Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

Δύο κείμενα από το fb πριν την αυριανή επέτειο και τις κινητοποιήσεις του κόσμου α) "Τίτλοι τέλους…" Από τον φίλο στο fb Dimitris Tsirkas (facebook, 27.2.2025) & β) "Μετά το σημερινό πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ)" από τον δημοσιογράφο και φίλο στο fb Yannis Androulidakis (facebook, 27.2.2025)

 ............................................................



Δύο κείμενα από το fb πριν την αυριανή επέτειο και τις κινητοποιήσεις του κόσμου


α) "Τίτλοι τέλους…"


Από τον φίλο στο fb Dimitris Tsirkas (facebook, 27.2.2025)

Μέχρι χθες, η κυβέρνηση υποστήριζε διαδοχικά, δια στόματος Μητσοτάκη, ότι:

1. Το δυστύχημα προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος – φταίει ο σταθμάρχης.

2. Δεν υπάρχει παράνομο φορτίο, όποιος μιλάει για παράνομο φορτίο είναι ψεκασμένος συνωμοσιολόγος.

3. Δεν υπάρχει μπάζωμα, όποιος μιλάει για μπάζωμα, είναι ψεκασμένος συνωμοσιολόγος.

Στο ενδιάμεσο, οργάνωσε μια εξεταστική επιτροπή στη Βουλή που τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα, όπως τα είχε βρει και η διαβόητη επιτροπή Γεραπετρίτη, λίγο μετά το δυστύχημα.

Σήμερα, μετά το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, η κυβέρνηση θυμίζει τον ασθενή του Φρόυντ που είδε στο όνειρό του ότι δανείστηκε μια τσαγιέρα από το γείτονά του, αλλά την επέστρεψε σπασμένη.

Στην αγωνία του να αποποιηθεί την ευθύνη, έδωσε διαδοχικά τρεις δικαιολογίες:

1. Επέστρεψα την τσαγιέρα άθικτη

2. Ήταν ήδη σπασμένη όταν τη δανείστηκα

3. Δεν δανείστηκα ποτέ την τσαγιέρα

Δικαιολογίες αντιφατικές μεταξύ τους, που αντί να αποδεικνύουν την αθωότητά του, τεκμηριώνουν την ενοχή του.

Ομοίως, η κυβέρνηση, διά στόματος Π. Μαρινάκη, υποστηρίζει ότι ναι, όλα όσα λέγαμε ήταν ψέματα, αλλά δεν υπάρχει συγκάλυψη γιατί εμείς ορίσαμε αυτόν που απέδειξε ότι λέγαμε ψέματα.

Μπορεί δηλαδή να είμαστε ψεύτες, αλλά είμαστε ειλικρινείς ψεύτες!

Μετά λέει, ότι ναι μεν μπαζώσαμε τον χώρο του δυστυχήματος, όμως δεν το κάναμε με δόλο, αλλά από ανικανότητα.

Είμαστε δηλαδή άχρηστοι, αλλά είμαστε άδολοι άχρηστοι!

Τέλος, παραδέχεται ότι ναι μεν υπήρξε παράνομο υλικό που προκάλεσε την πυρόσφαιρα, αλλά το πόρισμα δεν λέει πουθενά ότι εμείς καλύπτουμε κάποιον λαθρέμπορο!

Και στο κάτω κάτω, όποιος έχει στοιχεία, ας πάει στον εισαγγελέα, άσχετα αν εμείς φροντίσαμε (με το μπάζωμα) να μην υπάρχουν στοιχεία.

Είμαστε δηλαδή απατεώνες, αλλά δεν μπορείτε να το αποδείξετε!

Η ειρωνεία για την κυβέρνηση είναι ότι πλέον, δεν χρειάζεται καμία απόδειξη.

Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, ακόμα και οι ψηφοφόροι της, είναι πεισμένοι για την ενοχή της. Και όσο περισσότερο μιλάει, τόσο πιο ένοχη δείχνει.

Θα μπορούσε να σιωπήσει, αλλά αυτό προϋποθέτει στοιχειώδη αξιοπρέπεια την οποία ουδέποτε είχε.


β) "Μετά το σημερινό πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ)"

από τον δημοσιογράφο και φίλο στο fb Yannis Androulidakis (facebook, 27.2.2025)

Εξ αρχής ήμουν λίγο σκεπτικιστής για την πορεία που είχε πάρει η συζήτηση σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη. Είχα την αίσθηση ότι συζητούσαμε δυσανάλογα πολύ για τη συγκάλυψη και δυσανάλογα λίγο για το ίδιο το δυστύχημα. Προσωπικά, αισθανόμουν ότι θα έπρεπε να αφιερώνουμε πάνω - κάτω τον αντίστροφο χώρο στα δύο ζητήματα.
Το σημερινό πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), μου ενισχύει αυτή την αντίληψη. Κατά τη γνώμη μου επιβεβαιώνει αυτά που ήταν κατανοητά με τη βοήθεια της κοινής λογικής: (α) ότι το απέναντι τρένο κουβαλούσε κάποια εύφλεκτη ουσία που προκάλεσε πυρκαγιά (άρα η κυβέρνηση έλεγε ψέματα), (β) ότι αυτή η πυρκαγιά ευθύνεται για τον θάνατο 5-7 ανθρώπων (όπως εξαρχής υποστήριζαν οι σοβαροί αναλυτές) και όχι 30 όπως ισχυρίζονταν διάφοροι τσαρλατάνοι, άρα όλοι οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης που είναι το κυρίως έγκλημα και (γ) ότι το μπάζωμα του χώρου και η εξαφάνιση στοιχείων αποκλείει κάθε πιθανότητα να μάθουμε περί τίνος υλικού επρόκειτο -κάτι που δημιουργεί ισχυρή την αίσθηση προστασίας κάποιων λαθρεμπόρων καυσίμων από το κράτος.
Η ουσία όμως του πορίσματος, είναι ότι η σύγκρουση, που ευθύνεται για τους 50 νεκρούς και τελικά και για τους 57, οφείλεται στην εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου, η οποία είναι άμεση συνέπεια της ιδιωτικοποίησης και της μείωσης του κόστους -που είναι η ασταμάτητη αξίωση του φιλελευθερισμού για όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Η ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν θα μπορούσε φυσικά να πει ότι η εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου είναι επίσης και μια χορηγία στο λόμπι του αυτοκινητόδρομου (κατασκευαστικές, πετρελαϊκές, αυτοκινητοβιομηχανίες, διυλιστήρια, διόδια), τα οποία θησαυρίζουν από τη διάλυση του δικτύου των τρένων.
Στο δικό μου το μυαλό, το πόρισμα λέει ότι η δολοφονία των 57 ανθρώπων στο τρένο είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκεί το Κεφάλαιο -και οι κυβερνήσεις του εννοείται- απέναντι στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Οι ιδιωτικοποιήσεις σκοτώνουν. Η μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις σκοτώνει. Ο καπιταλισμός σκοτώνει.
Αύριο στην απεργία. Όλες και όλοι μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: