Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Αμετακίνητοι στο Σύνταγμα οι "αγανακτισμένοι" (από το TVXS, 29/6/2011)


Αμετακίνητοι στο Σύνταγμα οι «αγανακτισμένοι»

Παρά τη βροχή από τα χημικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος χθες, παρέμειναν επιτόπου. Για σήμερα, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, προγραμματίζουν περικύκλωση της Βουλής, όπου στις 14.00 ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Νέα πορεία του ΠΑΜΕ στις 10.00 το πρωί, ενώ η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 19.00, με σημείο έναρξης την πλατεία Κλαυθμώνος. Σε στάση εργασίας θα προχωρήσουν και σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τις 11 έως τις 3.
Παρά την ασφυκτική ατμόσφαιρα γύρω από το Σύνταγμα, λόγω της ανεξέλεγκτης ρίψης χημικών αερίων από τα ΜΑΤ, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, οι πολίτες παρέμειναν συγκεντρωμένοι στην πλατεία ενώ με τη δύση του ήλιου πολλαπλασιάστηκαν και παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την μεγάλη συναυλία που στήθηκε στο κάτω μέρος της πλατείας. Για τους διαδηλωτές τραγούδησαν μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, οι Tiger Lilies, κ.α.
Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν εκ νέου απεριόριστα χημικά αέρια κατά του μεγάλου πλήθους, παρά τον αριθμό των συγκεντρωμένων (όπου υπήρχαν ηλικιωμένοι, βρέφη, νήπια και οικογένειες) και το γεγονός ότι ήταν νύχτα και το πλήθος κινδύνευε να ποδοπατηθεί, με αφορμή τους γνωστούς “άγνωστους” νεαρούς που εκτόξευσαν αντικείμενα κατά των διμοιριών των ΜΑΤ.
Η πλατεία μετατράπηκε εκ νέου σε θάλαμο αερίων, ωστόσο παρά τη δυσφορία και τα αναπνευστικά προβλήματα οι συγκεντρωμένοι δεν αποχωρούσαν από την πλατεία ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα. Παρόλα αυτά, η ρίψη χημικών από πολλές πλευρές περιμετρικά της πλατείας κατέστησαν αδύνατη την συνέχιση της μεγάλης συναυλίας που είχε ξεκινήσει από νωρίς το βράδυ.
Αξίζει να σημειωθεί πως Σύνταγμα έφτασαν εκατοντάδες πολίτες από την Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο ενώ για την Τετάρτη, αναμένονται από τη Θεσσαλονίκη άλλα 7 λεωφορεία και 50 ΙΧ με «Αγανακτισμένους».
Οπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ από την Αστυνομία, κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 10 πολίτες και 37 αστυνομικοί. Σύμφωνα με τις αρχές έγιναν 14 συλλήψεις και 17 προσαγωγές.

Συνεχίζεται η 48ωρη απεργία

Απεργούν και σήμερα, για δεύτερο 24ωρο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκτός από το μετρό που θα λειτουργήσει κανονικά για να εξυπηρετηθούν οι διαδηλωτές. Οι συρμοί του ωστόσο δεν κινούνται στο τμήμα από το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο, καθώς το τμήμα αυτό αποτελεί δίκτυο του ΟΣΕ, ο οποίος απεργεί.
Στάσεις εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ θα γίνουν την Τετάρτη, ενώ σε αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από τις 7 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ και οι εργαζόμενοι στην πολιτική Αεροπορία.
Δεμένα παραμένουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά καθώς, παρότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση, άλλες πρωτοβάθμιες ναυτεργατικές οργανώσεις απεργούν: Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται οι ενώσεις μηχανικών και ηλεκτρολόγων-ηλεκτρονικών των πλοίων ενώ σήμερα απεργούν και οι ναυτικοί. Σε 24ωρη απεργία προχωρεί αύριο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στα λιμάνια της Αττικής.
Στην απεργία συμμετέχουν σήμερα και οι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία θα μείνουν κλειστά από τις 8:30 έως τις 2:30 το μεσημέρι.

Σημεία συγκέντρωσης για την περικύκλωση της Βουλής

Τρία σημεία συνάντησης έχουν ορίσει για σήμερα οι διαδηλωτές: στην πλατεία Συντάγματος, στην Ρηγίλλης και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι λαϊκές συνελεύσεις των βορείων προαστίων έχουν δώσει ραντεβού στον σταθμό του μετρό «Ευαγγελισμός», των νοτίων και ανατολικών προαστίων στο Καλλιμάρμαρο και των δυτικών προαστίων στο Σύνταγμα.
Επιπλέον, οι διαδηλωτές ζητούν από όσους συμπολίτες δεν μπορούν να «κατέβουν» με τα πόδια, να δημιουργήσουν… αγωνιστικό μποτιλιάρισμα οδηγώντας με μειωμένη ταχύτητα γύρω από το κέντρο. 

Το Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος
Είναι καταδικασμένοι στη ματαίωση και εμείς στη νίκη!
Χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στο κάλεσμα των σωματείων και του κινήματος των πλατειών για 48ωρη γενική απεργία, για την ακύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στο δρόμο.
Με την ορμή που διακρίνει όσους έχουν το δίκιο με το μέρος τους και με μόνη αμυντική ασπίδα το σώμα και την αποφασιστικότητα του «ως εδώ!», συγκεντρωθήκαμε μπροστά από το προπύργιο του αίσχους (Κοινοβούλιο), στην πλατεία Συντάγματος. Οι φωνές μας ενώθηκαν με τις φωνές των αγανακτισμένων και αποφασισμένων από την Καλαμάτα και απ’ όλη την Πελοπόννησο, την Κέρκυρα και τα Χανιά. Ενώνονται με τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα, με όλους όσους δεν επιθυμούν την αφάνεια της ζωής τους υποκύπτοντας στα ψευδή διλλήματα της κυβέρνησης, της Τρόικας και των τραπεζιτών.
Η στάση της αστυνομίας, του κατασταλτικού βραχίονα των πολιτικών του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμού - αν και καθόλα αναμενόμενη - καθόλα εξοργιστική: καταιγιστική ρίψη δακρυγόνων (ακόμη και στο σταθμό Πρώτων Βοηθειών της πλατείας), τραυματισμοί διαδηλωτών (πάνω από 270), περικύκλωση με απειλή εκκένωσης της πλατείας, γυμναστικές επιδείξεις χημικής και στρατιωτικής πυγμής. Μάταια όμως…
Ο κόσμος, όλοι εμείς, παρακάμπτοντας και υπερβαίνοντας το κατασταλτικό νέφος και την πολιτική περιβαλλοντική καταστροφή έχουμε πάρει την κατάσταση στα χέρια μας! Καιρός ήταν! Με ποδόσφαιρο, χορό, μουσική, και αλυσίδες αλληλεγγύης στο κέντρο της πλατείας ανακαταλάβαμε το χώρο υποχρεώνοντας τις δυνάμεις καταστολής να υποχωρήσουν! Παρά τον οχετό των χημικών, το πλήθος των διαδηλωτών επιμένει: Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν αυτοί!
Και για να μην ξεχνιόμαστε : Όσοι μας πνίγουν με τα δακρυγόνα, θα πνιγούν από την αγανάκτηση μας! Συνεχίζουμε το 48ωρο στο δρόμο.
Όλοι και όλες στη συναυλία στις 6.00 και αύριο στα μπλόκα από τις 8 το πρωί!
Τα Μνημόνια πέφτουν!
Ή αυτοί ή εμείς!

…Κι επειδή το δίκιο το χουμε εμείς, στο δίλημμα η απάντηση είναι μια, η εξής: Εμείς! Μέχρι τη νίκη!

Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα στους δρόμους
 κάντε κλικ εδώ http://www.tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%C2%AB%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9%C2%BB για να δείτε εξαιρετικές φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις του τελευταίου 24ώρου. Αφιερωμένες εξαιρετικά στα παχύδερμα της Βουλής - θαυμαστά τα έργα τους και τα αποτελέσματα της "προσφοράς" τους: ασπρομάλληδες με αντιασφυξιογόνες μάσκες στο Σύνταγμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: