Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

"H Λιζ Τρας και η ευρωπαϊκή "συντεχνία" των πολιτικών" Από τον συγγραφέα και φίλο στο fb Κώστα Κουτσουρέλη (facebook, 20.10.2022)

 ...............................................................


H Λιζ Τρας και η ευρωπαϊκή "συντεχνία" των πολιτικών στελεχών





Από τον συγγραφέα και φίλο στο fb Κώστα Κουτσουρέλη (facebook, 20.10.2022)


Για τη Λιζ Τρας τα σχόλια περιττεύουν. Και μόνο που έφτασε μια τέτοια γυναίκα να γίνει πρωθυπουργός (και προηγουμένως υπουργός εξωτερικών) του Ηνωμένου Βασιλείου, δείχνει τι ποιότητος πολιτικό προσωπικό κρατάει τις μοίρες μας στα χέρια του.
Σαράντα χρόνια θατσερισμού, εκποίησης δηλαδή της δημόσιας σφαίρας στα ιδιωτικά συμφέροντα, υπονόμευσαν τόσο την αυτονομία της πολιτικής ώστε την απομύζησαν εντελώς, και εντελώς συνειδητά, από το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Η δράση στον τομέα των επιχειρήσεων, της τεχνολογίας, των ΜΜΕ, για έναν νέο με φιλοδοξίες και τόλμη σήμερα είναι πολύ περισσότερο ελκυστική.
Όλο και συχνότερα, πολιτικοί γίνονται άνθρωποι με νοοτροπία και κατάρτιση υπαλλήλου, άνθρωποι όχι απλώς ετερόφωτοι ή μέτριοι, αλλά αστοιχείωτοι, σε κάθε περίπτωση ανεπαρκείς.
Είτε είναι γόνοι πολιτικών δυναστειών, είτε επαγγελματικά κομματικά στελέχη, είτε τεχνοκράτες ή αστεράκια απλανή ή διάττοντα της σόου μπίζνες - αδιάφορο. Σημασία έχει να μην έχουν γνώμη, σκέψη, παρουσία δική τους. Τα ιδιωτικά συμφέροντα τους προωθούν και εκείνοι τους προσφέρουν πειθαρχικά τις υπηρεσίες τους.
Φυσικά, τέτοιου είδους ταγοί δεν μπορούν να επιφέρουν καμιά ουσιώδη μεταβολή στα πράγματα, απλώς ακολουθούν την πεπατημένη. Αντιγράφουν το εγχειρίδιο, εκφωνούν τους ίδιους λόγους, φωτογραφίζονται με το ίδιο χαμόγελο. Όπερ και το ζητούμενο...
Αρκεί να δει κανείς το πολιτικό προσωπικό των Βρυξελλών για να πάρει μια ιδέα. Ή τα υπουργικά έδρανα μιας όποιας ευρωχώρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: