Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Βουλή: Δύο μέτρα και δύο σταθμά της εξυγίανσης (από το TVXS, 29.6.2011) ή τα ελληνικά παχύδερμα σιτίζονται στη Βουλή...


Βουλή: Δύο μέτρα και δύο σταθμά της εξυγίανσης

Βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα όπου πρόκειται να συνεδριάσει (;) μια από τις ουκ ολίγες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Υπογράφει για να δηλώσει «παρών» και έπειτα απομακρύνεται. Με αυτόν τον απλό τρόπο, το «κοντέρ» έχει γράψει για τον Έλληνα φορολογούμενο 240 ευρώ. Ανάλογες πρακτικές αποτελούν γεγονός, σήμερα, παρόλες τις γενικευμένες συνθήκες λιτότητας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η ιδιότητα του βουλευτή επί της ουσίας εξαιρείται.
Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του μέσου βουλευτή ανέρχονται σε τουλάχιστον 7.000 ευρώ. Ο ίδιος δικαιούται επιδομάτων, πολυτελούς αυτοκινήτου και τουλάχιστον 4 βοηθών οι οποίοι συχνά είναι «δικοί» του άνθρωποι, ενώ τυγχάνει φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών προνομίων, καθώς με μόλις 2 θητείες στο Κοινοβούλιο είναι δυνατό να εξασφαλίσει σύνταξη η οποία αγγίζει ακόμη και τα 7.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, η εργασία του στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών επιτροπών αμοίβεται επιπλέον, με 240 ευρώ κάθε φορά. Μάλιστα, όπως μια σειρά κοινοβουλευτικών συντακτών είναι σε θέση να γνωρίζει, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δηλώνεται πρόσκαιρα παρουσία -για να καταβληθεί η αμοιβή- χωρίς να ακολουθήσει η απαιτούμενη εργασία. Η λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών φαίνεται να έχει επεκταθεί ως αντίβαρο μετά την υπαγωγή των βουλευτών στις μισθολογικές ρυθμίσεις του 2010.
Εν μέσω αυτής της πραγματικότητας, ο προϋπολογισμός της Βουλής το 2009 ανήλθε στα 222,1 εκατ. ευρώ, το 2010 στα 218,2 εκατ. ευρώ και το 2011 στα 197,9 εκατ. ευρώ.
Πάντως, μέσα από το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται έκτακτη εισφορά κατά 5% στα υψηλά εισοδήματα της δημόσιας διοίκησης. Ανάμεσα σε άλλα, αναμένεται να μειωθεί η αμοιβή των βουλευτών για τη συμμετοχή στις επιτροπές.
Το τελευταίο διάστημα, δηλώσεις βουλευτών όπως οι κ.κ. Δημήτρης Δρούτσας και Κυριάκος Μητσοτάκης για την περικοπή προνομίων του κλάδου προκάλεσαν αντιδράσεις συναδέλφων τους. Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: