Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Συγχώρεση: Πως το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» τελικά ανατρέπεται στο Ιράν / (Tvxs.gr. 17 Απρ. 2014)

..............................................................

Συγχώρεση: Πως το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» τελικά ανατρέπεται

Ιράν

 
Tvxs.gr. 17 Απρ. 2014

Ο καταδικασμένος για φόνο 24χρονος Ιρανός, Μπαλάλ Αμντουλάχ, σώθηκε από την εκτέλεσή του την τελευταία στιγμή, όταν η οικογένεια του θύματος αποφάσισε να του χαρίσει την ζωή.
 

Συγκεκριμένα, ο 24χρονος καταδικάσθηκε για τον φόνο του Αμπντολάχ Χοσεϊνζαντέχ, σε μια συμπλοκή στον δρόμο όταν ήταν και οι δυο 17 ετών. Οι γονείς του θύματος που επίσης έχουν χάσει ένα 11χρονο παιδί σε τροχαίο, ζητούσαν διαρκώς την αναβολή της εκτέλεσης του Μπαλάλ, μέχρι που η τελική ημερομηνία ορίστηκε για την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με τον νόμο «οφθαλμός αντί οφθαλμού» η οικογένεια του θύματος έχει ενεργό ρόλο στην τιμωρία του υπαίτιου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πατέρας θα κλωτσούσε την καρέκλα στην οποία πατούσε ο 24χρονος ώστε να κρεμαστεί από την αγχόνη.

Ουρλιάζοντας για την ζωή του ο Μπαλάλ σύρθηκε από τους αστυνομικούς μέχρι τις κρεμάλες, οι οποίοι του πέρασαν την θηλιά στο λαιμό. Αντί να σφραγίσει την μοίρα του, όμως, η μητέρα του θύματος τον χαστούκισε και μετά τον συγχώρεσε. Τότε ο πατέρας του θύματος του έβγαλε την θηλιά.











Φωτογραφίες από το σπάνιο περιστατικό έδωσε στην δημοσιότητα το πρακτορείο INSA. Ο πατέρας, Αμπντολγκανί Χοσεϊνζαντέχ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η σύζυγός του είχε δει ένα όνειρο πριν τρεις μέρες στο οποίο ο νεκρός γιος της ζητούσε να μην υπάρξουν αντίποινα στον θάνατό του. Κατόπιν, αποφάσισαν ότι ο Μπαλάλ δεν σκότωσε σκόπιμα τον γιο τους.
 
«Ο Αμπντολάχ έκανε βόλτα στην αγορά με τους φίλους του, όταν ο Μπαλάλ τον κορόϊδεψε. Ο Αμπντολάχ προσβλήθηκε και τον κλώτσησε, και τότε εκείνος τράβηξε ένα κουζινομάχαιρο από την κάλτσα του. Ήταν άπειρος και δεν ήξερε πως να το χειριστεί. Ήταν αφελής», είπε ο πατέρας στον Guardian.

Ο Μπαλάλ τώρα επέστρεψε στην φυλακή. Ο νόμος δίνει δικαίωμα στην οικογένεια του θύματος να αναιρέσει την θανατική ποινή όχι και την κάθειρξη.

Το θέμα πάντως έφερε ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση ότι το Ιράν εκτελεί τους περισσότερους καταδικασμένους παγκοσμίως – με μοναδική εξαίρεση την Κίνα.

Αυτές τις ημέρες μια εκστρατεία ζητά την συγχώρεση μιας 26χρονης γυναίκας, της Ρεγιανεχ Τζαμπάρι, που καταδικάστηκε για τον φόνο ενός μέλους των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Εκείνη είπε πως ο άντρας προσπαθούσε να την βιάσει και αυτή αμύνθηκε. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει την συλλογή υπογραφών για την συγχώρεσή της και ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 140.000



Δεν υπάρχουν σχόλια: