Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

"Τα πολλά δυάρια" έγραψε ο Μανώλης Πιμπλής ("Εφημερίδα των Συντακτών", 3.1.2022)

 .............................................................


                     Τα πολλά δυάρια




έγραψε ο Μανώλης Πιμπλής ("Εφημερίδα των Συντακτών", 3.1.2022) 


Μπήκε η νέα χρονιά, αλλά νιώθει κανείς ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αλλαγή. Από το 2020 και μετά η ανθρωπότητα ολόκληρη μοιάζει να έχει μπει στο pause, με εξαίρεση βέβαια τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους για τους οποίους η παύση είναι δυστυχώς οριστική. Αυτή η αίσθηση ακινησίας και εκκρεμότητας είναι όχι μόνο δυσάρεστη, αλλά και παραπλανητική, καθώς τα πάσης φύσης κέντρα εξουσίας, που ούτως ή άλλως κινούν νήματα από το παρασκήνιο, φυσικά συνεχίζουν να λειτουργούν, αφήνοντας μόνο το προσκήνιο να δίνει την εντύπωση της αδράνειας. Αρα η Ιστορία με την έννοια των εξουσιαστικών αποφάσεων παράγεται κανονικά, όπως παράγεται και η Ιστορία των κοινών θνητών ως υφιστάμενων τις επιλογές άλλων.

Η αίσθηση της απαθούς στασιμότητας επιτείνεται και από γεγονότα όπως η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Γαλλία η οποία, στο εξάμηνο που θα προεδρεύει, θα έχει και εσωτερικές προεδρικές εκλογές. Οπότε αναρωτιέται κανείς αν θα υπάρχει κάποιος που θα προεδρεύει ή αν όλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέσω μιας μη εκλεγμένης γραφειοκρατίας, κάτι που είναι άλλωστε υποκριτικό να πει κανείς ότι δεν συμβαίνει και γενικά. Την ίδια αυτή νύχτα που η Γαλλία ανέλαβε την προεδρία, τη νύχτα δηλαδή της αλλαγής του χρόνου, πυρπολήθηκαν στη χώρα του Βολταίρου και του Ρουσό πάνω από οκτακόσια αυτοκίνητα, γεγονός που ίσα που αναφέρθηκε στα δελτία ειδήσεων, καθώς αποτελεί ένα από τα μόνιμα βάρβαρα «έθιμα» ενός τμήματος της νεολαίας που αντιλαμβάνεται με ιδιάζοντα τρόπο την εορταστική λαμπρότητα και που φροντίζει να αναζωπυρώνει τη φλόγα αυτής της συνήθειας κάθε Πρωτοχρονιά, έτσι που αυτή πια να μην προξενεί εντύπωση σε κανέναν.

Τι μένει; Τα πολλά δυάρια του 2022. Επαγγελματίες αριθμολάγνοι και αστρολόγοι, μάντισσες και χαρτορίχτρες υποστηρίζουν πως το 2, σε αντίθεση με το 1 που είναι αριθμός αποφασιστικότητας και κυριαρχίας, είναι ένας αριθμός που εκφράζει συγκαταβατική διάθεση, αβουλία, στην καλύτερη περίπτωση πρόθεση συνεργασίας, διαπραγμάτευσης, επικράτησης της διπλωματίας.


Τόσα δυάρια πάντως στο ημερολόγιο έχουμε να δούμε από την εποχή της πρώτης άλωσης της Κωνσταντινούπολης, για την ακρίβεια 18 χρόνια μετά το 1204, ήτοι από το 1222. Εχουμε πήξει στη διαπραγμάτευση. Ή μήπως στην αβουλία; Η σύμπτωση αυτή σε κάνει να σκεφτείς ότι οι σημερινοί Βαλδουίνοι της Φλάνδρας δεν φορούν πανοπλία, ούτε κρατάνε όπλα, φοράνε κοστούμια, έχουν ως όπλο το αστραφτερό τους χαμόγελο, διαχειρίζονται funds και είναι μανούλες στις διαπραγματεύσεις, εξ ου και τα πολλά δυάρια τοyς πηγαίνουν γάντι.

Για τους υπόλοιπους μένουν μόνο τα δυάρια για ενοικίαση airbnb -αν τα έχουν κι αυτά- σε τουρίστες-απόγονους του Βονιφάτιου του Μομφερατικού. Α, το 2, συμπληρώνουν οι αριθμολάγνοι και οι χαρτορίχτρες, μπορεί να είναι και σύμβολο υποταγής. Δεν πειράζει, καθείς εφ' ω ετάχθη. Να ξεκινήσουμε μόνο νωρίς τα βαψίματα στο δυαράκι: η πιο κατάλληλη ημερομηνία είναι στις 2-2-2022. Για συμβολικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: