Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

"Χαμογελάστε, Δέσποτα" γράφει ο Αντρέας Πετρουλάκης (www.protagon.gr, 13/5/2014)

 ..........................................................


Χαμογελάστε, Δέσποτα

 

 


 γράφει ο Αντρέας Πετρουλάκης
(www.protagon.gr, 13/5/2014)

Παραδοσιακά  οι υποψήφιοι όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σχεδόν όλων των κομμάτων έχουν να εκπληρώσουν ένα πακέτο προεκλογικών επικοινωνιακών υποχρεώσεων που δεν ξέρω πόσο τους ωφελούν, πάντως το φέρουν εις πέρας ευλαβώς. Αυτό περιλαμβάνει επισκέψεις σε νοσοκομεία, φωτογραφίες με συνδικαλιστές σε χώρους εργασίας, περιοδείες σε λαϊκές, προσκύνημα σε κάποιο τέμενος του κόμματος (π.χ. το σπίτι του Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών) κλπ, πράγματα που όλοι ξέρουμε και βλέπουμε σε κάθε εκλογή και σπανίως αναρωτιόμαστε αν τελεσφορούν. Πάντως τα θεωρούμε φυσιολογικά στιγμιότυπα του προεκλογικού τοπίου και, εδώ που τα λέμε, ενοχλούν μόνο τους μίζερους.
Ανάμεσα στις επισκέψεις σε λαϊκές και νοσοκομεία υπάρχει πάντα και τουλάχιστον μία επίσκεψη ανά υποψήφιο σε κάποιον παπά. Διαβαθμισμένη ασφαλώς, ανάλογα με το βεληνεκές του υποψηφίου, ξεκινά από επίσκεψη στον παπά της ενορίας για υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και φτάνει μέχρι Μητροπολίτες για πιο υψηλόβαθμους υποψήφιους και στον Πάσης Ελλάδος για τους εκλεκτούς. Αναρωτιέται κανείς, γιατί; Όχι για την ανάγκη των υποψηφίων να κυκλοφορούν μαζί με τις φωτογραφίες της οικογένειάς τους και πειστήρια της προσήλωσής τους στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Αυτό, σε μια χώρα που ο Πρωθυπουργός της λέει ότι ο πυρήνας της πολιτικής του είναι η χριστιανική ορθόδοξη αγάπη, είναι σχεδόν φυσιολογικό. Αναρωτιέται κανείς, οι παπάδες γιατί δέχονται να γίνονται γλάστρες στις προεκλογικές φωτογραφίες των πιστών υποψηφίων.
Και καλά κάτι τύποι σαν τον Άνθιμο και τον Πειραιώς, που έχουν τόσο έντονη την ανάγκη των πολιτικών παρεμβάσεων, εξυπηρετούν ταυτοχρόνως και τα δικά τους σχέδια διότι πιστοποιούν ακριβώς την πολιτική τους δύναμη. Άλλοι όμως που είναι αφοσιωμένοι στα πνευματικά τους καθήκοντα γιατί το δέχονται αυτό το πράγμα; Ποιο λόγο έχει ο Αρχιεπίσκοπος να δέχεται διάφορους υποψήφιους που του εμφανίζονται φάντης μπαστούνι με τον φωτογράφο τους για να του υποβάλουν τα σέβη τους; Πιστεύει πραγματικά ότι μέσα στην προεκλογική φούρια τούς έπιασε καυμός να πληροφορηθούν τα προβλήματα της Εκκλησίας; Γιατί δεν τους λέει, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας για την Εκκλησία αλλά η περίοδος δεν είναι πρόσφορη να το εκδηλώσετε; Γιατί δεν αναβάλλει τη συνάντηση μετά τις εκλογές; Γιατί γίνεται κομμάτι αυτής της υποκρισίας;
'Εχω την υποψία ότι αυτά τα φαινόμενα ενοχλούν τους πραγματικά πιστούς. Εκείνους που θεωρούν την Εκκλησία αποκούμπι τους από τα βάσανα της ζωής, για κάποια από τα οποία ευθύνονται και πολιτικοί, και προσβάλλονται όταν υποβιβάζεται εξ αντικειμένου στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης που δυστυχώς δεν έχει καμία πνευματικότητα. Για αυτό και οι Ιεράρχες δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί μέσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: