Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

"Η παράνομη επίθεση στο Ιράν" (Vijay Prashad Counterpunch 13/6/2025) via της φίλης στο fb Λένας Ηπιώτου (facebook, 14.6.2025)

 ...............................................................



"Η παράνομη επίθεση στο Ιράν"



Οι συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν από το 2023 ήταν όλες παράνομες, παραβιάζοντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (1945). Το Ιράν είναι κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου κυρίαρχο κράτος στη διεθνή τάξη. Εάν το Ισραήλ είχε κάποιο πρόβλημα με το Ιράν, υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που επιβάλλονται από το διεθνές δίκαιο και επιτρέπουν στο Ισραήλ να υποβάλλει καταγγελίες κατά του Ιράν.
Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει αποφύγει αυτά τα διεθνή φόρουμ επειδή είναι σαφές ότι δεν έχει καμία υπόθεση εναντίον του Ιράν. Οι ισχυρισμοί ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, τους οποίους διατυπώνουν συνεχώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ, έχουν διερευνηθεί πλήρως από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και έχουν κριθεί αβάσιμοι. Είναι σίγουρα αλήθεια ότι το Ιράν διαθέτει πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που εμπίπτει στους κανόνες που ισχύουν μέσω του ΔΟΑΕ, και είναι επίσης αλήθεια ότι το κληρικό κατεστημένο του Ιράν έχει θεσπίσει φετφά (θρησκευτικό διάταγμα) κατά της παραγωγής πυρηνικών όπλων. Παρά τα ευρήματα του ΔΟΑΕ και την ύπαρξη αυτού του φετφά, η Δύση - παρακινούμενη από το Ισραήλ - έχει αποδεχτεί αυτήν την παράλογη ιδέα ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα και ότι το Ιράν αποτελεί επομένως απειλή για τη διεθνή τάξη. Πράγματι, με τις έγκαιρες και παράνομες επιθέσεις του στο Ιράν, το Ισραήλ είναι αυτό που αποτελεί απειλή για τη διεθνή τάξη.
Τις τελευταίες δεκαετίες, το Ιράν έχει ζητήσει τη δημιουργία μιας Ζώνης Χωρίς Πυρηνικά Όπλα στη Μέση Ανατολή, μια παράξενη ιδέα που προέρχεται από μια χώρα που κατηγορείται ότι θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Αλλά αυτή η ιδέα της ζώνης χωρίς πυρηνικά έχει απορριφθεί από τη Δύση, κυρίως για να προστατεύσει το Ισραήλ, το οποίο έχει παράνομο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή με πυρηνικά όπλα, αν και δεν τα έχει δοκιμάσει ποτέ ανοιχτά ούτε έχει αναγνωρίσει την ύπαρξή τους. Αν το Ισραήλ ήταν τόσο πρόθυμο να εξαλείψει οποιαδήποτε πυρηνική απειλή, θα έπρεπε να είχε δεχτεί με θέρμη την προσφορά για τη δημιουργία μιας ζώνης χωρίς πυρηνικά.
Ούτε οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι τόσο συχνά παρουσιάζονται ως υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου, ούτε η ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών έχουν πιέσει δημόσια το Ισραήλ να υιοθετήσει αυτήν την ιδέα, επειδή και οι δύο αναγνωρίζουν ότι αυτό θα απαιτούσε την αποπυρηνικοποίηση του Ισραήλ, όχι του Ιράν. Το γεγονός ότι πρόκειται για μια απίθανη κατάσταση σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία κίνηση από τη Δύση ή από τους διεθνείς θεσμούς για την προώθηση αυτής της ιδέας και την οικοδόμηση διεθνούς συναίνεσης για την ανάπτυξη μιας ζώνης χωρίς πυρηνικά στη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ δεν θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς πυρηνικά στην περιοχή. Αυτό που θέλει το Ισραήλ είναι να είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στην περιοχή και, ως εκ τούτου, να είναι ακριβώς αυτό που είναι - δηλαδή, η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο που τυχαίνει να φιλοξενεί μεγάλο άμαχο πληθυσμό. Το Ιράν δεν έχει καμία φιλοδοξία να είναι πυρηνική δύναμη. Αλλά έχει τη φιλοδοξία να είναι ένα κυρίαρχο κράτος που παραμένει αφοσιωμένο στη δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ιδέα της κυριαρχίας αυτή καθαυτή, αλλά έχει πρόβλημα με οποιοδήποτε κράτος στην περιοχή που δεσμεύεται για την παλαιστινιακή χειραφέτηση. Εάν το Ιράν ομαλοποιούσε τις σχέσεις με το Ισραήλ και έπαυε να αντιτίθεται στην κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή, τότε είναι πιθανό ότι το Ισραήλ θα έπαυε να αντιτίθεται στο Ιράν». 

(Vijay Prashad Counterpunch 13/6/2025)*
 
*Σημείωση: Το ως άνω κείμενο το δανείστηκα από τη φίλη στο fb Λένα Ηπιώτου (facebook, 14.6.2025). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: