Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

"ΒΟΥΝΟ" πεζό ποίημα του ποιητή και φίλου στο fb Ηλία Κεφάλα (facebook, 21.12.2024)

 ...............................................................




                Ηλίας Κεφάλας (γ. 1951)


ΒΟΥΝΟ


Πάνω στην κεφαλή του βουνού πύκνωσε και άστραψε η χρυσή του τριχοφυία. Σγουρόμαλλοι βόστρυχοι λαμποκοπούν μέσα στο λυγμικό δειλινό. Κι εσύ ‒ ω μοναδική ‒ εκεί να ’ρθείς και να με ψάξεις. Θα με βρεις σ’ όλα τα ξέφωτα της δασωμένης πλαγιάς ν’ ανιχνεύω παλιές γλώσσες, που χάθηκαν μέσα στις αμετροέπειες και τις αδικίες της ανθρώπινης περιπέτειας. Όμως εμείς εκεί θα λάμψουμε με τον τρόπο που φωσφορίζουν οι από αιώνων χαμένοι.





"ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΡΑΥΛΙΣΑ" ποίημα του Βύρωνα Λεοντάρη (1932-2014) - Από τη συλλογή "Εν γη αλμυρά", ( Έρασμος, 1996)

 ..............................................................



           Βύρων Λεοντάρης (1932 - 2014)




ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΡΑΥΛΙΣΑ


VI


Εδώ, στο συνοικιακό νεκροταφείο
που μαζευτήκαμε να κεραστούμε
καφέ, παξιμαδάκι και κονιάκ
για τον αγαπημένο μας που χάθηκε νέος πολύ εν αρετή και
θλίψει
και λίγο πριν στη γη απιθώσαμε το σώμα του
- το βάρος μιας νεότητας ασήκωτο σα μεταμέλεια...-
η σύναξη ετερόκλητη
φίλοι και συγγενείς εγγύτεροι και απώτεροι οι συμμετασχόντες
- σε τι συμμετασχόντες
και ποιοί τώρα οι "εγγύς" και ποιοί οι απώτεροι...-
λόγια συμβατικά για τον νεκρό, τριμμένα κι άλλα που
σωπαίνονται
και εγκώμια σε παληά ελληνικά όπως συνηθίζεται
"αναλωθείς...", "διαπρέψας...", "υπερακοντίσας..."
Το τελευταίο αυτό με λύγισε
Τι λέξη, αλήθεια, και τι μοίρα
γι' αυτούς που ξεπεράσανε το στόχο
κι έτσι, υπερακοντίσαντες, αστόχησαν
Τι έγινε η ορμή τους
πού καρφώθηκε το ακόντιο...
Δε μέτρησε η βολή τους τίποτε δε μέτρησε

"ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" ποίημα της ποιήτριας και φίλης στο fb Χλόης Κουτσουμπέλη (facebook, 20.12.2024)

 ..............................................................





            Χλόη Κουτσουμπέλη (γ. 1962) 


ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Το απόγευμα πριν απ' τη μεγαλύτερη νύχτα του κόσμου
οι άνθρωποι αφήνουν μεταλλικό κουβά
έξω απ’ το παράθυρο
για να συλλέξουν πεφταστέρια.
Με αυτά θα πλύνουν το γυμνό κορμί τους.
Στις δώδεκα η ώρα ακριβώς
κλείνουν όλοι μαζί τα μάτια.
Περπατούν ώρες μες στο χιόνι
μέχρι από μακριά να ξεπροβάλει
αχνιστό το Όνειρο του Άλλου.
Τα τοιχώματα είναι μαλακά,
βουλιάζουν μέσα.
Ο Άλλος τους περιμένει.
Πίνουν μαζί ζεστό κονιάκ,
ζητούν συγχώρεση,
αγκαλιάζονται,
ενώνουν τις φλέβες στους καρπούς
κι ύστερα αθώοι και αγνοί επιστρέφουν στο κρεβάτι τους.
Όταν λάμψει η μικρότερη μέρα του χρόνου,
κανείς και καμία ποτέ δεν θυμάται την Επίσκεψη.
Μερικοί όμως νιώθουν μία παράξενη χαρά,
σαν κάπου, κάποτε, κάποιος να τους αγάπησε.
.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

"Mourir pour des idées" (Audio Officiel) - Georges Brassens (youtube, 23.6.2020)

 ..............................................................


Mourir pour des idées (Audio Officiel) - Georges Brassens

(youtube, 23.6.2020)


"Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι" γράφει η "The LiFO team" (https://www.lifo.gr., 20.12.2024)

 ...............................................................



Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι


Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.




γράφει η "The LiFO team" (https://www.lifo.gr., 20.12.2024)




Μαθητές του δημοτικού μπροστά από μια τοιχογραφία του Αντόνιο Γκράμσι στο Οργκοσόλο της Ιταλίας, το 1975. Φωτ.: Mondadori via Getty Images/Ideal Image




ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαιτίας ενός σεξουαλικού σκανδάλου, διορίστηκε στη θέση του ο Αλεσάντρο Τζούλι. Ο Τζούλι είχε ελάχιστη πολιτική εμπειρία, αλλά όπως και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, υπήρξε στα νιάτα του μέλος του νεοφασιστικού κόμματος Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα.

Λίγο μετά την εκλογή της, η Μελόνι τον διόρισε διευθυντή του MAXXI, ενός σημαντικού μουσείου στη Ρώμη. Κατά κάποιον τρόπο, ο Τζούλι ήταν μέρος του οράματος της Μελόνι για χρόνια πριν διοριστεί υπουργός. Η Μελόνι τον θεωρούσε εδώ και καιρό ως έναν από τους πιο κατάλληλους υποψήφιους για να υλοποιήσει ένα έργο που η ίδια θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό: την οικοδόμηση μιας πολιτισμικής ηγεμονίας της δεξιάς.

Ο όρος «πολιτισμική ηγεμονία» είναι μια έννοια που ανέπτυξε ο Ιταλός κομμουνιστής φιλόσοφος Αντόνιο Γκράμσι για να εξηγήσει γιατί η εργατική επανάσταση που είχε προβλέψει ο Καρλ Μαρξ δεν είχε ακόμα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με τον Γκράμσι, αυτό οφειλόταν στον έλεγχο των κοινωνικών θεσμών –από τα σχολεία έως τα μέσα ενημέρωσης– από την κυρίαρχη τάξη, η οποία τους χρησιμοποιεί για να διαδίδει την ιδεολογία της, διαμορφώνοντας έτσι το σύστημα πεποιθήσεων και, κατά συνέπεια, τις ενέργειες του πληθυσμού. Με άλλα λόγια, ο έλεγχος της κουλτούρας σήμαινε έλεγχο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.

[...Για να γίνει μια πραγματική κυρίαρχη τάξη, η δεξιά δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην πολιτική εξουσία αλλά πρέπει να εδραιώσει ένα κυρίαρχο αφήγημα για να διατηρήσει τη συναίνεση μέσω ενός συστήματος κοινών αξιών και να καταλάβει πολιτιστικούς θεσμούς, κάτι στο οποίο η αριστερά παραδοσιακά υπερέχει...]

Η Μελόνι δεν είναι κομμουνίστρια, αλλά είναι πεπεισμένη ότι η ιταλική Αριστερά έχει καταφέρει, από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να κυριαρχήσει στους πολιτιστικούς θεσμούς, όπως οι τέχνες και η ακαδημία, δημιουργώντας μια «ηγεμονία εξουσίας» εις βάρος της δεξιάς. Τώρα που βρίσκεται η ίδια στην εξουσία, είναι αποφασισμένη να αντιστρέψει αυτή την ανισορροπία. Ο Τζιούλι συμφωνεί απόλυτα – και στρέφεται στον Γκράμσι για καθοδήγηση. Στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε τον Μάιο με τίτλο «Ο Γκράμσι είναι ζωντανός» (Gramsci è vivo), ο Τζούλι παρουσίασε το όραμά του: «Σήμερα, ειδικά στη δεξιά, διεξάγεται η μητέρα όλων των μαχών: η μετάβαση από μια νοοτροπία αποκλεισμού σε μια νοοτροπία του Συστήματος, που σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου ως κυρίαρχη τάξη με όραμα και προοπτική για την κοινωνία».


Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι



                                                  















 Ο Αντόνιο Γκράμσι το 1933. Φωτ.: Wikimedia Commons

Αυτό που υποστηρίζει είναι ότι η δεξιά, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλεισμένη από την «καθωσπρέπει» κοινωνία –και ιδιαίτερα από τον χώρο του πολιτισμού– πρέπει να υιοθετήσει το όραμα του Γκράμσι για πολιτιστική ηγεμονία. Με άλλα λόγια, για να γίνει μια πραγματική κυρίαρχη τάξη, δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην πολιτική εξουσία αλλά πρέπει να εδραιώσει ένα κυρίαρχο αφήγημα για να διατηρήσει τη συναίνεση μέσω ενός συστήματος κοινών αξιών και να καταλάβει πολιτιστικούς θεσμούς, κάτι στο οποίο η αριστερά παραδοσιακά υπερέχει.

Η ιταλική δεξιά δεν είναι η μόνη που έλκεται από τις ιδέες του Γκράμσι. Στο βιβλίο του με τίτλο «Αλλαγή καθεστώτος από Δεξιά: Ένα στρατηγικό σχέδιο», ο επιφανής Αυστριακός ινστρούχτορας της άκρας δεξιάς Μάρτιν Ζέλνερ επικαλείται συχνά τον κομμουνιστή φιλόσοφο. Εκτός Ευρώπης, ανάμεσα στους δεξιούς θαυμαστές του Γκράμσι περιλαμβάνονται ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον, και ο Βραζιλιάνος συντηρητικός θεωρητικός Ολάβο ντε Καρβάλιο, ο οποίος πέθανε το 2022. Η Τζόρτζια Μελόνι, όμως, έχει κάτι που την ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους: έχει και το όραμα αλλά και την εξουσία για να το πραγματοποιήσει.

Στην Ιταλία, η τηλεόραση έχει κεντρικό ρόλο. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνέβαλε στον αλφαβητισμό της χώρας και στη διάδοση της ιταλικής γλώσσας (αντί των περιφερειακών διαλέκτων) ως κοινής γλώσσας. Η Ιταλία έχει έναν γερασμένο πληθυσμό που βασίζεται κυρίως στην τηλεόραση ως κύρια πηγή πληροφόρησης και ψυχαγωγίας. Η ανάγνωση εφημερίδων και βιβλίων παραμένει χαμηλή, σε σύγκριση με άλλα ανεπτυγμένα έθνη.

Η δεξιά της Μελόνι έχει μια διαφορετική προσέγγιση. «Όταν ανήλθε στην εξουσία, σκέφτηκε ότι η κυβέρνησή της πρέπει να κάνει αυτό δεν έκανε σε 20 χρόνια που ο Μπερλουσκόνι: να επενδύσει στον πολιτισμό και να τον πάρει πίσω από την αριστερά», λέει ο Τζόρτζιο Καραβάλε, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Roma Tre και συγγραφέας του βιβλίου Senza Intellettuali («Χωρίς Διανοούμενους»). Όταν έγινε πρωθυπουργός το 2022, διόρισε σε σημαντικές θέσεις του πολιτισμού πρόσωπα της εμπιστοσύνης της, πολλά εκ των οποίων προέχονταν από το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI), όπως τον γνωστό για τις ακραία συντηρητικές του θέσεις δημοσιογράφο και συγγραφέα Πιετράντζελο Μπουταφουόκο, που έγινε διευθυντής της Μπιενάλε της Βενετίας.




Το γεγονός ότι η Μελόνι έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για την ανάγκη εγκαθίδρυσης πολιτισμικής ηγεμονίας και το επιδιώκει ενεργά, δεν σημαίνει ότι θα το επιτύχει. Φωτ.: EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI


Οι προσπάθειες της Μελόνι να εγκαθιδρύσει πολιτισμική επιρροή πηγάζουν όχι μόνο από την ιδεολογία της αλλά και από τις περιστάσεις. Ως επικεφαλής της κυβέρνησης, η Μελόνι βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να προωθεί πολιτικές που συγκρούονται με τις επιθυμίες των ψηφοφόρων της, ώστε να διατηρεί καλές σχέσεις με την Ευρώπη. Στην εξωτερική πολιτική, αναγκάστηκε να ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι η εκλογική της βάση είναι φιλορωσική. Στην οικονομία, έπρεπε να κάνει περικοπές στις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και τη χρηματοδότηση τοπικών κυβερνήσεων, μια εξαιρετικά αντιδημοφιλής κίνηση για τη βάση της. Σε αντίθεση με τον Μπερλουσκόνι, η Μελόνι δεν διαθέτει μια μιντιακή αυτοκρατορία που θα υπερασπίζεται την εικόνα της με κάθε κόστος. Γι’ αυτό και ο διορισμός πιστών συνεργατών σε κρίσιμες θέσεις στα μέσα και τον πολιτισμό είναι απαραίτητος για να διασφαλίσει μια θετική κάλυψη του έργου της.

Το γεγονός ότι η Μελόνι έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για την ανάγκη εγκαθίδρυσης πολιτισμικής ηγεμονίας και το επιδιώκει ενεργά, δεν σημαίνει ότι θα το επιτύχει. Ορισμένοι επικριτές της υποστηρίζουν ότι, παρά τη φιλοδοξία της, η επιρροή της δεξιάς στην κουλτούρα είναι ακόμα περιορισμένη. «Η Μελόνι και (το κόμμα της) τα «Αδέλφια της Ιταλίας» φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την κατάληψη θέσεων εξουσίας παρά για τη δημιουργία μιας πραγματικής πολιτισμικής ηγεμονίας», σύμφωνα με τον Μάριο Ρικιάρντι, αρθρογράφο της αριστερής εφημερίδας Il Manifesto. «Μπορεί να έχει μια σαφή εικόνα για το ποιοι είναι οι εχθροί—η Αριστερά και η λεγόμενη "ριζοσπαστική ελίτ", πέραν αυτού όμως και μια προσκόλληση σ’ ένα πατριωτικό ιδεώδες, η προσέγγισή της είναι υπερβολικά ασαφής για να μπορέσει να απευθυνθεί πραγματικά στους πολίτες. Για να επιτύχεις τη συναίνεση, πρέπει πρώτα να βάλεις τις ρίζες».


Με στοιχεία από Foreign Policy

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Schubert: Piano Sonata No. 13 in A major, D. 664 - Mitsuko Uchida (youtube, 5.4.2019)

 ...............................................................


Schubert: Piano Sonata No. 13 in A major, D. 664 - Mitsuko Uchida

MVMT 1: 00:04

MVMT 2: 08:07

MVMT 3: 12:10


(youtube, 5.4.2019)


"Η «Φόνισσα», η ματαιότητα και ένα κωμικό unhappy end" γράφει η Ναταλί Χατζηαντωνίου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 19.12.24)

 ...............................................................



Η «Φόνισσα», η ματαιότητα και ένα κωμικό unhappy end




γράφει η Ναταλί Χατζηαντωνίου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 19.12.24) 





Φυσικά και δεν χάρηκα για την απουσία της «Φόνισσας» της Εύας Νάθενα από τη βραχεία λίστα με τις 15 υποψηφιότητες για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία στα Οσκαρ. Για να χαρεί κάποιος θα έπρεπε να είναι ή ιδιαιτέρως κακεντρεχής ή ιδιαιτέρως ανταγωνιστικός ή ιδιαιτέρως εξοργισμένος με τους αστείους χειρισμούς στους οποίους κατέφυγε το υπουργείο Πολιτισμού και ο υφυπουργός Ιάσονας Φωτήλας μέχρι να εξασφαλιστεί ότι η «Φόνισσα» και μόνον αυτή θα είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Οσκαρ. Για τον υφυπουργό Πολιτισμού, που αυτή υπήρξε και η πρώτη επίσημη σύστασή του στα καθήκοντα που ανέλαβε, όλο αυτό που συνέβη το καλοκαίρι δεν ήταν και ιδιαιτέρως κολακευτικό.


Το ίδιο και για την ταινία έπειτα από όσα ανεκδιήγητα διημείφθησαν με την Επιτροπή Επιλογής, που συστάθηκε από το υπουργείο και μετά καταργήθηκε και μετά ξανασυστάθηκε... αλλιώς -μέχρι (λένε οι κακές γλώσσες) να εξασφαλιστούν πρόσωπα φίλα προσκείμενα προς τη «Φόνισσα»- και μετά δεν είχε πια ρόλο· γιατί τι να κρίνει και τι να επιλέξει αφού μ’ αυτά και μ’ αυτά οι προτεινόμενες ταινίες είχαν αποσυρθεί από τους δημιουργούς τους άπασες πλην μίας; Ολη αυτή η διαδικασία θύμιζε, μέρες που ’ναι, τη σημαδεμένη βασιλόπιτα για να πέσει το φλουρί «στο παιδί». Πλην όμως τζίφος εν προκειμένω.

Διότι παρότι η βασιλόπιτα σημαδεύτηκε -επιμένουν οι κακές γλώσσες- το φλουρί δεν έπεσε σε κανέναν, ούτε στη Νάθενα, ούτε και π.χ. στη Σοφία Εξάρχου για το (βραβευμένο σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και με μία υποψηφιότητα για το ευρωπαϊκό βραβείο LUX) «Animal» της, για το οποίο αρκετοί ιθύνοντες του σινεμά επιμένουν πως είχε μεγαλύτερες προοπτικές διάκρισης στο συγκεκριμένο οσκαρικό περιβάλλον. Δεν βαριέσαι. Δεν θα το μάθουμε ούτε αυτό αφού η Ιστορία δεν αγαπά τις πιθανολογικές κρίσεις. Κατά τ’ άλλα... ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης. Εμεινε τίποτα απ’ όλο αυτό; Ισως να έμεινε μια αποστροφή για τις μεθοδεύσεις η οποία ενδέχεται να αδικήσει και την υστεροφημία της ίδιας της «Φόνισσας». Και σίγουρα έμεινε μία ιστορία που σε έμπειρα κινηματογραφικά χέρια θα μπορούσε να είναι το σενάριο μιας πρώτης τάξεως νεοελληνικής κωμωδίας.

"Σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία" γράφει ο Χρήστος Λάσκος* ("Εφημερίδα των Συντακτών", 19.12.24)

 ...............................................................



Σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία




γράφει ο Χρήστος Λάσκος* ("Εφημερίδα των Συντακτών", 19.12.24) 









Αν θέλαμε να εντοπίσουμε ένα και μόνο, ανάμεσα σε άλλα, φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό, που διαχώρισε ιστορικά τη λεγόμενη ανανεωτική Αριστερά στην Ελλάδα από αυτήν που η πρώτη ονόμαζε «δογματική», θα ήταν η επίκληση από τους ανανεωτές, ως στρατηγικού στόχου, του «σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία».



Αξίζει να θυμηθούμε εδώ ότι οι ανανεωτές –αναθεωρητές, για τους ενδο-αριστερούς αντιπάλους τους– δεν ήταν καθόλου λιγότερο φίλοι των σταλινικών καθεστώτων της εποχής –αρκεί κάποιος να διαβάσει τις Στιγμές τού, καλώς ή κακώς, πιο αντιπροσωπευτικού προσώπου του ανανεωτικού εγχειρήματος, του Λεωνίδα Κύρκου, για να το καταλάβει. Και δεν μιλώ για τη θετική τους ιδέα για τα καθεστώτα της Ρουμανίας ή της Βόρειας Κορέας. Αναφέρομαι στην ευρύτερη διανοητική συγκρότηση της πλειονότητας αυτού του χώρου –γιατί υπήρξε και μια πολύ παραγωγική και ριζοσπαστική εκδοχή.

Από την άλλη, είναι απολύτως ενδεικτικό των προηγουμένων το ότι επιλέχτηκε ως επιθετικός προσδιορισμός για το ΚΚΕ ο όρος «δογματικό». Επί της ουσίας, δηλαδή, τίποτε. Το ΚΚΕ δεν ήταν σταλινικό, δεν ήταν αντιδημοκρατικό, δεν ήταν εχθρικό σε ό,τι δεν ήλεγχε. Οχι. Πάνω απ’ όλα ήταν δογματικό.

Στα συμφραζόμενα της εποχής, αυτό που μπορεί να του προσαφθεί είναι, προφανώς, ότι δεν ακολούθησε μια γραμμή τύπου ΕΑΔΕ. Δεν ήταν ευλύγιστο, σαν να λέμε. Γιατί; Μα, γιατί ήταν δογματικό.

Νομίζω ότι, εδώ και πολύ καιρό, είναι ευρέως αποδεκτό πως ο τότε «αντι-δογματισμός» του ΚΚΕεσ., η εξαιρετική του ευλυγισία, ήταν που οδήγησε στη συντριπτική ήττα του στο πλαίσιο της ελληνικής Αριστεράς. Ο εργαζόμενος κόσμος, οι άνθρωποι των ενεργών και πολύ δυναμικών κινημάτων, ακόμη περισσότερο η νεολαία, αντιλαμβάνονταν τον ανανεωτικό χώρο ως την ήπια, εξημερωμένη εκδοχή του ίδιου πράγματος, που αντιπροσώπευε και το ΚΚΕ.

Από την άλλη, στο εσωτερικό της ανανέωσης, οι σταλινικές πρακτικές έδιναν και έπαιρναν. Από τη βίαιη έξωση του Νίκου Καρρά μέχρι τη διαγραφή της πλειονότητας του Ρήγα, αλλά και μετέπειτα επεισόδια, είναι απόδειξη για του λόγου το αληθές.

Οι παγκόσμιοι επαναστατικοί άνεμοι του ’60 και του ’70 ελάχιστα επηρέασαν αυτόν τον χώρο –με τιμητικές, εξαιρετικές, αλλά πάντα μειοψηφικές περιπτώσεις, κάποια εμβληματικά, για την ελληνική Αριστερά, πρόσωπα. Και, βέβαια, με τη σπουδαία περίπτωση της Β' Πανελλαδικής, η οποία πρόσφερε πάρα πολλά στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα.

Ας επανέλθω, όμως, στο αρχικό ζήτημα.

Στον «σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία». Ο οποίος, αρχικά, εμφανίστηκε με το όνομα «σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο». Από τα εφηβικά χρόνια ακόμη δεν μου άρεσαν καθόλου αυτές οι διατυπώσεις.

Μα, μπορούσε να υπάρξει σοσιαλισμός χωρίς «ανθρώπινο πρόσωπο»; Με πρόσωπο λυκάνθρωπου, ίσως; Ή πάλι, μπορούσε να υπάρξει σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία και ελευθερία; Δεν το είχε διευκρινίσει ο Πουλαντζάς, μεταξύ πολλών άλλων, πριν και μετά; Ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει.

Με άλλα λόγια, ο σοσιαλισμός ή είναι δημοκρατικός ή δεν είναι σοσιαλισμός. Ή αυξάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα –ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά– ή είναι εχθρός της χειραφέτησης, δηλαδή δεν είναι σοσιαλισμός.

Αφού, όμως, έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί η επιμονή να ονομάζονται σοσιαλιστικά αυτά τα απεχθή και εντελώς δυσφημιστικά για το κομμουνιστικό κίνημα καθεστώτα.

Νομίζω ότι ο λόγος είναι πως οι ανανεωτές πράγματι πίστευαν πως το σοβιετικό μπλοκ ήταν σοσιαλιστικό. Οχι και πολύ καθώς πρέπει, αλλά, πάντως, σοσιαλιστικό. Εντυπωσιακό πράγματι αν σκεφτεί κανείς ότι η διεθνής New Left της εποχής είχε προσφέρει εξαιρετικές επεξεργασίες, που έδειχναν το αντίθετο –αν δεν έφταναν οι γνωστές στους πάντες πια, ειδικά μετά το ’56, σταλινικές σφαγές, που εξόντωσαν το σύνολο της επαναστατικής γενιάς του ’17.

Τα προηγούμενα δεν είναι ιστορία, απλώς.

Σε επίπεδο μακροϊστορικό, είμαι πεπεισμένος πως η απίστευτη και αισχυντηλή καθυστέρηση του διαχωρισμού από τα σταλινικά καθεστώτα, από μέρους της κυρίαρχης Αριστεράς, έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική ήττα της, στην πολιτική της ισοπέδωσης και στην επικράτηση της πιο αγριανθρωπικής μορφής καπιταλισμού.

Σε ό,τι αφορά τα πιο δικά μας, η υιοθέτηση των εκφράσεων αυτών από τον Συνασπισμό –και το καπέλο στον ΣΥΡΙΖΑ– δεν είναι ανεξήγητα μεν, αλλά σίγουρα είναι ενδεικτικά μιας ορισμένης ροπής.

Αν δεν μας αρέσει ο όρος σοσιαλισμός γιατί είναι ιστορικά βεβαρημένος με αρνητικό φορτίο, να το συζητήσουμε. Δεν το πιστεύω, προσωπικά, αλλά να το δούμε.

Οι «δημοκρατίες», οι «ελευθερίες» και τα «ανθρώπινα πρόσωπα», ως επεξηγήσεις, ωστόσο, εξευτελίζουν τον σοσιαλισμό. Δεν προσθέτουν, αλλά αφαιρούν.

Η «ανανεωτική» τους πατίνα μάς γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω.

Με βάση την πρόσφατη εντόπια εμπειρία, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκοψε και εκτοξεύτηκε ως ριζοσπαστική -κινηματική Αριστερά και καταποντίστηκε ως «ανανεωτική». Ο κυβερνητισμός ήταν στον πυρήνα αυτής της καταστροφικής μετεξέλιξης. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη –και η εμπειρία μου μέχρι το ’15, όπως εγώ το καταλαβαίνω, την επιβεβαιώνει.


*Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί το βιβλίο του Χρήστου Λάσκου «Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση: Απλοϊκά μαθήματα πολιτικής οικονομίας»

«Η Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους» του Φρειδερίκου Ένγκελς (1820 – 1895). Απόσπασμα από την εισαγωγή της τέταρτης έκδοσης (1891) (μτφ. Δήμος Πολυνείκης, εκδ. Μαρή & Κοροντζή, Αθήνα 1945).

 ..............................................................


·       «Η Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους» του Φρειδερίκου Ένγκελς (1820 – 1895).  Από την εισαγωγή της τέταρτης έκδοσης (1891) (μτφ. Δήμος Πολυνείκης, εκδ. Μαρή & Κοροντζή, Αθήνα 1945)


Θάνατος Αγαμέμνονα. Αττικός ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας. Αποδίδεται στον Ζωγράφο της Δοκιμασίας. Ο Αίγισθος ετοιμάζεται να ξαναχτυπήσει με το σπαθί του τον Αγαμέμνονα, που ήδη αιμορραγεί και πέφτει προς τα πίσω. Δίπλα στον Αίγισθο η Κλυταιμήστρα ανασηκώνει τον διπλό πέλεκυ. Τρεις ακόμα γυναίκες στέκουν μάρτυρες στη σκηνή: πίσω από τον Αγαμέμνονα πιθανώς η Ηλέκτρα και πίσω από την Κλυταιμήστρα η Χρυσόθεμις, η άλλη κόρη του ζευγαριού, ενώ η Κασσάνδρα, η σκλάβα που έφερε μαζί του ο Αγαμέμνονας από την άλωση της Τροίας, πιθανώς στέκεται δίπλα στην Ηλέκτρα. Βοστόνη, Μουσείο Καλών Τεχνών.


«…Ως τα 1860, δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για μια ιστορία της οικογένειας. Η ιστορική επιστήμη βρισκότανε ακόμα, στο πεδίο αυτό, ολότελα κάτω απ’ την επίδραση των πέντε βιβλίων του Μωυσή. Η πατριαρχική μορφή της οικογένειας που ζωγραφίζεται μέσα σ’ αυτές με τόσες λεπτομέρειες όσο πουθενά αλλού, όχι μόνο αναγνωριζόταν γενικά ως η αρχαιότερη, αλλά και συνταυτιζότανε – μετά την κατάργηση της πολυγαμίας – με τη σύγχρονη αστική οικογένεια· με τον τρόπο αυτόν η οικογένεια γενικά φαινότανε σαν να μην είχε σημειώσει καμιάν ιστορική εξέλιξη· το πολύ-πολύ συμφωνούσαν μερικοί ότι στους πρωτόγονους χρόνους ήταν δυνατό να υπήρξε μια περίοδος σχέσεων των φύλων χωρίς κανόνες. Βέβαια, εκτός απ’ τη μονογαμία, ήταν γνωστή και η πολυγαμία της Ανατολής, καθώς και η πολυανδρία του Θιβέτ· αλλά οι τρεις αυτές μορφές δεν ακολουθούσαν η μια την άλλη σε σειρά ιστορική. Παρουσιαζόντανε η μια δίπλα στην άλλη χωρίς να συνδέονται με κανένα δεσμό. Ότι σε μερικούς λαούς της αρχαίας ιστορίας, καθώς και σε ορισμένους άγριους της τωρινής εποχής, η γενιά λογαριάζεται όχι απ’ τον πατέρα, αλλά από την μητέρα, και ότι, κατά συνέπεια, μόνο το γυναικείο σόι θεωρείται σ’ αυτούς έγκυρο· ότι σε πολλούς σύγχρονους λαούς ο γάμος απαγορεύεται μέσα στην ακτίνα ορισμένων μεγάλων ομάδων που τότε δεν είχαν ακόμα καθοριστεί από κοντύτερα, κι ότι το έθιμο αυτό βρίσκεται σ’ όλα τα μέρη του κόσμου – τα γεγονότα αυτά ήταν, αλήθεια, γνωστά, και κάθε μέρα μαζευόντανε νέα τέτοια παραδείγματα. Αλλά δεν ξέρανε τι συμπέρασμα να βγάλουν απ’ αυτά κι ακόμα και στο έργο «Reasearches into the Early History of Mankind, etc…» του E. B. Tylor (1865) (Σημ.: Άγγλος ανθρωπολόγος ο Εδουάρδος Μπάρνετ Τάιλορ, 1832-1917, καθηγητής στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης και Όμπερντιν) παρουσιάζονται μόνο σαν «παράξενα έθιμα», πλάι στην απαγόρευση του σκαλίσματος της φωτιάς με σιδερένιο εργαλείο που ισχύει σε μερικές άγριες φυλές, και μαζί με άλλες παρόμοιες θρησκευτικές μωρολογίες.

   Η ιστορία της οικογένειας χρονολογείται απ’ τα 1861 με την εμφάνιση του «Μητρικού Δικαίου» του Μπαχόφεν. (Σημ.: Ελβετός ανθρωπολόγος, 1815-1887) που πρώτος ερεύνησε ιστορικά την εξέλιξη της οικογένειας). Ο συγγραφέας διατυπώνει σ’ αυτό τις ακόλουθες ιδέες:

1)Ότι οι άνθρωποι στην πρωτόγονη εποχή είχαν ζήσει σε κατάσταση απεριόριστων σεξουαλικών σχέσεων, που της δίνει το εντελώς ακατάλληλο όνομα του εταιρισμού.

2) Ότι αυτού του είδους οι σχέσεις των φύλων αποκλείουν κάθε βεβαιότητα για την πατρότητα των παιδιών· κατά συνέπεια η γενιά δεν μπορούσε να λογαριαστεί πάρα μόνο απ’ το γυναικείο σόι, δηλαδή σύμφωνα με το μητρικό δίκαιο και αυτό ακριβώς γινόταν, στην πρωτόγονη εποχή, σε όλους τους αρχέγονους λαούς.

3) Ότι με το γεγονός αυτό, οι γυναίκες, σαν μητέρες και μόνοι σίγουρα γνωστοί γονείς της νεώτερης γενιάς, απολαβαίνανε τόση εκτίμηση και τόσο σεβασμό, ώστε φτάσανε έτσι, κατά την ιδέα του Μπαχόφεν, ως την απόλυτη γυναικεία κυριαρχία (γυναικοκρατία).

4) Ότι το πέρασμα στη μονογαμία, όπου η γυναίκα ανήκε αποκλειστικά σ’ έναν άντρα, περίκλεινε την παράβαση ενός πρωτόγονου θρησκευτικού νόμου (δηλαδή, πραγματικά, την παράβαση του προαιώνιου δικαιώματος που οι άλλοι άντρες είχαν απάνω σ’ αυτή τη γυναίκα), παράβαση που έπρεπε να ξεπληρωθεί, ή που η ανοχή της έπρεπε να εξαγοραστεί με την πρόσκαιρη εκπόρνευση της γυναίκας.

   Ο Μπαχόφεν βρίσκει την απόδειξη των ιδεών του αυτών σε αμέτρητα κομμάτια της αρχαίας κλασικής φιλολογίας, που τα ‘χει μαζέψει με μεγάλη επιμέλεια. Κατά τη γνώμη του, η μετάβαση απ’ τον «εταιρισμό» στη μονογαμία, κι απ’ το μητρικό δίκαιο στο πατρικό, πραγματοποιείται, ιδίως στους Έλληνες, έπειτα απ’ την πρόοδο των θρησκευτικών ιδεών, την παρείσδυση νέων θεοτήτων που αναπαρασταίνουν τις νέες ιδέες, σε τρόπο που οι τελευταίες αυτές ομάδες αποσπρωχνόντανε ολοένα στο περιθώριο, απ’ τις πρώτες. Δηλαδή, κατά τον Μπαχόφεν, τις ιστορικές τροποποιήσεις στην αμοιβαία θέση του άντρα και της γυναίκας τις πραγματοποίησε όχι η εξέλιξη των πραγματικών όρων της ζωής των ανθρώπων, αλλά μόνο η θρησκευτική αντανάκλαση των όρων αυτών μέσα στα μυαλά των ανθρώπων αυτών. Σύμφωνα με την ιδέα αυτήν, ο Μπαχόφεν παρουσιάζει την «Ορέστεια» του Αισχύλου σαν ένα δραματικό πίνακα της πάλης μεταξύ του μητρικού δικαίου που ψυχορραγεί και του πατρικού δικαίου που γεννιέται και νικάει στην ηρωική εποχή. Η Κλυταιμνήστρα, για το χατίρι του ερωμένου της του Αίγισθου, σκοτώνει τον άντρα της τον Αγαμέμνονα που γύρισε απ’ τον Τρωικό πόλεμο· αλλά ο Ορέστης, γιος της Κλυταιμνήστρας και του Αγαμέμνονα, εκδικιέται το θάνατο του πατέρα του σκοτώνοντας τη μητέρα του. Για την πράξη αυτή τον κυνηγούν οι Ερινύες, δαιμονικές προστάτριες του μητρικού δικαίου· η μητροκτονία, λοιπόν, ήταν το μισητότερο, το πιο ανεξιλέωτο έγκλημα. Ο Απόλλωνας όμως, που, με το χρησμό του, παρακίνησε τον Ορέστη να κάμει την πράξη αυτή, και η Αθηνά, που προσκαλέστηκε σαν κριτής, - οι δυο θεότητες που αντιπροσωπεύουν εδώ το νέο σύστημα, το πατρικό σύστημα – τον προστατεύουν· η Αθηνά ακούει τα δύο αντίθετα μέρη. Όλη η πάλη συνοψίζεται στη διαμάχη που γίνεται μεταξύ του Ορέστη και των Ερινύων. Ο Ορέστης υποστηρίζει ότι η Κλυταιμνήστρα έκαμε διπλό σφάξιμο σκοτώνοντας τον άντρα της και τον δικό του πατέρα. Γιατί λοιπόν οι Ερινύες κυνηγούν αυτόν και όχι εκείνην, που είναι πολύ πιο ένοχη; Η απάντηση είναι χτυπητή:

   «Η Κλυταιμνήστρα δεν είχε συγγένεια από αίμα, με τον άντρα που σκότωσε».

   Ο φόνος ενός αντρός που δεν είναι απ’ το ίδιο αίμα, ακόμα κι όταν είναι ο σύζυγος της φόνισσας, μπορεί να εξαγοραστεί· δεν ενδιαφέρει τις Ερινύες· αυτές έχουν το ρόλο να καταδιώκουν μόνο το φόνο ανάμεσα σε όμαιμους, και, κατά το μητρικό δίκαιο, ο φόνος της μητέρας είναι ο βαρύτερος, ο πιο ανεξιλέωτος. Μπαίνει όμως στη μέση ο Απόλλωνας σαν συνήγορος του Ορέστη· η Αθηνά καλεί τους Αρεοπαγίτες – τους ανώτερους δικαστές της Αθήνας – να πουν τη γνώμη τους· οι ψήφοι που δίνονται για την αθώωση και για την καταδίκη είναι σε ίσο αριθμό· και τότε η Αθηνά, σαν πρόεδρος του δικαστηρίου, ψηφίζει υπέρ του Ορέστη και τον αθωώνει. Το πατρικό δίκαιο νίκησε το μητρικό, οι «θεοί της νέας γενιάς», όπως τους λένε και οι ίδιες οι Ερινύες, νικούν τις Ερινύες, και στο τέλος, ακόμα κι αυτές πείθονται να περάσουν στην υπηρεσία της νέας κατάστασης.

   Η νέα αυτή, αλλά σωστή, ερμηνεία της «Ορέστειας», είναι ένα απ’ τα ωραιότερα και καλύτερα κομμάτια του βιβλίου, αποδείχνει όμως επίσης ότι ο Μπαχόφεν πιστεύει στις Ερινύες, στον Απόλλωνα και στην Αθηνά, τουλάχιστον τόσο, όσο πίστευε και ο Αισχύλος στην εποχή του· πιστεύει, πραγματικά, ότι οι θεότητες αυτές κάμανε στους ηρωικούς χρόνους της Ελλάδας, το θαύμα εκείνο της ανατροπής του μητρικού δικαίου απ’ το πατρικό. Είναι φανερό ότι μια τέτοια αντίληψη, όπου η θρησκεία θεωρείται σαν κυριότερος μοχλός της ιστορίας του κόσμου, οφείλει στο τέλος να καταλήξει στον τέλειο μυστικισμό. Κι έτσι η προσεχτική μελέτη του μεγάλου σε σχήμα του μεγάλου, σε σχήμα 4ο, τόμου του Μπαχόφεν είναι δουλειά επίπονη και κάποτε ελάχιστη ωφέλιμη. Όλα όμως αυτά δεν λιγοστεύουν την αξία του ως πρωτοπόρου· πρώτος αυτός αντικατέστησε τις φράσεις για μιαν άγνωστη πρωτόγονη εποχή, όπου βασιλεύανε ακανόνιστες σχέσεις των φύλων, με την απόδειξη ότι η κλασική φιλολογία της αρχαιότητας μάς δείχνει άφθονα τα ίχνη μιας κατάστασης, που είχε προηγηθεί απ’ τη μονογαμία, και που υπήρξε ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ασιανούς, όπου όχι μόνο ένας άντρας είχε σεξουαλικές σχέσεις με πολλές γυναίκες, αλλά και μια γυναίκα με πολλούς άντρες, χωρίς να προσβάλλεται καθόλου η ηθική. Απέδειξε ότι το έθιμο αυτό δεν χάθηκε χωρίς ν’ αφήσει ίχνη, με τη μορφή μιας πρόσκαιρης εκπόρνευσης, με την οποία οι γυναίκες έπρεπε να εξαγοράσουν το δικαίωμά τους στο μοναδικό γάμο· ότι, κατά συνέπεια, η γενεαλογία δεν μπορούσε στην αρχή να λογαριαστεί παρά μόνο απ’ το γυναικείο σόι, από μητέρα σε μητέρα· ότι η αποκλειστική αυτή εφαρμογή της γυναικείας γενεαλογίας διατηρήθηκε πολύν καιρό ακόμα, μέσα στην εποχή της μονογαμίας, μαζί με την εξασφάλιση ή τουλάχιστον την αναγνώριση της πατρότητας· και τέλος ότι η αρχική θέση αυτών των μανάδων, που ήταν οι μόνοι βέβαιοι γονιοί των παιδιών τους, εξασφάλιζε σ’ αυτές και, κατά συνέπεια, σ’ όλες γενικά τις γυναίκες, κοινωνική θέση ανώτερη, που δεν την αποχτήσανε ποτέ αργότερα. Τις αρχές αυτές δεν τις διατύπωσε τόσο καθαρά ο Μπαχόφεν· τον εμπόδιζε σ’ αυτό ο μυστικισμός των αντιλήψεών του. Αλλά τις υπόδειξε, κι αυτό ισοδυναμούσε, στα 1861, με μιαν αληθινή επανάσταση…   


Γιόχαν Γιάκομπ Μπαχόφεν (1815-1887)

          Johann Jakob Bachofen (22 December 1815 – 25 November 1887)




                                               
Φρίντριχ Ένγκελς (1820 - 1895)

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

"Hanging Upside-Down" - Balanescu Quartet (youtube, 13.5.2020)

.............................................................. 



"Hanging Upside-Down" Balanescu Quartet

Violin: Alexander Balanescu

Violin: James Shenton

Viola: Katie Wilkinson

Cello: Nick Holland

Composer Lyricist: David Byrne

(youtube, 13.5.2020)

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

"Αν εγώ πρέπει να πεθάνω" (If I must die) ποίημα του Refaat Alareer (1978-2023) Παλαιστίνιου συγγραφέα, ποιητή, καθηγητή και ακτιβιστή από τη Λωρίδα της Γάζας. Σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα στις 6 Δεκεμβρίου 2023. Μετάφραση από την σκηνοθέτιδα και φίλη στο fb Αθανασία Καραγιαννοπούλου (facebook, 7.12.2023)

 ...............................................................


«If I must die»

 

 

Ο Refaat Alareer (1978-2023) ήταν Παλαιστίνιος συγγραφέας, ποιητής, καθηγητής και ακτιβιστής από τη Λωρίδα της Γάζας. Σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα στις 6 Δεκεμβρίου 2023. Λίγες ημέρες πριν πεθάνει είχε δημοσιεύσει το ποίημα αυτό που ταπεινά μεταφράζω.

 

 

Αν εγώ πρέπει να πεθάνω

 

Αν εγώ πρέπει να πεθάνω

Εσείς να ζήσετε να πείτε την ιστορία μου

Να πουλήσετε τα πράγματα μου

Ν’ αγοράσετε ένα ρούχο μου και σχοινιά

(Παρακαλώ μακρύ και λευκό να είναι)

Έτσι, όταν ένα παιδί στη Γάζα θ’ αντικρίζει κατάματα τον Παράδεισο -περιμένοντας έναν πατέρα που χάθηκε μέσα στη φλόγα

και δεν πρόλαβε να πει αντίο

ούτε στην ίδια του τη σάρκα,

ούτε στον ίδιο του τον εαυτό -

Να βλέπει τον χαρταετό μου, αυτόν που φτιάξατε από εμένα, να πετά ψηλά

Και για μια στιγμή, μια στιγμούλα, να νομίσει

πως ένας άγγελος είναι εκεί στον ουρανό

που φέρνει πίσω την Αγάπη

Αν εγώ πρέπει να πεθάνω,

Ας μείνει απ’ αυτό μια ελπίδα

Ας μείνει απ’ αυτό μια ιστορία


Refaat Alareer , If I must die

Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

7/12/23


Πίνακας: The Angel Standing in the Sun Joseph Mallord William Turner





"Ερωτικό βαλς" - Στέλλα Γαδέδη (youtube, 10.4.2011)

 ..............................................................



Ερωτικό βαλς - Στέλλα Γαδέδη

video: Eleni Kirmizaki

(youtube, 10.4.2011)

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

String Quartet No.9, "King Lear": I - Philip Glass / Tana Quartet (youtube, 2.1.2022)

 ..............................................................


String Quartet No.9, "King Lear": I  -Philip Glass 

 "King Lear" String Quartet No. 9 & String Quartet No. 8 - Tana Quartet 

Cello: Jeanne Maisonhaute

First Violin: Antoine Maisonhaute

(youtube, 2.1.2022)

«Αυτό που έρχεται» γράφει ο Μανώλης Πιμπλής ("Εφημερίδα των Συντακτών", 16.12.24)

 ..............................................................




«Αυτό που έρχεται»





γράφει ο Μανώλης Πιμπλής ("Εφημερίδα των Συντακτών", 16.12.24) 










Το σημαντικότερο γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας είναι, μάλλον, η ομιλία του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Ολλανδού Μαρκ Ρούτε, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης CarnegieEurope. Εκεί ο Ρούτε, εν είδει δυσοίωνης προειδοποίησης ιστορικών διαστάσεων, κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ιδίως τα ευρωπαϊκά, να αυξήσουν κάθετα τις αμυντικές τους δαπάνες, γιατί «μπορεί να μην είμαστε σε πόλεμο, όμως δεν είμαστε ούτε σε κατάσταση ειρήνης».


Είπε ότι αυτό που γίνεται στην Ουκρανία μπορεί να γίνει αύριο στις κοντινές της Βρυξέλλες, είπε ότι, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ευρώπη μείωσε τις αμυντικές δαπάνες και τώρα πρέπει να τις αυξήσει ξανά, γιατί ναι μεν με το 2% που δαπανά σήμερα μπορεί να αποκρούσει επιθέσεις, αλλά δεν είναι καθόλου επαρκές να αντιμετωπίσει «αυτό που έρχεται σε 4-5 χρόνια». Και σε δραματικούς τόνους ζήτησε από τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες να απαιτήσουν από τις πολιτικές ηγεσίες σήμερα μεγαλύτερες δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλειά τους, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσουν πολλαπλάσια αργότερα!

Ενας καλόπιστος παρατηρητής μπορεί να αναρωτηθεί γιατί ο γενικός γραμματέας φοβάται τόσο μια χώρα που έχασε μέσα σε 10 μέρες επιρροή 50 ετών στη Συρία και που, παρ' όλη τη στρατιωτική της ισχύ, δεν καταφέρνει παρά να κατακτά μόνο χωριά στο ανατολικό ουκρανικό μέτωπο.

Η απάντηση ίσως βρίσκεται στη φράση «αυτό που έρχεται σε 4-5 χρόνια». Είπε ο θορυβημένος Ρούτε ότι η Ρωσία δαπανά το 7% του ΑΕΠ (το ένα τρίτο του κρατικού προϋπολογισμού) στην κατασκευή όπλων και ότι η Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «αποκτά οπλικά συστήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας πέντε έως έξι φορές ταχύτερα από τις ΗΠΑ». Η Δύση φοβάται, λοιπόν, ότι σταδιακά χάνει την πρωτοκαθεδρία, στρατιωτική και τεχνολογική, και ενδεχομένως θέλει να την παρατείνει με τη βία, τώρα που μπορεί, στο πεδίο της μάχης.

«Αυτό που έρχεται», θα το φέρουν λοιπόν μια ώρα αρχύτερα; Πρώτες, πάντως, σε αμυντικές δαπάνες που κινούνται ήδη πέριξ του 3% του ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα και οι Βαλτικές Χώρες, πίσω μόνο από την πυρετικά εξοπλιζόμενη Πολωνία (4% του ΑΕΠ). Οι βόρειοι φέρονται πρόθυμοι να εγκρίνουν και κοινό δανεισμό για πολεμικές προετοιμασίες. Απευθυνόμενος προς τις βιομηχανίες, ο Ρούτε είπε: «Πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να μας κρατήσετε ασφαλείς. Υπάρχουν χρήματα πάνω στο τραπέζι και μόνο να αυξηθούν μπορούν». Απευθυνόμενος στα… συνταξιοδοτικά ταμεία, είπε ότι είναι απαράδεκτο να μην επενδύουν στην πολεμική βιομηχανία, «η άμυνα δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με τα ναρκωτικά ή την πορνογραφία»! Ετσι είπε. Απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις, ζήτησε να δώσουν ένα κλάσμα από όσα (πολλά!) δίνουν σε υγεία, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση.

Σε κάτι άλλους, βέβαια, των οποίων τώρα ζητείται ο οβολός, κανείς δεν έδωσε όσα απαιτούνταν, για να ξεπεράσουν κάπως ανώδυνα την κρίση. Ενα κλάσμα όσων ζητάει τώρα ο Ρούτε. Εν τέλει, λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο όταν «αυτό που έρχεται» μας αφορά…

"Εκρηκτικό τρίγωνο" γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος ("Εφημερίδα των Συντακτών", 16.12.24)

 ..............................................................


Εκρηκτικό τρίγωνο


γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος ("Εφημερίδα των Συντακτών", 16.12.24)






Ισραήλ, Ιράν και Τουρκία αποτελούν ένα γεωπολιτικό τρίγωνο, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στους συσχετισμούς και την ισορροπία δυνάμεων της Μέσης Ανατολής.


Η κατάρρευση του μπααθικού-αλαουιτικού καθεστώτος Ασαντ στη Δαμασκό έδωσε την αφορμή για δηλώσεις και τοποθετήσεις, κυρίως από τη Δύση, που παροτρύνουν τους ανακυκλωμένους τζιχαντιστές να συγκροτήσουν κυβέρνηση, στην οποία θα μετέχουν αντιπρόσωποι όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Συρίας.





Η σκληρή πραγματικότητα του πεδίου μάς προσγειώνει.


Αυτό που διακυβεύεται στη Συρία είναι η ικανότητα της Τουρκίας να καλύψει το κενό που άφησε το Ιράν και να μετατρέψει τη χώρα σε σουνιτικό προτεκτοράτο. Και όχι μόνον, καθώς ο έλεγχος της Συρίας από την Τουρκία βελτιώνει τους συσχετισμούς υπέρ της Αγκυρας στο Κουρδικό και την καθιστά παράγοντα επίλυσης του Μεσανατολικού.

Με την καθεστωτική ανατροπή στη Δαμασκό, η Τουρκία γίνεται στην πράξη γείτονας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου η πρόσφατη προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων αποτελεί μήνυμα του Νετανιάχου προς τον Ερντογάν ότι το Ισραήλ έχει τη δική του ατζέντα στη Συρία.


Ανοιχτό επίσης παραμένει το ερώτημα σε ποιο βαθμό η κατάκτηση της Συρίας από την Τουρκία δι’ αντιπροσώπων θα επηρεάσει τις μέχρι τώρα στενές σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό ερώτημα είναι η εξέλιξη των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, καθώς είναι βέβαιο ότι μετά την ανατροπή του Ασαντ ο Ερντογάν θα δοκιμάσει να προβάλει όχι μόνον ως νέος χαλίφης του σουνιτικού Ισλάμ, αλλά και ως προστάτης των Παλαιστινίων.

Εξυπακούεται ότι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα κράτη του Κόλπου δεν θα παρακολουθήσουν ως θεατές την προσπάθεια του Ερντογάν να ηγηθεί του πολιτικού Ισλάμ.

Ενώ τις πρώτες μέρες επικρατούσε η εντύπωση ότι η καθεστωτική ανατροπή στη Δαμασκό θα οδηγούσε στην εκτόνωση των εντάσεων στον νότιο Λίβανο, σήμερα δεν μπορεί να αποκλειστεί να ανακαλύψουν οι ΗΠΑ και η Δύση ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός στη Μέση Ανατολή είναι πιο αποσταθεροποιητικός από τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν.

Η κοινή λογική ενισχύει την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Τουρκία συνεργάστηκαν στενά για την πτώση του Ασαντ.

Μια βδομάδα μετά, ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου ανησυχούν για το κατά πόσον ο Ερντογάν θα προωθήσει τη δική του ατζέντα για τη Συρία, χωρίς τις αναγκαίες υποχωρήσεις από μέρους του, οι οποίες θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση των συναινέσεων, με την απουσία των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή σταθεροποίηση.

"ΠΑΡΑΜΙΛΗΤΟ ΣΤΗ ΧΑΡΑΥΓΗ" ποίημα του ποιητή και φίλου στο fb Ηλία Κεφάλα (facebook, 16.12.2024, «Τὰ μνῆστρα τῆς ἀβύσσου», 2003, 2014)

 ...............................................................




                Ηλίας Κεφάλας (γ.1951)


ΠΑΡΑΜΙΛΗΤΟ ΣΤΗ ΧΑΡΑΥΓΗ



Τί μουδιασμένο πρωινὸ τοῦ Δεκεμβρίου
Κι ἐγὼ κατάμονος νὰ τρέχω –
Ποῦ πάω πικραμένος γιὰ ποῦ φεύγω
Οὔτε καὶ τὰ πουλιὰ δὲν πέταξαν ἀκόμα
Κι αὐτὰ τὰ δέντρα – ἀσκοὶ ὀδύνης –
Ἐνῶ τὰ προσπερνῶ ἐπαναλαμβάνονται
Μικροῦλες λεῦκες γέρικα πλατάνια
Ἔρημες κυδωνιὲς χτένες τῆς φτέρης
Μὴ φεύγετε ἀπ’ τὸ χῶμα ‒ μὴ
Σηκώνεστε στὶς μύτες τῶν ποδιῶν σας
Ξεχάσατε τὶ ἔπαθε ὁ Ἀνταῖος;
Κι ἐσὺ μικρὴ νεράιδα μου κρυμμένη
Πίσω ἀπὸ τὸ κρυσταλλωμένο τζάμι
Μακάρι τ’ ὄνειρό σου νὰ ’χει πράσινες ἀνάσες
Κι ἄν ὄχι τρέξε στὸ χιόνι τῆς αὐγῆς μαζί μου
Ἔλα νὰ πάρεις κάτασπρο βαμπάκι
Γιὰ τὸ σκουφὶ τοῦ ἀρκούδου σου
Κρύο μαλλὶ ἀπ’ τὰ ἀποσταμένα σύννεφα
Τὰ γάντια σου νὰ πλέξεις
Ἔλα καὶ δὲς στὶς παρυφὲς τοῦ δάσους
Ξεπαγιασμένα μοῦρα γιὰ τὴν τούρτα σου
Φεύγω φεύγω καὶ μόνο ὁ ἄνεμος μὲ βλέπει
Καὶ μ’ ἕνα πέτρινο ἄλογο καλπάζω
Τέσσερα μαγεμένα ξυλοπόδαρα κι ἕνα τρελὸ ραβδὶ
Καὶ μιὰ βαριὰ σιωπὴ φυλακισμένη στὴν καρδιά μου
Νὰ ποὺ τὸ τρένο βήχει στὴ σπηλιὰ τῆς πάχνης
Κι ἐγὼ μικρὸς κι ἐλάχιστος σὰν ψάρι σπαραταρῶ
Στὰ μετεωρισμένα δίχτυα τῆς ἀλέας
Χοροπηδῶ στὴ σιτισμένη ψίχα τῆς βροχῆς
Μὰ – αὐτὰ τὰ δέντρα μὲ τ’ ἀόρατα τσιγκέλια
Γιὰ τὰ βαριὰ δοκάρια τ’ οὐρανοῦ μὲ ἀνασηκώνουν
Μικρὴ – κρυφὴ – δειλή μου – μόνο μιὰ εὐχὴ θὰ πῶ
Μισὴ παράπονο – μισὴ φοβέρα –
Ἀλίμονό σου πιὰ ἂν μὲ ξεχάσεις




[Από τη συλλογή μου «Τὰ μνῆστρα τῆς ἀβύσσου», 2003, 2014]