Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

"...είναι-δεν-είναι 25 χρονών..." από τη φίλη στο fb Chryssoula Gounari (facebook, 14.3.2022)

 ...............................................................


       "...είναι-δεν-είναι 25 χρονών..."*




από τη φίλη στο fb Chryssoula Gounari (facebook, 14.3.2022)

"Το μεσημέρι έβλεπα στο BBC News ένα 
από τα ρεπορτάζ σε εμπόλεμη περιοχή της Ουκρανίας (δεν πρόσεξα που) όπου ο βρετανός δημοσιογράφος συνομιλεί με δύο νεαρούς – είναι-δεν-είναι 25 χρονών. Με πλήρη εξάρτηση (σκουφί, κράνος, στολή παραλλαγής και όπλο κρεμασμένο στους ώμους). Ο ένας, ακούω, έχει τελειώσει Οικονομικά· ο άλλος κάτι παρόμοιο. Συνομιλούν σε άψογα αγγλικά – χωρίς καν ουκρανική προφορά· μόνο ένα σύμφωνο ήταν έντονο αλλά για να μην το θυμάμαι, ήταν αμελητέο (έως και χαριτωμένο, θα έλεγα σε άλλη περίπτωση).
Ο δημοσιογράφος τους ρωτά με πραγματικό ενδιαφέρον, είναι προσεκτικός στην διατύπωση των ερωτήσεών του. Κάποια στιγμή ρωτά τον έναν από τους δύο, τον Maksym, τι είπε η μαμά του ("μαμά" όχι "μητέρα") για την απόφασή του να καταταγεί. Γέλασαν και οι δύο νεαροί. Ο Μαξίμ προσπαθεί να σοβαρευτεί καθώς αναπαριστά την σκηνή με την μητέρα του και λέει:
"Μου είπε 'Μην σημαδεύεις την μαμά σου με το όπλο, Μαξίμ. Δεν είναι αστεία αυτά. Πάρτο από δω, άκου πόλεμος...' "
Ακούγοντάς τον, ο δημοσιογράφος απομάκρυνε κι αυτός την κάνη του όπλου του Μ. από μπροστά του. Ο άλλος νεαρός, πιο σοβαρός και συνεσταλμένος από τον Μαξίμ, όσο μιλά ο φίλος του στέκεται σε δεύτερο πλάνο και δαγκώνεται ελαφρώς για να μην γελάσει. Όταν έρχεται η σειρά του, ο δημοσιογράφος δεν τον ρωτά για την μαμά του αλλά εάν φοβάται. Κι εκείνος, σοβαρότατος, απαντά αμέσως, με μειλήχια φωνή και χωρίς να κομπιάζει καθόλου: (...) Είναι στη φύση του ανθρώπου να φοβάται τον θάνατο, ακόμη κι αν αυτό είναι για την πατρίδα του. Ο θάνατος όμως δεν είναι στις εναλλακτικές μας – death is not an option for us, είπε και ξανακοίταξε τον δημοσιογράφο με σταθερό το γαλάζιο βλέμμα του. Το είχε κατεβάσει γιαμια ελάχιστη στιγμή όταν αναφέρθηκε στον θάνατο."


* Σημείωση: 18 και 19 χρονών είναι οι δύο νέοι απ' την Ουκρανία... Δες εδώ το ρεπορτάζ του BBC: https://www.bbc.com/news/world-europe-60724560?fbclid=IwAR0M3kAGuSmVL1hZOO_vQJM6RHm773_nTHo33Im-WWn4gvXUGDxlJsDC_8E

Δεν υπάρχουν σχόλια: