ότι κάνει πλάκα: την αναγγελία της  υποψηφιότητάς του σε ένα κομμουνιστογενές κόμμα,  από τους τάφους του διώκτη του κομμουνισμού (με το "ιδιώνυμο" που θέσπισε), Ελευθερίου Βενιζέλου και του κομμουνιστοφάγου γιου του Σοφοκλή. 

"Όταν ούτε τότε κατάλαβαν τίποτα, πείστηκα" θα πει ο Κασσελάκης "ότι μπορώ να φτάσω την "πλάκα" μου μέχρι τέλους". Και, πιθανότατα, θα κλείσει το αποκαλυπτικό  βιντεάκι του, λέγοντας: "Με λένε Στέφανο και μου αρέσουν οι ωραίες "πλάκες". Δεν φταίω για αυτό που συνέβη. Είχα να κάνω με  ιδανικούς αυτόχειρες".

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: