Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Beethoven String Quartet No 6 Op 18 in B flat Alban Berg Quartet (youtube, 29.7.2017)

 ...............................................................


Beethoven String Quartet No 6 Op 18 in B flat Alban Berg Quartet




String Quartet No. 6 in B♭ major, Op. 18, No. 6 (1800) 

I. Allegro con brio 0:06

II. Adagio ma non troppo 6:53

III. Scherzo – Allegro 14:24

IV. La Malinconia: Adagio – Allegretto quasi Allegro 18:14





"Ο ελέφαντας και το δωμάτιο" γράφει ο Χρήστος Λάσκος ("Εφημερίδα των Συντακτών", 29.9.2023)

 ...............................................................


Ο ελέφαντας και το δωμάτιο



γράφει ο Χρήστος Λάσκος ("Εφημερίδα των Συντακτών", 29.9.2023)





Τον τελευταίο καιρό πολλοί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτουν από τα σύννεφα. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο ήταν όταν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές σκέπασαν τον ουρανό της Κρήτης, το 1941. Αυτοί, όμως, είχαν, τουλάχιστον, αλεξίπτωτο.

Ο λόγος της έκπληξης; Μα, ανακάλυψαν ελέφαντα στο δωμάτιο. Ελάχιστοι, όμως, σκέφτηκαν πως το πρόβλημα δεν ήταν ο ελέφαντας, αλλά το δωμάτιο. Το οποίο δωμάτιο, μετά το ’15, έχτισαν από κοινού με τον Τσίπρα και νόμιζαν πως το είχαν εξ αδιαιρέτου.

Επιπλέον, δεν πρόκειται για ελέφαντα, αλλά για αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο. Ο Κασσελάκης είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν είναι, απλώς, ακραία, έστω, περίπτωση μετα-δημοκρατίας, αλλά αληθινό «τερμάτισμα». Ποτέ και πουθενά, στη Δεξιά, στο «κέντρο» ή στην Αριστερά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για ευτελισμό όχι μόνο της δημοκρατίας, αλλά της ίδιας της πολιτικής.

Ποικίλοι δημοσιολόγοι, με οδηγούς τους ακρο-κεντρώους, το εξυπνότερο που σκέφτηκαν, με αφορμή τον Κασσελάκη -και τους υπερκομματικούς και προχώ πρώτους συνεργάτες του, φαντάζομαι, τον Πολάκη, τον Παππά ή την Τζάκρη- είναι πως έχουμε να κάνουμε με μια νίκη επί του κομματικού σωλήνα. Διότι, ως γνωστόν, τα κόμματα είναι σωλήνες και όσοι συμμετέχουν σε αυτά επιμήκη όντα που δολίως επιβάλλονται στην άμωμη «κοινωνία». Προφανώς δεν τους περνάει καν από το μυαλό ότι χωρίς κόμματα είναι αδύνατη και η πιο αδύναμη δημοκρατία. Τα μαζικά κόμματα του 20ού αιώνα, με πρώτα τα εργατικά, μεταρρυθμιστικά ή επαναστατικά, υπήρξαν από τους βασικούς θεσμούς, που άλλαξαν τον κόσμο και πέτυχαν, με τους αγώνες τους, κατακτήσεις για τους «μικρούς ανθρώπους», που οι «χαρισματικοί» ανόητοι ούτε που φαντάστηκαν.

Χωρίς κόμματα δεν υπάρχει δημοκρατία. Και χωρίς «κανονικά» κομματικά μέλη δεν υπάρχουν κόμματα. Αν είναι να κριθούν οι λειτουργίες ενός κόμματος, καλό και άγιο. Η γενική απόρριψη, όμως, δεν είναι μετα-δημοκρατική, αλλά ευθέως αντιδημοκρατική αρλούμπα.

Επανέρχομαι. Το δωμάτιο έμπαζε από παντού. Οι ευφάνταστες θεσμικές «βελτιώσεις» ενίσχυσης της «συμμετοχής», διά των «μελών» μίας χρήσης, σαφής μεθόδευση του Τσίπρα προκειμένου να αυτονομηθεί ακόμα περισσότερο μέσω της λαϊκής «αναβάπτισης», έκαναν το κόμμα, οριστικά, μπάτε σκύλοι αλέστε. Το πιο εντυπωσιακό σχετικά, όμως, ήταν η πλήρης αφωνία όλων. Αχνα. Κιχ.

Τέλος εποχής; Μάλλον όχι. Δεν πρόκειται για τέλος, αλλά για ολοκλήρωση μιας εποχής. Γι’ αυτό κιόλας η Εφη Αχτσιόγλου πολιτεύτηκε προβάλλοντας κάποιο σχέδιο, που κανείς δεν κατάλαβε ποιο ήταν. Σχέδιο, σχέδιο, σχέδιο, ποιο σχέδιο; Εφόσον, από το ’15 και μετά, το μόνο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ -με αρχή, μέση και τέλος- ήταν το Μνημόνιο έγινε αδύνατο να στηριχτεί κάποιο «σχέδιο» αυτόνομο από το Μνημόνιο. Λογικά, λοιπόν, ψηφιζόταν το Ελληνικό και δεν ετίθετο θέμα για την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων -μαζί με χίλια άλλα. Πώς θα μπορούσε, όταν αυτά -και χίλια άλλα- είχαν νομοθετηθεί από τον Τσίπρα.

Ετσι, στο ερώτημα που τέθηκε από τις σελίδες της «Εφ.Συν.» περί του «Ποιος φοβάται την Εφη Αχτσιόγλου;» η απάντηση είναι πως κανείς δεν φοβάται την Εφη Αχτσιόγλου. Η ελληνική κοινωνία, που, μετά από τη συντριπτική κατίσχυση του νεοφιλελευθερισμού, στην οποία συνέβαλαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, δεν είχε μειωμένες προσδοκίες. Ούτε καν μηδενικές. Η κοινωνία έχει, πια, αρνητικές προσδοκίες. Γι’ αυτό και το μόνο που ζητάει είναι η «ασφάλεια», έστω στη μιζέρια. Η υπερ-δεξιά στροφή είναι δείκτης αυτής της συνθήκης. Τα «άλλα σχέδια» τα είδε.

Ενα από τα «λάθη» του ΣΥΡΙΖΑ, λέγεται συχνά, ήταν πως δεν έκανε απολογισμό το ’19. Η γνώμη μου είναι ότι ήταν τόσο λίγα αυτά που μπορούσε να επικαλεστεί ως θετικό έργο μπροστά στην εμπέδωση του μνημονιακού καθεστώτος, που δεν είχε τρόπο να υπερασπιστεί την πραξικοπηματική επιλογή του Τσίπρα, όταν η πλειοψηφία της Κ.Ε. ήταν εναντίον, μετά το 63% του δημοψηφίσματος. Η σιωπή ήταν χρυσός.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επανερχόμαστε διαρκώς στο τραύμα. Θα πω, για πολλοστή φορά, τη γνώμη μου. Αν απορρίπταμε το 3ο Μνημόνιο, ίσως να πέφταμε. Το κίνημα, όμως, ελληνικό και διεθνές, θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα.

Γιατί δεν μπορεί ο Αλιέντε να εφαρμόζει το πρόγραμμα του Πινοσέτ και να παραμένει Αλιέντε. Αν ίσχυε το καλοκαιρινό θεώρημα του Τσίπρα, θα έπρεπε να θεωρήσουμε πως ο Αλιέντε έκανε λάθος που αντιστάθηκε και δεν επεδίωξε έναν προωθητικό (sic) συμβιβασμό!

Η πλήρης απαξίωση του κόμματος του Τσίπρα από τα κινήματα ήταν αναμενόμενη. Γι’ αυτό και το πρόβλημά του δεν ήταν τα επιμελητήρια ή οι «επιστημονικοί» και οι δικηγορικοί σύλλογοι. Ηταν η πλήρης αποκοπή από οποιαδήποτε κινηματική διαδικασία. Αριστερό κόμμα σε αυτήν τη συνθήκη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε για έξι μήνες, όχι για οκτώ χρόνια. Και αφού δεν επελέγη να καταργηθεί αυτό το «κόμμα» κι αυτός ο «αρχηγός», η μόνη επιλογή ήταν ο διηνεκής ευτελισμός και η εκλογική εξαΰλωση. Τόσο απλά και δίκαια.


Xristoslaskos.wordpress.com

"Η χαμένη ευκαιρία της Αριστεράς και το αύριο του προοδευτικού χώρου" έγραψε η Μαρία Μπουτζέτη* ("Εφημερίδα των Συντακτών" 28.09.23)

 ..............................................................



Η χαμένη ευκαιρία της Αριστεράς και το αύριο του προοδευτικού χώρου














έγραψε η Μαρία Μπουτζέτη* ("Εφημερίδα των Συντακτών" 28.09.23) 




Η διεργασία εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν συνιστά αιτία πανηγυρισμών και ρεβανσιστικών εξάρσεων. Δεν επιφέρει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, δεν διασφαλίζει ισχυρότερη και συμπαγέστερη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, ούτε και σηματοδοτεί τη νέα αρχή για το κόμμα. Απεναντίας, υπογραμμίζει εμφατικά τις παθογένειες που κατέστησαν τον ΣΥΡΙΖΑ μη ελκυστική πρόταση και τον έφεραν ηττημένο αλλεπάλληλων, πλέον, εκλογικών αναμετρήσεων και φέρνει την ανάγκη ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου ξανά επιτακτικά στο προσκήνιο.


Για να αξιολογήσει κανείς αυτό που συνέβη την Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να κοιτάξει πίσω στα αίτια της «αδικαιολόγητης-δικαιολογημένης» συντριπτικής ήττας του Ιουνίου. Αδικαιολόγητης, καθώς η ραγδαία φθορά δεν αποτελεί συνήθη, αναμενόμενη εξέλιξη για τα κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Δικαιολογημένης, καθώς τον Ιούνιο οι μακροχρόνιες παθογένειες που καθιστούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ανεπαρκή κυβερνητική πρόταση ήταν ήδη βαθιά εμπεδωμένες.

Τον Ιούνιο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που: α) είχε επενδύσει στη διεύρυνση με παλιά υλικά (με «δάνεια» από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα του παρελθόντος, είχε ουσιαστικά αυτοαναιρεθεί ως εναλλακτική πρόταση), β) παρουσίαζε έλλειμμα προσώπων με ουσιαστική και σύγχρονη αναφορά στην κοινωνία και επενδύοντας σε επιφανειακές κινήσεις εντυπωσιασμού προσέτρεχε σε αμφιλεγόμενες «αντισυστημικές» φιγούρες, γ) αστοχούσε να ερμηνεύσει την περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα, υιοθετώντας παρωχημένο καταγγελτικό λόγο και δ) ταλανιζόταν από τη διαρκώς υποβόσκουσα παρασκηνιακή αντιπαράθεση γύρω από τον έλεγχο του κόμματος.

Κυρίως, όμως, ήταν ένα κόμμα που είχε διαψεύσει/προδώσει τις μεγάλες κοινωνικές προσδοκίες που με ισχυρές, όπως απεδείχθη, δόσεις λαϊκισμού εξέθρεψε στο παρελθόν (με ορόσημο το δημοψήφισμα του 2015), γεγονός που σημαντική πλειοψηφία των πολιτών ακόμη του χρέωνε. Ουσιαστικά, δηλαδή τον Ιούνιο του 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη, προ πολλού, ματαιώσει την αριστερή προοπτική του.

Μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου και του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου δεν είχε αλλάξει κάτι επί της ουσίας πέραν της τυπικής αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία. Η κούρσα της διαδοχής συνοδεύτηκε από την εσωστρέφεια -που αναπόφευκτα αναλογεί στους ηττημένους- όχι φέρνοντας στο επίκεντρο τη νέα φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον διχασμό που πάντα ελλόχευε ως προς τη διάθεση ελέγχου του κόμματος.

Ετσι, την Κυριακή το αποτέλεσμα κρίθηκε μεταξύ δύο προτάσεων, που καθεμία για διαφορετικούς λόγους αδυνατούσε να εκφράσει την επαύριο την κοινωνικά πλειοψηφική προοπτική. Η μία με διακριτή ιδεολογική ταυτότητα και συγκροτημένο πολιτικό λόγο μεν παρέπεμπε συμβολικά στη «μικρή» Αριστερά του παρελθόντος δε. Η άλλη, ενώ ευαγγελιζόταν το «νέο», στερούνταν πολιτικού στίγματος και εξέφραζε την ύστατη ευκαιρία μίας κομματικής συντεχνίας -των μέχρι χθες βαριδίων- να διατηρήσει τον χώρο επιρροής και να συντηρήσει τα προνόμιά της, επιβιώνοντας πολιτικά την επόμενη μέρα. Και παράλληλα, εξέφραζε την άρνηση ορισμένων να αποδεχθούν το κλείσιμο του πολιτικού τους κύκλου.

Οταν ζητούμενο είναι η πολιτική επιβίωση με κάθε κόστος, η αναζήτηση επίπλαστων «σωτήρων» για κάποιους γίνεται μονόδρομος. Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τώρα να αγνοεί όσα οδήγησαν στη συρρίκνωσή του και να πορεύεται προς το μέλλον με τα ίδια ακριβώς υλικά, είναι ανάγκη να θυμάται ότι η γρήγορη «θεοποίηση» προσώπων (και η υπερβολική πίστη στην αναλώσιμη ατμόσφαιρα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης) ακολουθείται από την εξίσου εύκολη αποδόμησή τους.

Σήμερα, η δυναμική του 20%, που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, δεν μπορεί να θεωρείται το αυτονόητο σημείο εκκίνησής του. Μαζί με τα ποσοστά που απωλέσθησαν και τις κοινωνικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν, ίσως να χάθηκε και η μεγαλύτερη ευκαιρία της Αριστεράς. Απομένει να αποφανθεί η ιστορία αν η επίδραση του Αλέξη Τσίπρα στον προοδευτικό χώρο ήταν ισχυροποιητική ή φθοροποιός, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα αυτών των εξελίξεων βρίσκει το προοδευτικό τόξο περισσότερο κατακερματισμένο και ζητά από τις εναπομείνασες υγιείς δυνάμεις να εργαστούν πέρα από ιδεοληψίες για τη διαμόρφωση μίας συγκροτημένης πλειοψηφικής πρότασης, με ποιοτικά αυτή τη φορά χαρακτηριστικά.

* Διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

"Ψήφισαν Κασσελάκη γιατί βαρέθηκαν να βλέπουν τους ίδιους και τους ίδιους" καθηγητής Χριστόπουλος με τον Πάνο Χαρίτο (Kontra News, 19.9.2023)

 ...............................................................



"Ψήφισαν Κασσελάκη γιατί βαρέθηκαν να βλέπουν τους ίδιους και τους ίδιους" καθηγητής Χριστόπουλος


Ο Δημήτρης Χριστόπουλος καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Kontra News 21:30 στις 19.9.2023 με τον Πάνο Χαρίτο



"AΝΕΚΔΟΤΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜ. ΡΟΙΔΟΥ" ανθολόγιο του σκηνοθέτη της ταινίας "ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ" και φίλου στο fb Τάκη Σπετσιώτη (facebook, 28.9.2023)

 ..............................................................


AΝΕΚΔΟΤΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜ. ΡΟΙΔΟΥ


*Αν δεν υπήρχον δύται, ουδέ μαργαρίται ήθελον υπάρχει.
*Το σκέπτεσθαι φρονίμως είναι πολλάκις συνώνυμον του μη σκέπτεσθαι.
*Καταφρονείται εν Ελλάδι πάσα διανοητική εργασία, διότι εν τη παρούση ημών καταστάσει αδύνατος είναι να υπάρξη τοιαύτη τις έντιμος, αλλά κατ' ανάγκην μετατρέπεται εις επαιτείαν, θεσιθηρίαν ή επί δικαία αμοιβή συκοφαντίαν.
*Ο ΄Ελλην στέργει συνήθως να είπη την αλήθειαν, ουχί όμως και να την γράψη. Ομιλεί υπέρ της αληθείας δωρεάν, αλλά γράφει μόνον εκ συμφέροντος.
*Πλατωνικός έρως= μαλακόν παξιμάδιον δια τους μη έχοντας οδόντας.
*Είχε προ αυτού χάρτην, κάλαμον, μελανοδοχείον και παν ό,τι χρειάζεται προς επίδειξιν της αμαθείας του.
*Ωσφραίνετο τους ανθρώπους ως αν ήθελεν να πεισθή αν ήσαν ή όχι φαγώσιμοι.
*Σέβομαι τους νεκρούς και όταν ακόμη είναι ζωντανοί.
*Πανεπιστήμιον: φυτώριον ουχί των γραμμάτων, αλλά των αγραμμάτων.
*Αναγκαία φαίνεταί μοι η βεβαιότης ότι θέλει τελειώσει η ζωή ημών όπως δυνηθώμεν να εύρωμεν αυτήν υποφερτήν.





"ΚΟΡΑΚΙΑ" ταινία του Τάκη Σπετσιώτη - ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΟ ΕΡΤΦΛΙΞ ΜΕΧΡΙ Σαβ.21.10 23:59

"ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΗΣ" ποίημα της ποιήτριας και φίλης στο fb Χλόης Κουτσουμπέλη (από τη συλλογή "ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ ΒΡΑΔΙΑΖΕΙ ΠΙΑ ΝΩΡΙΣ", εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ 2012) (facebook, 28.9.2023)

 ..............................................................








Χλόη Κουτσουμπέλη

(Θεσσαλονίκη,γ.1962) 







ΟΝΕΙΡΟΚΡ
ΙΤΗΣ

Αν μυρίσετε στον ύπνο σας κανέλα
κάποιος θα σας φιλήσει στο σκοτάδι,
αν δείτε σαύρα να λιάζεται στις πέτρες
ν' αποφύγετε τους ξένους με τα ψηλά καπέλα,
αν ονειρευτείτε ασπρόμαυρο καράβι
και ανθρώπους να σας γνέφουν με μαντήλια
αγοράστε ένα λαχείο,
δεν έχετε πια τίποτε να χάσετε.
Έτσι κι αλλιώς
τα όνειρα δεν έχουν γραμματόσημο
ο αποστολέας είναι άγνωστος
κι ο παραλήπτης λάθος.
Αν κάποιο βράδυ δείτε το δικό μου όνειρο
σημαίνει απλώς πως περπατάτε σε θυμάρι
ή κυνηγάτε μικρά χελιδονόψαρα
ή πως είστε ένας τρελός που ακόμα ελπίζει.
Κρύψτε το άφοβα κάτω απ’ το κρεβάτι.

.

Τα ποιήματα των άλλων σπάνια είναι επικίνδυνα
για μας.

ΧΛΟΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗ


(από τη συλλογή ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ ΒΡΑΔΙΑΖΕΙ ΠΙΑ ΝΩΡΙΣ, εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ 2012)

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

"ΓΕΦΥΡΑ" - Από το πεζογράφημα "Τον έρωτα τον κοίταξα", του συγγραφέα και φίλου στο fb Πάνου Σταθόγιαννη, (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2015).

 ..............................................................


ΓΕΦΥΡΑ


Πάψε, επιτέλους, να φιλονικείς – δεν υπάρχει κανένας απέναντι. Έχουμε εδώ και χίλια χρόνια τιθασεύσει τη φωτιά, τετραγωνίζουμε τη βαρβαρότητα της ποίησης, ο καθένας σώζεται μόνος του.
Μέγεθος της αδράνειας είναι η ψυχή, κι αυτό που ακούς τις νύχτες να παφλάζει είναι το αίμα σου. Κατατρώει τις κρημνώδεις ακτές στις ανεξερεύνητες ηπείρους του σώματός σου.
Δύστροπο σώμα. Με όργανα, χορδές και νόστιμες εκκρίσεις. Ξέρει όμως να μετατρέπει την αθλιότητα σε ομορφιά. Μονάχα στις αισθήσεις αληθεύει – δεν συμβολίζεται. Κι αν θες να σου φανερωθεί αυτούσιο, βρες ένα πάθος και παραδώσου στο σφυρί του. Διότι ένα άνθος είναι απλώς ένα άνθος κι όχι η πορφύρα μιας τρύπας στον κρόταφο.
Γι' αυτό σου λέω – σταμάτα να κοιτάς αυτή τη γέφυρα που βγάζει απέναντι. Οι αμνήμονες δεν ελπίζουν. Ο θεός τους είναι πάντα ανήλικος.
***
Έχω δει τα φτερά σου να τρέμουν.
Έχω δει τα φτερά σου να καίγονται, καλέ μου.
______________


"Τον έρωτα τον κοίταξα", του συγγραφέα και φίλου στο fb Πάνου Σταθόγιαννη (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2015).





Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

«Ράδιο Μετρονόμ» («Metronom») του Αλεξάντρου Μπελκ (2022) έγραψε ο Μεθόδιος Αργουμέντης

 ...............................................................



«Ράδιο Μετρονόμ» («Metronom»)

του Αλεξάντρου Μπελκ (2022)





Βραβείο Σκηνοθεσίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών της περασμένης χρονιάς.

Σκηνοθεσία: Αλεξάντρου Μπελκ

Σενάριο: Αλεξάντρου Μπελκ

Φωτογραφία: Τούντορ Βλάντιμιρ Παντούρου

Μοντάζ: Πατρίσια Τσελάρου

Πρωταγωνιστούν: Μάρα Μπουγκάριν, Σερμπάν Λαζαρόβιτσι, Βλαντ Ιβάνοφ

Διάρκεια: 93 λεπτά

Διανομή: Cinobo


Στο Βουκουρέστι του 1972, η 17χρονη Άνα αποχαιρετά πολύ λυπημένη το αγόρι της, τον Σορίν, που θα μεταναστεύσει με τους γονείς του στη Δύση. Η κολλητή της θα κάνει το απόγευμα ένα απαγορευμένο από το καθεστώς Τσαουσέσκου πάρτι: η Άνα θα πάει για να φτιάξει τη διάθεσή της, οι έφηβοι θα πιουν κονιάκ (ό,τι βρίσκεται στην κάβα των γονιών που λείπουν), θα κουβεντιάσουν και θ' ακούσουν μουσική. Ευρωπαϊκή κι αμερικάνικη ποπ και ροκ, κυρίως από τη μουσική εκπομπή «Μετρονόμ» που κάνει ο Κορνέλ Κιριάκ, εξόριστος συμπατριώτης τους, στο «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη». Όχι μόνο: τα παιδιά έχουν αποφασίσει να στείλουν στον παραγωγό ένα γράμμα, με μουσικές παραγγελίες και νεανικά όνειρα. Όπως έκαναν οι δικοί μας νέοι στον καιρό της χούντας στις εκπομπές του Γιάννη Πετρίδη και στις εκπομπές των πειρατικών ραδιοσταθμών. Το γράμμα έχει αναλάβει να «φυγαδεύσει» σε Γάλλους δημοσιογράφους ο Σορίν. Το πάρτι, στην κορύφωσή του, θα διακοπεί όταν θα εισβάλλουν οι ασφαλίτες του καθεστώτος Τσαουσέσκου στο σπίτι των νεαρών φίλων. Θα τους σύρουν στα κρατητήρια της Ασφάλειας με σκοπό να τους αναγκάσουν να αποκηρύξουν τις νεανικές τους «πρωτοβουλίες» στο παρόν και στο μέλλον τους. Μαζί και η ψυχολογική πίεση των γονιών τους να υποκύψουν στην σκληρότητα του καθεστώτος, στον παραλογισμό της στέρησης βασικών δικαιωμάτων και στην οδύνη της ενηλικίωσής τους.

Τι θα κάνουν η κεντρική ηρωίδα και η παρέα της; Θα αρνηθούν και θα αντισταθούν ή θα υποκύψουν στην επιβολή της ηθικής αλλοτρίωσης και του συμβιβασμού ως μοναδικού τρόπου της ζωής τους; Η ταινία ξεκίνησε με δάκρυα και μια απεγνωσμένη αγκαλιά αποχαιρετισμού και τέλειωσε με μια παγερή αμηχανία μπροστά σ’ ένα σκοτεινό μέλλον.

Βγαίνοντας απ’ το σινεμά αναρωτήθηκα: άλλη μια ιστορία πάνω απ’ το πτώμα του «υπαρκτού» - ανύπαρκτου - «σοσιαλισμού» ή μια ταινία για τη συνέχεια της Ιστορίας σ’ αυτές τις χώρες πενήντα χρόνια μετά, σαν να μην μπορούσε να έχουν μια διαφορετική εξέλιξη απ’ αυτή που βλέπουμε σήμερα;

ΥΓ: Η ταινία του ρουμάνου - μέχρι το 2022 σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ - Αλεξάντρου Μπέλκ (πρώτη του ταινία με υπόθεση το «Ράδιο Μετρονόμ») μου θύμισε μια παλιά, του 1982, εξ ίσου σημαντική ταινία του Ούγγρου σκηνοθέτη Πέτερ Γκοτάρ «Ο χρόνος σταματά» («Οι έφηβοι», ο ελληνικός τίτλος), επιτομή του χαρακτήρα της Ουγγρικής νεολαίας μετά τα γεγονότα του 1956. Ταινία που ασχολήθηκε επίσης με την ενηλικίωση μιας ομάδας εφήβων στη δεκαετία του 60, ενώ βρίθει από αμερικανικά ποπ τραγούδια της εποχής, καθώς η Ουγγρική νεολαία άρχισε τότε να έρχεται σε επαφή με την Δυτική κουλτούρα (συνέπεια της αποσταλινοποίησης και κάποιων μέτρων χαλάρωσης της κυβέρνησης Κάνταρ). Βραβευμένη κι εκείνη στο Φεστιβάλ Καννών είχε κερδίσει το Βραβείο Νεότητας και η Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης ψήφισε την ταινία ως την καλύτερη ξενόγλωσση εκείνης της χρονιάς.

Κι εδώ το trailer της ταινίας...

Ποιητικός "διάλογος" Αργύρη Χιόνη και της ποιήτριας και φίλης στο fb Άννας Κοντονίκα (facebook, 25.9.2023)

 ..............................................................


Ποιητικός "διάλογος" Αργύρη Χιόνη και 

Άννας Κοντονίκα


Κατ'εικονα και καθ' ομοιωσιν


*Έχετε ένα σπίτι που περιέχει το σώμα σας
Έχετε ένα σώμα που περιέχει την ανάγκη για σπίτι
Έχετε μιαν ανάγκη για σώμα


Έχετε έναν κωλο στο σχήμα της πολυθρόνας σας
Έχετε μια ψυχή στο σχήμα του κωλου σας
Καθοσαστε αναπαυτικά στην ψυχή σας


Έχετε ένα κεφάλι που χωράει στο καπέλο σας
Έχετε σκέψεις που χωρούν στο κεφάλι σας
Έχετε μόνο τέτοιες σκέψεις


Είσαστε ανυποψιαστοι κι ωραίοι σαν παιδιά
Γνήσια παιδιά ενός Θεού που πλασατε κάποτε
Κι από τότε σας πλάθει
Κατ'εικονα και ομοιωσιν σας


Κι είσαστε δίκαιοι :
Αγαπάτε μόνον όταν πρέπει
Σκοτώνετε μόνον όταν πρέπει
Εγώ ένας του είδους σας αλλά εκφυλισμενος
Ένας ανεπιδεκτος δικαιοσύνης
Πάντα σας αγαπώ
Και πάντα σας σκοτώνω



Αργύρης Χιόνης


**Περισσότερο παρών
στην απουσία σου
- πόσο σου μοιάζω


καθόλου δε μου κάνει
εντύπωση η βραχνάδα
τόσες εικόνες έχω μέσα
μου


την πτώση μας που
παρασύρουν
λάβαρα υψώνονται
μαύρες σκιές βαδιζουνε
στην εξουσία


εσυ μια ολόκληρη ζωή
βιβλίο ανοιχτό
θανάσιμα κι ερωτικά
η φλούδα της ζωης
είναι ενέδρα


σκεφτόμουν ξωπορτες
αμπαρωμενες
θλίψη και χαρά
γενναιόδωρα


... Χτισμένος σε ξερολιθιες
πλασμενος με τα χέρια
πλασμενος για τα χέρια


σφιγμενος εναλλασσεσαι
με νύχτες
τα μήλα δίκλωνα
βαραίνουν


Σωματικά
ονειρευομαστε
Σωματικά τα αγια
πουκάμισα στους σκύλους


...τον τόπο μας στην πλάτη κουβαλάμε


Άννα Κ

*φωτο Gustavo Walle, via Flaneur Universalis







Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Lonnie's Lament · John Coltrane Quartet [Released on: 1964-01-01, (youtube, 31,7.2018)]

 ...............................................................



Lonnie's Lament · John Coltrane Quartet


Piano: McCoy Tyner 
Double Bass: Jimmy Garrison 
Drums: Elvin Jones 
Studio Personnel, Recording Engineer: Rudy Van Gelder 
Composer: John Coltrane

Released on: 1964-01-01, (youtube, 31,7.2018)

"Η ρεβάνς του Αλέξη Τσίπρα και η πορεία στο άγνωστο" γράφει η Βασιλική Σιούτη (www.lifo.gr, 25.9.2023)

 ...............................................................




Η ρεβάνς του Αλέξη Τσίπρα και η πορεία στο άγνωστο


Εκτός από τον Στέφανο Κασσελάκη, νικητής των χθεσινών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παύλος Πολάκης, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας.




γράφει η Βασιλική Σιούτη (www.lifo.gr, 25.9.2023)




Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΕΧΕΙ κάθε λόγο να πανηγυρίζει σήμερα, αφού ήταν εκείνος που πρώτος πρότεινε και στήριξε την υποψηφιότητα Κασσελάκη, αλλά χωρίς τη συμβολή του Τσίπρα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πετύχαιναν αυτό το αποτέλεσμα.

Οι προσεκτικότεροι θα παρατήρησαν ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι του (πρώην) προέδρου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εκδηλώθηκαν υπέρ Κασσελάκη. Τις υπογραφές για την υποψηφιότητα του τις συγκέντρωναν ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Τσίπρας. Στη Μακρόνησο τον συνόδεψε ο ναύαρχος Αποστολάκης με τον οποίο πριν είχαν επισκεφτεί πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο Νίκος Καρανίκας γνωστοποίησε την υποστήριξη του μέσω facebook, όπως έκανε και η Έλενα Ακρίτα. Αλλά και μία ανάρτηση της αδερφής του Αλέξη Τσίπρα και μέλους της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κυκλοφόρησε κι έλεγε ότι την εξιτάρει το καινούργιο, δεν διαψεύστηκε. Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία, μία μέρα πριν από την εκλογή, ο Νίκος Παππάς, συνόδευε τον Στέφανο Κασσελάκη στους δρόμους της Αθήνας, περίπου σαν προεδρικός επίτροπος.


Η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο δεν ήταν τόσο μεγάλη, παρά την ακραία πόλωση που δημιούργησε την εντύπωση ότι θα την ενίσχυε. Τελικά επικράτησε η απογοήτευση σε αρκετές χιλιάδες μέλη και αυτοί που ψήφισαν εχθές ήταν λιγότεροι από 135 χιλιάδες, ενώ την προηγούμενη φορά ήταν 148 χιλιάδες.

Κάποιοι επίσης θυμούνται, ότι πρόσωπα του κλίματος Τσίπρα είχαν δηλώσει αρχικά την υποστήριξη τους στην Έφη Αχτσιόγλου, αλλά όταν αργότερα μπήκε στην κούρσα της διαδοχής ο Κασσελάκης, την απέσυραν για να την προσφέρουν σε αυτόν. Πιθανόν δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχή κι ο Τσίπρας στήριζε την Αχτσιόγλου, αλλά στην πορεία, όταν θεώρησε ότι εκείνη αυτονομήθηκε, αυτό άλλαξε.


Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε μετά από μια σειρά από εκλογικές ήττες, γνωρίζοντας ότι τον περίμεναν και νέες το επόμενο διάστημα. Αρκετοί του πρότειναν τότε να πάει το κόμμα άλλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές για να χρεωθεί και το αποτέλεσμα, πρόταση που αρχικά απέρριψε. Ο ίδιος δεν έχει απαντήσει ακόμα γιατί μετά τις εκλογές δήλωσε ότι πρόθεσή του ήταν να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και λίγες μέρες μετά παραιτήθηκε για να περάσει το «νέο κύμα». Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πάντως, ότι ο Τσίπρας δεν επεξεργάζεται ποτέ ένα μόνο σενάριο.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του άφηναν αιχμές την προηγούμενη περίοδο για υπονόμευση, φωτογραφίζοντας την εσωκομματική αντιπολίτευση, γεγονός που πυροδότησε την οργή σε ένα τμήμα της βάσης που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσίπρα και όχι λόγω κόμματος. Αυτοί πήγαν στην κάλπη με διάθεση τιμωρητικής ψήφου.

Πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου άλλαξε, όταν θεώρησε ότι μαζί με την ομάδα που την στηρίζει είχαν σκοπό να πάρουν τα «κλειδιά του κόμματος» και να αλλάξουν τη φυσιογνωμία που αυτό απέκτησε υπό την ηγεσία του, περιθωριοποιώντας προεδρικούς και πασοκογενείς. Όσοι διαφωνούσαν με τον Τσίπρα, είχαν πράγματι συσπειρωθεί γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου, με την προοπτική του δεύτερου γύρου, κι εκείνη θεωρώντας προφανώς πως αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία της, (αφού αρχικά είχε το πράσινο φως και από τον Τσίπρα), δεν είδε τον «γυάλινο γκρεμό», τον οποίο είχαν επισημάνει κάποιοι πολιτικοί αναλυτές.



Ο γυάλινος γκρεμός (glass cliff) είναι το φαινόμενο της προώθησης γυναικών (αλλά και μειονοτήτων) όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και η πιθανότητα αποτυχίας είναι μεγάλη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και των πρωθυπουργών που ανέλαβαν μετά το Μπρέξιτ και τις παραιτήσεις των Κάμερον και Τζόνσον (Τερέζα Μέι, Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ). Σύμφωνα με την ερμηνεία του φαινομένου του γυάλινου γκρεμού, οι γυναίκες δεν έχουν την πολυτέλεια να αρνηθούν μια ευκαιρία υψηλού αξιώματος καθώς αυτή δεν τους δίνεται συχνά. Αντιθέτως, ένας άντρας μπορεί να την απορρίψει πιο εύκολα, εκτιμώντας ότι θα έχει και άλλη ευκαιρία σε καλύτερες συνθήκες. Αυτή ήταν η περίπτωση της Αχτσιόγλου, αν και τώρα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης αυτός που ανέλαβε την πρόκληση.

Η υποστήριξη του Παύλου Πολάκη, αλλά και βουλευτών που διαθέτουν ισχυρά «ανθρωποδίκτυα», όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ήταν καθοριστική, αλλά τίποτα δεν θα εξελισσόταν όπως εξελίχθηκε, εάν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αντίθετος με αυτό. Στο επιτελείο της Αχτσιόγλου κάποιοι είναι ακόμα σοκαρισμένοι και αμήχανοι από την ανατροπή μιας κατάστασης που θεωρούσαν εξασφαλισμένη πριν από λίγο καιρό και δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι τους νίκησε ο Πολάκης.

Στην πιο άβολη θέση βρέθηκαν οι προεδρικοί, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, που είχαν πάει στο στρατόπεδο της Αχτσιόγλου, όταν όλα έδειχναν ότι εκείνη θα ήταν η επόμενη πρόεδρος. Κάποιοι από αυτούς έσπευσαν ήδη ωστόσο, από εχθές το βράδυ να ενταχθούν ξανά στο νέο προεδρικό περιβάλλον.

Η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο δεν ήταν τόσο μεγάλη, παρά την ακραία πόλωση που δημιούργησε την εντύπωση ότι θα την ενίσχυε. Τελικά επικράτησε η απογοήτευση σε αρκετές χιλιάδες μέλη και αυτοί που ψήφισαν εχθές ήταν λιγότεροι από 135 χιλιάδες, ενώ την προηγούμενη φορά ήταν 148 χιλιάδες.

Οι οπαδοί του Τσίπρα πενθούν ακόμα για την αποχώρηση του από την ηγεσία, αλλά κάποιοι από αυτούς επενδύουν τώρα στη φωτογένεια του νέου προέδρου για να επιστρέψουν στην εξουσία. Ο μετριοπαθής, όταν προσγειώθηκε από τις ΗΠΑ, Κασσελάκης υιοθέτησε τις τελευταίες μέρες ατάκες περί ξεδοντιάσματος συστημάτων δικαστικών και δημοσιογράφων μαζί με ένα κάπως αντισυστημικό προφίλ και αυτό ήταν η συνταγή της επιτυχίας για το συγκεκριμένο κοινό που κατάφερε να κερδίσει. Βεβαια η ψήφος των 70.000 μελών δεν αρκεί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, άρα θα πρέπει να διευρύνει το κοινό του. (Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2021 πήρε σχεδόν 140 χιλιάδες ψήφους, δηλαδή περίπου όσο Κασσελάκης και Αχτσιόγλου μαζί).
Η διεύρυνση ως διακύβευμα

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ δύο μέρες πριν από τις κάλπες του δεύτερου γύρου, κατέστησε σαφές ότι από την πλευρά τους το διακύβευμα ήταν η διεύρυνση του κόμματος. Ανέφερε ότι «την Αχτσιόγλου στηρίζουν τα στελέχη της «Ομπρέλας» που αμφισβητούν την διεύρυνση και ότι υπάρχει μια ανοιχτή διαφωνία γύρω από αυτό. «Ή προχωράμε στον μετασχηματισμό ή δεν προχωράμε» είπε. Διαφώνησε με την Αχτσιόγλου που είπε ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη δεν είχε πολιτικό σχέδιο, υποστηρίζοντας πως «αυτό είναι η επικαιροποίηση και η ανανέωση του εγχειρήματος του μετασχηματισμού του κόμματος», ενώ από την άλλη πλευρά έχει διατυπωθεί σαφώς η προοπτική της ακύρωσης αυτής της πολιτικής, υποστήριξε.

Στο ίδιο κλίμα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε τον Κασσελάκη, ανέφερε ότι: «Κάποιοι θέλουν να επιστρέψουν το κόμμα στην προ Τσίπρα εποχή, αλλά να κρατήσουν τους ψηφοφόρους που έφερε ο Τσίπρας. Αυτό δεν γίνεται»

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει μία νέα και ασυνήθιστη για τα πολιτικά δεδομένα κατάσταση, ενώ το ενδεχόμενο της διάσπασης είναι ανοιχτό. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα κριθεί για πρώτη φορά στις περιφερειακές εκλογές και σε λίγους μήνες στις ευρωεκλογές. Από τα ποσοστά που θα πετύχει σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθούν πολλά για την δική του πορεία.

Το αν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος ή να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα είναι κάτι που δεν έχει απαντηθεί από τον ίδιο, παρότι τα σενάρια αυτά κυκλοφορούν.

Εχθές το βράδυ στην Κουμουνδούρου πάντως, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υποδεχτηκαν τον νέο πρόεδρο με συνθήματα όπως: «Στέφανε γερά να πέσει η Δεξιά», «Στέφανε προχώρα, άλλαξέ τα όλα», «Αυτές οι εκλογές ήταν η αρχή, με αρχηγό τον Στέφανο για την ανατροπή», «Στέφανε γερά, κυβέρνηση ξανά» και «Νατος νάτος ο πρωθυπουργός».

Η κριτική

Η εκλογή Κασσελάκη δέχεται από εχθές έντονη πολιτική κριτική. Ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης έγραψε στην ιστοσελίδα «Μεταρρύθμιση» για το «γεγονός Κασσελάκη» που δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΠΑΣΟΚ. «Συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί σχετιζόταν με τη φύση και τις διαδοχικές μεταλλάξεις αυτού του κόμματος» έγραψε.

Ορισμένοι παρομοίασαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη με εκείνη του επικοινωνιολόγου Δημήτρη Τζιώτη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2017, η οποία παρότι ήταν λιγότερο απολίτικη, θεωρήθηκε γραφική και έλαβε κάτω από 1%.

«Το «γεγονός Κασσελάκη» είναι η κατάληξη μιας διαδρομής κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βαθμιαία άδειαζε από προγραμματικό περιεχόμενο, απλοποιούσε την κοινωνική πραγματικότητα, αντικαθιστούσε την αριστερή ιδεολογία με τη λαϊκιστική εχθροπάθεια και συγκέντρωνε την κομματική εξουσία στα χέρια του Αρχηγού» έγραψε ο Γιάννης Βούλγαρης. «Στα κενά που άφηναν οι συνεχείς μεταλλάξεις εισχωρούσαν ανεμπόδιστα τα πιο εκφυλιστικά φαινόμενα που υφίσταται η Πολιτική στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Ένας κομματικός χώρος με αδιαμόρφωτη φυσιογνωμία, και υπό παρατεταμένη μετάλλαξη, δεν είχε τις αντιστάσεις στις παρακμιακές εκφάνσεις της Πολιτικής. Έτσι οι διεθνείς τάσεις έβρισκαν ένα ιδιόμορφο εθνικό θερμοκήπιο κατάλληλο για να θεριέψουν».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή δικαίωσε στελέχη σαν τον Διονύση Τεμπονέρα που ζητούσε να πάνε πρώτα σε συνέδριο, όπου θα γινόταν η ανάλυση για τα αίτια της ήττας και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και μετά να πήγαιναν στην εκλογή ηγεσίας. Στην περίπτωση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης θα έπρεπε να τοποθετηθεί και για τα αίτια της ήττας και για τις θέσεις του κόμματος, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν φάνηκε να γνωρίζει.

Σήμερα ορισμένα στελέχη -αν όχι όλα- από το στρατόπεδο της Αχτσιόγλου έχουν μετανιώσει που υποστήριξαν με πάθος να γίνει πρώτα η επιλογή προσώπου και μετά να συζητήσουν για τις ευθύνες και για τις θέσεις, καθώς θεωρούν ότι σε μια τέτοια διαδικασία θα είχαν αποκαθηλώσει τον Κασσελάκη. Τότε δεν το ήθελαν όμως, διότι θα αποδίδονταν και σε αυτούς ευθύνες για την ήττα και δεν ήθελαν να ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Στις αντιρρήσεις στελεχών που έλεγαν ότι αν δεν προηγηθεί το συνέδριο, η εκλογή θα είναι σαν καλλιστεία -θα κερδίσει δηλαδή η επικοινωνία και η καλύτερη εικόνα- απαντούσαν με κατηγορίες περί σεξισμού. Η Αχτσιόγλου ως τότε υπερείχε επικοινωνιακά και η καμπάνια της είχε και στοιχεία lifestyle. Μέχρι που εμφανίστηκε κάποιος που αυτό το έκανε καλύτερα. Ενώ σε μία πολιτική διαδικασία εκλογής με πολιτικό συνέδριο πιθανότατα δεν θα είχε ελπίδες.

Η ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ είχε ίντριγκα, παρασκήνιο, τακτικισμούς και παγίδες, αλλά έβγαλε έναν αδιαμφισβήτητο νικητή. Η δύσκολη πορεία και για τον νέο πρόεδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει σήμερα. Η πρώτη κρίση θα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά σημαντικός σταθμός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είναι και το συνέδριο που θα γίνει.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

"Καλοκαίρι – φθινόπωρο 2023: Ο διπλός εκλογικός σεισμός που έγινε τριπλός" έγραψε ο Δημήτρης Χριστόπουλος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου (https://eteron.org, 19.9.2023)

 ...............................................................



Καλοκαίρι – φθινόπωρο 2023: Ο διπλός εκλογικός σεισμός που έγινε τριπλός





έγραψε ο Δημήτρης Χριστόπουλος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου (https://eteron.org, 19.9.2023)


Το πρωί της Δευτέρας, η Μαριλένα, η γυναίκα μου, της οποίας την ψύχραιμη γνώμη πάντα ακούω, μετά από ένα τηλεφώνημά μας μού έστειλε το ακόλουθο sms: «Σου θυμίζω πάντως ότι λέγαμε ότι το νέου είδος πολιτικού στην Ελλάδα θα είναι τύπου Μπερλουσκόνι, Τραμπ κλπ. Ε, αυτό έγινε». Της απάντησα: «Ναι, αλλά η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε ότι θα έρθει από τη Δεξιά, όχι από την Αριστερά». Μου απάντησε: «Εδώ κάναμε λάθος, αλλά, όπως λες, κι εσύ δεν υπάρχουν βεβαιότητες». Μετά, καθώς το ξανασκεφτόμουν, δεν είμαι σίγουρος, στη μακρά διάρκεια, πόση σημασία έχει ότι ήρθε από την Αριστερά. Ήρθε πάντως. Κάπως ήρθε: ούτε ως ατύχημα, ούτε ως θαύμα.

Σε μια από τις αποστροφές του λόγου του που μας αφορούν εδώ, ο Βιτγκενστάιν έγραφε πως «οι όψεις των πραγμάτων που είναι οι πιο σημαντικές για εμάς είναι κρυμμένες εξαιτίας της απλότητας και της εξοικείωσής μας μαζί τους. Είμαστε ανίκανοι να διακρίνουμε κάτι διότι είναι πάντα μπροστά στα μάτια μας».

Η κυοφορία αυτού του τύπου πολιτικού υποκειμένου συνέβαινε. Ήταν τόσο μπροστά στα μάτια μας και εμείς εξαιτίας της εγγύτητας δεν το βλέπαμε. Ή, και όταν το διακρίναμε, αποστρέφαμε το βλέμμα μας. Όμως, ούτε στη ζωή ούτε στην πολιτική υπάρχουν παρθενογενέσεις. Όλα έχουν αιτίες και ρίζες. Αν τις είχαμε καταλάβει και είχαμε συλλάβει την αλληλουχία των αιτιών που προκάλεσαν την κατάσταση, τότε δεν θα νιώθαμε τόσο έντονη την ανάγκη να εκδηλώνουμε σαρκασμό, δυσαρέσκεια, αποστροφή ή θυμό. Αυτό φυσικά δεν μας αφαιρεί το δικαίωμα να καταδικάζουμε ή να επικρίνουμε, ενθυμούμενοι πάντα ότι οι συνέπειες της κατάστασης μπορεί να είναι τραγικές. Τραγικές πιθανώς ναι, πάντως ανορθολογικές δεν είναι.

Και ναι, υπό την έννοια αυτή το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 καθώς και το αποτέλεσμα των εκλογών της 17.9.2023 στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προϊόν φυσικής καταστροφής ή αντικειμενικών συνθηκών πέρα από την ανθρώπινη βούληση. Είναι προϊόντα ανθρωπίνων επιλογών, υποκειμενικών διαθέσεων και προδιαθέσεων που είναι καταλογιστέες στα υποκείμενα, ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στο κομμάτι εξουσίας που διαθέταν ή ακόμη νέμονται. Με άλλα λόγια, αυτό που συνέβη μας αξίζει. Μπορεί κάποιος να οδύρεται ότι στην ελληνική Αριστερά δε μας άξιζε τέτοια εξέλιξη, αλλά αυτό είναι ιδεαλισμός καλοπροαίρετος ίσως, αλλά ιστορικά μη γειωμένος.

Ό,τι μας συνέβη, έγινε επειδή το θελήσαμε ή –αν δεν το θελήσαμε–το ανεχτήκαμε και συμφιλιωθήκαμε μαζί του. Ή όταν αποφασίσαμε ότι με αυτό δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε ήταν πλέον αργά διότι το κακό είχε γίνει με την ανοχή μας. Αν θέλετε λοιπόν να μεταφράσω σε ονόματα τα παραπάνω, το πρόβλημα μέχρι να φτάσουμε στο χθεσινό αποτέλεσμα έχει ως βασικό πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα, ταυτόχρονα όμως μέρος του προβλήματος είναι και όλοι αυτοί που ανέχτηκαν τις πρακτικές που οδήγησαν στον εκφυλισμό αυτό.

Όταν το να ψηφίσεις σε εκλογές κόμματος εξομοιώνεται με ένα εισιτήριο λίγο πιο ακριβό από μία διαδρομή στο μετρό, αυτό συμβαίνει. «Μισή ώρα από το χρόνο μας» ζητούσε ο άνθρωπος την προηγούμενη των εκλογών με sms. Τι κι αν οδύρονταν οι παλιοί: «Εμείς δώσαμε μια ολόκληρη ζωή στην Αριστερά. Τολμάει να μας ζητάει μισή ώρα;»… Αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ενός εξαιρουμένου, sms στέλνανε. Μεταπολιτική είπατε; Αυτό τι είναι;

Το πρόβλημα δεν είναι ο άγγελος. Είναι το μήνυμα

Επομένως, φτάσαμε εδώ που ιστορικά μας αρμόζει. Και το πρόβλημα δεν είναι ο εκάστοτε υποψήφιος με τα χαρακτηριστικά αυτά. Αυτός είναι ο άγγελος του μηνύματος. Το μήνυμα είναι:

Αυτό που βλέπετε είναι το αποτέλεσμα των δράσεων και παραλείψεών σας. Δεν είμαι κάποιος πολιτικός εξωγήινος του χώρου σας, όσο κι αν έτσι σας φαίνομαι. Είμαι αυτό που προέκυψε επειδή εσείς το αφήσατε. Και δεν θα σας χαριστώ διότι ούτε η ιστορία σάς χαρίζεται. Ούτε η πολιτική χαρίζεται. Μόνο εσείς καταφέρατε και μου χαρίσατε το κόμμα σας. Και, φυσικά, εγώ θα το πάρω και θα το κάνω όχι σαν τα μούτρα της κομματικής καμαρίλας που οι ψηφοφόροι μας αποστρέφονται, αλλά σαν τα δικά μου που είναι νέα, σύγχρονα κι ωραία.

Αυτό δεν λέει ο άνθρωπος;

Δύσκολο μήνυμα, κατανοητά ζόρικο, αλλά δυνατό κι αποκαλυπτικό. Διότι το να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα επιτιθέμενοι στις βαθιές αιτίες του που μπορεί και εν μέρει να μας ξεπερνούνε, μπορεί όμως και εν μέρει να μας αφορούν ευθέως, είναι ασυγκρίτως χρησιμότερο από το να περνάμε την ώρα μας θυμώνοντας, θρηνολογώντας, καταφρονώντας, καταδικάζοντας – αντιδράσεις που συνηθέστατα αποτελούν τα άλλοθι μας ώστε να μην ενεργήσουμε. Αντί λοιπόν να αντιδρούμε απέναντι στα γεγονότα αυτά με τις συγκινησιακές μας φορτίσεις, ας κάνουμε μια προσπάθεια να τα κατανοήσουμε.

Όπως έγραφε ο μεγάλος Σπινόζα «να μη χλευάζουμε, να μη θρηνολογούμε, να μην καταφρονούμε, αλλά να κατανοούμε». Αυτή είναι η αρετή που χρειάζεται σήμερα προκειμένου να διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση. Κοινώς, κατά παράφραση του αποφθέγματος ενός προσφάτως θανόντος ευφυούς πολιτικού: «σύντροφοι, μαζί τον φτιάξαμε».

Γιατί; Γιατί ανεχθήκαμε τόσες μα τόσες πρακτικές, τόσα χρόνια από το 2012 ως σήμερα – ανεχθήκαμε τόση τυχάρπαστη πολιτική κενότητα. Ένα μεγάλο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι λογικό να είναι πολυσυλλεκτικό και να μαζεύει ετερογενή πολιτικά υποκείμενα. Άλλο αυτό όμως κι άλλο το anything goes αρκεί να είχε βγάλει κάποια ή κάποιος ως το 2015 έναν εξάψαλμο κατά του Μνημονίου και από τότε και μετά να κραύγαζε κατά του Μητσοτάκη. Η πολυσυλλεκτικότητα είναι αναγκαία και υπό όρους υγιής πολιτική συνθήκη μεγάλων πολιτικών παικτών. Αυτό που συνέβαινε δεν ήταν.

Όταν ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και για λίγες ώρες υποψήφιος υπουργός της ΝΔ –προσωπική επιλογή του απελθόντος προέδρου– ντύνεται βαρκάρης για να μεταφέρει τον υποψήφιο στη Μακρόνησο πλέον ένα απομένει: ο προηγούμενος πολιτευτής που είχε ντυθεί Ζορό, ως άλλος πολιτικός τιμωρός, Παναγιώτης Ψωμιάδης να εκφράσει την προτίμησή του στον υποψήφιο αυτόν. Και έτσι έγινε. Αλλά μέχρι να φτάσουμε στον Ψωμιάδη, είχαμε διαβεί πολύ δρόμο μια δεκαετία τώρα.

Δεν είμαστε ούτε πλημμυροπαθείς ούτε αναξιοπαθούντες από τη φωτιά ή το σεισμό. Ζήσαμε μέσα ή στις παρυφές ενός πολιτικού χώρου που είναι στην Αριστερά αλλά καλλιέργησε συστηματικά μια κουλτούρα μεσσιανικής θεολογίας. Μια μεταφυσική του θαύματος και της προσωπικότητας. Και όμως κανένας από τους πέντε υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να το πει αυτό, από τον φόβο μήπως επαληθευτεί το σενάριο ότι υπονόμευε τον Τσίπρα. Κι έτσι εμφανίστηκε εύκολα ο έτερος υποψήφιος και να πει ότι εγώ είμαι η συνέχεια του Τσίπρα που το 3,6 το έκανε το 36%. Όταν μέσα στην ίδια την Αριστερά, ο ρόλος της προσωπικότητας στην ιστορία θεωρείται σχεδόν μυθικά τα πάντα και η συλλογικότητα, η συγκυρία, οι μάζες, οι ομάδες σχεδόν τίποτε, τότε γιατί να μην έρθει η στιγμή που βιώνουμε σήμερα; «Βγάλτε με διότι μόνο εγώ μπορώ να νικήσω το Μητσοτάκη».

Και η στιγμή αυτή φυσικά ήρθε. Και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου οι λαοί δεν χάνουν την ευκαιρία, ολοένα και πιο συχνά, να εκφράζουν την αποστροφή τους προς τις παραδοσιακές πολιτικές ελίτ που ακόμη κυβερνούν πολλά κράτη και την Ελλάδα. Ούτως ή άλλως δηλαδή, το κλίμα, ακόμη και αν οι χειρισμοί ήταν υποδειγματικοί, (που κάθε άλλο παρά αυτό ήταν), είναι αλλεργικό για την παλιά φρουρά. Μπορεί αδίκως. Μπορεί δικαίως. Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Πάντως αυτό είναι το κλίμα και η μακράς διάρκειας συγκυρία στις δημοκρατίες μας.
Αν το PCI ενός Τολιάτι, ενός Μπερλίγκουερ κατέληξε μέσω Ντ’ Αλέμα στην νεοφιλελεύθερη καρικατούρα ενός Ρέντσι, εδώ που τα λέμε, δεν είναι ιστορικά ανακόλουθο ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, να καταλήγει στον Κασσελάκη. Το εννοώ χωρίς κανέναν σαρκασμό.

Interesting times …

Ζούμε, αν μη τι άλλο, σε καιρούς πολύ ενδιαφέροντες. Συναρπαστικούς. Οι Άγγλοι έχουν μια ευχή και κατάρα μαζί: may you not live in interesting times. Είθε να μη ζήσεις σε συναρπαστικές εποχές. Εμείς δεν μπορέσαμε να το γλιτώσουμε. Κατεξοχήν ζούμε σε εποχές και καιρούς ενδιαφέροντες και συναρπαστικούς. Και μάλιστα όχι απλώς ζούμε και παρατηρούμε αλλά στα ενδιαφέροντα εκθέματα των καιρών μας συγκαταλεγόμαστε και εμείς οι ίδιοι.

Σε αυτήν τη δύσκολη παραδοχή, η απάντηση δεν είναι νοσταλγία των good old times της βαθυστόχαστης πολιτικής, της αριστερής καμαρίλας και των αναλύσεων. Αυτό είναι όντως κομμάτι του παλαιού κόσμου που έφυγε. Ούτε απάντηση μπορεί να είναι η συλλήβδην καταδίκη όλων εκείνων που εκφράζοντας την αποστροφή τους για το παλιό, έδωσαν την ψήφο τους σε αυτό το νέο ρεύμα. Διότι περί ρεύματος πρόκειται: από τη Β΄ Πειραιώς ως την Α΄ Αθηνών και από την Κρήτη ως τη Λευκάδα. Στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη (και κυρίως του δευτέρου) θα ανησυχούσα σφόδρα με αυτά που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ρεύμα τούτο αφορά συνολικά την πολιτική σκηνή, και όχι μόνο μια γειτονιά της.

Είναι πολύ σημαντικό να στήσουμε το αυτί μας στο οδυνηρό μήνυμα. Να αντιδράσουμε σε ό,τι κάνουμε συντεταγμένα και όχι υπακούοντας στα μελό σκιρτήματα της παλιάς αριστερής ψυχής που γέρασε και δε λέει να το πάρει απόφαση. Ούτε όμως να χαριστούμε στον εκφυλισμό αυτό. Η Άκρα Δεξιά και οι φασίστες είναι μπροστά μας, απέναντί μας και ανάμεσά μας. Και μερικοί ούτε καν το έχουν πάρει ακόμη είδηση και από μας κι από αυτούς.

Κατά τα λοιπά, η συνταγή, πιστεύω, είναι αυτή που ήταν πάντα: αγώνας στους θεσμούς για την ανάσχεση της αντίπαλης ατζέντας, αγώνας στην κοινωνία ώστε όσο μπορεί ο συσχετισμός να γίνεται καλύτερος για τους αδύναμους, αγώνας ιδεολογικός ώστε να μη διστάζουμε να θέτουμε ως επίδικα αυτά που μας συγκροτούν ως υποκείμενα, ακόμη κι αν δεν είναι δημοφιλή. Να παλεύουμε να φτιάχνουμε ατζέντα με επάρκεια, τεκμηρίωση, πολιτική επιχειρηματολογία και ειδημοσύνη στα θέματα που καίνε την κοινωνία. Αυτό ακριβώς που τόσα χρόνια αναζητούσαμε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του να «σηκώνει θέματα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ό,τι και να γίνει την ερχόμενη Κυριακή, η ερχόμενη Δευτέρα δεν θα μας χαριστεί καθόλου αν τους αγώνες αυτούς δεν τους διεξάγουμε. Αν τους διεξάγουμε η ήττα είναι πιθανή. Αν όμως απλώς αποσυρθούμε ή γλιστρήσουμε στην ατζέντα της μη πολιτικής, προκειμένου να μη γίνουμε δυσάρεστοι σε κανέναν, τότε η ήττα δεν είναι απλώς πιθανή.

Είναι εκ προοιμίου βέβαιη.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Keyboard Sonata in A minor, K.217/L.42/P.287 - Domenico Scarlatti / Duanduan Hao (youtube, 7.6.2011)

 ...............................................................


Keyboard Sonata in A minor, K.217/L.42/P.287 Domenico Scarlatti /
Duanduan Hao

(youtube, 7.6.2011)


"ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ" ποίημα από τον ποιητή και φίλο στο fb Χάρη Μελιτά (facebook, 23.9.2020)

 ..............................................................


ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ


Εσχάτως έχω γίνει νυχτοπούλι.
Βολεύω τον μισό μου εαυτό στην πολυθρόνα
και χάνομαι στα χάσματα της πόλης.
Συχνάζω σε υπαίθρια κελιά
σε αποβάθρες ξυραφιές
ή σε πλατείες που ρεμβάζουν ξωτικά
μαρμάρινες σημαίες τυλιγμένα.
Μεσάνυχτα βουλιάζω σ' ένα μπαρ
με στίχους ακατάληπτους στους τοίχους.


Φοβάμαι μόνο το άλλο μου μισό
μην κάνει το μοιραίο ντου
φορώντας σαν τον κλέφτη τη σκιά μου
οπότε ο σώζων το κομμάτι του σωθήτω...
Ποτέ μην παίξεις ζάρια με τη μοίρα σου
αφήνει τα σενάρια στον τόπο.
Να τος απόψε στον απέναντι καθρέφτη
διαπερνώντας τους ατίθασους καπνούς
με βήματα βαριά να με ζυγώνει.


Υ.Γ. Δεν ξέρω αν πιστεύετε στα θαύματα.
Με κέρασε ένα διπλό με πάγο...

Από τον ποιητή και φίλο στο fb Χάρη Μελιτά (facebook, 23.9.2020)