Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

"Ακριβή μου ιθαγένεια" έγραψε η Βαρβάρα Παπαδοπούλου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 26.2.2021)

 ..............................................................


 
               Ακριβή μου ιθαγένεια




έγραψε η Βαρβάρα Παπαδοπούλου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 26.2.2021)

Αν δεν ήταν η προσωπική ζωή της Αλίκης Βουγιουκλάκη, τα κόλλυβα και η φανουρόπιτα, η ελληνική κοινή γνώμη δεν θα είχε ιδέα για το τι εστί εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας από μετανάστες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα. Χάρη στη γραφικότητα και το μη συνάδον με την αναμενόμενη σοβαροφάνεια πνεύμα των παραπάνω θεμάτων, τουλάχιστον απέκτησε την ευκαιρία το πανελλήνιο να πληροφορηθεί κατιτίς γι' αυτές τις περίφημες εξετάσεις, που μετά κόπων και βασάνων πολεμάνε να περάσουν άνθρωποι προ πολλού ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία και τον πολιτισμό της.

Τα παραπάνω θέματα μπορεί να ήταν πιασάρικα για ρεπορτάζ αλλά αποτελούν κλάσμα του ασύλληπτου όγκου ύλης που οφείλουν να κατέχουν οι υποψήφιοι για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Το επίπεδο γνώσεων και το εύρος των αντικειμένων πάνω στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι προς πολιτογράφηση στέλνουν αδιάβαστους τους εννιά στους δέκα μορφωμένους Ελληνες. Γιατί βέβαια πώς να κατέχεις ταυτόχρονα από τη μάχη στα Δερβενάκια και τις Εθνοσυνελεύσεις μέχρι κάθε λεπτομέρεια των πολιτειακών θεσμών κι όλα αυτά πασπαλισμένα με ολίγη εθνική σταρ, νεκρικά και χριστιανοπαγανιστικά έθιμα.

Διατρέχοντας την τράπεζα θεμάτων που για πρώτη φορά εγκαινιάστηκε φέτος, παγώνεις από τον όγκο και το είδος πληροφορίας. Αναρωτιέσαι αν πρέπει να χαρείς για τη μεταρρυθμιστική αυτή κίνηση θέσπισης τράπεζας θεμάτων έναντι του ασαφούς χάους που προϋπήρχε ή να εξοργιστείς για το περιεχόμενο αλλά και τη συμβολική διάσταση της εξεταζόμενης ύλης. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ένα: αν κανείς δεν είναι ήδη πανεπιστημιακής μόρφωσης, είναι αδύνατον να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις. Αν είσαι προλετάριος από το Πακιστάν που ζεις δεκαετίες στην Ελλάδα, έχεις δουλέψει, έχεις κάνει οικογένεια, τα παιδιά σου είναι στην πράξη ελληνόπουλα, είσαι εκ προοιμίου έξω από τη δεξαμενή των αρίστων που αξίζουν να φέρουν την ελληνική ιθαγένεια. Τι κι αν ο αντίστοιχος Ελληνας έχει μαύρα μεσάνυχτα από τα υπό εξέταση θέματα. Εσύ, ο ξένος, πρέπει να αποδείξεις ότι έχει ανέβει σε βάθρο γνώσης ζηλευτό γιατί μόνο αυτό αντισταθμίζει το ότι δεν είσαι εξ αίματος Ελληνας.



Σαν να μην φτάνει ο επίσημος, θεσμοποιημένος ρατσισμός του δικαίου του αίματος που εφαρμόζει ακόμη στον 21ο αιώνα η Ελλάδα, έρχονται με τη μορφή εκσυγχρονιστικής μεταρρύθμισης αυτές οι εξωφρενικά εξεζητημένες εξετάσεις πολιτογράφησης για να επικυρώσουν ότι τελικά Ελληνας γεννιέσαι, και αν τυχόν γίνεσαι, τότε πρέπει να είσαι το λουλουδάκι εκείνο που καταφέρνει και φυτρώνει μέσα από τη ρωγμή του βράχου.

Με πίστη στη δυναμική της ρωγμής περιμένουμε να αναδυθεί μια άλλη Ελλάδα, γεμάτη πολύχρωμα αγριολούλουδα. Οι ρωγμές στον άκαμπτο βράχο της επηρμένης ιδέας που έχουμε για το εθνικό συλλογικό υποκείμενο, αυτές είναι που θα πλουτίσουν το μικρό, εσωστρεφές μας έθνος.

* καλλιτέχνιδα, ακτιβίστρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: