Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ για πρωθυπουργούς υπό επιτήρησιν...

«Αν σκοντάψει, πρέπει να στηρίζεται· αν διαπράττει σφάλματα, πρέπει να καλύπτονται· αν κοιμάται, δεν πρέπει να ενοχλείται άνευ λόγου· αν δεν αξίζει, πρέπει να τσεκουρώνεται».
                                  Ουίνστον Τσόρτσιλ 
                (για πρωθυπουργούς, υπό επιτήρησιν)


   Το διάβασα εδώ
και μου θύμισε την άλλη περίφημη φράση του που είπε στον Ντμίτρι Κέσσελ τον φωτογράφο της ιστορικής σύσκεψης στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών τα Χριστούγεννα του 1944 (μες στα "Δεκεμβριανά"), όταν του ζήτησε να μην φωτογραφίζει αυτόν, αλλά τους Έλληνες αντιπάλους πολιτικούς αγριοφωνάζοντας :  "Φωτογράφισε τους Έλληνες, όχι εμάς. The Greeks! Μ' ακούς; Το show είναι των Ελλήνων!"* 
   Τη σημασία αυτής της φράσης ακόμα μου φαίνεται ότι οι Έλληνες πολιτικοί, αλλά ούτε κι ο λαός μας - αν την πληροφορήθηκε - ποτέ την κατανόησαν, ούτε την έλαβαν σοβαρά υπ' όψιν τους. Κι όμως ήταν (και είναι) η φράση - κλειδί για τις μεταπολεμικές (μέχρι και σήμερα) περιπέτειες της χώρας μας και του λαού μας.

*: από το βιβλίο του φωτογράφου Ντμίτρι Κέσσελ με τις φωτογραφίες από τα  " Δεκεμβριανά  ", αλλά και από το βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα  "Το show είναι των Ελλήνων "



 Η πάνω φωτογραφία είναι από τη σύσκεψη που αναφέραμε και είναι του Κέσσελ, ενώ στην κάτω φωτογραφία είναι ο Τσόρτσιλ (δεξιά) με τον παππού του Γιωργάκη, Γεώργιο Παπανδρέου (πρωθυπουργό των  ¨" Δεκεμβριανών " και  " τσεκουρωμένο  " πολλάκις από τον ξένο παράγοντα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: