Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

«Το χιόνι» - παραμύθι του Τζάνι Ροντάρι (1920 – 1980) από τη συλλογή «Παραμύθια σαν πλατύ χαμόγελο» (μτφ. Αναστασία Καμβύση, εκδ. Μεταίχμιο, 2003)

 ...............................................................







Τζάνι Ροντάρι (1920 - 1980)



·       «Το χιόνι» - παραμύθι του Τζάνι Ροντάρι (1920 – 1980) από τη συλλογή «Παραμύθια σαν πλατύ χαμόγελο» (μτφ. Αναστασία Καμβύση, εκδ. Μεταίχμιο, 2003)

 

Τι περίεργο χιόνι που έπεσε φέτος στα Μακρινά Βουνά (μην τα ψάξετε στο χάρτη της γεωγραφίας· δεν υπάρχουν). Γιατί ήταν περίεργο; Μα με συγχωρείτε δηλαδή, αλλά τι να πω για το κίτρινο χιόνι; Κι όμως στα Μακρινά βουνά έπεσε ένα χιόνι κίτρινο σαν το σαφράν. Τα Βουνά έμοιαζαν με τεράστιους σωρούς από χρυσάφι. Ο κόσμος τα κοιτάζει και λέει: «Το χιόνι έχει πάθει ίκτερο φέτος». Ο ίκτερος, όπως ξέρετε, είναι μια αρρώστια που κάνει το δέρμα να κιτρινίζει σαν τη φλούδα του λεμονιού. Ο κόσμος πάει για ύπνο και το πρωί κοιτάζει πάλι τα Μακρινά Βουνά.  

   -Αυτό είναι όμορφο, λένε. Μα τι έπεσε τώρα; Πάνω στα Μακρινά Βουνά έπεσε ένα χιόνι κόκκινο σαν αίμα. Κι έτσι, όλο το χειμώνα, το χιόνι συνέχιζε να αλλάζει χρώματα: μια φορά έπεσε πράσινο κι έμοιαζε σα να ‘ρθε η άνοιξη, μια φορά θαλασσί κι ήταν λες και η θάλασσα είχε ανέβει στα βουνά για να συναντήσει τον ουρανό, ύστερα γινόταν μοβ, πορτοκαλί. Είναι ένα θαυμάσιο θέαμα. Ο κόσμος σηκώνεται το πρωί κι αναρωτιέται : «Τι χρώμα να ‘ναι άραγε σήμερα τα Μακρινά Βουνά;»

   Ένα πρωί έπεσε μαύρο χιόνι. Τα Βουνά ντύθηκαν πένθιμα. Ο κόσμος φοβάται: θα συμβεί άραγε κάτι κακό; Ολόκληρη τη μέρα μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Τώρα οι αλλαγές στο χρώμα δεν τους διασκεδάζουν πια. Ο κόσμος θέλει να ξαναδεί το παλιό λευκό χιόνι. Αλλά δεν το ξαναβλέπει πια, γιατί το επόμενο πρωί είναι άνοιξη και δεν υπάρχει πια χιόνι στα Μακρινά Βουνά, αλλά ήλιος, λουλούδια και βράχια που λάμπουν σαν διαμάντια.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: