Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

"Αριστερής ηθικολογίας το ανάγνωσμα..." από τον φίλο στο fb Kiriakos Aggelakos (facebook, 27/2/2018)

............................................................


Αριστερής ηθικολογίας το ανάγνωσμα...







από τον φίλο στο fb  Kiriakos Aggelakos (facebook, 27/2/2018)




Απο την εποχη του Καραμανλη του νεωτερου καθιερωθηκε με αφορμη το Βατοπαιδι στην κεντρικη πολιτικη σκηνη το διπολο ηθικο-νομικο. Το διπολο αυτο εξορισε την πολιτικη και συνδεθηκε αρρηκτα με τη σκανδαλολογια, η οποια με τη σειρα της ενταφιασε την πολιτικη. Για την ακριβεια τη μετετρεψε σε διωκτη των σκανδαλων ή σε μετρητη ηθικου πλεονεκτηματος. Η υποκατασταση της πολιτικης απο την ηθικολογια, η οποια διατρεχει οριζοντια ολα τα πολιτικα κομματα και αποτελει την προσφιλεστερη καλυψη του λαϊκισμου, αναδεικνυεται σε μειζον συμπτωμα της κρισης της δημοκρατιας στις μερες μας και της θεσμικης δυστοπιας. Αυτο που ο Αλιβιζατος ευφυως ονομασε θεσμικο πρωτογονισμο, αν και κακως τον αποδιδει μονο στην κυβερνηση. Τα πραγματα ειναι απλα: με την πολιτικη και την εφαρμογη των νομων λυνουμε τα προβληματα της πολιτικης σκηνης της χωρας. Οσοι θελουν να ηθικολογουν και να σωσουν την ψυχη τους να πανε στην εκκλησια. Για την Αριστερα η ηθικολογια παιρνει τη μορφη του σεβασμου στις παραδοσιακες της αξιες. Μπορεις να σπιλωνεις τις υποληψεις ακομα και των δικων σου, να τους εξοντωνεις πολιτικα, να κανεις τις πιο εξοργιστικες μεθοδευσεις αρκει να μενεις πιστος στις αξιες της αριστερας. Ο Βυζαντινισμος σε ολο του το μεγαλειο.
Αφορμη για αυτες τις σκεψεις σταθηκε η περιπτωση της Αντωνοπουλου. Η τεως υπουργος ελαμβανε ποσο 1.000 το μηνα για ενοικιο κατοικιας. Για να το λαμβανει υπηρξε στη Βουλη επι Ζωης Κωνστανοπουλου την πρωτη φορα αριστερα ψηφιση τροπολογιας που επεξετεινε το επιδομα στεγης των βουλευτων της επαρχιας και σε εξωκοιβουλευτικους υπουργους. Ειναι κακος ο νομος; Κακιστος. Κακως τον ψηφισαν οι βουλευτες του Συριζα; Κακιστα. Ηταν σε γνωση της κυβερνησης; Λογικοτατα ναι, αφου αυτη εφερε για ψηφιση τη φωτογραφικη τροπολογια. Παρανομησε η Αντωνοπουλου. Κατηγορηματικα οχι. Γιατι την οδηγησαν σε παραιτηση και δεν εφεραν μια νεα τροπολογια να ακυρωνει την παλαια; Αυτο σημαινει πολιτικη και σεβασμος στους θεσμους. Να διορθωνεις τα κακως κειμενα με τα οπλα που η ιδια η κοινοβουλευτικη δημοκρατια σου δινει. Αντ'αυτων εκδιωκουν την Αντωνοπουλου για να μη λεκιασει το ασπιλο φορεμα της ηθικης ανωτεροτητας της Αριστερας. Πως ειναι δυνατον μια πλουσια και μαλιστα μελος αριστερης κυβερνησης να παιρνει επιδομα ενοικιου; Λες και ολοι οι βουλευτες της επαρχιας που το λαμβανουν ειναι πενητες. Απο εδω ξεκιναει το παρτυ του λαϊκισμου στο οποιο ειναι καλεσμενοι απαντες. Οι αριστεροι ανακαλυπτουν οτι δεν ειναι δικια τους, ειναι πλουσια και τους εκθετει. Αντε να τους πεις οτι ο ζαμπλουτος Ernesto Illy ηταν ο μεγαλυτερος χρηματοδοτης του PCI. Τη σκυταλη παιρνουν οι θεσμικοι νεαντερταλ της ΝΔ που ζητουν να επιστρεψει τα λεφτα του επιδοματος η Αντωνοπουλου, λες και ειναι κλεμμενα κι οχι νομιμα. Μπαινουν στο χωρο και τα ΜΜΕ με πρωτο και καλυτερο το Θεμο Αναστασιαδη με τα μαυρα και βρωμικα 5 εκατομμυρια στο πορτμπαγκαζ, ο οποιος κριθηκε προσφατα φτωχος απο την ελληνικη δικαιοσυνη και φαινεται να τη σκαπουλαρει οριστικα απο την καταβολη τους στο ελληνικο δημοσιο. Ολοι μαζι θυμηθηκαν τραγουδια για τη φτωχια που δερνει τον κοσμο και ποσο υποφερει ο λαος -ναι το ανακαλυψε και η ΝΔ- ετσι για να φανει ακομα πιο αποτροπαιο το εγκλημα της Αντωνοπουλου που ειναι μια πλουσια και αδιαντροπη για τον πονο της φτωχολογιας.
Προσωπικα πισω απο ολα αυτα διαβαζω ενα πολιτικο παιχνιδι και περιμενω αν θα επαληθευτει. Θεωρω οτι η ιστορια Αντωνοπουλου στηθηκε απο μια διαρροη του Παππα ή του Μαξιμου, οι οποιοι γνωριζαν την επιδοτηση ενοικιου στην Αντωνοπουλου. H Αντωνοπουλου και ο Παπαδημητριου δεν ειναι μελη του κομματος, ισως ουτε καν αριστεροι. Αρα ειναι ευκολα αναλωσιμοι και μην νομιζετε οτι θα κλαψουν τα μελη του Συριζα στο Δρουγουτι οταν παρουν των ομματιων τους και φυγουν απο την Ελλαδα. Θεωρω πιθανο οτι ο Παπαδημητριου θα ακολουθησει τη συζυγο του στη Νεα Υορκη και το ελληνικο δημοσιο θα απαλλαγει απο το τεραστιο βαρος των 12.000 ευρω ετησιως, ανω η κυβερνηση θα ξεπλυνει βιολογικα την ηθικη της ανωτεροτητα. Στον επικειμενο ανασχηματισμο, τον οποιο βλεπω αμεσως μετα το κλεισιμο της 4ης αξιολογησης μενουν ορφανες οι 2 κυβερνητικες θεσεις, ιδιαιτερα αυτη του Υπουργου Οικονομιας και Αναπτυξης, θεση την οποια φλερταρει διακαως ο Νικος Παππας. Μπορει να κανω σεναρια απο επαγγελματικη διαστροφη αλλα ολη η μεθοδευση εκει με οδηγει λογικα. Φυσικα πιθανη υπουργοποιηση Παππα στο Οικονομιας θα δημιουργησει αλισιδωτες αντιδρασεις με απροβλεπτες καραμπολες και συνεπειες για το κυβερνητικο σχημα.
Το σιγουρο ειναι οτι δεν θα πληξουμε, οπως επισης σιγουρο ειναι οτι οι ηθικολογοι πεφτουν παντα στην παγιδα της ηθικης που στηνουν για τους αλλους. Γιατι η πολιτικη τελικα εκδικειται. Θυμηθειτε τον Κωστα Καραμανλη.
Προσωπικα πολυ θα μ'αρεσε να μ'επαιρνε το ζευγος μαζι του στη Νεα Υορκη αλλα δεν τους γνωριζω ουτε εξ οψεως.




Δεν υπάρχουν σχόλια: