Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

"Αποχαιρετισμός στον Σέργιο Γκάκα" έγραψε ο Απόστολος Λυκεσάς (¨Εφημερίδα των Συντακτών", 02.10.24)

 



Αποχαιρετισμός στον Σέργιο Γκάκα





έγραψε ο Απόστολος Λυκεσάς  (¨Εφημερίδα των Συντακτών", 02.10.24) 



Ένας σπουδαίος άνθρωπος και πολυπράγμων καλλιτέχνης -συγγραφέας, σκηνοθέτης, ραδιοφωνικός παραγωγός- «έφυγε» από κοντά μας πολύ νωρίς.


Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο φίλος Σέργιος Γκάκας δεν είναι πλέον μαζί μας. Χτυπήθηκε από τον Aγγελο του Ακαριαίου μόλις στα 67 χρόνια του, λίγες μόνο ώρες αφότου μου είχε τηλεφωνήσει για να ανταλλάξουμε νέα, πικρόχολα σχόλια για τα πολιτικά του καιρού, να κάνει παρατηρήσεις ή να μου επιδαψιλεύσει φιλοφρονήσεις για κάποιο κείμενο στην «Εφ.Συν.». Κι οι γραμμές αυτές σύρονται με τη φωνή του μέσα στο κεφάλι μου «ναι, έχω τελειώσει κάτι καινούργιο και θα πάει για δημοσίευση, αλλά αυτά καλά θα κάνεις να έρθεις στην Αθήνα να τα πούμε από κοντά πίνοντας…». Μπορεί να ήταν ιδέα μου αλλά στη ρίζα της φωνής του άκουγα τον απόηχο, το μαράζι που τον έτρωγε από τη μέρα που κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του στην καταραμένη φωτιά του περασμένου καλοκαιριού, «τα βιβλία μου όλα, φωτογραφίες, αναμνήσεις, προσωπικά και οικογενειακά κειμήλια, τίποτα δεν έμεινε κι αυτά δεν αναπληρώνονται με τίποτα… αυτά κλαίω».


Είχε μια περίεργη, συνωμοτικού περιεχομένου σχέση με τη Θεσσαλονίκη ο Σέργιος. Στο εμβληματικό του μυθιστόρημα «Κάσκο» (2001 εκδ. Καστανιώτης) σείεται το χώμα στον υγρό και μουντό κήπο μιας πόλης που δεν υπάρχει πια, την τσαλαπάτησαν, αλλά ζουν ακόμη άνθρωποι που την είχαν κάνει μυθολογία και κρύβονται πια σαν ο Φίλιπ Μάρλοου να βγήκε στην παρανομία. Κι από αυτή τη ζώσα μέχρι σήμερα μυθολογία ο Σέργιος είχε ανασύρει τον ήρωά του Συμεών Πιερτζοβάνη, κι όλο σκέφτομαι τώρα αν στον αληθινό «Συμεών» αξίζει να τηλεφωνήσω, να του πω το μαύρο νέο, πως πέθανε ο δεύτερος πατέρας του…




Τα νέα σαν κεραυνός ήρθαν στο μέιλ χθες πρωί πρωί από την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), στην οποία ο Σέργιος Γκάκας είχε αναλάβει για δεύτερη φορά πρόεδρος (την πρώτη ήταν η περίοδος 2017-2019). Η ανακοίνωση της Λέσχης είναι τόσο πλήρης που αντιπροσωπεύει όσους γνώρισαν και συναναστράφηκαν τον Σέργιο: «το νέο της απώλειάς του μάς φαίνεται αδιανόητο και μας αφήνει αληθινά απαρηγόρητους». Οπως αναφέρει η ΕΛΣΑΛ «ο “δικός μας” Σέργιος ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας άνθρωπος του Πολιτισμού και των Τεχνών, εξαιρετικός συγγραφέας, αυθεντικός λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, χωρίς πόζα και σπουδαιοφανές ύφος, ήπιος και χαμηλότονος αλλά με στέρεες απόψεις για τη ζωή και τον κόσμο, με κοφτερό χιούμορ που εντούτοις δεν εκμηδένιζε, φίλος με αυθεντικό ενδιαφέρον για όλους και όλες μας. Το έργο του αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημείο αναφοράς και παρακαταθήκη για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, ο ίδιος πρότυπο για τους νεότερους συγγραφείς. Η ΕΛΣΑΛ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σημαντικό συγγραφέα και τον σπουδαίο φίλο. Θα τον θυμάται και θα τον μνημονεύει πάντα – εν τέλει, τον οριστικό θάνατο τον φέρνει η λησμονιά. Αλλά, χωρίς τον Σέργιο, κανείς και καμία από εμάς δεν θα είναι πλέον ο ίδιος/η ίδια…».


Ο Αχιλλέας Κυριακίδης συνόψισε τα υπόλοιπα του Σέργιου στην ανάρτησή του: «Σημαντικός θεατράνθρωπος, σημαντικός ραδιοφωνικός παραγωγός, σημαντικός συγγραφέας (το έξοχο νουάρ μυθιστόρημά του “Κάσκο” είναι ίσως το “Κιβώτιο” της σύγχρονης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας), σημαντικός πολίτης (σπουδαία η πολιτιστική δράση του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) και, πάνω απ’ όλα, σημαντικός άνθρωπος και φίλος. Σέργιος Γκάκας (1957-2024)».

Τα υπόλοιπα του βιογραφικού είναι για την καταγραφή της δημιουργικής πορείας του Σέργιου.


Σπουδές θεάτρου στο Πανεπιστήμιο PARIS–VIII. Ιδρυτικό µέλος του θιάσου «Αστεγοι» και του πειρατικού ραδιοσταθµού «Κοκκινοσκουφίτσα στα FM». Πρόεδρος του Συλλόγου Nέων Χαλανδρίου «Κώστας Βάρναλης», ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου. Από το 1979 σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική Σκηνή, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Καλαμάτας, Ρόδου, Λαμίας, το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο της Ανοιξης, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, τους Ex Animo κ.ά. Εχει σκηνοθετήσει και επεξεργαστεί δραματουργικά έργα των Σεβαστίκογλου, Τερζάκη, Ακη Δήμου, Ποντίκα, Θωμά Κοροβίνη, Ιωάννας Καρυστιάνη, Παύλου Μάτεσι, Σέξπιρ, Τσέχοφ, Μπρεχτ, Μπίχνερ, Μαριβό, Σινιστέρα, Μπέρνχαρντ, Ντε Μισέ, Ιονέσκο κ.ά. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως παραγωγός στο Πρώτο και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Είχε γράψει 4 θεατρικά έργα για παιδιά, διηγήματα και δύο μυθιστορήματα («Κάσκο» και «Στάχτες») που έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Ηταν μέλος της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» από την ίδρυσή της. Από το 2014 ήταν αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Δήμο Χαλανδρίου.

Η «Εφ.Συν.» αποχαιρετά τον φίλο και δημιουργό, τον καθημερινό της αναγνώστη από την πρώτη μέρα έκδοσης και απευθύνει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του Σέργιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: