Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

"Έσβησε ο «φάρος» της ελληνικής γελοιογραφίας" Εις μνήμην του κ. Γήση Παπαγεωργίου... (από την "Εφημερίδα των Συντακτών", 21.10.2023

 ...............................................................



Έσβησε ο «φάρος» της ελληνικής γελοιογραφίας




Ο Γήσης Παπαγεωργίου, απόστρατος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και γελοιογράφος, υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα με προσφορά στη μελέτη των ελληνικών φάρων και της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας.


Στις 9 Οκτωβρίου 2023 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, έπειτα από νοσηλεία στο Ναυτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, ο σκιτσογράφος Γήσης Παπαγεωργίου. Οσοι τον γνώρισαν, περιγράφουν έναν άνθρωπο πολυτάλαντο, καλοσυνάτο, με πηγαίο χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Εναν άνθρωπο με εξειδικευμένες γνώσεις, που αναμφίβολα άφησε πλούσιο αποτύπωμα στην ελληνική γελοιογραφία.




Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και φοίτησε στο Πειραματικό Γυμνάσιο Κολωνακίου. Ο πατέρας του, ο οποίος ήταν στρατιωτικός και πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, πέθανε όταν ο Γήσης ήταν 15 ετών. Εχοντας δείξει από μικρή ηλικία το ταλέντο του στη ζωγραφική, ωθήθηκε από τους συναδέλφους του πατέρα του στο επάγγελμα του στρατιωτικού, με την προοπτική να γίνει ναυπηγός, λόγω της ικανότητάς του στο σχέδιο. Οπως είχε πει ο ίδιος: «Μπήκα τελικώς στη Σχολή Δοκίμων, ένας Θεός μόνο ξέρει πώς, και εν τω μεταξύ πέθαναν όλοι εκείνοι οι στρατηγοί ώσπου να μπω, οπότε δεν μπορούσα μετά να βγω! Πήρα απολυτήριο τελευταίος και με το ζόρι! Δεν το πήγαινα το “άθλημα”».

Από το 1960 που έγινε σημαιοφόρος, και για τα επόμενα 20 χρόνια, υπηρέτησε σε αναρίθμητα καράβια του Πολεμικού Ναυτικού. Το 1980 μετατέθηκε στην Υπηρεσία Φάρων, ως διοικητής της Φαρικής Βάσης. Εκεί γνώρισε και πραγματικά ερωτεύτηκε τους όμορφους και ιδιαίτερης ιστορικής αξίας πέτρινους φάρους μας (αφημένους όμως στην απαξίωση και την εγκατάλειψη), αφιερώνοντας χρόνο και μεράκι για να αναστηλώσει όσους μπορούσε.






Το 1981 ο Παπαγεωργίου παραιτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για να ασχοληθεί επί 12 χρόνια με τη γελοιογραφία, σε συνεργασία με τις εφημερίδες «Η Πρώτη», το «Βήμα», η «Ελευθεροτυπία», «Τα Νέα» και πολλά περιοδικά. Εχοντας εντρυφήσει επί δεκαετίες στις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες και τις στολές του Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποίησε σχετικές ατομικές εκθέσεις. Καρπός αυτής της ενασχόλησης ήταν το λεύκωμα «Στολές του Πολεμικού Ναυτικού», που εξέδωσε το 1998, και η εκπόνηση ενός έργου 15 τόμων για την ιστορία της ελληνικής φορεσιάς, για λογαριασμό της Ακαδημίας Αθηνών.

Η πιο σημαντική «εμμονή» που του άφησε, πάντως, η θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό, ήταν η αγάπη του για τους φάρους, τους οποίους δεν σταμάτησε ποτέ να μελετάει και να σχεδιάζει. Το 1996 εκδόθηκε το πρώτο του λεύκωμα με τίτλο «Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι». Σχετικά έργα του φιλοξενούνται μέχρι σήμερα στον φάρο της Γαύδου.

 

Γεωργία Βασιλειάδου


Το 1996 επίσης κυκλοφόρησε το «Ελλάς! Χάρηκα!», μια χιουμοριστική καταγραφή της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, ενώ ακολούθησαν τα «Ελλάς! Χάσαμε!» και «Ολυμπιακοί! Δώκαμε…». Το 1999 κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Ελληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα» και το 2000 «Ο μεγάλος θίασος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: