Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

"Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Λίντιγκτον για το περιουσιακό" (SigmaLive, 29/6/2011) και το "Χρυσοπράσινο φύλλο" ελάχιστη παραμυθία σε μια τραγωδία που κρατάει χρόνια. Άμπωτε...

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Λίντιγκτον για το περιουσιακό





  • Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Λίντιγκτον για το περιουσιακό
  • ΥΠΕΞ : "Το λιγότερο ατυχής η δήλωση"
  • ΕΔΕΚ: "Απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Λίντιγκτον".
  • Οικολόγοι: "Απαράδεκτες οι δηλώσεις του"
Τις έντονες αντιδράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και των κομμάτων προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντιγκτον για το θέμα των περιουσιών.
Ο κ.Λίντιγκτον, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραλλήλισε τον σφετερισμό των κλεμμένων ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, με τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν από την αγορά ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές από Βρετανούς.
ΥΠΕΞ : "Το λιγότερο ατυχής η δήλωση"

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στις δηλώσεις του κ. Λίντιγκτον  χαρακτηρίζει «το λιγότερο ατυχή τη σύγκριση και τον παραλληλισμό του σφετερισμού των κλεμμένων ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, με τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύπτουν από την αγορά ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές από Βρετανούς».
Οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες, επισημαίνει το ΥΠΕΞ , «εκδιώχθηκαν από τις περιουσίες του με τη βία των όπλων και ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής». Στην ανακοίνωση προστίθεται, πως «παρά το γεγονός ότι νομικά ή άλλα προβλήματα, που ενδεχομένως να προκύπτουν από την αγορά ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές από Βρετανούς», δεν εγέρθηκαν στις συναντήσεις του κ. Λίντιγκτον, «η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση και επίλυσή τους». Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάσκεψη Τύπου στη Λευκωσία και σε ερώτηση για το θέμα της αγοράς περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα από Βρετανούς πολίτες, ο κ. Λίντινγκτον είπε πως το θέμα των περιουσιών δεν περιορίζεται μόνο στο «βόρειο τμήμα του νησιού». Υπάρχουν, είπε, «και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τίτλους για μερικούς απόδημους Βρετανούς που ζουν στο νότιο τμήμα του νησιού».

ΕΔΕΚ: Απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Λίντιγκτον.
Απαράδεκτες και προκλητικές θεωρεί τις  χθεσινές δηλώσεις του κ.  Λίντιγκτον,  ΕΔΕΚ. Ανιστόρητη, αντινομική και αδιανόητη ήταν σύμφωνα με την ΕΔΕΚ,  η δήλωση του με την οποία εξομοίωσε το σφετερισμό των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα με προβλήματα έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας στις περιοχές που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Για το Βρετανό Υφυπουργό, σημειώνει η ΕΔΕΚ, η ξένη στρατιωτική κατοχή και το όργιο σφετερισμού των Ελληνοκυπριακών περιουσιών εξισώνεται με τις όποιες τυχόν καθυστερήσεις υπάρχουν στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στο νόμιμο Κυπριακό κράτος. Το οποίο θρασύτατα χαρακτηρίζει ως ΝΟΤΟ.
Σαφής υπήρξε επίσης, προσθέτει η ΕΔΕΚ ο υπαινιγμός του Βρετανού Υφυπουργού ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσφορά καλών υπηρεσιών για λύση του Κυπριακού αν η παρούσα διαδικασία δεν τελεσφορήσει, υιοθετώντας έτσι τη λογική της τελευταίας ευκαιρίας. Τέλος η ΕΔΕΚ καλεί  την Κυβέρνηση να αντιδράσει στις απαράδεκτες θέσεις του Βρετανού Υφυπουργού ζητώντας εξηγήσεις από τη Βρετανική Κυβέρνηση.

Οικολόγοι: "Ο κ. Λίντινγκτον πρέπει να πάρει απάντηση"
Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων επισημαίνει ότι ο κ. Λίντινγκτον πρέπει να πάρει απάντηση, αφού δεν μπορεί να εξισώνει τις αυθαιρεσίες κάποιων επιχειρηματιών γης (και άλλων), την ανοχή που επέδειξαν οι αρμόδιες αρχές, την απηρχαιωμένη γραφειοκρατία και το νωθρό σύστημα δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συστηματική και οργανωμένη από τις κατοχικές αρχές εκμετάλλευση των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σημειώνει ότι όλοι οι Βρετανοί αγοραστές Ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα δεν είναι θύματα, είναι θύτες. Πρόκειται για κοινούς κλεπταποδόχους σε αντίθεση με τους Βρετανούς αγοραστές γης στην ελεύθερη Κύπρο, αρκετοί (όχι όλοι) από τους οποίους έπεσαν θύματα απατεώνων ή της Κυπριακής κακοδαιμονίας. Η διάκριση των περιπτώσεων είναι σαφής όπως σαφής είναι και η πολιτική θέση της Βρετανίας να εξισώσει το θύτη με το θύμα, καταλήγουν οι Οικολόγοι.

http://www.sigmalive.com/news/politics/397193




Δεν υπάρχουν σχόλια: