Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Tατιάνα Ραπακούλια : Συνέντευξη με μιαν άθεη - απόσπασμα (www.lifo.gr, 27/4/2014)

..........................................................


              Συνέντευξη με μιαν άθεη

  
Η Τατιάνα Ραπακούλια, μέλος της Ένωσης Αθέων, εξηγεί στο lifo.gr τι σημαίνει να ζεις χωρίς Θεό στη μεγάλη πόλη




 Δες εδώ και τα δύο μέρη της συνέντευξης:



και ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη:

"... Αποφασίσατε η κόρη σας να μην παρακολουθήσει στο σχολείο το μάθημα των Θρησκευτικών. Γιατί δεν την αφήσατε να απορρίψει μόνη της τη θρησκεία αν ήθελε;

Το να βάζεις στο μυαλό ενός παιδιού τόσο τρυφερής ηλικίας, που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί η λογική, μια σειρά από μεροληπτικές πληροφορίες για ένα μόνο θρήσκευμα, δε μου φαίνεται και ο καλύτερος τρόπος να το προετοιμάσεις να επιλέξει ελεύθερα όταν μεγαλώσει. Αυτό που χρειάζεται είναι να εκτεθεί σε όλες τις επιλογές και να αισθάνεται ότι έχει την αποδοχή και την στήριξη της οικογένειάς του ό,τι κι αν επιλέξει.
   Το μάθημα των θρησκευτικών είναι κατήχηση σε ένα δόγμα. Ανοίξτε τα βιβλία του δημοτικού να δείτε. Δεν ενδιαφέρομαι να κατηχηθεί το παιδί μου σε κανένα δόγμα, δεν το θεωρώ γνώση αυτό, το θεωρώ κακοποίηση. Εκμεταλλεύεσαι την ευπιστία και τη δεκτικότητα του παιδιού για να αφομοιώσει ένα σωρό ανακρίβειες: όχι, δεν υπάρχει Χριστός, όχι, δεν αγαπάει τα παιδάκια, όχι, δεν ακούει τις προσευχές. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα σύμβολο, ένας μύθος - αλλά στα παιδιά παρουσιάζεται ως Ύψιστη Αλήθεια. 
   Εάν το μάθημα ξεκινούσε σε μεγαλύτερη τάξη, εάν απασχολούσε πολύ λιγοτερες διδακτικές ώρες, εαν ήταν γνωσιολογικό και εάν παρουσίαζε σφαιρικά το θέμα της θρησκείας, δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Σκοπεύω εγώ η ίδια να της παραδώσω μάθημα θρησκευτικών όταν μπει στο γυμνάσιο. Όλα τα θρησκεύματα, ντεϊσμό, αθεϊσμό και αγνωστικισμό. Θα καταβάλω καθε δυνατή προσπάθεια ώστε να είναι πλήρης, ισότιμη και αμερόληπτη η παρουσίαση. Θα προτιμούσα να πάει λύκειο, αλλά ήδη έχει πολλή πληροφόρηση από το περιβάλλον για το θέμα και δεν θέλω να περιμένω τόσο.
    Φυσικά το παιδί μου ξέρει ότι είμαι άθεη. Ξέρει όμως επίσης ότι το αγαπώ και θα το αγαπώ ό,τι επιλογή κι αν κάνει στον τομέα των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αυτό αρκεί για να επιλέξει ελεύθερα, χωρίς φόβο απόρριψης από την οικογένεια. Αυτό που κατά τη γνώμη μου εμποδίζει τους ανθρώπους να επιλέξουν όσα πραγματικά θέλουν στη ζωή τους είναι οι κοινωνικές πιέσεις. Προσπαθώ να τις μειώσω στο παιδί μου όσο μπορώ..."
   
 Η Τατιάνα Ρουπακούλια είναι βιολόγος, μεταφράστρια και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Αθέων. Το μπλογκ της είναι το "Αόρατη Μελάνη".



Δεν υπάρχουν σχόλια: