Πέμπτη 29 Μαΐου 2025

"ΈΒΛΕΠΑ" ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη (1919 - 2005) από τη συλλογή "Τα Στίγματα" (1962) & "ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1945-1971" (εκδ. ΚΕΔΡΟΣ, 1981)

 ...............................................................



        Μίλτος Σαχτούρης (1919 - 2005)



ΕΒΛΕΠΑ


Όταν ξαφνικά
ο ήλιος
αλλάζει χρώμα

και υψώνεται
τρομακτικό
το σύννεφο

έβλεπα το ζευγάρι
τους ερωτευμένους στο δρόμο
πριν από το θάνατο
και μετά από το θάνατο
όταν ξαφνικά
το λουλούδι
αλλάζει χρώμα
ο ήλιος σκληρά
αλλάζει χρώμα


τώρα μέσα στο σύννεφο
τα χέρια τους μαύρα
και 
σ’ άλλη πτώση
τώρα
τα χείλη τους

"Γιατί κερδίζει η Δεξιά;" έγραψε ο Χρήστος Λάσκος ("Εφημερίδα των Συντακτών", 28.05.25)

 ...............................................................



                Γιατί κερδίζει η Δεξιά;





έγραψε ο Χρήστος Λάσκος ("Εφημερίδα των Συντακτών", 28.05.25) 




Η Δεξιά, λέει, επανακάμπτει. Ήταν αναμενόμενο. Δεξιοί και «κεντρώοι» -δηλαδή, όσοι ντρέπονται να πουν πως είναι δεξιοί- θα επέστρεφαν στην κοίτη. Απομακρύνθηκαν για λίγο, στην κορύφωση του κινήματος των Τεμπών, όταν τους έφτυνε κι ο Θεός και ήθελαν να αποφύγουν την καταισχύνη της παράταξης, αλλά επανεμφανίζονται ακμαίοι.


Ο λαός της ιδιοκτησίας και του θρησκευόμενου φιλοτομαρισμού ξέρει καλύτερα από τον εργατικό λαό το συμφέρον του. Γι’ αυτό και η Δεξιά ποτέ δεν πέφτει κάτω από το 30% και πάνω των ψηφοφόρων. Συνέβη μια φορά, τον Μάιο του 2012, πάνω στην τούρλα του Σαββάτου, όταν έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Και πάλι, όμως, τον Ιούνιο η τάξη αποκαταστάθηκε, έστω μερικώς. Ο Σαμαράς ξαναέφτασε το 30%, με τους ακροδεξιούς ΑΝ.ΕΛΛ. και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή να καταγράφουν άλλο ένα 15%.

Αν η Δεξιά ήταν να κριθεί με «αντικειμενικούς» όρους, ιδίως τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα αναδεικνυόταν, μετά πολλών επαίνων, η πιο άχρηστη πολιτική δύναμη. Το 2009 ξεκουμπίστηκε, αφού φέσωσε την ελληνική οικονομία με ένα δημόσιο έλλειμμα της τάξης των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ - το εξωφρενικό 15% του ΑΕΠ. Ξανα-ξεκουμπίστηκε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου αυτήν τη φορά, το 2015, αφήνοντας άδεια ταμεία και οργανώνοντας μια προπαγάνδα οικονομικής τρομοκράτησης, που οδήγησε στην έξοδο από τη χώρα 50 δισ. ευρώ καταθέσεων. Επανήλθε, ως ευγενική προσφορά των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, με αρχηγό τον Κυριάκο και ένα μάτσο απίθανων τύπων, με των οποίων την αριστεία γελούν και οι πέτρες. Και με τη γλοιώδη υποστήριξη λυσσασμένων -και, πολύ συχνά, εξωνημένων- δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών προπαγανδιστών και των μεγαλο-αφεντικών τους.

Το σύνολο των επιτευγμάτων αυτής της Δεξιάς ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η ρύθμιση του χρέους μέχρι το 2032, τα υποφερτά επιτόκια, το τεράστιο μαξιλάρι, είναι όλα «προσφορά» της οικονομικής διακυβέρνησης του Τσακαλώτου. Αν έμενε στους δεξιούς και τους φερέλπιδες ακροκεντρώους, ούτε αυτά θα είχαν καταφέρει. Η Δεξιά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, από τη διαχείριση της κρίσης δεν έχουν να επικαλεστούν ούτε τεχνοκρατική επάρκεια - για να επιτύχουν, έστω, τους μισούς από τους διακηρυγμένους στόχους. Στον ΣΥΡΙΖΑ άφησαν 30% ανεργία, 25% απώλεια εθνικού προϊόντος, 40% μείωση διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που τους δίνει την ηγεμονία;

Είναι, σίγουρα, ο βίος και η πολιτεία των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα. Οι οποίες, δυστυχώς, το μόνο στο οποίο αρίστευσαν, ήταν η άψογη εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών. Ο κ. Τσίπρας έκανε σημαία τη «συνέχεια του κράτους» και το «εθνικό συμφέρον» και ξέχασε την αριστερή αλφαβήτα, που επιμένει πως θεμελιώδης διάσταση της επίκλησης του εθνικού συμφέροντος είναι η απόκρυψη του ταξικού του περιεχομένου. «Μιλάνε για του έθνους ξανά την τιμή», που έλεγε και μια παλαιοκομμουνιστική ψυχή, ονόματι Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Το κυριότερο, όμως, είναι αυτό που ήδη επισήμανα.

Η Δεξιά στηρίζεται ανεπιφύλακτα από το μεγάλο κεφάλαιο, πράγμα που της εξασφαλίζει απεριόριστους οικονομικούς και επικοινωνιακούς όρους.

Εξίσου, όμως, καθοριστικό είναι το γεγονός πως η Δεξιά εκπροσωπεί συνολικά τον λαό της ιδιοκτησίας, εκπροσωπεί την ίδια την ιδέα της ιδιοκτησίας, ως πρωταρχικής αξίας. Εδώ, ακόμη και το μικρό αφεντικό ή ο μικρομεσαίος «κάτοχος» και «μεριστής» -που, ίσως, περισσότερο από τους μεγάλους παίκτες ανησυχούν για το έχειν τους- στρατεύεται ολόψυχα. Βάζει το μαχαίρι στα δόντια. Η εξασφάλιση από τη Δεξιά ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι ανύπαρκτα, ότι κανείς δεν θα ελέγχει πως οι υπερωρίες δεν πληρώνονται, ότι οι μισθοί θα είναι οι χειρότεροι στην Ε.Ε., ότι τα ενοίκια θα είναι στον Θεό -απορροφώντας το 35% του εργατικού εισοδήματος!-, ότι κανείς δεν θα ενοχλήσει τις γεωργικές και τουριστικές Μανωλάδες, ότι οι εργοδοτικές συμπεριφορές τύπου Greek Mafia θα ανθούν ανενόχλητες, ότι η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή θα κάνουν πάρτι διαμορφώνει ένα πανίσχυρο κοινωνικό μπλοκ.

Πρόσφατα, στα «Νέα» δημοσιεύτηκε μια ανάλυση των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών, από όπου προέκυπτε πως η Ν.Δ. παίρνει σαραντάρια στους εν γένει ιδιοκτήτες, αλλά μόλις 15% στους μισθωτούς και 10% στους νέους - τη μερίδα της εργατικής τάξης την οποία εκμεταλλεύονται περισσότερο σήμερα.

Η δουλειά που πρέπει να κάνει η Αριστερά, λοιπόν, είναι φανερή. Να επιδιώξει τη συγκρότηση του αντίπαλου μπλοκ.

Ταξική αδιαλλαξία, μακριά από «μεσαίους», προοδευτικά (!) Κέντρα και πράσινα άλογα. Να δείχνουμε τον καπιταλισμό, να δείχνουμε τα αφεντικά -μεγάλα και μικρά-, να επιμένουμε πως δεν υπάρχουν συναινετικές λύσεις. Να αρχίσουμε να απαντάμε στην ταξική επίθεση που δεχόμαστε.

Να αναφερόμαστε πληθωριστικά στην εργατική τάξη. Να κόψουμε τις «ηγεμονίες», για να οργανώσουμε τις αντι-ηγεμονίες.

Και να μιλάμε όλο και περισσότερο για σοσιαλισμό και για κομμουνισμό. Να λέμε ποιο είναι αυτό που επιδιώκουμε: μια κοινωνία αταξική, όπου η εκμετάλλευση και η καταπίεση θα έχουν εκλείψει, μια κοινωνία όπου η ελευθερία της καθεμιάς θα είναι όρος για την ελευθερία όλων - πρώτα της καθεμιάς, μετά όλων.

"Περί προγραμματικής βάσης" έγραψε ο Κύρκος Δοξιάδης* ("Εφημερίδα των Συντακτών", 28.05.25)

 ...............................................................



Περί προγραμματικής βάσης




έγραψε ο Κύρκος Δοξιάδης* ("Εφημερίδα των Συντακτών", 28.05.25) 





Κάτι που τίθεται διαρκώς ως προϋπόθεση στις συζητήσεις περί πιθανής συνεργασίας των «προοδευτικών δυνάμεων», από περίπου όλες τις πλευρές, αλλά κυρίως από τη Νέα Αριστερά, είναι πως η συνεργασία και η όποια συμμαχία μπορούν να συμβούν μόνο σε προγραμματική βάση – όχι επί τη βάσει ευκαιριακών συγκλίσεων. Ας δούμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα ποιες είναι οι πρακτικές συνέπειες του να τίθεται η προγραμματική βάση ως προϋπόθεση για συνεργασία.


Πρώτα απ’ όλα, αν τούτη η προϋπόθεση αντιμετωπιστεί στοιχειωδώς στα σοβαρά, αποδυναμώνεται σε τεράστιο βαθμό το διάχυτο αλλά αφελέστατο ιδεολόγημα του «Βρείτε τα (πάση θυσία) για να πέσει ο Μητσοτάκης». Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να «τα βρουν» σε θεμελιώδες προγραμματικό επίπεδο, εξυπακούεται ότι δεν θα μπορούν να συνεργαστούν ούτε για να πέσει ο Μητσοτάκης. Φέρνω ακραίο παράδειγμα για να γίνω κατανοητός: Θα ήταν παράλογο να συμμαχήσει η Αριστερά με την Ακροδεξιά για να πέσει η κυβέρνηση της Δεξιάς. Ενα το κρατούμενο.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά ακριβώς την πρακτική διάσταση των επιμέρους κομματικών προγραμμάτων. Επειδή στην πολιτική δεν «είσαι ό,τι δηλώσεις», μπορεί ένα κόμμα να εξακολουθεί να λέγεται «Ριζοσπαστική Αριστερά» και στο καταστατικό του να εξακολουθεί (για λόγους αδράνειας, κυρίως) να έχει ως στρατηγικό στόχο τον «σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία», αλλά στην πολιτική του πρακτική η σχέση του τόσο με τη μεν όσο με τον δε να είναι όση η σχέση του φάντη με το ρετσινόλαδο.

Το τρίτο ζήτημα, που συνδέεται άμεσα με το δεύτερο, είναι ότι η προϋπόθεση της προγραμματικής σύγκλισης προσγειώνει αναπόφευκτα τις συζητήσεις για συνεργασία και ενότητα στη «σκληρή» πραγματικότητα. Ορισμένες φορές ακούγονται εκκλήσεις για ενότητα που εκφράζονται με τρόπο που υπονοεί ότι πρόκειται για κάτι πανεύκολο – και που δεν συμβαίνει απλώς επειδή κάποιοι «κοιμούνται» ή είναι υπερβολικά πεισματάρηδες. Μέχρι και οι… εκλογές στην Πορτογαλία χρησιμοποιήθηκαν ως επιχείρημα για να «ξυπνήσουν» κάποιοι στην Ελλάδα και να προχωρήσουν επιτέλους στην περιπόθητη ενότητα. Οταν έχεις να συζητήσεις στη βάση προγραμμάτων και συνολικών πολιτικών πρακτικών, καθίσταται εμφανές ότι έχεις να κάνεις με μια διαδικασία επίπονη, που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και που πάντως δεν εγγυάται προεξοφλημένο αποτέλεσμα.

Και φτάνουμε στο ουσιαστικότερο ζήτημα που προκύπτει από την προϋπόθεση της προγραμματικής βάσης. Οσοι φωνάζουν «Βρείτε τα», κατά κανόνα το κάνουν ως επείγουσα έκκληση για να «φύγει ο Μητσοτάκης». Εχω κατ’ επανάληψη εξηγήσει (και όχι μόνον εγώ) ότι με τα τωρινά δημοσκοπικά δεδομένα είναι ούτως ή άλλως υπερβολικά αφελές να πιστεύει κανείς ότι θα αρκέσει το άθροισμα της εκλογικής ισχύος των κομμάτων της ήσσονος (κεντρο)αριστερής αντιπολίτευσης για να πέσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. (Για το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται ούτως ή άλλως ζήτημα συνεργασίας – όπως φάνηκε περίτρανα και από την άρνησή του να συνυπογράψει την επιστολή-καταγγελία που κατέθεσε το ΚΚΕ εναντίον της κυβέρνησης για τη Γάζα.) Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά σε αυτό το ζήτημα, που είναι πιο ουσιώδης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι όντως η χειρότερη κυβέρνηση από την εποχή της Μεταπολίτευσης – με διαφορά κιόλας. Δεν έχουμε να κάνουμε όμως ούτε με στρατιωτική δικτατορία ούτε με χώρα υπό ξένη κατοχή. Οι εκκλήσεις για ενότητα πάση θυσία εμμέσως πλην σαφέστατα στηρίζονται στην άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Η οποία όντως επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί ως «αρνητικός αυτοσκοπός». Ως κάτι δηλαδή που πρέπει να ανατραπεί με έναν κοινό αγώνα ο οποίος αφήνει κατά μέρος τις όποιες ιδιαιτερότητες και διαφορές όσων συμμετέχουν σε αυτόν. Χωρίς να χρησιμοποιείται άμεσα η επιχειρηματολογία της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ακούγεται συχνά η παρεμφερής έννοια του «θεσμικού κατήφορου»: ότι δηλαδή ο στόχος μας είναι η απαλλαγή από μια κατάφωρα παράνομη κυβέρνηση.

Οσο ακόμη έχουμε κοινοβουλευτισμό, οι πολιτικοί αγώνες διεξάγονται με όρους θετικών πολιτικών προγραμμάτων, που με τη σειρά τους στηρίζονται στην κοινωνικο-πολιτική ταυτότητα του κάθε φορέα. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο αδιαφιλονίκητος εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου την εποχή του ολοένα και πιο ασύδοτου καπιταλισμού. Τούτη η κοινωνικο-πολιτική ταυτότητα εξηγεί γιατί είναι όντως η χειρότερη κυβέρνηση μετά τη χούντα. Ταυτόχρονα βέβαια εξηγεί και τη σταθερή εκλογική της ισχύ. Η συζήτηση επί προγραμματικής βάσης ίσως βοηθήσει την Αριστερά να ξαναβρεί τη δική της χαμένη κοινωνικο-πολιτική ταυτότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά «τον Μητσοτάκη». Και όχι συμμαχώντας με κάποιον που πιστεύει πως χωρίς ισχυρό ιδιωτικό τομέα δεν θα έχουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος.


*Ομότιμος καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τετάρτη 28 Μαΐου 2025

«Ο σημαδεμένος» διήγημα του Μάρκου Μέσκου (1935 – 2019) από τη συλλογή πεζογραφημάτων «Νερό Καρκάγια*» (εκδ. «Ίκαρος», β’ έκδοση, 2006)

...............................................................


 



           Μάρκος Μέσκος (1935 - 2019)


·       «Ο σημαδεμένος» διήγημα του Μάρκου Μέσκου (1935 – 2019) από τη συλλογή πεζογραφημάτων «Νερό Καρκάγια*» (εκδ. «Ίκαρος», β’ έκδοση, 2006)

 

   Της Μαρίας και του Αθανασίου κι ο Τάσκος. Στο χωριό Ντάμπενι, μετακομισμένο και μ’ όσους απόμειναν, οι δύστυχοι, μετά τον Εμφύλιο, σε νέο χώρο, όχι πολύ μακριά – για ν’ ανταμώνουν οι κατάρες κι οι ευχές των νεκρών στον δρόμο.

 

   Ήταν μεγάλο το χωριό, με ιστορία. Κάμποσα χρόνια ησύχαζε, άλλοτε φούντωνε σκοτωμένο.

Στο σπιτικό της Μαρίας και του Αθανασίου υπήρχαν, πλην του πρωτότοκου Τάσκου και άλλα παιδιά, η Μαλίνα, η Γκία, η Γιάνκα και ο Βάσκος. Όλοι μαζί, μικροί μεγάλοι, χειμώνα καλοκαίρι, στις δουλειές. Κάποια χωράφια είχε το σπίτι, λίγα αιγοπρόβατα, δυο γελάδια.

 

   Κάποτε ο πατέρας, ο Αθανάσιος, πήγε στην Αμερική, κατά το ’26. Εκεί να δουλέψει, να προκόψει και να ‘ρθει γρήγορα, όσο γίνεται, πίσω, να βοηθήσει καλύτερα τη φαμίλια του.

Μα χάθηκαν τα σημάδια του, τέσσερα χρόνια κατόπιν, επιστολή δεν έφτανε στο σπίτι. Και το χειρότερο, καμία Αρχή, εδώ κι εκεί, δεν έδινε συγκεκριμένη την πληροφορία. Τι έπαθε, πού είναι κρυμμένος, πώς χάθηκε, κάτι να πουν. Μα σα να τον κατάπιε η γη. Απάντηση καμιά.

 

   Η κυρα-Μαρία, ελπίζοντας πάντα στον ερχομό του, ρίχτηκε με λύσσα στις δουλειές, να μεγαλώσει τα παιδιά. Τα παιδιά, μεγάλωναν, ήδη φτάσανε δεκάξι, δεκατρία, έντεκα, εννιά χρονών, οκτώ.

Από κει και πέρα, κοντά στα ’39-’40, ραγδαία τα γεγονότα της εποχής, και στο σπίτι αυτό, προχώρησαν.

Ο Τάσκος, ο πρωτότοκος γιος, ο πιο ζωηρός, συνδέθηκε με τις πολιτικές οργανώσεις του κόκκινου κόμματος, του εκτός Νόμου· στα δεκαοχτώ του ήταν κιόλας στα μπουντρούμια. Από κει στη φυλακή της εξορίας, δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, Αλβανικό μέτωπο, απόδραση και να τος τώρα, πρώτα χρόνια γερμανικής κατοχής, στέλεχος του Κόμματος κάπου στην περιοχή Πιερίας – Θεσσαλονίκης. Παράτολμος, πανέξυπνος, ρεαλιστής, με πολλά καθήκοντα σε όλα τα παράνομα μερόνυχτά του.

Μετά από δέκα μήνες ριψοκίνδυνων αποστολών, σε κάποιο σημείο έσπασε το «δίχτυ». Κάποιος (μα ποιος;) τον κάρφωσε. Στο σπίτι ενός συντρόφου, κάπου στην περιοχή Δόξα της Σαλονίκης, τον έπιοασαν συνεργάτες των Γερμανών. Συνοπτικές οι διαδικασίες, πρόλαβε και τον είδε για λίγο στη φυλακή βουρκωμένη η μάνα, η κυρα-Μαρία. Την άλλη μέρα, 23 του Μάη, τον πήρε το σκοτάδι. Μαζί με άλλα έξι παλικάρια, στον «συνήθη τόπο των εκτελέσεων» και στα επόμενα χρόνια, έξω από τα κάστρα του Γεντή Κουλέ, τον εκτέλεσαν. Η μάνα του δεν εννόησε ποτέ τον θάνατό του. «Γιατί», «γιατί», «γιατί», μονολογούσε πλημμυρισμένη στα δάκρυα. Το κακό ποτέ δεν το συγχώρησε στη ζωή της. Και τότε και αργότερα μηνούσε στον άλλο γιο της, τον Βάσκο, να βρει οπωσδήποτε το χώμα που σκέπασε, κακήν κακώς, τον αδελφό του, τον πρωτότοκό της. – Βάσκο, του μηνούσε, μην ξεχάσεις ποτέ, να βρεις το μέρος που σκότωσαν και θάψανε τον Τάσκο, εκεί ένα κερί ν’ ανάψουμε, η ντούσια (=η ψυχή) του να λαφρώσει…

 

   Στο μεταξύ, τα γεγονότα, πάλι καμτσίκι στα καπούλια. Ο Βάσκος πήρε τη σκυτάλη του Αγώνα από τον αδερφό του, αντάρτης στα βουνά και παρτιζάνος, χτυπώντας τον κατακτητή με όσες δυνάμεις είχε. Πότε δω, πότε εκεί, χωρίς αναπαμό, λίγο ακόμα, λίγο ακόμα, συνείδηση και πράξη, αγωνίες και αποφάσεις και συγκρούσεις, κάθε τόσο, με τους εχθρούς, που ευλόγησε ο καιρός, που ευλόγησαν (καλύτερα) οι αγώνες των ανθρώπων, να φύγουν και να χαθούν!

   Φθινόπωρο του ’44 η χώρα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς. Μέσα στη γενική ευφροσύνη το Κόμμα έδωσεν εντολή, όσοι μπορούσαν, να τρέξουν παντού, σε στεριά και θάλασσα, όπου κοινότητες και πόλεις και χωριά, πλαγιές και λιμάνια, να μηνύσουν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου το μεγάλο καλό της Ελευθερίας, τώρα νέα ζωή, προπαντός δίκαιη, μας περιμένει!

Και τρέξανε πολλοί και μηνύσανε και διαδώσανε τα καλά της νέας ζωής στο χαρούμενο πανηγύρι των ημερών εκείνων. Ελπίδες, ελπίδες, ελπίδες.

Ο Βάσκος, έτρεξε και κείνος στο χωριό του, το Ντάμπενι, να βρει πρώτα τη μάνα του, να την αγκαλιάσει, να τη φιλήσει, να της μιλήσει για τα δίκαια του Αγώνα (που επιτέλους καρποφορούν), να της υποσχεθεί ξανά για τον τόπο του Τάσκου, να βρει το χώμα που τον σκεπάζει…

 

   Όλα έγιναν όπως τα χάραξε στο μυαλό και την ψυχή του. Μαζεύτηκαν και οι συγχωριανοί του να γιορτάσουν τα καλά μηνύματα, εκείνος ανέβηκε σ’ ένα χαμηλό ντουβαράκι και μίλησε στη γλώσσα των πατέρων του για όλα τ’ αγαθά του νέου κόσμου που ξημέρωνε πια, τις μεγάλες ελπίδες, τα δίκαια της ειρηνικής ζωής, την ανθρωπιά και την Αγάπη!

(Αυτός μιλούσε πάνω από το ντουβαράκι, πάνω από τα δέντρα, πάνω από τα βουνά και τα σύννεφα μα κάποιοι από τότε – και για όλην τη μετέπειτα ζωή του – τον σημάδεψαν!)

Τίποτε δεν μπόρεσε να τον αποχαρακτηρίσει. Μήτε στον δεύτερο γύρο, αντάρτης τώρα του δημοκρατικού στρατού, τηλεγραφητής κοντά στον Μάρκο, ρα-τα-τα, ρα, τα τα, τατά, τίποτε. Μήτε όταν ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και πέρασαν τα σύνορα, μετά την ήττα, κάπου στην Αλβανία, στην Αυλώνα κατόπιν και στ’ αμπάρια των πλοίων το ταξίδι  από το Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος, τα Δαρδανέλια, τον Βόσπορο· στον αέρα της Μαύρης θάλασσας αναπνέοντας είδαν τον ήλιο ύστερα από τόσες μέρες και πέταξαν τα δίκοχά τους ψηλά, τώρα ασφαλείς, τώρα χωρίς χτυποκάρδια στη νέα ζωή, έστω, μακριά από την Πατρίδα – μήτε τότε…

   Έπειτα το αναγκαστικό ταξίδι προς Ανατολάς, προς την έρημο των Ουζμπέκων, στην Τασκένδη καταλήξανε, συμμαζεύτηκαν, άρχισε η ζωή, για πολλούς, από το μηδέν. Σε πολιτείες εμιγκρέδων ζούσαν, το Κόμμα πάντα παρόν, άγρυπνο. Που δεν του ‘δινε του Βάσκου την έγκριση να σπουδάσει Φιλολογία – μήτε τότε.

   Τολμηρός όμως εκείνος πήγε στους Ρώσους διοικητές των Σχολών κι αυτοί τον πέρασαν στις τάξεις των πολιτικών μηχανικών, το Κόμμα του ‘κανε αυστηρή επίπληξη γιατί παράκουσε τις δικές του διαταγές που του απαγόρευαν (σχεδόν) να σπουδάσει  - πόσες φορές δεν καταράστηκε εκείνο το ντουβαράκι στο χωριό του! – μα δεν τόλμησαν να τον τιμωρήσουν, τον κράτησαν «υπό δυσμένειαν» καιρό, όταν αποφοίτησε πολιτικός μηχανικός, όχι φιλόλογος που επιθυμούσε η καρδιά του, με το πτυχίο στο χέρι, καμάρωνε γαμπρός· παντρεύτηκε την αγαπημένη του, εκεί στα ξένα.

Το κουπί δύσκολο και γι’ αυτόν, μάλλον πιο δύσκολα από τους άλλους συναγωνιστές, έβρισκε κάποιους από τα μέρη του και τα ‘λεγαν πικραμένοι, σαν κάτι άλλο να τους στιγμάτιζε, τι άλλο; Πάλι περνούσε απ’ το μυαλό του το ντουβαράκι, μα τι έφταιγε εκείνο και η γλώσσα του, εντολή εκτελούσε, μιλούσε για τα «πανανθρώπινα ιδανικά» στους συγχωριανούς του με τον τρόπο που εκείνοι εννοούσαν, τι έφταιξε άραγε;

 

   Κύλησαν πάλι ταχυπόδαρα τα γεγονότα της ζωής του. Δούλεψε (και πού δεν δούλεψε) σε πολλά μέρη, εκεί στην ξενιτιά, ύστερα αποστολή προς Δυσμάς, όλο προς Δυσμάς, το τρένο πέρασε πάλι την έρημο, επιστροφή. Έφτασε στη Ρουμανία, κατόπιν για ένα διάστημα στην Πολωνία, στην Ανατολική Γερμανία, στο Βελιγράδι. Πολλοί συγχωριανοί του κατέβαιναν προς Νότον, χτυποκαρδούσε και κείνος. Τελικά, στέριωσε με τη φαμίλια του τρεις τέσσερις ώρες δρόμο, με το αυτοκίνητο, μακριά από το χωριό του – να το οσμίζεται μα να μην το βλέπει. Μαζί και τα δυο παιδιά του, που γεννήθηκαν στο μεταξύ στη γειτονική χώρα με τον Βαρδάρη ποταμό στο ξεκίνημά του.

 

   Πάλι τα χρόνια δύσκολα, μα τώρα αισθανόταν ότι ανέπνεε από κοντά το αεράκι του χωριού του, οι τρεις αδερφές του είχαν καταφύγει κυνηγημένες στα Μπιτόλια, η μάνα  τους, η κυρα-Μαρία είχε πεθάνει. Μέσα του όμως δεν ξεχνούσε τον καημό της, «να βρεις το χώμα που σκεπάζει τον Τάσκο, ν’ ανάψεις ένα κερί», και περίμενε, περίμενε την ευκαιρία. Χαρακτηρισμένος ανεπιθύμητος και από τους εκπροσώπους της χώρας που τον γέννησε, βίζα καθαρή  δεν μπόρεσε να πάρει. Ένα Πάσχα μονάχα, εντελώς ξαφνικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρχές του ’90, έδωσε την άδεια, «μπορούν όλοι οι αλλοδαποί μηδενός εξαιρουμένου και χωρίς διακρίσεις να επισκεφθούν την Ελλάδα μόνο για τέσσερις ημέρες».

   Έσπευσε και ο Βάσκος από τους πρώτους κατευθείαν για το χωριό του, το Ντάμπενι, που όμως δεν το βρήκε. Ο εθνικός στρατός, τότε, το είχε ξεπατώσει, σκόρπισαν οι άνθρωποι, κοντά στο Βίτσι το χωριό ήταν επικίνδυνο για τις επιχειρήσεις του, υπήρχαν κι άλλοι λόγοι, λένε. Τελικά, μεταφέρθηκε ανατολικότερα μετά τον Εμφύλιο, τίποτε δεν θύμιζε το παλιό. Δεντροχώρι τώρα, με άλλα νερά, άλλα πουλιά κι άλλα δέντρα.

Ο Βάσκος έτρεξε στο παλιό, στο δικό του, βρήκε μονάχα ένα ψηλό καραγάτσι, το αγκάλιασε κλαίγοντας, γύρω γύρω από τον κορμό του με ανοιχτά χέρια το αγκάλιαζε σπαράζοντας. Η ψυχή της φωνής του μόνο ανάσταινε τα σπίτια ένα προς ένα, τις αυλές, τους γειτόνους, τους φίλους, τις ιστορίες τις παλιές του Ντάμπενι. Σχεδόν δεν κοιμήθηκε τις νύχτες της «επίσκεψής» του εκεί. Πήγε στα γύρω χωριά, στις δυο πόλεις αριστερά και δεξιά του, να πάρει μαζί του ό,τι μπορέσει, στο Μάλι μάδι φοβήθηκε, δεν ανέβηκε.

 

   Γύρισε πίσω, στη γειτονική χώρα, στην πόλη του ποταμού Βαρδάρη, σαν δαρμένο σκυλί. Πώς να συνέλθει! Όλα ρημαδιό· μα ο ήλιος και ο αέρας και το νερό, «τρεις τέσσερις ώρες δρόμο, με το αυτοκίνητο, μακριά από κει που στέριωσε», όλα ήσαν πάλι νέα, έλαμπαν μέσα του! Μα για το μήνυμα της μάνας του ούτε λόγος, έπρεπε να ρωτήσει πολλούς και πολλά, χρόνο δεν είχε, άλλωστε μέρες του Πάσχα, όλα ήσαν κλειστά, καμιά Υπηρεσία δεν δούλευε.

Γύρισε λοιπόν πίσω με πολλές αντιφάσεις, αναστατωμένος περισσότερο, κακοκαρδισμένος για τον ελάχιστο χρόνο της «άδειάς» του, περιμένοντας μην τάχα ξεμυτίσει πάλι κάποια ευκαιρία. Κάποιοι καλοί άνθρωποι από τη Σαλονίκη, έμποροι κυρίως που έτυχε να εξυπηρετήσει εκεί, προσπάθησαν και του ‘βγαλαν βίζα, περιχαρής ο Βάσκος ετοιμάστηκε για το τάμα, όμως στα σύνορα δεν του επέτρεψαν να περάσει – «ανεπιθύμητος»!

Πόσες φορές δεν έγινε αυτό, στιγματισμένος μια ζωή, γιατί; Γύριζε πάντα τσακισμένος, συγχυσμένος, παραμιλώντας με τα παράλογα του κόσμου αυτού.

 

   Λέγεται ότι ο Βάσκος, κόντευε τα ογδόντα χρόνια της ζωής του, σαν από λήθαργο ξαναβγήκε στη ζωή, πήρε την άδεια, δεν ξεύρω πώς, να περάσει τα σύνορα, να κάνει μνημόσυνο στον αδερφό του που σκοτώθηκε από τους Γερμανούς, μαζί με άλλα έξι παλικάρια, στην Κατοχή. Λέγεται ότι, την εντολή για το πέρασμα, την έδωσε ανώτατο στέλεχος της Κυβερνήσεως των ημερών μας, έφτασε στα σύνορα τρέμοντας μήπως χαρακτηριστεί και πάλιν ανεπιθύμητος, όμως όχι, αλήθεια ήταν, τον άφησαν να περάσει μόνον για τρεις μέρες, δίνοντας προηγουμένως διεύθυνση και τηλέφωνα της φιλοξενίας του στη Θεσσαλονίκη.

 

   Φιλοξενήθηκε σε κάποιο σπίτι, φίλων συντρόφων από την Τασκένδη, στα Μετέωρα της πόλης. Από κει, με κάποιον άλλο φίλο, ξεκίνησε τις έρευνες. Πρώτα πήγαν στο Δημαρχείο του συνοικισμού Συκεών, είχε ορισμένες πληροφορίες για τις εκτελέσεις, τότε. Μπήκαν στη σειρά, ρώτησαν τον αρμόδιο υπάλληλο, άνοιξαν τα κατάστιχα, δεν βρήκαν ίχνος εκεί, τίποτε. Λεπτό προς λεπτό μεγάλωνε η ταραχή του Βάσκου, με προτροπή του υπαλλήλου πήγαν, κατόπιν, στο πιθανό αρμόδιο τμήμα του κεντρικού Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, σε κάποια πάροδο της Μοναστηρίου.  Εκεί ρώτησαν, από το ένα γραφείο στο άλλο, «ψύλλους στ’ άχυρα» έψαχναν, κάτι όμως άρχιζε να χαράζει. Στο πρωτόκολλο του έτους 1942, βρέθηκεν η σημείωση του γεγονότος εκείνου! Εφτά πολίτες εκτελεσμένοι από τους Γερμανούς, στις 23 Μαΐου του έτους 1942· και τα ονόματά τους, α, β, γ, δ… Πέμπτος στη σειρα΄Αναστάσιος Καρατζάς – ο Βάσκος κόντευε να λιγοθυμήσει… Για το πού όμως καταχωνιάστηκαν δεν υπήρχε κανένα σημάδι. Νέος γύρος στα γραφεία ενός άλλου ορόφου, κάποιος προϊστάμενος, που ζήτησαν τη βοήθειά του, «έχω εξυπηρετήσει και άλλες παρόμοιες υποθέσεις», τους είπε, «τότε τους εκτελεσμένους κανείς δεν ξέρει πού τους έθαβαν. Ψάξτε στα νεκροταφεία της Αγίας Φωτεινής, της Αγίας Παρασκευής, της Μαλακοπής, της Ευαγγελίστριας, μάλλον εκεί πηγαίνετε, εκεί ψάξτε στ’ αρχεία τους, ίσως βρείτε κάτι». Ζήτησαν αντίγραφο της πιστοποίησης του γεγονότος, ο φίλος υπέγραψεν υπεύθυνη δήλωση ως ανεψιός του Βασιλείου Καρατζά, πήραν το πολυπόθητο πιστοποιητικό σαν μια εικόνα που μεταφέρουν οι πιστοί στον κόρφο τους – ο Βάσκος, ο Βασίλειος Καρατζάς κατά τον υπάλληλο του Δημαρχείου, έτρεμε πελιδνός, ζήτησε από τον φίλο του να σταθούν κάπου, να πιουν έναν καφέ, ένα νερό.

   Πήγαν, συνήλθε με το νερό, έτρεξαν στην Ευαγγελίστρια.

   Το νεκροταφείο σήμερα δεν λειτουργεί, υπάρχουν οι τάφοι των αποθαμένων, κάποιο γραφείο με τα πρωτόκολλα, ένας δυο παπάδες για τα τρισάγια. Σοβαρά, μαύρα όλα τα κυπαρίσσια και σιωπή.

   Πέρασαν την είσοδο, πήραν το ανηφόρι, έφτασαν στο γραφείο Υπηρεσίας με τα κιτάπια. Βρήκαν μέσα, στο γραφείο, έναν παπά που έβγαζε το πετραχείλι του κι έναν μεσήλικα ονόματι Σωτήρη. Σ’ αυτόν απευθύνθηκαν, του είπαν το ζητούμενο. Ο υπάλληλος προθυμοποιήθηκε κατεβάζοντας παλιά, μεγάλου σχήματος, κιτάπια, πάλι και πάλι. Δυο φορές άνοιξε κρύπτες ντουλάπια όπου φυλούσε, κι εκεί, Αρχεία. Στερνά, σε κάποιο παλιό βιβλίο συμβάντων ενταφιασμού κατά το έτος 1942, βρέθηκεν η άκρη: «Μεταφέρθησαν υπό ειδικής γερμανικής υπηρεσίας επτά πτώματα, ήτοι,» (τα ονόματα των εκτελεσμένων, περί το τέλος της λίστας και ο Τάσκος). «Τα οποία και ενταφιάσθησαν», κατέληγε το κείμενο της αναφοράς. Ο Βάσκος, ετοιμόρροπος, ρώτησε αμέσως τον Σωτήρη, «βρε φίλε, μήπως ξέρεις πού περίπου έθαβαν τους σκοτωμένους τότε;».

Σηκώθηκεν εκείνος, έδωσε κι αυτός αντίγραφο της πιστοποίησης και λίγο μετά τους έδειξε έναν χώρο, μακριά από τους επώνυμους τάφους, «να, κάπου εκεί, στα όρια του Νεκροταφείου».

   Δίπλα στο παρεκκλήσι του Νεκροταφείου, προς Βορράν, είδαν μια έκταση κενή, αγριολούλουδα και χλόη μόνο. Του Βάσκου  η ψυχή σταμάτησε εδώ, συμβιβάστηκε. Δέχτηκε τον χώρο σα να ‘ταν ο τάφος του αδερφού του – επιτέλους, ξεπλήρωνε την υπόσχεση και προς τη μάνα του, που τακτικά και επίμονα του μηνούσε: «Τσέντου, σε λίγο θα κλείσω τα μάτια μου, βρες το χώμα που σκέπασε τον Τάσκο, ρίξε λίγο κρασί, άναψέ του κάποιο κεράκι, να ξαλαφρώσει η ψυχή του και η δική μας ψυχή, τα μόλεμ, μην το ξεχάσεις…».

 

   Την τρίτη μέρα, μετά από τα δέοντά του, σύμφωνα με τους όρους της «άδειάς» του, θαρρείς κυνηγημένος πάλι, γύρισε πίσω, στη δική του ατέλειωτη εξορία.

Ήταν αρχές του Ιούνη, ύστερα από μια βδομάδα, ο φίλος του πέρασε από το Νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας, πλησίασε το γραφείο του Σωτήρη μα δεν τον βρήκε στη θέση του· απίθωσε όμως εκεί, στα χαρτιά του κοντά, μια κούπα με ρούπκα κεράσια – του το ‘χε υποσχεθεί, για την εξυπηρέτησή του.

 

 *Σημείωση 1 για τη συλλογή από τον συγγραφέα: Τα βιώματα πρώτα' μετά οι γραφές.

Μικρές, "προφορικές" ιστορίες, σχεδόν άγνωστες και μηδέποτε ειπωμένες, ενός κόσμου πέραν από τις ορεσίβιες συγκρούσεις του Εμφυλίου (κυρίως) πολέμου, τα μετόπισθεν της καθημερινής ζωής του αμάχου πληθυσμού που πλαγιάζει, υπερβαίνοντας την Εποχή, σε μια λίμνη αίματος και στον απόηχό του ακόμη.

Νερό Καρκάγια, νερό καρά-καγιά, νερό του μαύρου βράχου - δυο συνθηματικές λέξεις που δηλώνουν τα μυστικά θεμέλια της μικρής πόλης (και εκτός των ορίων της) παραπεταμένα. 

 

** Σημείωση 2 : "Εκτός Ιστορίας - Βάσκο Καρατζά" (σενάριο-παραγωγή: Φανή Τουπαλγίκη, σκηνοθεσία: Κυριακή Μάλαμα, διάρκεια 30’). Ο Βάσκο Καρατζά γεννήθηκε στο Ντάμπενι (σημερινό Δενδροχώρι) Καστοριάς το 1926. Το χωριό του ισοπεδώθηκε στο τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Έγινε μέλος του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠΟΝ Κορεστείων στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Ο πρώτος ασυρματιστής του γενικού επιτελείου του Δημοκρατικού Στρατού στη διάρκεια του Εμφυλίου καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για τις περιπλανήσεις των ανταρτών στα βουνά της Ελλάδας, τις μάχες και την ήττα, την υποχώρηση στην Αλβανία και τη φυγάδευση στην ασιατική Τασκένδη. Ο Βάσκο, πενήντα χρόνια μετά, «ανεπιθύμητος» στην Ελλάδα ζούσε στα Σκόπια με τη νοσταλγία του χωριού του. Σημείωση: Λίγο πριν το θάνατό του (09/02/2005), πήρε «ειδική» 10ήμερη βίζα, για να βρει τα κόκαλα του 23άχρονου αδελφού του Τάσκο, δολοφονημένου (1942) από τους Γερμανούς σε ομαδική εκτέλεση αγωνιστών στο Γεντί Κουλέ.

"ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΙΙ" ποίημα της Αλόης Σιδέρη (1929 - 2004) (από το περ. "ΠΟΙΗΣΗ", τ. 12, Φθιν. - Χειμώνας 1998)

 ............................................................



              Αλόη Σιδέρη (1929-2004)



ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΙΙ


Ήταν κιόλας αργά κι όμως δε φεύγαμε
πικρή η συνομιλία και δεν τέλειωνε
και τι συνομιλία να πεις - φράσεις μισές
"τώρα πια μόνο..." ή "ποιος ξέρει αν..."

Αν εξαιρέσουμε τυχαία συναπαντήματα
είχαμε κοντά χρόνο να ιδωθούμε
ή μάλλον πιο πολύ, ναι από τότε που...
κι τώρα τι να πρωτοπείς, τι να...

Όσο να με καλωσορίσει, όσο να παραγγείλουμε
είχε γυρίσει ο ήλιος, άλλαζε το φως
προχωρημένο πια Φθινόπωρο κι έκανε ψύχρα
ίσως δεν έπρεπε να κάτσουμε σ' αυτό το τραπεζάκι.


Komitas: Piano Dances - Armen-Levon Manaseryan, piano (youtube, 12.9.2024)

 ............................................................


Komitas: Piano Dances | At the Komitas Museum-Institute

Komitas (1869-1935)

Piano Dances* (1906-1916)





00:00 Manushaki (Dance of Vagharshapat)

02:58 Yerangi (Dance of Yerevan)

06:56 Unabi (Dance of Shushi)

08:53 Marali (Dance of Shushi)

10:12 Shushiki (Dance of Vagharshapat)

11:58 Het u Araj (Dance of Karin-Erzrum)

14:51 Shoror (Dance of Karin-Erzrum)

Armen-Levon Manaseryan, piano

Dedicated to the 155th anniversary of Komitas.

The video was filmed at the Komitas Museum-Institute in Yerevan, Armenia. It also includes exclusive footage from the Museum-Institute of Komitas Vardapet.



(youtube, 12.9.2024)


Τρίτη 27 Μαΐου 2025

László Zimay (1833-1900) - Notturno (in b flat minor), Op.37 (youtube, 26.7.2021)

 ...............................................................



László Zimay - Notturno (in b flat minor), Op.37

This piece, published in 1890 and composed by hungarian composer
Zimay (1833-1900)


(youtube, 26.7.2021)

"Πώς, πού και πότε πρέπει; Ο κύριος από εκεί μας βλέπει…" του Ρούντι Ρινάλντι (εφημερίδα "Δρόμος", φύλλο 731, 17/5/25)

............................................................... 



Πώς, πού και πότε πρέπει;
Ο κύριος από εκεί μας βλέπει…










του Ρούντι Ρινάλντι (εφημερίδα "Δρόμος", φύλλο 731, 17/5/25)






Δανείζομαι το δίστιχο από ένα παλιό τραγούδι του Δημήτρη Πουλικάκου («Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος», 1976). Καταρχήν επειδή ο πρώτος στίχος «Πώς, πού και πότε πρέπει;» διατυπώνει μια ερώτηση που, αν τεθεί σήμερα σε όσους θέλουν να συμβάλουν σε μια άλλη εξέλιξη των πραγμάτων, δεν έχει τόσο εύκολη ή αυτονόητη απάντηση. Επομένως νομίζω πως χρειάζεται να βάλουμε όχι εύκολα αλλά δύσκολα ερωτήματα στους εαυτούς μας, και να μην περιμένουμε απλά κάποιο «θαύμα» σχολιάζοντας όσα γίνονται, συνήθως με δόσεις υποκειμενισμού (και ουσιαστικής αδυναμίας να επιδράσουμε σε όσα συμβαίνουν). Ο δεύτερος στίχος, «Ο κύριος από εκεί μας βλέπει…», μπορεί να μας παραπέμψει σε μια κατάσταση όπου ο χθεσινός χαφιές είναι πιο απρόσωπος, πιο επιστημονικός, πιο «εσωτερικευμένος», πιο ΑΙ (ή ΤΝ) ας πούμε. Είτε, ακόμα, πως με τη σκλήρυνση της εξουσίας απέναντι σε όσους αντιστέκονται ή σκέφτονται να μην ευθυγραμμιστούν με τις προδιαγραφές που αυτή θέτει, θα υποστούν σημαντικές συνέπειες. Οπότε… συγκρατημένα πράγματα, όχι υπερβολές, και βασικά προσαρμογή και συμμόρφωση. Ακολουθούν δυο-τρεις σκέψεις στην πολιτική και κοινωνική συγκυρία.
Τι κάνει ο κύριος από εκεί που μας βλέπει; (κυβέρνηση + πολιτικό σύστημα)
Βασικά κάνει τρία πράγματα ταυτοχρόνως, και με ένταση, θα πρόσθετα:
● Πρώτον, οφείλει, πρέπει, είναι αναγκαίο να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τη ρωγμή που έχει προκαλέσει το ζήτημα των Τεμπών. Είναι βαθύ και ενεργό το ρήγμα μέσα στην κοινωνία, αφαιρεί δύναμη και κάθε αξιοπιστία από εξουσία, θεσμούς, κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα. Ιδιαίτερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να προχωρήσει εύκολα στους σχεδιασμούς της αν δεν αντιμετωπίσει τη ρωγμή αυτή. Το κίνημα των Τεμπών (ή ονομάστε το όπως θέλετε) αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα τη μόνη υπαρκτή και πραγματική «αντιπολίτευση» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ανατίναξε όλους τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, και όλες τις προσπάθειες να «τελειώνει» το ζήτημα όπως τέλειωναν συνήθως όλα τα παρεμφερή θέματα (εγκλήματα) στο παρελθόν. Τα ποσοστά της Ν.Δ. κατρακύλησαν και έχει δημιουργηθεί ένα μείζον πολιτικό ζήτημα και μια κρίση απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος (κυβέρνηση, κόμματα, δικαιοσύνη, επιστημονικός κόσμος, ΜΜΕ κ.λπ.).
Ιδιαίτερα μετά τα δύο τεράστια συλλαλητήρια και την πίεση που αυτά προκάλεσαν, κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα επιστράτευσαν όλα τα μέσα ώστε να υποχωρήσει το κύμα αγανάκτησης, καταγγελίας, απαίτησης για Δικαιοσύνη και Οξυγόνο στη χώρα. Συκοφαντίες, ψέματα, συνεχόμενα «μπαζώματα» και μεθοδεύσεις, επιθέσεις στον σύλλογο γονέων, χρησιμοποίηση πορισμάτων και δηλώσεων για να προκληθεί σύγχυση και αποπροσανατολισμός, εκφοβισμοί. Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το «πλυντήριο» της κοινοβουλευτικής διαδικασίας (προανακριτικές, προτάσεις μομφής, ακαταδίωκτο, ασυλία κ.ο.κ.). Τώρα όλοι μαζί κραδαίνουν ένα «πόρισμα» («του Πολυτεχνείου», όπως ψεύδονται) και νοιώθουν ότι μπορούν να αντεπιτεθούν σε όλο το μέτωπο: χαρακτηρίζουν τους γονείς «παπατζήδες» που βάζουν σε τεράστια περιπέτεια τον τόπο και τον εκθέτουν σε κινδύνους θέλοντας να ρίξουν την κυβέρνηση, ο δε υπουργός «Δικαιοσύνης» κ. Φλωρίδης (έξαλλος Πασόκος πριν και τώρα Μητσοτακικός) απειλεί με διώξεις όσους διέσπειραν ψέματα και πλαστά στοιχεία. Είπαμε, «ο κύριος από εκεί μας βλέπει…».
● Δεύτερον, ορμητικά συνεχίζει την ασυδοσία επί του εθνικού πλούτου και τη λεηλασία του τόπου και των Ελλήνων πολιτών. Με προεδρικό διάταγμα οικισμοί χαρακτηρίζονται ως χωράφια (απαξιώνονται δραστικά), και ανοίγει ο δρόμος συγκεντροποίησης σε funds και εταιρείες realestate να αγοράσουν και να συγκεντρώσουν γη σε απίστευτα χαμηλές τιμές για την «πράσινη ανάπτυξη», για κτίσιμο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων ακόμα και σε περιοχές Natura, κ.ο.κ. Σε νομοσχέδιο του κ. Φλωρίδη, αργά τη νύκτα, προστίθεται τροπολογία που επιτρέπει σε συγγενείς πρώτου βαθμού των πολιτικών προσώπων και βουλευτών να έχουν επιχειρήσεις (και offshore εταιρείες) στο εξωτερικό. Αντί να ψηφιστεί η απαγόρευση της ασυλίας υπουργών και βουλευτών, αντί να καταργηθεί το «ακαταδίωκτο», κάνουν ρελάνς οι ταγοί του έθνους και ξεδιάντροπα κατοχυρώνουν το «δικαίωμά τους» στις εξωχώριες κερδοφόρες επιχειρήσεις τους. Οι πιο ψυλλιασμένοι θα πουν ότι βρήκαν ένα ακόμα παράθυρο για διαδικασίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος…
Επίσης, με το που εξάγγειλε η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα 35 δισ. για εξοπλισμούς, ο ανθός του έθνους, κυρίως εφοπλιστές, άρχισε αγώνα δρόμου για το ποιος θα αρπάξει τα «πακέτα» των προγραμμάτων. Ο Στασινόπουλος πήρε ένα πακέτο που διεκδικούσε ο Μυτιληναίος, ο Λασκαρίδης κάνει δωρεές στο στράτευμα για πάρει κι αυτός μερικές δουλειές. Αναμένεται η «κλοτσοπατινάδα» (για το ποιοι από τις εγχώριες ελίτ θα πάρουν «μεζέ») να συνεχιστεί με απειλές, σκάνδαλα, πρωτοσέλιδα, αποκαλύψεις και τα λοιπά.
Παράλληλα η κυβέρνηση φροντίζει να υπόσχεται κάποια επιδόματα (τον Νοέμβριο…) και να διαδίδει ότι τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα εξαγγείλει κι άλλα μέτρα υπέρ των εργαζομένων για να ξεκινήσει (μάλλον) μια προεκλογική εκστρατεία για το 2026.
● Τρίτον, παρακολουθεί αμήχανα την εκτόξευση της Τουρκίας σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη, που συνοδεύεται από εντυπωσιακές επευφημίες για το πρόσωπο του Ερντογάν (βλ. Τραμπ, Ρούτε, Μελόνι κ.ά.), αλλά και από κινήσεις που δείχνουν πόσο υπολογίζουν την Τουρκία στους νέους αναδασμούς στην περιοχή (ποια Συρία;) της Ν.Α. Μεσογείου. Ταυτόχρονα τη βλέπουν σαν βασικό συμπλήρωμα στο οπλοστάσιο Ευρώπης και ΝΑΤΟ και στους νέους εξοπλιστικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς που έχουν ξεκινήσει. Ο Μερτς χωρίς καμία αιδώ ρίχνει το εφιαλτικό σύνθημα «η Γερμανία θα αποκτήσει τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη».
Ο νεοραγιαδισμός και ο νεοφαναριωτισμός δίνουν και παίρνουν μέσα στο ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα: Να αναγνωρίσουμε τους νέους συσχετισμούς, να αποδεχθούμε μια «ρεαλιστική» λύση κοινής οικονομικής συνεργασίας σε Αιγαίο και όπου αλλού θέλει η Τουρκία (ως μεγάλη δύναμη), ή και, γιατί όχι, να δημιουργήσουμε και μια μορφή συνομοσπονδίας αύριο-μεθαύριο. Εν τω μεταξύ η διείσδυση της Τουρκίας σε περιοχές της χώρας είναι δεδομένη, ενώ για την Κύπρο ήδη δηλώνεται πως αποτελεί συνέχεια της Τουρκίας και είναι τουρκικό νησί! Το casusbelli παραμένει, το καλώδιο δεν ποντίστηκε, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πέρα από 6 μίλια χωρίς να πάρουμε επίσημη άδεια από τον «Σουλτάνο». Εδώ έφτασε υφυπουργός Εξωτερικών να πάει σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και μίλησε σε άπταιστα τουρκικά, εισπράττοντας εγκώμια και επαίνους από τις τουρκικές αρχές… (Θυμόσαστε τη βαθιά υπόκλιση του Γεραπετρίτη; Ε, σε αυτό το πνεύμα κινούνται όλοι πλέον).
Προσοχή, μην το παραλείψουμε: ακόμα δεν έχει φθάσει η κυρία πρέσβειρα των ΗΠΑ και δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο Τραμπ για το οικόπεδο «Ελλάδα», τις ελληνοτουρκικές «σχέσεις» κ.λπ. Προς το παρόν συμπαθεί πολύ Ερντογάν, Τζολάνι και άλλους ισχυρούς…
Πώς, πού και πότε πρέπει;
Το ερώτημα δεν απευθύνεται στα κόμματα και στο πολιτικό σύστημα. Αυτοί, όλοι ανεξαιρέτως, ενδιαφέρονται όχι για μια διαφορετική πορεία (αν ενδιαφέρονταν κάτι θα έκαναν και θα φαινόταν η πρόθεσή τους), αλλά για την πορεία των ποσοστών τους και το πώς θα προσπεράσουν το ρήγμα που έχει προκληθεί από το κίνημα των Τεμπών.
Το ερώτημα απευθύνεται και πρέπει να απασχολήσει όλους εμάς, όλους όσοι αντιστέκονται ή αγωνίζονται για να υπάρξει μια άλλη προοπτική. Όσους δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν, για να στέκονται με αξιοπρέπεια, να μπορούν να μορφωθούν, να έχουν εργασία, να μην παρακαλάνε για μια ελεημοσύνη (επίδομα), να μπορούν να φροντίσουν την υγεία τους, να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους και για τα παιδιά των παιδιών τους.
Εδώ προβάλλει μια αναγκαία εκτίμηση: από όλες τις πολλαπλές και σκόρπιες αντιστάσεις και προσπάθειες σε όλη τη χώρα, για διάφορα ζητήματα μικρά και μεγάλα, με ορμητικό τρόπο εισέβαλε το τελευταίο δίχρονο μια αναβαθμισμένη κοινωνική διαθεσιμότητα γύρω από το έγκλημα των Τεμπών. Το κίνημα των Τεμπών ειδικά το 2025 εισέβαλε στην κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου, μπήκε σαν μεγάλο θέμα στην ημερήσια διάταξη, κινητοποίησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις γωνιές της χώρας. Έδωσε οξυγόνο, έκανε καλό στην κοινωνία αλλά και ξεχωριστά στους ανθρώπους που μετείχαν σε αυτό, τροποποίησε στις συνειδήσεις των ανθρώπων την κλίμακα του εφικτού.
Ο απλός κόσμος είδε να ξεπροβάλλει μια φυσική ηγεσία στα πρόσωπα της κ. Καρυστιανού και του κ. Ασλανίδη (και άλλων), οι οποίοι ούτε καν είχαν φανταστεί ότι θα βρεθούν σε τέτοια θέση – αλλά βρέθηκαν, με τραγικό είναι αλήθεια τρόπο. Κράτησαν όμως μια στάση που έδειξε έναν άλλο δρόμο, μια άλλη προοπτική. Όταν λένε ότι «δεν θα γίνουν γρανάζι του συστήματος», όταν τονίζουν ότι «αυτοί στη Βουλή αγαπάνε τις καρέκλες τους πιο πολύ από ό,τι αγαπάνε τους Έλληνες», ή ακόμα ότι «έχουν αγαπήσει τόσο τα παιδιά τους που χάθηκαν που θα αντέξουν μέχρι τέλους», ε αυτοί αναδεικνύονται από μια αρετή, ένα ήθος και ένα θάρρος που δεν το βρίσκεις στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Είναι πιο αξιόπιστοι από όλα τα κόμματα μαζί. Ενεργοποίησαν μια κοινωνική δυναμική που κανένας άλλος δεν ήταν σε θέση να το κάνει.
Το κίνημα αυτό, χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει καθαρά, θέτει εκ των πραγμάτων ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα: Για να υπάρξει Δικαιοσύνη και Τιμωρία πρέπει να συμβεί κάτι ανάλογο με μια «νέα μεταπολίτευση». Αρχίζει να καταλαβαίνει πως είναι αναγκαίο ένα βαθύ κίνημα εκδημοκρατισμού σε όλους τους τομείς. Το «ΠΩΣ;» σήμερα μπορεί να έχει την εξής απάντηση: ως κίνημα παλλαϊκό και ακηδεμόνευτο από το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Το «ΠΟΥ;»: σε όλη τη χώρα, παντού, μέσα από μορφές που θα γεννηθούν από την αυτοοργάνωση και την αυτενέργεια των πολιτών. Ένα και μόνο κάλεσμα από τη φυσική ηγεσία, και αυτό μπορεί να γίνει και να προκαλέσει έναν σεισμό. Το «ΠΟΤΕ;»: η απάντηση είναι "ΧΘΕΣ"· αμέσως μετά τα συλλαλητήρια· αλλά και «ΤΩΡΑ», γρήγορα, γιατί ο χρόνος δεν λειτουργεί θετικά, συντελεί σε μια κούραση, σε μια απόσυρση. Το ξέρει η «άλλη πλευρά», και ποντάρει σε αυτό. Ο σωστός χρόνος παίζει σπουδαίο ρόλο για την εξαπόλυση κινημάτων και διεργασιών.
***
Μα αν δεν γίνει κάτι τέτοιο για διάφορους λόγους (και αυτό είναι πολύ πιθανό), τι γίνεται; Παράλληλα με την ανάγκη αξιοποίησης ενός κεντρικού μεγάλου σημαντικού κινήματος, είναι αναγκαίες διεργασίες και εγχειρήματα που να καλύπτουν ανάγκες τις οποίες μεγάλα αυθόρμητα μαζικά κινήματα δεν μπορούν να καλύψουν. Χρειάζονται διεργασίες και εγχειρήματα που να έχουν ιδεολογική και πολιτική πυκνότητα, να μπορούν να συμβάλουν σε σύνθετες και συνολικές οπτικές, να δώσουν απαντήσεις σε κεντρικά ζητήματα. Π.χ. το πώς μπορεί να υπάρχει η Ελλάδα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, το πρόβλημα της οικονομίας και της παραγωγής, της εγκατάλειψης της περιφέρειας, της δημογραφικής ερήμωσης, των γεωπολιτικών ζητημάτων, του περιβάλλοντος, και τόσα άλλα που να συνθέτουν τις βάσεις μιας σοβαρής εναλλακτικής πρότασης. Επομένως το ερώτημα «Πώς, πού, και πότε πρέπει;» έχει κι αυτές τις διαστάσεις. Μακάρι να «παντρεύονταν», να διασταυρώνονταν οι διεργασίες ενός ενεργού μαζικού κινήματος με τις διεργασίες μιας ιδεολογικής και πολιτικής αναγκαίας πυκνότητας!
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με ό,τι έχουμε και με ό,τι μας λείπει. Όχι με ό,τι παρουσιάζεται για να τρέχουμε και να νομίζουμε ότι κάτι κάνουμε και υπάρχουμε. Το κίνημα των Τεμπών είναι κάτι που υπερβαίνει αυτή τη διάσταση, του γνωστού μέχρι σήμερα ακτιβισμού σε διάφορα πεδία. Από την άλλη, όσον αφορά το «ό,τι μας λείπει», έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα η προσπάθεια να καλυφθεί το κενό αυτό – κι όχι να το προσπεράσουμε επειδή «έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε», «πού καιρός για συζητήσεις, αναζητήσεις, προτάσεις, σχέδια, θεωρίες»…
Αυτές τις λίγες σκέψεις είχα να καταθέσω στο σημερινό σημείωμα. Να είστε καλά, να σκέφτεστε, να σχεδιάζουμε όλοι μαζί το παρόν και το μέλλον.


(Δρόμος, φύλλο 731, 17/5/25)

"ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ" έγραψε ο φίλος στο fb Iannis Golias (favebook, 22.5.2025)

 ...............................................................



ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ


έγραψε ο φίλος στο fb Iannis Golias (favebook, 22.5.2025)

Όπως έχω γράψει και σε παλιότερο ποστ, όταν τελείωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος,
οι Βρετανοί άρχισαν να φεύγουν απ τις αποικίες τους,
ετσι έφυγαν απ την Ινδία,
ετσι έφυγαν και απ την Παλαιστίνη
...............................................

τοτε σκέφτηκαν λοιπόν οτι θα μπορούσαν να φυτέψουν στην Παλαιστίνη, το κράτος του Ισραήλ, που θα μάζευε όλους τους διασκορπισμένους Εβραίους του κόσμου

...............................................

ετσι θα είχαν ένα φιλικό κράτος στη Μέση Ανατολή που θα λειτουργούσε κάπως σα βάση για τους δυτικούς, μέσα στην αχανή ισλαμική Ασία

...............................................

Όμως οι πάντα δόλιοι Εγγλέζοι δεν ήθελαν να εκτεθούν οτι ήταν δικό τους σχέδιο

και έτσι το πέρασαν σα σχέδιο του τότε νεοσύστατου ΟΗΕ

...............................................

Έτσι, στις 29 Νοεμβρίου 1947, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,

φέρνει το 181 ψήφισμα, που προτείνει:

Διαίρεση της Παλαιστίνης σε:

Εβραϊκό κράτος (55% της γης, πληθυσμός: 498.000 Εβραίοι + 407.000 Άραβες).

και

Αραβικό κράτος (45% της γης, πληθυσμός: 725.000 Άραβες + 10.000 Εβραίοι).

ΚΑΙ

33 ΧΩΡΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΈΡ

13 ΚΑΤΑ (όλες ήταν μουσουλμανικές χώρες, εκτός απ την Ελλάδα απο τοτε είχε παραδοσιακές φιλοαραβικές σχέσεις)

και

10 ΑΠΕΙΧΑΝ...

...............................................

οι Εβραίοι προφανώς και δέχονται και αρχίζουν να μεταφέρονται κατά χιλιάδες στα προκαθορισμένα εδάφη

και

Στις 14 Μαΐου 1948 ανακήρυξαν το Κράτος του Ισραήλ.

...............................................

Τώρα,
η παλαιστινιακή πλευρά, αρνήθηκε κατηγορηματικά, θεωρώντας οτι ήταν άδικο να είναι πλειοψηφία οι άραβες και να έχουν λιγότερη γη
...............................................

στις "βαφτισμένες" ισραηλινές περιοχές υπήρχαν αυτόχθονες Παλαιστίνιοι Άραβες, με πατρογονικές εστίες που ζούσαν εκεί εκατοντάδες χρόνια πριν...
...............................................

θες αυτό, θες η κακή φήμη που είχαν οι Εβραίοι όχι μόνο στους μουσουλμάνους αλλά σε όλες σχεδόν τις θρησκείες, (οι περισσότεροι αγωνιστές του 1821 στα απομνημονεύματα τους, τους γράφουν Οβριούς και τους παρουσιάζουν ως ό,τι χειρότερο υπάρχει) θες η εξόφθαλμη υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων στο Ισραήλ, οι μουσουλμάνοι ήταν αδύνατον να δεχτούν ένα τέτοιο σχέδιο.
...............................................

έτσι ξεκίνησε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος 1948-49
...............................................

απ τη μια το Ισραήλ που ειχε προλάβει, είχε οργανωθεί άριστα και με τη στήριξη Βρετανίας και ΗΠΑ ειχε γίνει παντοδύναμο στρατιωτικά
και απ την άλλη τα αραβικά κράτη γυρω γυρω που δεν ήθελαν τους ισραηλινούς και μάλιστα με τόσο άδικο καταμερισμό, στη γειτονία τους
...............................................

οι ισραηλινοί όμως ήταν τόσο άριστα εξοπλισμένοι και με τέτοια άψογη τακτική και σχέδιο, που κατάφεραν να νικήσουν και να εξαναγκάστηκαν 750.000 Παλαιστίνιους, να εγκαταλείψουν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

δλδ περίπου το 60–70% του παλαιστινιακού αραβικού πληθυσμού της Παλαιστίνης εκείνη την εποχή....
...............................................

ετσι φτάσαμε στα 1949, το Ισραήλ να κατέχει αντί για 55% που του έδινε το σχέδιο του ΟΗΕ, το 78% της Παλαιστίνης.
...............................................

Κάπου εδώ να θυμίσω οτι ένας απ τους πιο παλιούς άγραφους νόμους του ανθρώπινου είδους
είναι πως
οτι κερδίζεται με πόλεμο δε δίνεται μετά πίσω (υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που δεν ίσχυσε αυτό και που επιβεβαιώνουν τον κανόνα)
...............................................

Αραβικό κράτος όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΟΗΕ δε φτιάχτηκε ποτέ
...............................................
η Αίγυπτος πήρε τη λωρίδα της Γάζας και η Ιορδανία πήρε τη δυτική όχθη
...............................................

Ακόμα και η Ιερουσαλήμ που ήταν ιερή πόλη για όλους, έγινε κάτι σαν το Βερολίνο.
Χωρίστηκε σε Ανατολική Ιερουσαλήμ που ήταν κυρίως η Παλαιά Πόλη και την πήρε η Ιορδανία και Δυτική Ιερουσαλήμ που την πήρε το Ισραήλ.
...............................................

Έτσι το Ισραήλ απέκτησε υπόσταση κράτους και σχεδόν αμέσως (1949) το κάνανε μέλος του ΟΗΕ, και το αναγνώρισε σχεδόν όλος ο κόσμος (εκτός απ τις Αραβικές χώρες)

...............................................

Εντωμεταξύ Εβραίοι απ όλο τον κόσμο συνέχιζαν να φτάνουν κατά χιλιάδες κάθε μέρα στο Ισραήλ. Είχαν και αυτοί επιτέλους, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, πατρίδα
...............................................

Εντωμεταξύ οι άραβες γυρω γυρω δεν μπορούσαν να το χωνέψουν με τίποτα ετσι σε μια σύνοδο που κάνανε στο Χαρτούμ, στα 1967, συνασπίζονται όλα τα αραβικά κράτη και υπογράφουν τα 3 ΟΧΙ

ΟΧΙ στην ειρήνη με το Ισραήλ

ΟΧΙ στην αναγνώρισή του

ΟΧΙ σε διαπραγματεύσεις

...............................................

οι άραβες είχαν συνασπιστεί και είχαν διπλάσιο στρατό, αεροπλάνα, άρματα και άντρας σε σχέση με το Ισραήλ
απ την άλλη, το Ισραήλ είχε μόνο ένα πράγμα,
ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
...............................................

και όταν λέμε στήριξη εννοούμε πληροφορίες (το πιο κρίσιμο), εκπαιδευτές και όπλα, ολων των ειδών τα όπλα, απ τα πιο υπερσύγχρονα αεροπλάνα και άρματα μέχρι τυφέκια, κανόνια και όλμους
...............................................

ο φανατισμός ήταν στο τέρμα και απ τις δυο πλευρές. 
Ήταν σα μαύρο σύννεφο που έλεγες πότε θα ξεσπάσει καταιγίδα
...............................................

Ξαφνικά μια μέρα του 1967, σηκώνεται ολη η αεροπορία του Ισραήλ και πετάει πάνω κατά την Κύπρο. Ακόμα μια άσκηση, λένε οι άραβες, που στο 7:45 άλλαζαν βάρδιες στα ραντάρ.
Η αεροπορία περνάει μετά για Ιταλία, ανεφοδιάζονται εκεί από αμερικανικά αεροπλάνα στον αέρα και κάνουν επίθεση στην Αίγυπτο από βορειοδυτικά, σα να τους έκανε επίθεση η Ιταλία τους πιάνουν πάνω στην αλλαγή των βαρδιών και διαλύουν εντελώς όλα τα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα που ήταν στο έδαφος. Συνεχίζουν και διαλύουν και όλα τα άλλα αραβικά αεροδρόμια έτσι τα αεροπλάνα των Αράβων που βρίσκονταν στον αέρα, γύρισαν και δεν είχαν πού να προσγειωθούν: δεν υπήρχαν αεροδρόμια, δεν υπήρχαν ραντάρ, δεν υπήρχε τίποτα

Έτσι τις επόμενες μέρες όπου εμφανιζόταν Αραβικός στρατός, άρματα, οχήματα κτλ ερχόταν η ισραηλινή αεροπορία και τους διέλυε από ψηλά.
Οι ισραηλινοί προελαύνουν ταυτόχρονα σε 3 μέτωπα: 

Στο αιγυπτιακό μέτωπο κατέλαβαν το όρος Σινά.

Στην ανατολική όχθη του Σουέζ πήραν την Ιερουσαλήμ.

ενώ από τη Συρία πήραν τα υψώματα του Γκολάν.

(Αργότερα τα έδωσαν και πρόσφατα που έφυγε ο Άσαντ, τα ξαναπήραν... Μάλιστα πριν 2 μήνες, εγκατέστησαν στο όρος Ερμών («Βουνό του Αρχηγού») με ύψος 2.814 μέτρα που είναι στη Συρία και μέρος των υψιπέδων του Γκολάν, ενα ραντάρ που μπορεί το Ισραήλ να ελέγχει ολόκληρο το Λίβανο και ολόκληρη τη Συρία και μεγάλο κομμάτι της μεσογείου, της Ιορδανίας, μέχρι και την Τουρκία)
...............................................

Αυτό ήταν.
από τότε οι άραβες δεν κατάφεραν ποτέ να σηκώσουν κεφάλι
για την ακρίβεια, σήκωσαν με την πρώτη Ιντιφάντα και αργότερα με τη δεύτερη Ιντιφάντα αλλά και τις δυο τις έπνιξαν στο αίμα οι ισραηλινοί
..................................................

Ιντιφάντα σημαίνει επανάσταση και στην ουσία ήταν κοινωνική εξέγερση των Παλαιστίνιων με πέτρες και σφεντόνες, που ζούσαν υπό τον ζυγό των ισραηλινών ....
και οι άλλοι απαντούσαν με όπλα και νεκρούς....
...............................................

ό,τι κι αν έκαναν οι Άραβες, πάντα οι Ισραηλινοί ήταν 10 βήματα μπροστά και τους προλαβαίναν

(Σκέψου μόνο αυτό με τους βομβίδες της Χεσμπολά)

...............................................

η καλύτερη στιγμή ήταν στα 1995, όταν το Ισραήλ έβγαλε πρωθυπουργό τον Γιτζάκ Ράμπιν, νο οποίος έφτασε να συμφωνήσει με τον Αραφάτ στο Όσλο για τη δημιουργία 2 κρατών.
...............................................

θα άλλαζε η ιστορία της Μέσης Ανατολής

...............................................

Βεβαίως, 2 κράτη με τις διάφορές τους, αλλά και με οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και με τα χρόνια να περνάνε και την ειρήνη και την ηρεμία να επικρατούν, θα μπορούσαν σήμερα να έχουν ξεχαστεί τα πάντα
...............................................

ΟΧΙ!

Το Νοέμβρη του 1995, πριν γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα, ένας ακροδεξιός του Ισραήλ, δολοφονεί με πυροβολισμό τον πρωθυπουργό του Γιτζάκ Ράμπιν, γιατί μισούσε τους Άραβες και δεν ήθελε τη συμφωνία του Όσλο.
...............................................

Καπάκι οργιάζει η προπαγάνδα, γίνονται εκλογές, εκλέγεται ο ακροδεξιός Νετανιάχου, ο οποίος απορρίπτει τις συμφωνίες του Όσλο και το μακελειό συνεχίζεται από τότε.

...............................................

Σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θέλει πάση θυσία να συνεχιστεί η σφαγή.

Γιατί έτσι και υπάρξει ειρήνη, έτσι και βρεθεί ένας τρόπος και σταματήσει ο πόλεμος, και επιστρέψει το Ισραήλ στην κανονικότητα.

Ο ίδιος,θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για διαφθορά
 ...............................................

Εκκρεμούν σε βάρος του βαρύτατες κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα εντός του Ισραήλ,
 χώρια τα διεθνή εντάλματα σύλληψής του ως εγκληματία πολέμου
άρα
θα κάνει τα πάντα να μην τελειώσει ο πόλεμος μέχρι να σκοτώσει ΟΛΟΥΣ τους Παλαιστίνιους,

και μετά να πουλήσει την εξάλειψη του κινδύνου που ζουν όλοι οι ισραηλινοί από τότε που γεννήθηκαν...

Έτσι ελπίζει να γλυτώσει παριστάνοντας τον εθνικό ήρωα που τους απάλλαξε απ' τον κίνδυνο