Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

"...Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, η διακυβέρνηση όμως είναι..." / " Ή μια ''ερμηνεία" των δημοσκοπήσεων από τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ και φίλο στο fb Vassilis Tsaoussidis (facebook, 20.2.2022)

 ...............................................................


"...Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, η διακυβέρνηση όμως είναι..."



από τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ και φίλο στο fb Vassilis Tsaoussidis (facebook, 20.2.2022)

Αρχικά νόμιζα ότι πρόκειται για μια απλή σύγχυση. Ότι η αντιπολίτευση νομίζει πως αν πάρεις σε δυο μαθήματα ένα 0 και ένα 10 είναι το ίδιο με το να πάρεις δύο 5-άρια. Ότι αν συλλέξεις ό,τι είναι διαθέσιμο από αριστερά και ό,τι περισσεύει από τα δεξιά, φτιάχνεις ένα πολυπληθές κέντρο, έτοιμο να κυβερνήσει. Δεν καταλαβαίνει ότι στην πρώτη περίπτωση, στο ένα μάθημα κόβεσαι.
Στην πορεία κατάλαβα ότι δεν πρόκειται για παρεξήγηση αλλά για έναν ακόμη άστοχο - αν όχι ανέντιμο - πολιτικό σχεδιασμό. Συμμαχείς "με τις υγιείς δυνάμεις της δεξιάς, αρκεί να μην έχουν σχέση με τον Μητσοτάκη". Μαζεύεις τυχαίες συνιστώσες για να φτιάξεις μια κυβερνητική συνισταμένη με άγνωστη κατεύθυνση, σίγουρα διαφορετική από αυτή που ορίζει το - μειοψηφικό αλλά - αναλλοίωτο ιδεολογικό σου στίγμα. Οι ετερόκλητες συμμαχίες χωρίς προγραμματικό λόγο σου δίνουν το δικαίωμα να πιστεύεις άλλα και, στη συνέχεια, στο όνομα της αντιμητσοτακικής ιδεολογίας, να κάνεις τα αντίθετα. Να μην ευθύνεσαι γι' αυτά που κάνεις γιατί δεν είναι αυτά που πιστεύεις. Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, η διακυβέρνηση όμως είναι - και όταν την αναλάβεις ίσως συμβιβαστείς και με τα RAFALE, ίσως και να εκχωρήσεις τη Θράκη στον Τέρενς Κουϊκ.
Θέλεις να διαμορφώσεις πλειοψηφία όχι γιατί έπεισες τον κόσμο για την κυρίαρχη ιδεολογία σου αλλά γιατί με τη συμμαχία σου τον έπεισες ότι ΔΕΝ θα την εφαρμόσεις. Θεωρείς πολιτικά έντιμο το να αναγκαστείς να κάνεις άλλα από αυτά που πιστεύεις, αρκεί να μην αλλάξεις ποτέ, ούτε στο ελάχιστο, αυτά που πιστεύεις.
Οι έντιμοι πολίτες, από ένστικτο, αγχώνονται με αυτή την ιδεολογική αβεβαιότητα - κάποιοι την θεωρούν πολιτική ασυνέπεια. Έτσι, ψυχολογικά, ίσως ερμηνεύονται καλύτερα και οι δημοσκοπήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: