Τρίτη 14 Μαΐου 2024

"Τι συμβαίνει στις σχέσεις Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας;" γράφει ο Θεόδωρος Γεωργίου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 14.05.24)

 ..............................................................



Τι συμβαίνει στις σχέσεις Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας;


γράφει ο Θεόδωρος Γεωργίου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 14.05.24)



Οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Αθηνών και Σκοπίων είναι δραματικές. Οταν ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα εθνικά κράτη, δηλαδή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών η διεθνής κοινότητα βίωσε σε ύψιστο βαθμό μια κορυφαία στιγμή πολιτικού διαφωτισμού: οι δύο χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών όχι ως διοικητικό έγγραφο, αλλά ως κείμενο εθνικής αυτοσυνείδησης και για τις δύο πλευρές στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης. Με απλά λόγια, οι δύο χώρες επαναπροσδιορίστηκαν ως εθνικές οντότητες.


Εκείνη την περίοδο, θα ήθελα να ενημερώσω τους αναγνώστες μας ότι συμμετείχα δυναμικά και ενεργά για να καταστεί η προσέγγιση των δύο εθνικών κρατών πολιτική πραγματικότητα στην εποχή μας.

Η σημερινή κατάσταση δυστυχώς μας οδηγεί σε συνθήκες πολιτικής απογοήτευσης και απόγνωσης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει επειδή οι συναισθηματικές συνθήκες των εθνικών ταυτοτήτων επισκιάζουν ό,τι λογικό μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Θυμάμαι τον Hegel, ο οποίος έλεγε πως ό,τι είναι λογικό είναι πραγματικό και αντιστρόφως, ό,τι είναι πραγματικό είναι και λογικό.

Δυστυχώς και για τις δύο αυτές χώρες το εγελιανό ερμηνευτικό σχήμα που ανέφερα δεν βρήκε εφαρμογή! Αντιθέτως, χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών τα δύο μέρη βρίσκονται στο «σημείο μηδέν» της πολιτικής συνύπαρξης. Αυτή η παθογένεια είναι δημιούργημα και της Αθήνας (πιο συγκεκριμένα του Μητσοτάκη) και των Σκοπίων (της νέας πολιτικής ηγεσίας). Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι δύο χώρες έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα οπισθοδρόμησης! Η Ελλάδα στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης δεν θα βρει τον δρόμο που θα την έκανε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και η Βόρεια Μακεδονία θα πελαγοδρομεί και κατά τον 21ο αιώνα σε συνθήκες εθνικής αυτοπροσδιοριστίας.

Κλείνω αυτή τη σύντομη παρέμβασή μου με την επισήμανση ότι για την κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (2019-2024) - δεν προχώρησε η εθνική πολιτική που χάραξε η Συμφωνία. Δεν υπεγράφη ούτε μία φράση από τα τρία μνημόνια-επακόλουθα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η πρόεδρος της Β. Μακεδονίας Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της έβγαλε μια έλλογη κραυγή απόγνωσης μπροστά στην πολιτική ολιγωρία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Το ναυάγιο της πολιτικής εφαρμογής ελπίζω ότι θα οδηγήσει και τις δύο πολιτικές ηγεσίες των δύο κρατών μπροστά στον καθρέφτη και της εθνικής αυτογνωσίας και της παγκοσμιοποίησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: