Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

"Αριστερά, Ακροδεξιά και το χαρτί τουαλέτας" γράφει ο Τάσος Τσακίρογλου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 30.9.2022)

 ...............................................................


Αριστερά, Ακροδεξιά και το χαρτί τουαλέτας






γράφει ο Τάσος Τσακίρογλου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 30.9.2022)


Μοιάζει να είναι μια αλάνθαστη εξίσωση ή ένας νόμος της κοινωνικής ζωής, όπως έχει δείξει η πείρα των τελευταίων δεκαετιών: όσο η Αριστερά «προσαρμόζεται», όσο κριτήριο της δράσης της γίνεται η «κυβερνησιμότητα», τόσο χάνει πολιτικά έδαφος προς όφελος της Ακροδεξιάς που εμφανίζεται ως «η μόνη αντισυστημική δύναμη». Το αντίθετο ισχύει όταν η Αριστερά ακολουθεί το ρεύμα της ριζοσπαστικοποίησης. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ από 3%, σε κλίμα αντιμνημονιακών αγώνων, έφτασε στο 36,34% το 2015. Στη Γαλλία ο Μελανσόν μπόρεσε να καταγραφεί ως υπολογίσιμη αριστερή δύναμη γιατί κατάφερε να διαμορφώσει ένα πλατύ μέτωπο με αρκετά ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

Ο οπαδοί του Τραμπ, οι νεοφασίστες της Μελόνι ή οι ακροδεξιοί της Λεπέν μόνο κέρδος έχουν από την προσπάθεια των αριστερών να πείσουν ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για το σύστημα.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος, Ραφαέλ Γκλικσμάν, στο βιβλίο του «Εναντίον της αντιδραστικής σκέψης» (εκδόσεις Πόλις) αναφέρει ότι σε ένα μπαρ του Κιέβου γνώρισε το αφεντικό της ρουμανικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαδικτυακή στρατηγική του κόμματος της Λεπέν. Εκείνος, νέος στην ηλικία, του εξήγησε, όπως λέει, τον λόγο επιτυχίας της: «Η Ακροδεξιά ασκεί πολιτική, την ώρα που οι άλλοι πουλάνε χαρτί τουαλέτας. Και το ανθρώπινο ον προτιμά να αγοράζει ιδέες, ακόμα και εάν είναι επικίνδυνες, παρά ρολά χαρτιού τουαλέτας, ακόμα και εάν είναι ωραία πακεταρισμένα και σε έκπτωση».


Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Κάποτε ήταν η Αριστερά που παρήγε ιδέες. Γι’ αυτό και ο Βορίδης, ο Καρατζαφέρης, ο Πλεύρης και οι συν αυτοίς θεωρούσαν ότι το πρόβλημα της μεταπολίτευσης είναι «η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς» και ότι από τους αγώνες της προερχόταν το περίφημο «ηθικό της πλεονέκτημα». Σήμερα η Αριστερά έχει πάψει να παράγει ιδέες και βαυκαλίζεται ότι διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα, χωρίς όμως τους αντίστοιχους αγώνες στο πολιτικό και συνδικαλιστικό πεδίο.

Είναι μια Αριστερά λίγο-πολύ στείρα ιδεολογικά και σε μεγάλο βαθμό ναρκισσιστική. Το ΚΚΕ, οχυρωμένο πίσω από τις βεβαιότητές του, απέχει και φλυαρεί με «επαναστατική» φρασεολογία, κρατώντας ίσες αποστάσεις από τον δικομματισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτεραιοποιήσει την επάνοδό του στην εξουσία και σε αυτό υποτάσσει κάθε άλλη τακτική έναντι του συστήματος, ενώ η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά περιμένει ως «πρωτοπορία» τις μάζες να την ακολουθήσουν.

Δεν βλέπουν όμως την έλλειψη ιδεών, συγκεκριμένων προτάσεων και ενός ελκτικού μεταβατικού προγράμματος που θα μπορούσε να συνεγείρει τη λαϊκή πλειοψηφία. Κυρίως δεν βλέπουν την έλλειψη ενός συνεκτικού αφηγήματος που θα μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο και να του δώσει ελπίδα σε μια εποχή που τα πιο μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται στον ορίζοντα.

Ετσι το γήπεδο μένει «καθαρό» για την Ακροδεξιά, η οποία πουλάει ιδεολογία, έστω και σάπια: αντισυστημισμό, αντιευρωπαϊσμό, ρατσισμό, εθνικισμό και κυρίως θεωρίες συνωμοσίας. Εχει μάθει να εκμεταλλεύεται τη διανοητική νωθρότητα του μέσου ανθρώπου, ο οποίος αναζητά εύκολες και εύπεπτες εξηγήσεις. «Κινδυνεύουμε από τους μετανάστες που θα καταλάβουν τις χώρες μας και σε λίγα χρόνια θα είμαστε μειοψηφία. Οι ξένοι μάς παίρνουν τις δουλειές και οι ντόπιοι μένουν άνεργοι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας εσμός γραφειοκρατών που περιορίζει τα δικαιώματα των κρατών. Για όλα φταίνε οι ελίτ, οι Εβραίοι, η Λέσχη Μπίλντενμπεργκ και οι εξωνημένοι mainstream πολιτικοί».

Οπως λέει ο Γκλικσμάν αναφερόμενος σε αυτή την ιδεολογική σούπα και σύγχυση, «θα πρέπει να κηρυχτεί κατάσταση πνευματικής και πολιτικής έκτακτης ανάγκης!». Το θέμα είναι ποιος θα την κηρύξει, όταν οι «φύλακες» έχουν αποκοιμηθεί και ο εχθρός βρίσκεται ήδη εντός των τειχών!


Στη φωτογραφία έργο του Ρενέ Μαγκρίτ "Το διπλό μυστικό"

"Σχετικά με κάποιες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ" γράφει ο Χρήστος Λάσκος* ("Εφημερίδα των Συντακτών", 30.9.2022)

 ...............................................................


Σχετικά με κάποιες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ



γράφει ο Χρήστος Λάσκος* ("Εφημερίδα των Συντακτών", 30.9.2022)




Πριν από λίγες μέρες, ο Τάκης Κατσαρός, από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, έκανε μια σειρά επισημάνσεις, εξαιρετικής σημασίας, σχετικά με την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Μεταφέρω μόνο την παρατήρησή του πως, εφόσον, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι μικροσυνταξιούχοι έχασαν ετήσια 2.640 ευρώ, η «13η σύνταξη» των 330 ευρώ είναι εύκολο να εκληφθεί ως κοροϊδία. Ο Κατσαρός, μετριοπαθώς, προτείνει να δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιστρέψει τα μισά, δηλαδή 1.320 ευρώ, άμεσα και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα.

Παίρνω αφορμή, λοιπόν, να κάνω κι εγώ μια σχετική επισήμανση.

Οπως είναι γνωστό, ο αρχηγός (τι λέξη, αλήθεια!) της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε πως από 1η Ιανουαρίου 2023, σε περίπτωση που προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικών δυνάμεων, ο κατώτατος μισθός θα ανέβει στα 800 ευρώ - από 713, που είναι σήμερα. Θυμίζω πως όταν, την άνοιξη, ο Μητσοτάκης «έδωσε» τα 713, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε, με βασικό επιχείρημα πως δεν φτάνουν ούτε για την πληρωμή των λογαριασμών. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Μόνο που, σε αυτή την περίπτωση, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι το ίδιο ισχύει και για τα 800 - σημειώστε, μάλιστα, πως πρόκειται για μικτά ποσά, με τα καθαρά να είναι 15% μικρότερα.


Και τα 800, λοιπόν, όπως και τα 713, δεν κάνουν ούτε για «ζήτω». Η έκφραση «δεν κάνουν ούτε για "ζήτω"» καθιερώθηκε στις προεκλογικές εκστρατείες του 19ου αιώνα, όταν κάποιοι από τους μισθωμένους κλακαδόρους των συγκεντρώσεων δεν ανταποκρίνονταν στον ρόλο τους να φωνάζουν «ζήτω» και ξανά «ζήτω». Στη σημερινή καθομιλουμένη σημαίνει πως κάτι δεν φτάνει ούτε στοιχειωδώς.

Τα 800, επομένως, αξιοποιώντας το ίδιο το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φτάνουν ούτε για την πληρωμή των λογαριασμών. Η καθαρή διαφορά από τα 751, που υπόσχεται η κυβέρνηση, είναι 42 ευρώ μηνιαία. Συγκινητικά γενναιόδωρο!

Υπάρχει, όμως, και κάτι χειρότερο. Η δέσμευση για κατώτατο μισθό 800 ευρώ έγινε για πρώτη φορά, από όσο θυμάμαι, τον Ιούνιο του 2021. Μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο, οι τιμές αυξήθηκαν για την πλειονότητα του πληθυσμού κατά 25%, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Η δική μου εκτίμηση είναι πως η αύξηση ξεπερνά το 30% - όχι σημαίνουσα διαφορά.

Το 25% του πληθωρισμού του μισθωτού σημαίνει πως τα 800 ευρώ αγοράζουν σήμερα ό,τι αγόραζαν τα 640 πριν από έναν χρόνο. Αν δεν πρόκειται για συνειδητή εξαπάτηση, τότε έχουμε να κάνουμε με άγνοια των στοιχειωδών, πράγμα που είναι εξίσου απαράδεκτο. Εκτός του ότι, σε αυτή την περίπτωση, η πλημμελής ενασχόληση με επιβιωτικά ζητήματα ζωής και θανάτου δείχνει παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης απέναντι σε όλους εμάς που, έχοντας καλύτερα εισοδήματα από τον κατώτατο μισθό, δεν βγάζουμε δεκαπενθήμερο, ανεξαρτήτως εποχής του χρόνου. Χειμώνα-καλοκαίρι, ο ίδιος και χειρότερος βραχνάς.

Εκτός εάν πίσω από αυτή τη στάση βρίσκεται μια τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να προτείνουμε πράγματα που δεν βάζουν σε δοκιμασία τις «αντοχές» της οικονομίας. Πράγμα που σημαίνει πως μια ορισμένη «λιτότητα» είναι εκ των ων ουκ άνευ - πρόκειται για τη συμβολή των εργατικών τάξεων στην εθνική προσπάθεια. Την «πλάτη» που αλτρουιστικά βάζουν, για να χρησιμοποιήσω τη γνωστή ανατομική έκφραση, εξαιρετικά αντιαισθητική, νομίζω, αλλά τόσο κοινή, ανεξαρτήτως ιδεολογίας.

Εδώ το πράγμα υποδηλώνει μια εκτίμηση πως, αν υπάρξουν μεγάλες επιβαρύνσεις στο μισθολογικό κόστος (οι εργαζόμενοι, ως γνωστόν, είναι, κατά βάση, κόστος), η υγιής επιχειρηματικότητα, όσο να 'ναι, θα δυσκολευτεί. Και θα πληγεί η «ανάπτυξη», δηλαδή ολόκληρο το έθνος.

Εδώ έχουμε, νομίζω, και μια στρατηγική επιλογή. Αυτή που αφορά τους «μικρομεσαίους» επιχειρηματίες, οι οποίοι από ουσιαστικές αυξήσεις μισθών θα είναι οι πρώτοι που θα «πληγούν». Και δεν πρέπει, στο μέτρο που είναι βασικός άξονας της κοινωνικής συμμαχίας, η οποία θα κερδίσει τις εκλογές.

Θεωρώ πως όλα αυτά -και πολλά ακόμη σχετικά- που δεν χωρούν στην έκταση μιας επιφυλλίδας, είναι καταδικαστικά για οποιαδήποτε «Δεύτερη φορά». Αν η εργατική τάξη και το μεγαλύτερο τμήμα των μισθωτών, γενικότερα, το οποίο, ως επί το πλείστον, έχει αντίθετα -και, συνήθως, στις κρίσεις, ριζικά αντίθετα- συμφέροντα από τις τάξεις των ιδιοκτητών, μικρότερων και μεγαλύτερων, δεν νιώσει πως εκπροσωπείται προνομιακά, θα απέχει μαζικά, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα των νέων, των καταδικασμένων να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, γιατί τα αφεντικά τους, μικρά και μεγάλα, «δεν βγαίνουν». Αλλωστε, χάρη τούς κάνουν που τους «απασχολούν».

Εστω κι αν δεν μου πέφτει λόγος, να ξαναπώ: στο «κέντρο», δεν κερδίζεται τίποτε.

Και είναι κρίσιμο να φύγουν οι νεοφιλελεύθεροι ακροδεξιοί. Κρισιμότατο.

* εκπαιδευτικός

"...Οκ παιδιά, αγαπάτε και ξεχνάτε..." Από τον φίλο στο fb Spyros Niakas (facebook, 30.9.2022)

 ...............................................................


         "...Οκ παιδιά, αγαπάτε και ξεχνάτε..."





"Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες σε τοίχους συντρόφων διάφορα συγκινητικά επειδή γίνονται τα εγκαίνια της "Αγιάς Σοφιάς", του νέου γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ. Σχετικά με την ομάδαρα που είναι η ομάδα της προσφυγιάς, της αριστεράς κλπ. δακρύβρεχτα.
Νο πρόμπλεμ παιδιά, αγαπάτε και ξεχνάτε ότι το γήπεδο αυτό χτίστηκε πάνω στους τραμπουκισμούς των χούλιγκαν του "τίγρη" απέναντι σε κάτοικους, σε ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα χέρια αριστερών (και όχι μόνο), στην στοχοποίηση και την προσπάθεια εξευτελισμού του αριστερού πρώην δημάρχου και της παράταξής του, προσπάθεια που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα "γιατί έτσι".
Οκ παιδιά, αγαπάτε και ξεχνάτε. Μην ξεχάσετε να καταδικάσετε το επόμενο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που ο άντρας "την χτύπησε αλλά την αγαπούσε"."

Από τον φίλο στο fb Spyros Niakas (facebook, 30.9.2022)






Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

"Damn Mississippi" · Rami Winston

 ...............................................................



Damn Mississippi · Rami Winston

Top gun of a blood-red sun
and the cops gone ACAB,
peace means reloading your guns
and He damned the damned Mississippi


Shots have been saved for the rest of us
deep in that vest, for the best of us
lives won't come back.
As a matter of fact, 1312


From the East to the West
and North to the South,
guns blow turned back to your mouth.
Our lives ain't coming back,
as a matter of fact, 1312.


Show your filthy badge,
such an awesome catch
Force is proud of that,
As a matter of fact, 1312.


Top gun of a blood-red sun
and the cops gone ACAB
Peace means reloading your guns
and He damned the damned Mississippi


The greater the mind, the bigger they shoot,
big guns reach out for the truth.
None of these lives will ever come back,
as a matter of fact, 1312.


The bigger the threat, the bigger the bet.
The lowest they'll get is yet expected too?
Don't you get all too comfortable,
As a matter of fact, 1312.


Show your filthy badge,
such an awesome catch
Force is proud of you,
As a matter of fact, 1312.


Pull the trigger, cunt
pow pow's bastard son.
Yet another one,
as a matter of fact, 1312.


The road to peace is too long to look and see
How can I walk through it if I can't even breathe?
The road to peace is too long to look and see
How can justice be when ACAB?


Pull the trigger , rot and wither in hell,
as a matter of fact, too bad, fact is ACAB.


Top gun of a blood-red sun
and the cops gone ACAB
Peace means reloading your guns
and He damned the damned Mississippi.

Released on: 2022-06-10


Out Of This World - John Coltrane Quartet / 1962 The Verve Music Group, a Division of UMG Recordings, Inc.

 ...............................................................


Out Of This World John Coltrane Quartet

Saxophone: John Coltrane 
Drums: Elvin Jones 
Double Bass: Jimmy Garrison 
Piano: McCoy Tyner George Douglas

Author: Johnny Mercer 
Composer: Harold Arlen


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Πέντε μικρά διηγήματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Από τον καλό φίλο facebook Athanase Athanassiou ... (facebook, 27.9.2022)

 ..............................................................







Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (1927-2014)

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΜΙΚΡΟΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
(Los cinco cuentos cortos más bellos del mundo)(*)

(Μετάφραση : Βασιλική Χρηστάκου)

---------------------------------------------------------

1. ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ… (Un niño de unos cinco años...)
Ένα παιδάκι γύρω στα πέντε, που είχε χάσει την μητέρα του ανάμεσα στο πλήθος ενός πανηγυριού, πλησιάζει έναν αστυνομικό και τον ρωτά : "Μήπως είδατε μια κυρία να περπατάει χωρίς ένα παιδάκι σαν εμένα;"

---------------------------------------

2. Η ΜΑΙΡΗ ΤΖΟ, ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΥΟ ΕΤΩΝ… (Mary Jo, de dos años de edad...)

Η Μαίρη Τζο, ηλικίας δύο ετών, μαθαίνει να παίζει στο σκοτάδι, από τότε που οι γονείς της, ο κύριος και η κυρία Μέι, υποχρεώθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στη ζωή της μικρούλας και στο να μείνει τυφλή για το υπόλοιπο της ζωής της. Της μικρής Μαίρης της έβγαλαν και τα δύο μάτια, αφότου έξι διαπρεπείς ειδικοί διέγνωσαν : ρετινοβλάστωμα.(1) Μετά από τέσσερις μέρες χειρουργημένη, η μικρή είπε : "Μαμά, δεν μπορώ να ξυπνήσω… δεν μπορώ να ξυπνήσω…" https://bonsaistoriesflashfiction.files.wordpress.com/...
(1)https://el.wikipedia.org/.../%CE%A1%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE...

--------------------------------------

3. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΥ… (Es el drama del desencantado...)
Είναι το δράμα του απογοητευμένου που πήδηξε στο δρόμο από ένα κάποιο δέκατο όροφο και καθώς έπεφτε έβλεπε μέσα από τα παράθυρα την προσωπική ζωή των γειτόνων του, τις μικρές οικογενειακές τραγωδίες, τις φευγαλέες αγάπες, τις μικρές στιγμές ευτυχίας, αυτούς των οποίων τα νέα δεν είχαν φτάσει ποτέ μέχρι το κοινό κλιμακοστάσιο, έτσι ώστε την στιγμή που έσκαγε στο πεζοδρόμιο είχε αλλάξει τελείως την κοσμοθεωρία του και είχε φτάσει στο συμπέρασμα ότι εκείνη την ζωή που εγκατέλειπε για πάντα από την λάθος πόρτα άξιζε τον κόπο να την ζήσει.

-------------------------------------

4. ΔΥΟ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ… (Dos exploradores lograron refugiarse...)
Δυο εξερευνητές κατάφεραν να βρουν καταφύγιο σε ένα εγκαταλελειμμένο αγροτόσπιτο αφού είχαν περάσει τρεις μέρες αγωνίας χαμένοι στα χιόνια. Μετά από άλλες τρεις μέρες, ο ένας από τους δύο πέθανε. Ο επιζήσας έσκαψε ένα λάκκο στο χιόνι, σε καμμιά εκατοστή μέτρα από το σπιτάκι και έθαψε το πτώμα. Την επόμενη μέρα όμως, ξυπνώντας από τον πρώτο του ήρεμο ύπνο, τον βρήκε ξανά μέσα στο σπίτι, νεκρό και κοκκαλωμένο από το κρύο, αλλά καθιστό απέναντι από το κρεβάτι του σαν έναν κανονικό επισκέπτη. Τον έθαψε εκ νέου σε έναν τάφο πιο μακριά, αλλά ξυπνώντας την επόμενη μέρα τον ξαναβρήκε καθισμένο απέναντι από το κρεβάτι του. Τότε έχασε τα λογικά του. Από το ημερολόγιο που είχε γράψει μέχρι τότε μπόρεσε να γίνει γνωστό το αληθές της ιστορίας του. Ανάμεσα στις πολλές ερμηνείες που προσπάθησαν να δώσουν στο αίνιγμα, μία έδειχνε να είναι η πιο αληθοφανής : ο επιζών είχε πληγεί τόσο από την μοναξιά του που αυτός ο ίδιος ξέθαβε κοιμισμένος το πτώμα το οποίο έθαβε ξύπνιος. https://bonsaistoriesflashfiction.files.wordpress.com/...

------------------------------------

5. ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΙ… (El pelotón de fusilamiento lo sacó de su celda...)
Το εκτελεστικό απόσπασμα τον παρέλαβε από το κελί ένα παγωμένο ξημέρωμα και όλοι μαζί έπρεπε να διασχίσουν μια χιονισμένη περιοχή για να φτάσουν στο σημείο της εκτέλεσης. Οι χωροφύλακες ήταν καλά προστατευμένοι από το κρύο με πανωφόρια, γάντια και τρίκοχα, αλλά ακόμα και έτσι τουρτούριζαν εν μέσω της παγωμένης ερημιάς. Ο καημένος ο φυλακισμένος, που φόραγε μόνο μια ζακέτα από ξεφτισμένο μαλλί, δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να τρίβει το σχεδόν κοκκαλωμένο σώμα, ενώ παραπονιόταν δυνατά για το φονικό ψύχος. Κάποια στιγμή, ο επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος, εκνευρισμένος με τα παράπονα, του φώναξε :
- Διάολε, πάψε να κάνεις τον μάρτυρα με το σκατοκρύο. Σκέψου και εμάς, που έχουμε και να γυρίσουμε. https://bonsaistoriesflashfiction.files.wordpress.com/...

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Στρατής Δούκας : «Δεν εννοώ τέχνη χωρίς βίωμα, χωρίς ζωή». Συνέντευξη του Στρατή Δούκα στη συνεργάτιδα του περιοδικού «Διαβάζω» Θεοδώρα Ζερβού. (περ. «Διαβάζω», τ.74, 27 Ιουλίου 1983)

 ..............................................................



Στρατής Δούκας : «Δεν εννοώ τέχνη χωρίς

 βίωμα, χωρίς ζωή».


 

 




Συνέντευξη του Στρατή Δούκα στη συνεργάτιδα του περιοδικού «Διαβάζω» Θεοδώρα Ζερβού. (περ. «Διαβάζω», τ.74, 27 Ιουλίου 1983)

 

Ο Στρατής Δούκας γεννήθηκε στα Μοσχονήσια της Μικράς Ασίας το 1895 και ήλθε στην Ελλάδα το 1912, όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Να δώσεις την ταυτότητα του ανθρώπου με λέξεις όπως πεζογράφος, αισθητικός, ζωγράφος, τεχνοκρίτης, δημοσιογράφος; Το πορτραίτο λειψό. Αφήνεις απ’ έξω την ζωή του, που είναι μια διαρκής προσφορά στη σύγχρονη Ελλάδα. Δεν αποτελεί υπερβολή να πει κανείς ότι ο Κόντογλου, ο Παπαλουκάς, η τέχνη των αγγειοπλαστών της Κιουτάχειας και των ταπητουργών της Ανατολής, το Άγιο Όρος και η βυζαντινή ζωγραφική, τα σπίτια της Καστοριάς, οι λαογραφικοί θησαυροί της Λέσβου, το έργο του Χαλεπά, έρχονται στο προσκήνιο της ελληνικής ζωής και την πλουτίζουν χάρη στην πίστη και τις προσπάθειες του Στρατή Δούκα.

Παράλληλα με όλες τις δραστηριότητές του, που προωθούν την τέχνη και μαζί την ζωή, σαν μια ακόμα έκφραση ζωής, γράφει πεζογραφήματα και κατά καιρούς ζωγραφίζει. Η «Ιστορία ενός αιχμαλώτου», με πρωτοποριακή για την εποχή της -1929- γραφή, είναι το πιο γνωστό βιβλίο του Δούκα. Υπόδειγμα ύφους για τους σημερινούς λογοτέχνες. … είναι η περιπέτεια ενός Έλληνα στην Καταστροφή του 1922, που πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους, δραπέτευσε και έκανε τον Τούρκο για να γλυτώσει.

Με την ευκαιρία του αφιερώματος στον Μικρασιατικό Ελληνισμό η συνεργάτις μας Θεοδώρα Ζερβού συνάντησε τον 88χρονο Στρατή Δούκα και μας μεταφέρει κομμάτια από τη συνομιλία τους

(Όλες οι είσοδοι σε γηροκομεία μοιάζουν. Η ατμόσφαιρα, οι ήχοι, τα πρόσωπα. Ο Στρατής Δούκας και η γυναίκα του, Δήμητρα Δούκα, έχουν ένα δωμάτιο στο ισόγειο. Απ’ τ’ ανοιχτά παράθυρα μπαίνει ο θόρυβος της Ιωάννου Δροσοπούλου. Μεσημέρι. Σου φτάνουν λίγα δευτερόλεπτα για να διαπιστώσεις ότι ο Στρατής Δούκας ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που ξέρουν μονάχα να προσφέρουν. Στα επόμενα δευτερόλεπτα αναρωτιέσαι αν η κοινωνία που μέρος της αποτελείς ξέρει πότε και ποιους πρέπει να ανταμείβει. Όμως ο βιβλικός γέροντας με τη βαθιά φωνή και το καθαρό βλέμμα σε αιφνιδιάζει. Είναι πολύ πάνω από τους λογαριασμούς του δούναι και λαβείν. Έχει πληρότητα, γαλήνη, αρχοντιά και χιούμορ. Φυσικά η κουβέντα ξεκινά με τον «Αιχμάλωτο».)

   Η «ΙΣΤΟΡΙΑ ενός αιχμαλώτου» είναι ένα ιδιότυπο βιβλίο. Δε θα μπορούσε να το γράψει, έχω πει κανένας από τους συγχρόνους μου. Ούτε εγώ· είναι ανώτερο από τις δυνάμεις μου. Γιατί είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έχω κάνει χέρι χέρι με το λαό. Αφού και το βίωμα δεν είναι δικό μου· είναι ξένο το βίωμα. Αυτό βοηθάει την αποστασιοποίηση, που λέει ο Μπρεχτ ότι είναι απαραίτητη για το επικό βιβλίο. Αλλά και ο Έλιοτ λέει κάτι παρόμοιο: ότι στην τέχνη πρέπει να σιωπούν τα ατομικά αισθήματα.

   Τώρα ως προς τη γραφή: «Η Ιστορία ενός αιχμαλώτου» ήταν ένα πρωτοπόρο βιβλίο, και αυτό δείχνεται στις κρίσεις που βάζω στις τελευταίες εκδόσεις του «Κέδρου». Από τον Φώτο τον Πολίτη μέχρι τον Σταματίου – και μια τελευταία κρίση, του Κώστα Παπαγεωργίου, που λέγει ότι δεν έχει καμιά σχέση η «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» με του Βενέζη και με του Μυριβήλη.

   Ήτανε, είπαμε, ένα πρωτοπόρο βιβλίο. Πώς δούλεψα σ’ αυτό; Εγώ νόμιζα επαρχιωτισμό το διακοσμητικό ύφος του Μυριβήλη και του Βενέζη. Γιατί είχα υπόψιν το απλό, το οποίο το είχα μέσα μου.

   Ο Σεφέρης μιλάει για το απλό ύφος. Η γυναίκα του Ζεράρ Φιλίπ, στους Δελφούς που βρέθηκαν μαζί, του λέγει: «Ήσουνα πάντοτε απλός;» «Όχι, έγινα απλός». (1) Λέγει κι ένα άλλο επίσης: Δεν πρέπει να παραβιάζουμε τη γλώσσα. Δυστυχώς τα εννέα δέκατα της λογοτεχνίας μας είναι από λογοτέχνες που παραβιάζουν τη γλώσσα· παραβιάζουν το απλό ύφος, που είναι «στοιχείο» για τους αρχαίους. Οι αρχαίοι πίστευαν στο απλό και αληθινό.

   Αλλά και έναν άλλο λόγο έχει πει ο Σεφέρης. Κάτι σαν προσευχή: «Θε μου», με δικά μου λόγια το λέω, «αξίωσέ με να μιλήσω απλά». Το ενθυμείσαι εκείνο το ποίημα του Σεφέρη;

   -Το θυμάμαι: «Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη».

   ΣΕ μένα η απλότης είναι συνδεδεμένη με την ειλικρίνεια. Δεν μπορούσα να πω ψέματα. Όταν έγινε η δίκη του Γλέζου με παρανόησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου και είπε: «Γιατί δεν αναφέρεις και τον Σάντα παρά μόνο τον Γλέζο;» Λέγω: «Δεν ανέφερα ούτε τον Σάντα ούτε τον Γλέζο. Είπα: δυο παιδιά». Πράγματι, φθάνοντας στο Σύνταγμα είχα δει ότι δεν υπήρχε η γερμανική σημαία. Νόμιζα ότι φεύγουν πια οι Γερμανοί. Μίλησα, λοιπόν, γι’ αυτά τα παιδιά. Ο πρόεδρος νόμιζε ότι μπορούσε να με διαψεύσει, γιατί είναι λιγάκι πεισματάρηδες οι στρατοδίκαι. Λέγω: «Δεν ανέφερα ούτε τον έναν ούτε τον άλλον. Ανέφερα δυο παιδιά». Κι επειδή επέμενε, επενέβη άλλωστε και ο βασιλικός επίτροπος και είπε: «Έτσι είναι όπως τα λέει. Δεν ανέφερε ονόματα». Είπα στον πρόεδρο: «Κύριε πρόεδρε, δεν είπα ποτές ψέματα στη ζωή μου. Και το έχω πληρώσει αυτό· σ’ έναν τόπο που δεν αγαπάει την αλήθεια αλλά τη συμφεροντολογία, το αλισβερίσι.

   [«Δυστυχώς, τα εννέα δέκατα της λογοτεχνίας μας είναι από λογοτέχνες που παραβιάζουν τη γλώσσα»]

    Επειδή το βιβλίο μου τελειώνει με τη φράση «Σαν τέλειωσε να μου διηγείται, του είπα: Βάλε την υπογραφή σου. Κι εκείνος έγραψε: Νικόλας Καζάκογλου», η κόρη του «αιχμαλώτου» ήλθε και μου ζήτησε ποσοστά. Της εξήγησα ότι εγώ άλλα ακούω και άλλα γράφω. Λέγει υπάρχει το κείμενο του πατέρα μου – δοσμένο από σένα στη βιβλιοθήκη της Κέρκυρας. Πραγματικά, όταν είχα βγάλει το βιβλίο πήγα και το έδωσα στον Καζάκογλου και τον σύντροφό του. (Ζούσε ακόμα και απορούσε που στην ιστορία μου τον είχα κρεμάσει. Τι να του πω;) Το άφησα στον Καζάκογλου για να γράψει την ιστορία του με το χέρι. Αλλά δεν είχε πια την πνοή του προφορικού λόγου. Ένας αγράμματος ήτανε, έβαζε τα μπρος πίσω. Είναι άλλο πράγμα. Δεν φτάνει καθόλου την «Ιστορία ενός αιχμαλώτου, που ως την τελευταία έκδοση τη δουλεύω· 50 χρόνια. Κάθε έκδοση την τελειοποιώ.

   [«Δεν μπορούσα να πω ψέματα… Και το έχω πληρώσει αυτό· σ’ έναν τόπο που δεν αγαπάει την αλήθεια αλλά τη συμφεροντολογία, το αλισβερίσι»]

   -Στα «Ενθυμήματα από δέκα φίλους μου» βλέπουμε ότι από το 1916 είχατε καταταγεί στην «Εθνική Άμυνα» και ότι υπηρετούσατε στον Ερυθρό Σταυρό Κυδωνιών όταν, το 1920, σας έστειλαν στο μέτωπο της Προύσας. Θέλετε να μας μιλήσετε για τις προσωπικές σας αναμνήσεις από τη μικρασιατική καταστροφή;

   ΌΤΑΝ έγινε η υποχώρηση υπηρετούσα στο μέτωπο Προύσης και είχα κάποια προωθημένα φυλάκια του 16ου Συντάγματος. Ήμουν κατάκοπος κάνοντας τα φυλάκια. Κατέβαζα και ανέβαζα περίπολο από το χωριό, όπου υπήρχε ξυλεία για την κατασκευή. Ήμουν λοιπόν κατάκοπος. Με την πρώτη στάση που κάναμε έπεσα αναίσθητος από την κούραση. Θα ν’ έπεφτα στα χέρια των Τούρκων. Με γλίτωσε ο υπηρέτης μου, ο οποίος με τα παρακάλια του και με τα τριψίματά του με σήκωσε. Στη δεύτερη στάση έπεσα πάλι αναίσθητος και ήρθε και με γλίτωσε ένας υπολοχαγός του δικού μου λόχου. Στο τέλος κοιμήθηκα δύο ώρες και συνήλθα. Τότε άκουσα – είχαν μπει οι Τούρκοι στην Προύσα, κι είχαν ανέβει σ’ ένα μιναρέ – τους άκουσα να ευχαριστούν το Θεό. Είμαι ο τελευταίος που έφυγε από την Προύσα.

   -Από την ειρηνική περίοδο στη Μικρά Ασία ποιες είναι οι αναμνήσεις σας;

   ΔΕΝ μπορώ να εκφράσω ποια ενότητα αισθημάτων υπήρχε ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους. Θα σου πω μόνο τούτο το περιστατικό:  Έμενα στα Μοσχονήσια, όπου γεννήθηκα, αλλά ο πατέρας μου έμενε στην Ανατολή. Εκεί είχε έναν κουμπάρο, τον Ισμαήλ. Απ’ όλα τα παιδιά είχαν διαλέξει εμένα κι έγιναν κουμπάροι. Πατέρας κουμπάρος, γιος κουμπάρος. Μ’ έπαιρνε στο κυνήγι που πάγαινε.  Εγώ από φανατισμό χριστιανικό τον έβαζα να σκοτώσει δεκοχτούρα που είναι αμάρτημα για τους Τούρκους. Αλλά κι αυτός μ’ έκανε κάτι. Μ’ ανέβασε στο μιναρέ μια φορά κι είδα το χωριό κάτω. Κατεβαίνοντας μου είπε: «Ε, Ιστρατή –παραφθαρμένα λίγο ελληνικά μιλούσε – τρεις φορές γυρίσει μιναρέ, ντυθείς Τούρκος». Τον πήγα λοιπόν λιθοβολώντας ως εκεί που δούλευε ο πατέρας μου. Λέγω : «Ο Ισμαήλ μ’ ανέβασε στο μιναρέ και μ’ έκανε Τούρκο». Βγήκε τότε ο Ισμαήλ γελώντας. «Αχ βρε αχμάκη» μου λέγει ο πατέρας μου, « δεν γίνεσαι έτσι Τούρκος». Τέτοιες ήταν οι σχέσεις μας, στενές, με τους Τούρκους.

   -Υπήρχε πνευματική ζωή εκείνα τα χρόνια; 

    ΤΟ πρώτο έργο που παρουσιάστηκε εκείνα τα χρόνια ήταν το «Πέδρο Καζάς» του Κόντογλου. (2) Λίγους μήνες πριν από την «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» έχει ο Βενέζης ένα που το λέγει «Μανώλης Λέκας και άλλα διηγήματα». Αλλά αυτά δεν τα γράφω ούτε με τα πόδια μου. Είναι άνευ λογοτεχνικής σημασίας, εκτός από ένα διήγημα που γράφει για τις απόκριες, κάτι σαν χρονικό.

   -Πάλι από τα «Ενθυμήματα από δέκα φίλους μου» μαθαίνουμε ότι ο «Πέδρο Καζάς» πρωτοτυπώθηκε με έξοδα δικά σας στη Μικρά Ασία αν και «χάριν του ύφους», όπως το ‘θελε ο Κόντογλου, μπήκε τόπος εκδόσεως «Παρίσι» και όχι «Αϊβαλί» ή «Κυδωνίαι». Σε όλη σας τη ζωή με πολλούς τρόπους έχετε προβάλει το έργο καλλιτεχνών. Κι ακόμα πρωτοστατούσατε στην ίδρυση  συλλόγων. Ο Σύλλογος Μουσικών Τεχνών στη Μυτιλήνη, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών το 1934…

   ΠΡΙΝ από το ’34, από το ’32, ήμουν μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών με πρόεδρο τον Βουτυρά. Είχε μπει στο σύνδεσμο κάθε καρυδιάς καρύδι. Όταν ήλθε ο Μελαχροινός, που ήταν πάντα υπέρ της αξιοκρατίας, τον διέλυσε τον Σύνδεσμο και έκανε την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Από τα πρώτα μέλη ο Καζαντζάκης και η Γαλάτεια. Κι αυτά τα ίδια τα ιδρυτικά μέλη πέρασαν από κριτική επιτροπή, στην  οποία υπήρχε ο Μάρκος Τσιριμώκος, ο Μιχάλης Αργυρόπουλος κ.ά.

   -Πώς βλέπετε σήμερα αυτές τις προσπάθειες για την ίδρυση συλλόγων; Νομίζετε ότι πέτυχαν τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν;

   Η Εταιρεία, για πολιτικούς λόγους, διεσπάσθη και κατέληξαν 3 ή 4 σωματεία: Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Εθνική Εταιρεία Λογοτεχνών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών. Αυτά βέβαια ήταν εις βάρος των συνδικαλιστικών αιτημάτων της Εταιρείας. Γι’ αυτό σε όλο το διάστημα που ήμουν γενικός γραμματεύς της Εταιρείας, κάπου δέκα χρόνια, προσπάθησα να φέρω την ενότητα και κατάφερα τότε να ενωθούν ο Σύνδεσμος και η Εταιρεία σε ένα σωματείο. Θα είχα καταφέρει να συνδεθεί και η Εθνική Εταιρεία, εάν το λάθος δεν ήταν τότε στα κομματικά μέλη, τα κομμουνιστικά. Τους είπα (και είχα μείνει σύμφωνος με τον Μυριβήλη) να τον βάλουμε πρόεδρο στα συνεργαζόμενα σωματεία τον Μυριβήλη και να είμαι εγώ γενικός γραμματεύς. Εγώ θα κρατούσα το κλειδί. Εάν ο Μυριβήλης έκανε κανένα παραπάτημα ή δεν ήθελε να υπογράψει κανένα χαρτί, μπορούσα να συγκαλέσω τη βάση και να τον αλλάξουμε. Δεν το δέχτηκαν τα μέλη της Εταιρείας. Εγώ είμαι παιδί εμπόρων. Οι συνάδελφοί μου αεροβατούν, οι λεγόμενοι λογοτέχναι. Είχα καλέσει μια επιτροπή να κάνουμε τη συγχώνευση. Ήταν ο Κουκούλας, ο Κορνάρος… 5 μέλη, δεν θυμάμαι τα ονόματά τους. Είπαν όχι. Όπως έλεγε ο Κορνάρος, η ασφάλεια είναι πίσω. Αλλά ενώ τρεις φορές τον έφερα από την εξορία τον Κορνάρο, νόμιζε ότι μπορούσα εγώ να… Ας είναι. Ο Κορνάρος ήταν καλός αγωνιστής, αλλά ήταν ένας ρομαντικός, όχι ρεαλιστής. Και ήταν θύμα αυτού του ρομαντισμού. Σε μια συνεδρίαση με 30 μέλη, αριστερούς, είχε πει: «Οι εκδόται μας εκμεταλλεύονται. Εγώ θα ν’ έβγαζα την «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» σε 12.000 αντίτυπα». Λέγω: «Ναι, και με τι μέσον θα τα διέθετες;»

   Δεν έβγαλε την «Ιστορία», έβγαλε τα δικά του.

   Δεν τον βοήθησε το κόμμα να ξεχρεώσει και κατέληξε αυτός ο άνθρωπος με το αγωνιστικό παρελθόν να πίνει κονιάκ στους δρόμους και να πουλάει τσιγάρα. Έτσι πέθανε ο Κορνάρος· κατασπαταλώντας μια αγωνιστική ζωή που τη σεβόμουνα.

 [Καμία πικρία δεν μου αφήνουν τα πράγματα. Τα ξέρω και έτσι δεν με πικραίνουν.]

-Σας μένει κάποια πικρία από τη δραστηριότητά σας αυτή στους συλλόγους;

ΚΑΜΙΑ πικρία δεν μ’ αφήνουν τα πράγματα. Τα ξέρω κι έτσι δεν με πικραίνουν. Τα παίρνω απλά, χωρίς πικρία.

   -Δηλαδή βλέπετε ότι οι νέοι πρέπει να συνεχίζουν αυτή την προσπάθεια, να δημιουργούν συλλόγους, ν’ αγωνίζονται μέσα από συλλόγους;

ΜΟΝΟΙ όχι· ποτές. Αλλά όχι μονάχα συνδικαλιστικά αιτήματα. Αλλά και τι εννοούν όταν λένε συνδικαλισμό;

   -Παίρνετε σύνταξη ως λογοτέχνης;

   ΝΑΙ. Αγωνιστήκαμε με τα σωματεία για τη σύνταξη. Μ’ αυτήν καλύπτω τα μισά σχεδόν έξοδα του γηροκομείου. Τα υπόλοιπα τα καλύπτω με το βοήθημα ενός φίλου.

   [Είναι συγκινητικό το περιστατικό που εξηγεί την προσφορά αυτού του φίλου, αλλά ο Στρατής Δούκας, από σεμνότητα που τον τιμά, δεν θέλησε να δημοσιευθεί τίποτα σχετικό.

   Στην επόμενη ερώτηση το κλίμα αλλάζει. Του μιλάμε για τον Γιαννούλη Χαλεπά. Έχει αφιερώσει σ’ αυτόν ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Αισθητικά δοκίμια, σχόλια, κατάλογοι έργων, βιογραφία: μια διαρκής προσπάθεια να παρουσιάσει το φαινόμενο Χαλεπάς.

   Το πρόσωπο φωτίζεται από τη χαρά του ανθρώπου που έχει γνωρίσει τον μεγάλο καλλιτέχνη και το έργο του. Οι αναμνήσεις φτάνουν στα χείλη αβίαστα με μια φωνή που πάλλεται. (3) ]

   Είμαι μαζί με τον Βέλμο. Είχε πάει τότε ο Θωμάς ο Θωμόπουλος στην Τήνο και είχε φέρει κάτι προπλάσματα του Χαλεπά. Είδα τότε την «Αθηνά» και λέγω: «Αυτό δεν μπορούσε να το κάνει κανένας Ευρωπαίος. Ούτε ο Ροντέν», ούτε… Αυτό είναι η αρχαία πλαστική». Καταπληκτικό, πού έφτασε μόνος του. Από μένα ξεκινάει ο Βέλμος και πηγαίνει και παίρνει τότε κάπου 200 σχέδια του Χαλεπά, που αργότερα τα δημοσίευσε στο «Φραγκέλιο», το περιοδικό που έβγαζε. Τότε, σ’ ένα υστερόγραφο μιας επιστολής του έγραφε: «Σε γνώρισα από τον Βέλμο και σε χαιρετώ. Γιαννούλης Χαλεπάς».

   Όταν ήλθε στην Αθήνα τον πήγαν στο νεκροταφείο να δει την «Κοιμωμένη» Τον γύριζαν, για να μη συγκινηθεί, σε άλλα μνημεία. Έφτασε στην «Κοιμωμένη». Έδυε ο ήλιος. Ανέβηκε στο βάθρο, του άνοιξαν το κιγκλίδωμα, μπήκε μέσα και τη χάιδεψε. Τον λεν οι φύλακες ότι έχουν πλύνει το μάρμαρο με ακουαφόρτε και χάλασε. Το χάιδεψε και λέγει: «Δεν χαλάει».

   Όταν τον πήγαν στο Μουσείο, είδε τα πήλινα, δεν μιλούσε. Περνούσε μπροστά απ’ τα ρωμαϊκά χωρίς να τα κοιτάξει. Μπρος στον μικρό του Μαραθώνα, είπε: «Ωραίο πράγμα». Ο συνοδός του, ενθουσιασμένος που τον άκουσε να εκφέρει γνώμη, είπε ότι ο Ποσειδώνας είναι καλύτερος γιατί είναι αρχαιότερος κατά εκατό χρόνια.

   «Τα εκατό χρόνια δεν παίζουν» είπε ο Χαλεπάς.

   Αφιέρωσα 50 χρόνια σχεδόν στον Χαλεπά. Ήταν προβληματική η μορφή του. Πράγμα που έκανε τους άλλους μελετητές να μη μπαίνουν στο βάθος.

   [Του θυμίζω κατόπιν τη δική του ζωγραφική. Το 1930 στην Αθήνα είχε εκθέσει 9 σπουδές σε χρώμα, 120 σχέδια με μολύβι και 23 αντίγραφα βυζαντινής τέχνης.]

   ΠΩΣ και γιατί άρχισα να ζωγραφίζω είναι γραμμένο στον πρόλογο του βιβλίου μου με τα σχέδιά μου. Το έχεις υπόψη σου; (4) Επειδή ήμουν αμνήμων, όταν γύρισα από το Άγιο Όρος, ασκούσα τη μνήμη μου μαθαίνοντας από στήθους όλα τα σονέτα του Μαβίλη και αρκετά του Γρυπάρη. Επειδή, σαν άνθρωπος σκεπτόμενος διαρκώς, έβλεπα με τη σκέψη, κατάλαβα ότι δεν παρατηρούσα τα πράγματα και γι’ αυτό άρχισα μια άλλη άσκηση: να ζωγραφίζω. Αυτό μ’ έκανε να ζωγραφίζω. Ήθελα να μάθω να παρατηρώ τα πράγματα.

   Το καλοκαίρι του 1927, λόγω της κλονισμένης υγείας μου, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, στους δικούς μου. Συγκατοικούσαν με μία συγγενική μας οικογένεια και είχα κάθε βράδυ 16 μοντέλα. Εκεί άρχισα να ζωγραφίζω. Σ’ αυτό το στάδιο μ’ απασχολούσε ο φωτισμός. Αργότερα, σ’ ένα χωριό που βρέθηκα κι είχα φιλία με το δάσκαλο, ζωγράφιζα τα παιδιά του σχολείου, αγόρια και κορίτσια. Τότε πέρασα στη μονοκοντυλιά, που είναι πολύ δύσκολη. Μονοκοντυλιά έχει αμίμητη ο Πικάσο, ο οποίος την έχει και με μελάνι, που είναι δύσκολο. Μονοκοντυλιά έχει ο Χαλεπάς. Μονοκοντυλιά έχει κι ο Γουναρόπουλος, με τη διαφορά ότι προδίδει το χωριατόπουλο. Ενώ είναι χωριατόπουλο, προσπαθεί να κάνει το ωραίοι, τις γυναίκες εκείνες…

   -Έχετε κάνει πολλά έργα; Πού βρίσκονται;

   ΤΑ έργα μου είναι κατατεθειμένα στο Μουσείο Ζωγράφων. Όσα ζωγράφισα είναι περί τις έξι χιλιάδες, αλλά εκείνα που σώζονται είναι πολύ λίγα.

   -Σε ποια γενιά λογοτεχνική θα κατατάσσατε τον εαυτό σας ως συγγραφέα;

   ΕΧΩ ήδη απαντήσει σ’ αυτό και λέγω ότι δεν ανήκω στη γενιά του ’30, αλλά στη γενιά του ’20 με ’30. Τότε έχουν παρουσιαστεί ο Καστανάκης, ο Βέλμος, εγώ, ο Κόντογλου. Αυτοί είμαστε η γενιά του ’20 με ’30.

   -Θέλετε να μας πείτε κάτι για τον τρόπο που γράφετε τα έργα σας;

   ΤΑ έργα μου ή στηρίζονται, όπως η «Ιστορία ενός αιχμαλώτου», σε ξένα βιώματα ή παίρνω λόγου χάριν την αλληλογραφία τη δικιά μου με τον Πεντζίκη και από αλληλογραφία συγκροτώ έργο τέχνης. Πώς το κάνω; Τα χωρίζω σε κεφάλαια: Ο πατέρας, η μητέρα, το παιδί. Τοποθετώ το υλικό μου εκεί και το συνθέτω. Στο αρχείο μου, που το έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχω ένα γραπτό που το λέγω «Ντοκουμέντο»: Πώς δούλεψα το «Θερμοκήπιο» το τελευταίο μου βιβλίο. Είναι το μόνο έργο που έχω κάνει τελευταία, από μέσα από τούτα εδώ τα γηροκομεία. Δεν το λέγω «Θερμοκήπιο», βέβαια, για τα γηροκομεία. Είναι κομματιαστός λόγος με κάποια επέμβαση τεχνίτη. Το «Θερμοκήπιο» το έχω εικονογραφήσει ο ίδιος. Έκανε εντύπωση. Εγώ δεν το είχα σε πολλή εκτίμηση. Αλλά οι κριτικές είναι καλές.

   [Στο «τεφτέρι το μεγάλο», πάνω στο παραφορτωμένο με χαρτιά και βιβλία κομοδίνο, βρίσκονται προσεκτικά τοποθετημένα τα αποκόμματα με κριτικές του Τάσου Κόρφη, της Βακαλό και άλλων]

   -Θα μπορούσατε να πείτε ότι αγαπάτε κάποιο από τα βιβλία σας ιδιαίτερα;

   ΕΙΝΑΙ τόσο διαφορετικά το ένα από το άλλο. Έτσι είναι δύσκολο να πω ποιο προτιμώ. Στα έργα μου της πρώτης τριακονταετίας, όπως στον «Αιχμάλωτο», προβάλλονται τα αντικειμενικά στοιχεία, στα άλλα, είναι τα υποκειμενικά στοιχεία. Έτσι έχω φτιάξει τα «Ενώτια», που αρέσει πάρα πολύ στην Κάσου και το νομίζει το καλύτερό μου. Τα «Ενώτια» έχουν κάποια συγγένεια με το «Θερμοκήπιο», είναι υποκειμενικά και βγαίνουν από την αλληλογραφία με τον Πεντζίκη. Με τη διαφορά ότι τα «Ενώτια» είναι πιο πυκνό και συνθετικό έργο, ενώ στο «Θερμοκήπιο» το κρασί είναι λίγο νερωμένο.

   -Αν οι νέοι που γράφουν σας ρωτούσαν ποια λάθη πρέπει να αποφύγουν, τι θα τους απαντούσατε;

   ΑΥΤΟ που λέγω· που λέγει κι ο Καραγκιόζης στον Χατζηαβάτη για το κατσάρωμα των μαλλιών, ένα είδος «περμανάντ»: Να αποφύγει το παραβίασμα της γλώσσας. Όσοι γράφουν δυστυχώς παραβιάζουν τη γλώσσα.

   -Ένα παράδειγμα λογοτέχνη που δεν παραβιάζει τη γλώσσα;

   [Η απάντηση: Ένα αφοπλιστικό χαμόγελο ενώ τα δάχτυλά του δείχνουν τον εαυτό του.]

   -Και ποια στάση απέναντι στη ζωή θα συμβουλεύατε ότι πρέπει να κρατήσει ένας νέος που γράφει;

ΓΙΑ μένα η στάση στη ζωή είναι συνδεδεμένη με την έκφραση, με την τέχνη. Δεν εννοώ τέχνη χωρίς βίωμα, χωρίς ζωή. Επομένως είναι αναγκαία η ενότητα ανάμεσα στην έκφραση και στο βίωμα. Κάθε έκφραση βέβαια δεν αποτελεί τέχνη. Η τέχνη αρχίζει όταν εκφράζουμε αυτό που πρέπει να αισθανόμεθα.

   -Στα 1930 ήσαστε 35 ετών και μας δώσατε το «Εις εαυτόν», αφιερωμένο στη νεότητα, όπου προτρέπετε τους νέους προς το «έργο». (5) Σήμερα, μετά από 50 τόσα χρόνια, θα ξαναλέγατε τα ίδια πράγματα στους νέους;

   ΚΑΘΕ εποχή έχει τα δικά της προβλήματα και τη δική της έκφραση. Αλλά βεβαίως πάλι θα έλεγα τα ίδια. Το έργο μας μάς δικαιολογεί.

   [Ξεφυλλίζω το «Εις εαυτόν» και διαβάζω: «Αργά και επίμονα γίνονται τα έργα. Πρόχειρα και άκοπα δεν δημιουργούνται παρά μονάχα ονόματα».]

   -Πριν φύγω, κύριε Δούκα, θέλω να σας ρωτήσω: τι είναι σημαντικό στη ζωή;

   ΣΤΗ ζωή; Η ισορροπία. Σ’ αυτό διαφέρει το ελληνικό από το δυτικό. Η αρχαιότητα ήθελε την ισορροπία, ενώ η Ευρώπη έχει την ένταση. Απόδειξη ότι όλοι, όχι μόνο οι λογοτέχνες, αλλά και οι ζωγράφοι, Βαν Γκονγκ, Γκωγκέν, ο Ζεράρ Φιλίπ, όλοι δουλεύουν την ένταση. Οι αρχαίοι, είναι εμφανές, και στις τραγωδίες ζητάνε την ισορροπία. Από τους έλληνες ζωγράφους ο μόνος ο οποίος δουλεύει την ισορροπία είναι ο Παπαλουκάς. Κι όσο πάμε τραβάμε στην ένταση.


Πορτρέτο του Στρατή Δούκα από τον Σπύρο Παπαλουκά (1892-1957). Άγιο Όρος, 1924


       Σημειώσεις:

(1). Αναφέρεται στη συνέντευξη του Σεφέρη με την Αν Φιλίπ (εφημ. Le Monde, 27.8.71 & «Βήμα», 29.8.71). Επίσης «Αιολικά Γράμματα» ΙΑ’ (σελ. 285-289), όπου υπάρχει ο εξής δάλογος: «Τα ποιήματά σας απ’ την αρχή είχανε αυτήν την απλότητα όπου έχετε φτάσει σήμερα;» «Όχι, ήρθε σιγά σιγά, η απλότητα αργεί πολύ ναρθεί».

(2). Τυπώθηκε το 1920 με έξοδα του Στρατή Δούκα στο τυπογραφείο του «Αιολικού Αστέρα» (Δες Στρατή Δούκα «Ενθυμήματα από δέκα φίλους μου», Κέδρος, 1976, σ.15)

(3). Ο Στρατής Δούκας αναφέρεται εδώ στη ζωή του Χαλεπά από το 1927 και ύστερα. Ο Χαλεπάς, που γεννήθηκε το 1851, αρρώστησε γύρω στα 1878 και έζησε κλεισμένος στο δημόσιο ψυχιατρείο της Κέρκυρας από το 1888 ως το 1902, 14 χρόνια. Το 1918 ξαναρχίζει να δουλεύει, και στα 1920, μετά από μισό περίπου αιώνα σιωπής, βρίσκεται σε πλήρη δημιουργικό οργασμό. Το 1927 παίρνει το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών και το 1930 αφήνει την Τήνο και έρχεται στην Αθήνα όπου μέχρι το θάνατό του, το 1938, εξακολούθησε να εργάζεται πυρετικά. (Στρατή Δούκα «Γιαννούλης Χαλεπάς - Ο βίος ενός αγίου», Κέδρος, 1978)

(4). «Σχέδια του Στρατή Δούκα», εκδ. Άγρα, Αθήνα 1979, μαζί με  τετράφυλλο του Διονύση Καψάλη: «Το σχέδιο στο έργο του Στρατή Δούκα» Στον πρόλογο της έκδοσης και απόσπασμα κριτικής του Πικιώνη για την έκθεση ζωγραφικής του Δούκα.

(5). Το «Εις εαυτόν» του Στρατή Δούκα (έκδοση του συγγραφέα, 1930). Επίσης, έκδοση ΕΛΙΑ, 1981.    


Swing Manouche - "Mire Pral" Live recording - 6 July 2013.

 ...............................................................



Swing Manouche - "Mire Pral"




Live recording - 6 July 2013. 

Ewan MacKenzie (guitar) 
Kay Sullivan (accordion) 
Dan Cosgrove (clarinet) 
Miranda Deutsch (guitar) 
Peter Freeman (bass)