Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

"Προς την πτώση" του Απόστολου Διαμαντή (www.protagon.gr, 7/4/2014)

 .......................................................

 

Προς την πτώση

του Απόστολου Διαμαντή

Το πρόβλημα χειρισμού του σκανδάλου Μπαλτάκου πηγάζει από ένα πραγματικό γεγονός: οι διώξεις εναντίον των βουλευτών της Χ.Α. έγιναν πρόχειρα, μάλλον καθ’ υπερβολήν ορισμένες φορές και κυρίως, όπως προκύπτει από την ομολογία Μπαλτάκου, με πολιτικά κριτήρια.
Υπάρχει ένα σοβαρό νομικό ζήτημα, το οποίο είχαν επισημάνει οι περισσότεροι νομικοί: τα κατηγορητήρια συγχέουν εγκληματικές πράξεις με ιδεολογικές πρακτικές. Οι κατηγορίες περί ηθικής αυτουργίας σε εγκλήματα πολύ δύσκολα στοιχειοθετούνται, ειδικά για τους βουλευτές της Χ.Α., ενώ δεν συνιστά αδίκημα φυσικά ο θαυμασμός προς τον Χίτλερ ή ο ναζιστικός χαιρετισμός και η στρατιωτική εκπαίδευση. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να συλληφθούν όλοι όσοι κάνουν καράτε, ή όσοι έχουν στο σπίτι τους φωτογραφίες του Μεταξά και του βασιλιά Κωνσταντίνου, διότι προφανώς απεργάζονται κατάλυση του πολιτεύματος.
Τα κατηγορητήρια εναντίον των βουλευτών είναι τραβηγμένα απ’ ό,τι φαίνεται. Τουλάχιστον εναντίον των περισσοτέρων. Δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς για ποιο ακριβώς πράγμα διώκεται η σύζυγος του Μιχαλολιάκου ή ο βουλευτής Αρβανίτης. Καθίσταται έτσι πιθανότατη η αθώωση των περισσοτέρων βουλευτών, όταν έρθει η ώρα του ακροατηρίου.
Αλλά όλα αυτά είναι τα λιγότερο σοβαρά. Η δικαιοσύνη έχει τον τρόπο της και στο τέλος θα κρίνει ελεύθερα. Το σοβαρότερο ζήτημα είναι πολιτικό και προκύπτει από την προφανώς καταχρηστική απόφαση για προφυλάκιση βουλευτών και πιθανόν και ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χ.Α.! Εδώ βρισκόμαστε στο σημείο της καταστρατήγησης του νόμου και της αλλοίωσης της σύνθεσης της Βουλής. Διότι οι προφυλακίσεις συνοδεύονται και από την εντελώς παράνομη απαγόρευση για συμμετοχή στις ψηφοφορίες της Βουλής. Μάλιστα, αρκετοί δημοσιογράφοι χαίρονται για αυτή την εξέλιξη, «που απαγορεύεται στους λεβέντες της Χ.Α. να ψηφίσουν»!
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς επ’ αυτού. Πρόκειται για μια εντελώς απαράδεκτη απόφαση, στα όρια ενός αυταρχικού, αντιδημοκρατικού καθεστώτος - αποφασίζω και διατάσσω να μην ψηφίζουν μερικοί βουλευτές. Να επισημάνουμε εδώ ότι οι κρατούμενοι είναι προφυλακισμένοι και δεν έχουν καταδικαστεί, δηλαδή προς το παρόν είναι αθώοι και προφανώς δεν τους έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. Γιατί δεν βρίσκονται στη Βουλή λοιπόν;
Όλα αυτά είναι τόσο προφανή, ώστε η κοινή γνώμη, που επιπλέον δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό σύστημα και κυρίως την κυβέρνηση, δέχτηκε ως εντελώς προφανείς τις ομολογίες Μπαλτάκου. Σιγά το νέο. Όλοι γνώριζαν ότι οι προφυλακίσεις των βουλευτών τη Χ.Α. ήταν μέρος ενός πολιτικού σχεδίου διάλυσης αυτού του κόμματος και αρπαγής των ψήφων του. Δεν χρειάζονταν να το ομολογήσει η ίδια η κυβέρνηση, διά στόματος του γραμματέα της.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η ομολογία Μπαλτάκου συνιστά σκάνδαλο πρώτης γραμμής, διότι έρχεται να τεκμηριώσει αυτό που όλοι είχαν κατανοήσει, αλλά δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν. Και τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο χειρισμός του σκανδάλου αυτού, διότι εάν μεν συνεχιστούν οι προφυλακίσεις θα ενισχύσουν την εντύπωση της πολιτικής δίωξης, εάν δε σταματήσουν θα καταστήσουν έωλες τις προηγηθείσες. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Η κυβέρνηση Σαμαρά, λοιπόν, για να εξυπηρετήσει εκλογικά τον εαυτό της, έμπλεξε τη χώρα σε μια περιπέτεια και την κατέστησε όμηρο της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια.
Η αντιμετώπιση της Χ.Α. έπρεπε να είναι αυστηρή μεν, αλλά πάντα στα πλαίσια των νόμων και των κανόνων λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Έπρεπε να συλληφθούν οι αυτουργοί των εγκλημάτων, οι ηθικοί αυτουργοί εάν αυτό στοιχειοθετείται και όχι να προφυλακίζονται οι βουλευτές της συλλήβδην. Διότι έτσι συντηρείται η εικόνα ενός κόμματος που διώκεται πολιτικά. Άλλο που δεν θέλει δηλαδή η Χρυσή Αυγή.
Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Τα κόμματα θα εκμεταλλευθούν τις αποκαλύψεις και φυσικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα πληρώσουν βαρύ εκλογικό τίμημα στις ευρωεκλογές. Η μεν Ν.Δ. διότι ο συνεργάτης του πρωθυπουργού ήταν και συνεργάτης της Χ.Α., το δε ΠΑΣΟΚ διότι συνεργάζεται με ένα κόμμα που χρησιμοποιεί παρακρατικές μεθόδους, εφόσον συνεργάζεται με μια εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση. Η γενική εντύπωση είναι ότι η κυβέρνηση, που εν τω μεταξύ έχει διαλύσει την κοινωνία, με 30% ανεργία, 170% δημόσιο χρέος, με δυσβάστακτη φορολογία, με σκάνδαλα διαχείρισης δημοσίου χρήματος και δημόσιας περιουσίας, με πλήρη κατάλυση του κράτους πρόνοιας και του ασφαλιστικού συστήματος, με μαζικές απολύσεις, με καταστροφή της παραγωγικής δομής και με διάλυση όλων των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και των επαγγελμάτων, έρχεται τώρα να κατηγορηθεί βασίμως και για πολιτικά εγκλήματα παρέμβασης στο έργο των δικαστών και πολιτικής δίωξης αντιπάλων της. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να αντιληφθεί τις εκλογικές συνέπειες αυτών των γεγονότων.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως είχαμε εξάλλου προβλέψει προ πολλού εδώ στο protagon, θα είναι καταστροφικό για τα κυβερνητικά κόμματα και θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, σε πτώση της κυβέρνησης.

* Ο Απόστολος Διαμαντής είναι πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: