Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

"Best of Isaac Albéniz" Με διαφορετικούς ερμηνευτές.... (youtube, 12.5.2019)

 ..............................................................


Best of Isaac Albéniz
0:00 Jessica Kaiser - Capricho Catalán - 2005 José Marin Plazuelo guitar

04:35 Ana Vidovic - Asturias - Jim Redgate guitar

11:28 Ana Vidovic – Granada - Jim Redgate

16:52 Gruber & Maklar Guitar Duo – Cataluña - 1997 José Luis Romanillos and 1957 Ignacio Fleta guitar

19:16 Benjamin Čaušević - Malagueña No. 3, OP. 165 - 1973
Hernandez y Aguado guitar

22:56 Oguzhan Kayali - Mallorca on a 1993 Romanillos guitar

30:09 Gvaneta Betaneli - Sevilla on a 2016 Armin Hanika Grand Konzert guitar

35:10 Andreas Großmann - Rumores de la Caleta - Robert Ruck 1986 guitar


39:23 Marcel Wollny - Preludio from España Op. 165 - 2016 Rafael Moreno guitar


41:32 Duo Golz & Danilov – Aragón


46:30 Duo Amythis - Mallorca - two 2015 Roy Fankhänel guitars



Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

"ΙΚΕΤΙΔΕΣ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ" γράφει ο Savas Patsalidis (facebook, 29.9.2024)

 ..............................................................

.

ΙΚΕΤΙΔΕΣ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ






γράφει ο Savas Patsalidis (facebook, 29.9.2024) 









Το θέμα τελικά δεν είναι να προετοιμάσει κάποιος μια παράσταση αρχαίας τραγωδίας και να την πάει στην Επίδαυρο ή κάπου αλλού. Κουτσά στραβά όλοι μπορούν να το κάνουν, εφόσον το επιθυμούν και το επιδιώκουν συστηματικά. Το θέμα είναι γιατί να το κάνουν; Γιατί να μπουν σε αυτή τη δύσκολη και πολλαπλώς επικίνδυνη δοκιμασία; Έχουν κάτι ουσιαστικό να προτείνουν ή να αντιπροτείνουν; Έχουν κάτι να μοιραστούν με τους θεατές που να ξεφεύγει από τα γρανάζια της αυτοματοπoιημένης μηχανής της ανακύκλωσης των οικείων τόπων και τρόπων; Κάτι ικανό να μας ταράξει, να μας αναστατώσει; Να μας κάνει εντέλει καλύτερους και σοφότερους πολίτες; Κι αν δεν έχουν, προς τι όλα αυτά; Ποιο είναι το βασικό κίνητρο, αν δεν είναι η ανανέωση της γνωριμίας μας με τους κλασικούς;
Ας το καταλάβουμε: οι κλασικοί μας ποιητές δεν είναι μοντέρνοι. Είναι αρχαίοι, που σημαίνει ότι η όποια ερμηνευτική και/ή επιτελεστική μετακίνησή τους είναι κάτι παραπάνω από απλή δοκιμασία. Είναι ένα τεραστιο στοίχημα.
Μοντέρνος είναι ο Σάιξπηρ, ο Pierre Corneille, ο Molière, ο Jean Racine, ο Pedro Calderón de la Barca,ο Lope de Vega, ο Christopher Marlowe κ.ά. Όλοι αυτοί κινούνται σε έναν νέο κόσμο, τον κόσμο της ιστορίας, της πρόγνωσης και της επιστημονικής πρόβλεψης. Οι αρχαίοι κινούνται στη σφαίρα της μυθιστορίας και της προφητείας. Οι διαφορές τεράστιες, αβυσσαλέες. Σαφώς είναι πιο βατό, πιο διαχειρίσιμο να ανεβάσει κανείς Άμλετ από ό,τι Οιδίποδα, γιατί ο Άμλετ, είναι ένα αναγνωρίσιμο τρισδιάστατο πλάσμα πολύ πιο κοντά σε αυτό που είμαστε εμείς, οι μοντέρνοι. Μπορούμε να τον φανταστούμε να περπατά στην Ερμού ή στην Τσιμισκή. Το ίδιο και την Ιουλιέτα. Τον Ρωμαίο. Διόλου τυχαίο που η ιστορία του μοντέρνου θεάτρου αρχίζει με τον Σαίξπηρ. Ο Οιδίποδας ή ο Αίαντας ή η Κυταιμνήστρα δεν είναι "σαν κι εμάς". Είναι αρχαίες μορφές που απαιτούν μια εντελώς άλλη επιτελεστική αντιμετώπιση ώστε να γίνουν μοντέρνοι.
Κάνω αυτή τη βιαστική σύγκριση για να πω ότι το ουσιαστικό ανέβασμα ενός αρχαίου κειμένου είναι μια δοκιμασία πολλαπλώς πιο περίπλοκη, πιο απαιτητική, επίπονη, χρονοβόρα, γεμάτη παγίδες. Η απουσία απόλυτων απαντήσεων (τεκμηρίων) σε όλα τα επίπεδα (μουσικής, κίνησης, υποκριτικής κ.λπ) μετατρέπουν το όλο εγχείρημα σε ένα "θεατρικό αίνιγμα", ένα ναρκοπέδιο απαγορευτικό για ξεπέτες, προχειρότητες και λύσεις του ποδαριού.
Η τραγωδία δεν είναι ταχυφαγείο. Το να ισχυρίζεται κανείς ότι μέσα σε 7-8 εβδομάδες θα ετοιμάσει και θα ανεβάσει αρχαία τραγωδία, η οποία παράλληλα θα κάνει και τη διαφορά στην παραστασιολογική μας βιβλιοθήκη, σίγουρα μας δουλεύει ή τρέφει ψευδαισθήσεις.
Το να μετατρέψει κανείς το αρχαίο σε μοντέρνο απαιτεί καντάρια ιδρώτα, πίστη, δόσιμο, μελέτη, μακροχρόνια έρευνα, διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι, εκ των πραγμάτων "μία από τα ιδια", με κάποιες ελάχιστες αποχρώσεις. Ως εκεί, στην καλύτερη περίπτωση.
Όλοι έπαθαν υστερία με την "Ορέστεια" του Τερζόπουλου. Λογικό. Και δικαίως. Ήταν μια σπουδαία παράσταση, μια αξιοζήλευτη summa ζωής. Οι περισσότεροι που δεν είχαν δει ποτέ δουλειά του Τερζόπουλου ξαφνιάστηκαν. Σου λένε, τι κάνει αυτός; Από πού μας ήρθε; Ναι, είδαν κάτι αλλιώτικο, κάτι εντελώς "ξένο" σε σχέση με αυτά που έχουν συνηθίσει να υποδέχονται ως αναγνώσεις αρχαίων κειμένων. Δεν ξέρω αν αναλογίστηκαν ότι αυτός ο καλλιτέχνης ασχολείται συστηματικά, σχεδόν εμμονικά, με τα αρχαία κείμενα εδώ και πενήντα χρόνια. Ταξίδι μοναχικό, βασανιστικό αλλά συνάμα και απίστευτα γοητευτικό και ουσιαστικό. Και η "Ορέστεια" ήταν ο θριαμβευτικός επίλογος αυτής της ευεργετικής "οδύσσειας". Οι ψηφίδες μιας ολόκληρης ζωής συγκεντρωμενες σε έναν τρίωρο άθλο.
Θα μου πείτε πως δεν έχουν όλοι είτε τη δύναμη είτε τη βούληση είτε τη δίψα είτε την εσωτερική ανάγκη να σκαλίσουν τα αρχαία κείμενα σε τέτοια βάθη ώστε να πετύχουν την εξόρυξη των πολύτιμων μετάλλων τους και να τα κάνουν επί της ουσίας "μοντέρνα". Ουδέν μεμπτό επ' αυτού. Το σέβομαι. Τουλάχιστο όμως ας προσπαθήσουν να δημιουργήσουν, στο μέτρο του δυνατού, τις συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέψουν περισσότερο χρόνο ενασχόλησης.
Και μιας και το είπα αυτό, σκέφομαι στα γρήγορα: Γιατί να έχουμε ελληνικές παραστάσεις στην Επίδαυρο κάθε χρόνο; Ας έχουμε κάθε δεύτερο χρόνο. Τον ένα χρόνο ας έχουμε φιλοξενούμενες παραγωγές αρχαίου θεάτρου από ξένους (υπάρχουν άφθονες και ενίοτε πολύ καλύτερες και απενοχοποιημένες). Κάπως έτσι πιστεύω πως αφενός θα ενισχύεται ακόμη πιο πολύ η εξωστρέφεια και η διεθνής ενημέρωση του κοινού μας (και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις) και αφετέρου θα δημιουργούνται μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας των ελληνικών παραστάσεων.
Ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Ούτε οι παραγωγοί ούτε οι τουριστικοί πράκτορες, μα ούτε φυσικά και οι σκηνοθέτες ή οι μεταφραστές ή οι μεγάλοι πρωταγωνιστές το θέλουν. Είναι πολλά τα λεφτά. Πάνω από όλα αυτό. Κι ας μας λένε (φιλολογικά, εννοείται) πως πάνω από όλα η τέχνη. Εν πάση περιπτώσει. Μια σκέψη ήταν και τη μοιράστηκα μαζί σας.
Τα λέω όλα αυτά με αφορμή τις ΙΚΕΤΙΔΕΣ (σκην. Μ. Κάλμπαρη) με τις οποίες αποφάσισα να κλείσω τις καλοκαιρινές θεατρικές μου εξορμήσεις. Ομολογώ πως δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή για "αυλαία".
Ακόμη διερωτώμαι: γιατί άραγε ανέβηκε αυτή η παράσταση; Τι είχε να μας προσφέρει; Να μοιραστεί μαζί μας τη μετάφραση του Γρυπάρη; Αν ήταν αυτό και μόνο, ας τη διαβάζαμε στο σπίτι. Ποιος ο λόγος να τρέχουμε στο θέατρο Δάσους; Γιατί πέρα από αυτό δεν είδα κάτι άλλο. Η παρουσία της σπουδαίας Λυδίας Κονιόρδου μπορεί να ήταν εκεί, δεσπόζουσα, όχι όμως αρκετή για να αλλάξει η φυσιογνωμία ενός αδιάφορου όλου.
Οι ΙΚΕΤΙΔΕΣ είναι ένα από τα πλέον ιδεολογικά φορτισμένα έργα του αρχαίου θεάτρου. Δεν είναι μόνο το θέμα των φύλων που πρωταγωνιστεί. Είναι και το θέμα της εξουσίας και των ορίων της, καθώς και οι σχέσεις εξουσίας και λαού, το θέμα του δικαιωματισμού, της λαοκρατίας κ.λπ. Τίποτα δεν μας άφησε η παραγωγή αυτή ώστε να θυμόμαστε πως κάποτε είχε περάσει από τη ζωή μας. Ιδιως η χορογραφια, των Δαναιδων δεν ειχε κανενα απολυτως ενδιαφερον. Ανυπαρκτη. Ανεμπνευστη.
Αν κρίνω από τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην προσέλευση του κόσμου στις διάφορες πιάτσες μόνο η παραγωγή πρέπει να έμεινε απόλυτα ευχαριστημένη. Άλλωστε αυτός δεν είναι (ας μην κοροϊδευόμαστε) ο απώτερος, ο διακαής πόθος κάθε καλοκαιρινής παραγωγής: να μαζέψει όσο γίνεται περισσότερο κόσμο; Τα νούμερα στο ταμείο μετράνε. Τα άλλα έπονται και ουδείς ασχολείται, πέρα από πομπώδεις φιλολογικές υποσχέσεις.
Όμως ο θεατής είναι εκείνος που αφήνει τα λεφτά του στο ταμείο. Γι' αυτό μήπως πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και πιο στυστηματικά τους εμπλεκόμενους στην ψυχαγωγία και την παιδεία του δέκτη τι παίρνει μαζί του στο σπίτι και όχι τι παίρνει πρωτίστως η παραγωγή από το ταμείο στο δικό της σπίτι;
Είναι προφανές πως το απόλυτο και υγιέστερο ζητούμενο τελικά σε αυτή τη συνάντηση (πομπών και δεκτών) είναι να μην υπάρχουν χαμένοι αλλά μόνο κερδισμένοι, ένθεν κακείθεν. Και αυτό δεν έρχεται μόνο του. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και συνεχή καλλιέργεια και ενημέρωση.
Εν αναμονή των νέων ανακυκλώσεων το επόμενο καλοκαίρι.

"Η σκάλα" ποίημα του Βύρωνα Λεοντάρη (30.9.1932 - 6.8.2014) Από τη συλλογή "Κρύπτη" (1968)

..............................................................



"Η σκάλα"



Κακή εποχή σε ξένο κι άγνωστο σκοτάδι
οι δρόμοι χρόνια τώρα πεθαμένοι
και σβησμένα τα σημάδια
κακή εποχή, ανεμόβροχο
σπάει τα τζάμια στις ψυχές μας
κι οι σκιές των ανθρώπων μέσα μας φτερούγες τσακισμένες
ένας καιρός ερείπιο
κι η σκάλα που ανεβαίνω
πότε να τυλίγεται στα πόδια μου
σαν φίδι
και πότε να βυθίζεται
σαν βίδα στο μυαλό…
Αθώο ξεκίνημα,
μοναχικέ λυγμέ πάνω απ’ τη θλίψη
με μολυβένια τώρα τα φτερά
χάνοντας ολοένα ύψος
– όπως τόσες απόπειρες αθανασίας
που κατακάθισαν
σ’ ένα επιτύμβιο χαμόγελο
αθώο ξεκίνημα,
πού μ’ έφερες, πού μ’ έφερες…
Ίλιγγοι και στροφές
τρεκλίσματα μες στους λαβύρινθους
χειρονομίες σακάτισσες
σκέψεις γριές σερνάμενες
πιασμένες απ’ τους τοίχους
μια υγρασία πανικού
ως το κόκαλο
κι όλοι γυρεύουν να σωθούν
κρεμιούνται απ’ τα καλώδια
κι απ’ τις φλέβες τους
κυκλοφορούν μ’ ένα μαχαίρι
στην καρδιά σαν φυλαχτό
κλειδώνουνε τις πόρτες
ψάχνονται για τη χαμένη αφή τους
– άλλοι στους τοίχους κολλημένοι κάνουν τα παράθυρα
κι άλλοι τρέχουνε,
τους ανοίγουν και πηδάνε στο κενό
και τι μπορούμε εμείς να κάνουμε
και τι μπορούμε
μέσα στο στοιχειωμένο αυτό οικοδόμημα
κεριά που σβήνουμε
στο βάθος των διαδρόμων
στίχοι που κλαίμε
σαν παιδιά στα σκαλοπάτια
γιατί ποτέ ποτέ δε μπορέσαμε
να προλάβουμε το έγκλημα
– φτάσαμε πάντα αργά
μπροστά στις κλειδωμένες πράξεις
το αίμα κυλούσε πια
κάτω απ’ τις χαραμάδες
κι η κούραση κι ο φόβος
όλο να πληθαίνουν
στην ατέλειωτη αυτή σκάλα
Όλες τις μοναξιές τις έζησα
ελπίζοντας και μη ελπίζοντας
όμως τη μοναξιά της τέχνης
πώς να την αντέξω
τη σκόνη πάνω στο βιβλίο
τα λόγια που σηκώνονται
τις νύχτες σαν αγάλματα
κι ανάβουνε τα φώτα
σε αδειανές ψυχές
κι αρχίζουν να χτυπούν
στους τοίχους το κεφάλι τους ουρλιάζοντας
– είναι μια κρίση δημιουργίας μόνο
ή μήπως είναι το τέλος,
η κατάρρευση της σκέψης,
η ερημιά ανάμεσα σε ανεπανόρθωτα φθαρμένα σύμβολα και εικόνες
που ηχούν σαν κούφιες προσωπίδες
Γιατί δεν είναι μόνο ο χρόνος
που μας φθείρει
μα κι ο χώρος
σημεία το δείχνουν καθαρά,
ο χώρος εκδικείται
παραμορφώνει τις δομές
και κατατρώει τα σώματα
σκάβει βαθιά κενά
κουφώνοντας μορφές και σωθικά
– έτσι κι ο λόγος
φαγώθηκε σιγά σιγά
από σιωπές και χάσματα
Τι μέλλει ακόμα να ειπωθεί
και ποια η έκφραση
μες στη χαμένη ισορροπία;
Είπαμε τόσες φτήνιες,
έτσι που ’γινε
κι η δημιουργία διαστροφή
και τώρα ετούτη η κούραση
δεν είναι σαν τις άλλες
δεν έρχεται απ’ το παρελθόν
αλλά απ’ το μέλλον
όπως η σκόνη αυτή
που κατεβαίνει
από τα πάνω δώματα
όπως το αίμα αυτό
που στάζει από τα πάνω δώματα
– αθώο ξεκίνημα,
που μ’ έφερες, πού μ’ έφερες
Πού να σταθώ
να γείρω το κεφάλι μου
να ονειρευτώ
το δροσερό κατώφλι…


Βύρων Λεοντάρης  (30.9.1932 - 6.8.2014)


Από τη συλλογή Κρύπτη (1968)





"Νεώριο Οινιάδων" από το προφίλ Hellenic Religion (facebook, 28.9.2024)

 ..............................................................


Νεώριο Οινιάδων


Πριν ο ποταμός Αχελώος δημιουργήσει, με τις προσχώσεις του, ξηρά, εδώ υπήρχε ένα αρχαίο λιμάνι, όπου βρίσκονταν νεώσοικοι, υπόστεγα για έξι πλοία, τα οποία με ράμπες έμπαιναν στο νερό. Οι Οινιάδες αν και σήμερα βρίσκονται σε θέση ηπειρωτική, διέθεταν στην αρχαιότητα τουλάχιστον δύο λιμάνια και άλλες θέσεις ελλιμενισμού. Το συγκεκριμένο νεώριο είναι από τα λίγα σωζόμενα και πλέον καλοδιατηρημένα σε ολόκληρη την Μεσόγειο, διότι είναι λαξευτό στο βράχο. Η αρχαία πόλη ήταν η δεύτερη σε μέγεθος και σπουδαιότητα πόλη των Ακαρνάνων μετά τη Στράτο. Τα ερείπια δείχνουν με τον όγκο τους τη σημασία που πρέπει να είχε κάποτε η πόλη, ενώ η οχύρωση της, μήκους 6,5 χλμ., είναι ακόμα και σήμερα εντυπωσιακή.

από το προφίλ Hellenic Religion (facebook, 28.9.2024)




A Spanish Portrait: Llobet, Tárrega, Granados, Albeniz - Luigi Attademo historical Torres guitar (youtube, 24.4.2019)

 ...............................................................


A Spanish Portrait: Llobet, Tárrega, Granados, Albeniz

Artists: Luigi Attademo historical Torres guitar

Tracklist: 

00:00:00 Fantasía sobre el paño o sea punto de la Habana - Julian Arcas
00:05:23 El delirio - Antonio cano
00:09:46 Adelita in E Minor - Tarrega
00:11:11 Sueño - Tarrega
00:12:47 Mazurka en sol - Tarrega
00:15:13 Marieta -Tarrega
00:17:13 Danza española No. 5 “Andaluza” - Granados
00:22:06 Preludio No. 5 in E Major - Tarrega
00:23:43 Preludio No. 2 in A Minor - Tarrega
00:25:46 Preludio No. 1 in D Minor - Tarrega
00:27:10 Endecha y oremus - Tarrega
00:28:11 Leyenda - Manjon
00:36:02 12 Piezas características, Op. 92: XII. Torre bermeja, serenata - Isaac Albeniz
00:40:49 Cançó del lladre - Soles
00:42:20 El testament d’Amelia in D Minor - Soles
00:44:06 Lo fill del rei - Soles
00:45:47 Plany - Soles
00:47:45 Variaciones sobre un tema de Sor - Soles




Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

"Ο σταθμάρχης" ποίημα του Γιάννη Σκαρίμπα (28 Σεπτεμβρίου 1893 – 21 Ιανουαρίου 1984)

 .............................................................









Γιάννης Σκαρίμπας (28 Σεπτεμβρίου 1893 – 21 Ιανουαρίου 1984) 


Ο σταθμάρχης


Θόλωσε το βράδυ και το τραίνο είχ’ έμβει
Στον ερημικό σταθμό βαρύ κι ατόφιο
Λες τό ‘χε τυλίξει σ’ αχνά πέπλα η ρέμβη
Έτσι ως ξάφνου στάθκε ακίνητο και ψόφιο

Σήμανε η καμπάνα κι έτριξαν οι θύρες,
Ούρλιάξε ‘να σφύριγμα και αυτό εκινήθη
Πλάι σε μια παράτα αγερώχες φιλύρες
Που κωπηλατούσαν – λές στητές - στη λήθη.

Λίγο ακόμα κι όργιο – αρθρωτή γουστέρα-
Θάφευγε ως είχ’ έρθει μες των ατμών τολύπη
Κι εγώ πάλι μόνος στη θλιμμένη εσπέρα
Με συντρόφισσά μου, θάμενα, τη λύπη.

…………………

Άξαφνα ως γλυστρούσε – σ’ ένα παρεθύρι
ένα χέρι εξαίσιο μούγνεψε και πάει,
μια σειρά άσπρα δόντια, δυό μάτια σαπφείροι
μούστειλαν –και φύγαν– φίλημα στα χάη!


Έμεινα … Η μέρα είχε κιόλας φύγει,
του σταθμού μου, γύρω, η ερημία αλύχτα·
κείνες οι φιλύρες πήγαιναν με ρίγη
Και με βήμα στράτι-ωτικό στη νύχτα…


Ω, έσύ, κυρά χέρι, δόντια, μάτι
όνειρο και τραίνο που την πας τη νιότη,
έδωσα σινιάλο –το κ α θ ή κ ο ν– για τη
διασταύρωσή μας στην αιωνιότη…







Από το βιβλίο: Γιάννης Σκαρίμπας, «Ουλαλούμ – Ευατούληδες – Βοϊδάγγελοι», Κάκτος, Αθήνα 1976, σελ. 53-54.


Claude Monet. «La gare St Lazare»






"Αυτός που πιο πολύ αγαπάει" ποίημα του Ουίσταν Χιου Ώντεν (1907- 29.9.1973) Μικρό επετειακό αφιέρωμα...

 .............................................................



         Ουίσταν Χιου Ώντεν (1907-1973)



"Αυτός που πιο πολύ αγαπάει"




Κοιτάω τ’ αστέρια ψηλά στον ουρανό
Και το ξέρω, δεν τα νοιάζει αν θα χαθώ∙
Ποτέ μη σε φοβίζει η αδιαφορία
Από τον άνθρωπο ή τα θηρία.
Αν τ’ άστρα, δίχως ανταπόκριση από μας,
Όλο πάθος καίγονταν μεμιάς;
Αφού η αμοιβαία αγάπη δεν κρατάει,
Ας είμαι εγώ που πιο πολύ αγαπάει.
Των άστρων, συλλογιέμαι,
είμαι θαυμαστής
Που αδιαφορούν για μένα ό,τι κι αν πεις,
Μα τώρα που τα βλέπω ένα ένα
Μέσα στη μέρα δε μου ‘λειψε κανένα.
Αν τ’ άστρα έσβηναν σ’ έναν αφανισμό,
Θα μάθαινα να βλέπω ένα άδειο ουρανό,
Να νιώθω το υπέροχο απόλυτο σκοτάδι,
Και να το συνηθίζω κάθε βράδυ.




Μετάφραση Ερρίκος Σοφράς

"Αιώρηση" το τελευταίο ποίημα του Νίκου Καρούζου (17.7.1926 - 28.9.1990) Μικρό επετειακό αφιέρωμα...

 ..............................................................




Νίκος Καρούζος (17.7.1926 - 28.9.1990)



"Αιώρηση"


Στον ουρανό οι δυνατότητε
είναι μόνο συναρπαστικές.
Καθώς κρεμόμουνα στον αέρα
κρατημένος από ένα κάτασπρο σύννεφο
σε μυθική οθόνη της φαντασίας
παρατηρούσα τις τιμές
των στοιχείων του αίματός μου
κι άκουγα μιαν εκθαμβωτική μουσική πράξη
σχεδόν εξωανθρώπινη
προς τ’ αριστερά στο γεωγραφικό χάρτη
στο σημείο που βρίσκεται το βουνό Τρόμος
τυλιγμένο πάντοτε μ’ αστραπές
και έκπαγλες καταιγίδες.

Εκεί ανέβηκα μια φορά.
Εκεί πρωτάκουσα το τραγούδι
που έλεγε: ανήκουμε στα νερά.
Κι από την άλλη έλαμπε ο Εκκλησιαστής.
Από καιρό γνώριζα πως το αίμα
περιέχει όλο το μυστήριο
που δίνεται με σημάδια
στον ανθρώπινο νου και πλήρη ασυνέχεια.
Μήπως η κυκλοφορία; -
διερωτήθηκε ο λαμπρός παθολόγος.
Και αιφνιδίως
ήρθε στο μυαλό μου ο Λεονάρντο
που ήξερε θεσπέσιες ειδήσεις απ’ το σώμα.



ημ.: το τελευταίο ποίημα του Νίκου Καρούζου


Ο δωδεκάλογος του Νίκου Καρούζου:

1. Νὰ μὴν εἰρηνεύεις ἀνώφελα.

2. Νὰ μὴν πολεμᾶς ἐπίσης ἀνώφελα.

3. Ν’ ἀγαπᾶς τὸν ἥλιο, μὰ ὄχι σὰν θεότητα.

4. Ν’ ἀποστρέφεσαι τὴ σελήνη σὰν ἔδαφος.

5. Νὰ πηγαίνεις καμιὰ φορά στὴν ἐκκλησία, δὲ χάνεις τίποτα.

6. Νὰ θυμᾶσαι λιγάκι τὸ θάνατο, μὰ ὄχι σὰν θάνατο.

7. Νὰ βλέπεις τὴ ματαιότητα καὶ τῆς ἰδέας τῆς ματαιότητας.

8. Νὰ λὲς ἕλληνας καὶ νὰ νιώθεις ἄλλην ὀμορφιά, νὰ μὴ νιώθεις ἑλληνικότητα.

9. Νὰ γράφεις ἀγαπώντας τὸ ἄγραφο.

10. Νὰ στοχάζεσαι πέρ’ ἀπ’ τοὺς στοχασμούς σου.

11. Νὰ μὴν ξεχνᾶς τὴν ὕπαρξη τοῦ Ἀνύπαρχτου.

12. Νά τὰ διαβάζεις κάθε μέρα τοῦτα.

Saint-Saëns : "Danse Macabre" par le Quatuor Eclisses (youtube, 8.10.2015)

 ...............................................................


Saint-Saëns : "Danse Macabre" par le Quatuor Eclisses

(youtube, 8.10.2015)


Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

"...Ο θάνατός σου τούτη τη στιγμή μετράει περισσότερο από τη ζωή σου..." Από τη φίλη στο fb Μαρία Κρύου (facebook, 27.9.2024)

 ...............................................................



"...Ο θάνατός σου τούτη τη στιγμή μετράει περισσότερο από τη ζωή σου..."


Από τη φίλη στο fb Μαρία Κρύου (facebook, 27.9.2024)


"...Είσαι στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου. Η ζωή σου δεν αφορά πλέον κανέναν. Ο θάνατός σου τούτη τη στιγμή μετράει περισσότερο από τη ζωή σου. Ο θάνατός σου θα μαθευτεί, θα ηχήσει γοερά θα αναπαράγεται σε όλα τα γνωστά και άγνωστα μέσα για το αρκετό διάστημα μίας το πολύ εβδομάδας- δεν το λες και λίγο ε;... Θα δείχνουν τη στιγμή της κατάρρευσής σου ξανά και ξανά, ενδιάμεσα θα πέφτουν διαφημίσεις για σούπερ εκπτώσεις σε ευρείας κατανάλωσης προϊόντα, φίλτρων καθαρισμού νερού για απόλυτη διαύγεια - παγκόσμια ευρεσιτεχνία-, ακόμα και εκπτωτικά εισιτήρια από αεροπορικές εταιρίες που σου ζητούν απλώς - να τα "κλείσεις" πέντε και 6 μήνες πριν πατήσεις το πόδι σου στο πρώτο σκαλί του αεροσκάφους... ενώ τα νούμερα γνωστής και μη εξαιρετέας εταιρίας μετρήσεων θα καταγράφει τα νούμερα... δεν το λες και λίγο ε;... Και όχι μόνο. Θα ανακοινώνονται γραπτώς - για καλύτερη εμπέδωση-, φράσεις διάσπαρτες λέξεις και ευχολόγια διάσπαρτα αλιευμένα όλα από άσπονδους ''εχθρούς και φίλους'' κατά το δοκούν. Όλα αυτά ενώ εσύ θα παλεύεις να κρατηθείς στο στρώμα πάνω απ' τη γη έχοντας απωλέσει κάθε επίγνωση ορθότητας συγκατάβασης, σύμπνοιας με το πεπρωμένο και χωρίς καμία βεβαιότητα ότι εγκέφαλος και ζωτικά όργανα εξακολουθούν να συμπλέουν. Όμως υπάρχει κάτι ακόμα... σκέψου πώς θα ήταν τα πράγματα εάν αυτό συνέβαινε εν ηρεμία, κεκλεισμένων των θυρών, ύστερα από ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα όσο θα παρακολουθούσες κάτι στην τηλεόραση. Το ίδιο μέσον δηλ. που ορέγεται απαιτητικά κάθε αναμενόμενο ή ξαφνικό θάνατο συνωστίζοντας στα κρύα μεταλλικά ερμάρια των διευθυντικών στελεχών αχνιστό χρήμα. Δεν το λες και λίγο ε;... Καλή ανάρρωση λοιπόν; Αχ κόσμε , δεν είναι που δεν θα αλλάξεις ποτέ, είναι που δεν το θέλησες ποτέ! 
-------‐---- 
Ανάπαυλα.



Schubert's Fantasy in F minor, Piano 4- Hands, D940, performed by Maria João Pires & Ricardo Castro (youtube, 24.8.2013)

 ...............................................................



Schubert's Fantasy in F minor, Piano 4-
Hands, D940,
performed by Maria João Pires & Ricardo Castro


1. Allegro Molto Moderato
2. Largo 4:51
3. Scherzo. Allegro Vivace 7:26
4. Finale. Allegro Molto Moderato 13:08


Painting : Avond; De rode boom (Evening; The Red Tree) by Piet Mondriaan (1872-1944)

(youtube, 24.8.2013)


Αφιέρωμα στον κωμικό και στέλεχος των Μόντι Πάιθονς Τζον Κλιζ (γ. 27.10.1939) Από την Στέλα Δούμου και το προφίλ στο fb "Οι λέξεις φταίνε..." (facebook, 27.9.2024)

...............................................................


 




Τζον Κλιζ (γ. 27.10.1939)
Κωμικός.
Βασικό στέλεχος των Μόντυ Πάιθον.

Όταν μια πόρτα κλείνει και μια άλλη ανοίγει, μάλλον βρίσκεστε στη φυλακή.
Για μένα το «πιείτε υπεύθυνα» σημαίνει προσέξτε να μη σας χυθεί.
Η ηλικία των 60 μπορεί να είναι τα νέα 40, αλλά και οι 9:00 μμ. είναι τα νέα μεσάνυχτα.
Όταν λέω «Τις προάλλες», θα μπορούσα να αναφέρομαι σε οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ του χθες και πριν από 15 χρόνια.
Θυμάμαι ότι κάποτε μπορούσα να σηκωθώ χωρίς να κάνω ηχητικά εφέ.
Δοκίμασα την υπομονή μου. Είμαι αρνητικός.
Αν κάθεστε σε δημόσιο χώρο και κάποιος άγνωστος καθίσει δίπλα σας, απλά κοιτάξτε ευθεία και πείτε: «Έφερες τα χρήματα;»
Τελικά κοιμήθηκα οκτώ ώρες. Μου πήρε τρεις μέρες, αλλά τα κατάφερα.
Όταν κάποιος ρωτά τι έκανα το Σαββατοκύριακο, λοξοκοιτάζω και ρωτάω: "Γιατί, τι άκουσες;"




Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

"Επί την καρδίαν" ποίημα της ποιήτριας και φίλης στο fb Μαρίας Κουλούρη (γ. 1975) (εκδ. Μελάνι & facebook 26.9.2024)

 ..............................................................




             
Μαρία Κουλούρη (γ. 1975)


Τα δάχτυλα που σκάλιζαν τ΄ αγάλματα
Κι η σκόνη που δάκρυζε το βλέμμα
Η επιμονή σου να δεις τι έχει από κάτω
Τίποτα δεν έχει από κάτω
Όλα είναι στην όχθη αυτή
Στα λουλούδια που ξαπλώναμε
Στον ήλιο
Στο ποτάμι το μικρό και τη δροσιά του
Κοινά τα λόγια της θλίψης
Τίποτα πρωτότυπο στο πένθος
Σάρκες σκίζονται
Έντερα τραβιούνται
Φωνές μες στο μυαλό
Δεν έχω άλλο να πω
Δεν ξέρω πώς είσαι πια
Πού είναι το σπίτι σου
Έκοψες τα μαλλιά σου
Πώς σε φωνάζουν τώρα
Αγάπη μου
Αντίθετο της ήττας θα σε λέω
Κι ας είσαι της ποίησης μου αμοιβή
Των φωνηέντων μου το πάχος
Και των συμφώνων μου ο συριγμός
Ας είσαι εσύ της κάθε μέρας εκκρεμότητα
Ούτε και σήμερα κατάφερα τη λήθη


Επί την καρδίαν, από το Μουσείο Άδειο (εκδ. Μελάνι)




Suitte en Trio No. 6 in E Minor, Op. 1: VI. Chaconne · Musica Barocca Louis Antoine Dornel (1680 - 1765) (youtube, 8.1.2016)

 ...............................................................



Suitte en Trio No. 6 in E Minor, Op. 1: VI. Chaconne · Musica Barocca Louis Antoine Dornel (1680 - 1765)

(youtube, 8.1.2016)

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Chick Corea - Children Songs (youtube, 14.3.2016)

 ..............................................................



Chick Corea - Children Songs



Live recording from the Munich Summer Piano Festival 1982

This concert features the acclaimed jazz pianist Chick Corea and the late Cypriot piano virtuoso Nicolas Economou. Both musicians are accomplished composers and they give solo performances of their own work, with Corea playing his Children's Songs and Economou his Études for Children. The pianists then join each other on stage to perform Chick Corea's Duet for Two Pianos in Three Parts. Chick Corea - Children Songs

(youtube, 14.3.2016)*


0:55 No.1 2:35 No.2 3:21 No.3 4:35 No.5 5:40 No.6 9:10 No.10 10:30 No.11 11:10 No.13 12:25 No.17 13:14 No.19 15:00 No. 17:08 No.20

 *Σημειωση: Κάντε κλικ στο youtube  ("Παρακολουθήστε στο youtube"),στο βίντεο...

  

Πάροδος του Χορού των γυναικών στον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη - Από την φιλόλογο, ποιήτρια και φίλη στο fb Δήμητρα Χριστοδούλου (facebook, 25.9.2024)

 ..............................................................


-Πώς μαθαίνουν οι γυναίκες του Χορού τα νέα της Φαίδρας; Τι ακριβώς συμβαίνει στην άμοιρη βασίλισσα; Ποιες τάχα οι αιτίες του πόνου της; Θα μάθουμε κι εμείς;
Η εξαίσια σε λυρισμό και θεατρική οικονομία Πάροδος του Χορού των γυναικών στον "Ιππόλυτο" του μαγικού Ευριπίδη:


Σ’ έναν βράχο όπου σταλάζει
το νερό του Ωκεανού,
πηγή γίνεται και πέφτει
από το γκρεμό σε γούρνα
κι από κει στάμνες γεμίζουν,
εκεί έπλενε μια φίλη
τα ολοπόρφυρά της πέπλα.
Τα ‘βρεχε μες στο ποτάμι
το δροσάτο και σε πέτρα
τ’ άπλωνε, που λούζει ο ήλιος.
Από κει μου πρωτοήρθαν
της κυράς μου τα μαντάτα.

Λιώνει το κορμί της, λένε,
στης αρρώστιας το κρεβάτι
μες στο σπίτι και σκεπάζει
με τα διάφανα τα πέπλα
το ξανθό της το κεφάλι
και ακούω πως τρεις μέρες
μια μπουκιά ψωμί δεν βάζει
στο αγνό το στόμα της
μα από κρυφό μαράζι
θέλει η δύστυχη να φτάσει
στα λιμάνια του θανάτου.

Μήπως σ’ έκρουσε θεός,
κόρη, ο Πάνας ή η Εκάτη
ή οι σεμνοί Κορρύβαντες
ή η μητέρα των ορέων;
Μήπως σε αφανίζει σφάλμα
που δεν πρόσφερες θυσίες
στην Άρτεμη τη Δίχτυννα
με τα πολλά κυνήγια;
Αυτή από στεριές περνάει,
από λίμνες ή πελάγη
όπου δέρνεται το κύμα…

Μήπως έρωτας κρυμμένος
μες στο ίδιο σου το σπίτι
κυβερνά τον άνδρα σου,
αρχηγέτη, ευπατρίδη,
απ’ το γένος του Ερεχθέα,
και το γάμο σας ντροπιάζει;
Ή νησιώτης απ’ την Κρήτη
ήλθε κι άραξε το πλοίο
στο φιλόξενο λιμάνι
φέρνοντας κακές ειδήσεις
στη βασίλισσα κι εκείνη
απ’ τη θλίψη για τα πάθη
μαραζώνει στο κρεβάτι;

Δύσκολη η γυναίκεια φύση
Συχνά ως τη δυστροπία
κι ως τη μαύρη απελπισία
απ’ του τοκετού τους πόνους
κι απ’ τον νου τον ταραγμένο.
Κάποτε τα σωθικά μου
τα διαπέρασε κι εμένα
τέτοιο ρίγος. Μα καλούσα
την ουράνια τοξοβόλο,
την προστάτιδα της γέννας,
την πολύζηλη Άρτεμη.
Θέλανε οι θεοί κι ερχόταν!

Μα να, η γριά τροφός στις πύλες
που τη φέρνει απ’ το παλάτι
κι όλο πιο πολύ την σκέπει
μαύρο σύννεφο στην όψη.
Πόσο λαχταρώ να μάθω
η βασίλισσα τι έχει
κι όλη έτσι μαράθηκε.



"Στην εικόνα Νίκος Φωτάκης. Η απόδοση δική μου". 
Από την φιλόλογο, ποιήτρια και φίλη στο fb Δήμητρα Χριστοδούλου (facebook, 25.9.2024)





"Η αγάπη του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για το κίτρινο χρώμα" - Από το προφίλ στο fb Vincent Van Gogh (facebook, 25.9.2024)

...............................................................



Η αγάπη του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για το κίτρινο χρώμα 


Από το προφίλ στο fb Vincent Van Gogh (facebook, 25.9.2024)





"Η ορατή και αόρατη πόλη μας" γράφει η Κυριακή Μπεϊόγλου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 25.09.24)

 ..............................................................


           Η ορατή και αόρατη πόλη μας







γράφει η Κυριακή Μπεϊόγλου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 25.09.24) 



Ταξιδεύω στις «Αόρατες Πόλεις». Ο Καλβίνο μού λέει πως ο Μάρκο Πόλο θα γίνει οδηγός μου. Δίπλα μου έχω έναν μελαγχολικό αυτοκράτορα, «που κατάλαβε ότι η τεράστια εξουσία του μετράει λίγο, αφού έτσι κι αλλιώς ο κόσμος πάει κατά διαβόλου».


Ο οδηγός μας είναι ένας οραματιστής ταξιδιώτης που περιγράφει ασύλληπτες για τον νου πόλεις. Φανταστείτε, υπάρχει και μία που μου θυμίζει πολύ τη δική μου, που αν και μικρή διευρύνεται συνεχώς και τελικά αποκαλύπτεται πως αποτελείται από πολλές ομόκεντρες πόλεις που επεκτείνονται διαρκώς. Μια πόλη-αράχνη.

Ο οδηγός μού δείχνει παλιές καρτποστάλ αυτής της πόλης. Συμφωνούμε πως ήταν πολύ όμορφη. Στα αφώτιστα στενά ζουν οι παλιοί θεοί της. Κοιμούνται σε παγκάκια. Δεν ταιριάζουν με τη σύγχρονη εικόνα, δεν ξέρουν να οδηγούν αυτοκίνητο, δεν έχουν κινητό, και διαβάζουν ποίηση.

Σήμερα; Σήμερα είναι μια μητρόπολη. Ολα μοιάζουν πολύ, τα καταστήματα είναι πανομοιότυπα, τα καφέ είναι πανομοιότυπα, τα ρούχα είναι πανομοιότυπα... Ομως, στο πίσω μέρος του μυαλού μας θυμόμαστε μια γοητευτική πόλη φτιαγμένη από διαφορές, «μια πόλη χωρίς σχήματα και χωρίς μορφή, μια πόλη γεμάτη από ιδιαιτερότητες». Ο συνεπιβάτης μου με ρωτά αν ζω σε μια ευτυχισμένη ή μια δυστυχισμένη πόλη. Του είπα ότι μου θυμίζει σε έναν βαθμό μια πόλη της αυτοκρατορίας του. Την πόλη «Χλόη». Οι πολίτες αμέτρητοι, σε κάθε τους συναπάντημα «φαντάζονται χίλια πράγματα ο ένας για τον άλλον, τις συναντήσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μεταξύ τους, τις συζητήσεις, τις εκπλήξεις, τα χάδια, τις δαγκωματιές. Κανένας όμως δεν χαιρετά κανέναν, τα βλέμματα διασταυρώνονται για μια στιγμή, ύστερα δραπετεύουν, ψάχνουν άλλα βλέμματα, δεν σταματάνε πουθενά». Σε αυτό το αστραπιαίο βλέμμα έχουν προλάβει να αξιολογήσουν την ανταλλακτική σου αξία. Πόσο χρήσιμος τους είσαι, πόσο κοστίζουν αυτά που φοράς, πόση λάμψη διαθέτεις. Δεν ξέρω αν είναι ευτυχισμένοι ή δυστυχείς. Εδώ στο τώρα, στις αρχές του φθινοπώρου, θα έλεγα πως η ευτυχία και η δυστυχία έχουν δώσει τη θέση του στη συνεχή αγωνία. Ολοι κάτι θέλουν να καταφέρουν.

Ισως αυτή την εποχή η πόλη μου να μου θυμίζει περισσότερο την ένδοξη πόλη «Κλαρίσα» της αυτοκρατορίας σου, του λέω. Η Κλαρίσα γνώρισε πολλές ακμές και παρακμές. «Στημένη από τα παράταιρα κομμάτια μιας άχρηστης πλέον Κλαρίσας, άρχισε να παίρνει μορφή η Κλαρίσα της επιβίωσης». Οσοι μένουν εδώ ψάχνουν με αγωνία να βρουν ένα σπίτι που μπορούν να πληρώσουν. Λίγοι τα καταφέρνουν, γι’ αυτό πολλοί απελπίζονται και φεύγουν. Μένουν για λίγο στα παγκάκια και μαζί με τους παλιούς θεούς αποχαιρετούν την πόλη που έχασαν, την πόλη που τώρα τους διώχνει.

Δεν είναι μόνο η πόλη σου, οι περισσότερες έχουν γίνει έτσι, η κρίση της πολύ μεγάλης πόλης είναι η άλλη κρίση της φύσης, λέει ο συγγραφέας των «Αόρατων Πόλεων». Δεν είναι όμως όλα μαύρα. Στις αρχές του φθινοπώρου, μέσα στη μεγάλη δυστυχισμένη πόλη-αράχνη κρύβονται πολλές μικρές αόρατες ευτυχισμένες πόλεις. Τις καλλιεργούν με αλληλεγγύη και συναίσθημα οι πιο ευαίσθητοι κάτοικοι. Αυτές οι μικρές πόλεις είναι που κάνουν τη διαφορά, που επιτρέπουν στη μεγάλη πόλη να χαμογελά και αυτό το φθινόπωρο.