Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

"Αμετροεπείς παλικαρισμοί" έγραψε ο Τάσος Παππάς ("Εφημερίδα των Συντακτών", 06.12.23)

 ..............................................................


Αμετροεπείς παλικαρισμοί





έγραψε ο Τάσος Παππάς ("Εφημερίδα των Συντακτών", 06.12.23)




Πολύ ψηλά βάζουν τον πήχη και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης είπε στη συνέντευξή του στον Alpha ότι ο στόχος του κόμματός του είναι η ανατροπή των συσχετισμών και η πρωτιά στις ευρωεκλογές. Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι «δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας. Είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης. Αλλά είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής».

Είναι ρεαλιστικοί αυτοί οι στόχοι; Μήπως έχουμε να κάνουμε με θορυβώδεις αυταπάτες; Για την ώρα πάντως και οι δύο δείχνουν τον στόχο, αλλά δεν δείχνουν τον δρόμο, όπως προέτρεπε ο Λασάλ τους σύγχρονούς του ομοϊδεάτες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει πρώτος στις ευρωεκλογές, θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους. Για να το πούμε με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι σαν να παίρνει διπλό ο Φωστήρας στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα. Γίνονται αυτά στο ποδόσφαιρο; Μια φορά στα 100 χρόνια. Εχει μια παράδοση ο «φονέας των γιγάντων» Φωστήρας, αλλά τέτοια επίδοση ούτε στα καλύτερα όνειρά του. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συνωμοτήσει το σύμπαν.

Χρειαζόταν να πει κάτι τέτοιο ο κ. Κασσελάκης; Θα μπορούσε να μην είναι τόσο σαφής. Υπάρχουν λέξεις που λένε τα πάντα και τίποτα ταυτοχρόνως. Δεν ήθελε να μασήσει τα λόγια του. Αυτό τον τιμά, την ίδια στιγμή όμως διατρέχει τον κίνδυνο να εκτεθεί. Δικά του στελέχη ήταν αυτά που τις προηγούμενες μέρες έλεγαν ότι κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών θα είναι αποτυχία. Ρεαλιστική άποψη. Γιατί δεν υιοθέτησε τη συγκεκριμένη αριθμητική ο κ. Κασσελάκης; Προφανώς θέλει να εμψυχώσει τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που μετά τη διπλή διάσπαση έχουν πέσει στα πατώματα και αναζητούν κάτι για να κρατηθούν. Να αντικαταστήσουν τη μελαγχολία με την αισιοδοξία. Εστω κι αν η πεισματάρα πραγματικότητα δεν επιτρέπει τέτοιου τύπου αναγνώσεις. Οι ενέσεις αισιοδοξίας κάνουν καλό, αλλά όταν περνάει η επίδρασή τους ο πόνος επιστρέφει πιο δυνατός. Πρέπει να γίνουν και οι άλλες δόσεις. Κι αν δεν υπάρχουν, τότε τα πράγματα γίνονται ζόρικα. Πολύ ζόρικα.

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ περάσει κάτω από τον πήχη, ο κ. Κασσελάκης θα κληθεί να αναμετρηθεί με τις συνέπειες. Η αποτυχία δεν εξωραΐζεται όσο καλός κι αν είσαι στην επικοινωνία. Κι αν η απόσταση είναι μεγάλη δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στο επίπεδο της κορυφής. Αφήστε που με βάση τις μέχρι τώρα μετρήσεις τη δεύτερη θέση διεκδικούν το ΠΑΣΟΚ με αξιώσεις και το ΚΚΕ με λιγότερες πιθανότητες. Και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ πλαγιοκοπούν το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από προχτές στην αρένα μπήκε και η Νέα Αριστερά. Προσθέστε και τα σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που κι αυτά ελπίζουν να κερδίσουν κάτι από την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, και θα έχετε την πλήρη εικόνα.

Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά ισχυρίζεται ότι είναι και δύναμη πολιτικής αλλαγής. Με άλλα λόγια, μας συστήθηκε ως δυνάμει κυβερνώσα Αριστερά: «Θα διεκδικεί τη διακυβέρνηση όχι με όρους απολιτικού κυβερνητισμού, αλλά με τον πολιτικό ριζοσπαστισμό που θα αλλάξει τη ζωή του κόσμου σήμερα κι όχι στη Δευτέρα Παρουσία», όπως τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης το απόγευμα της Δευτέρας. Το «Δευτέρα Παρουσία» φωτογραφίζει το ΚΚΕ. Το σήμερα περιλαμβάνει τη Νέα Αριστερά; Ενα εγχείρημα που ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί σε κόμμα, που έχει δρόμο πολύ μπροστά του, με τον χρόνο να πιέζει, που πρέπει να οργανωθεί, να αποκτήσει δομές, να καταθέσει πρόγραμμα, να έχει παρουσία σε όλη τη χώρα, να επιλέξει τους συνομιλητές του στην περιοχή της ευρύτερης Αριστεράς, πιστεύει ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Είναι; Η πέτρινη αδιαφορία τμημάτων της κοινωνίας και η μουδιασμένη σιωπή των αριστερών είναι τα μεγάλα εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: