Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πέθανε ο Χρήστος Ρεκλείτης, ο αγωνιστής της αριστεράς και του αντιδικτατορικού κινήματος (http://kokkinostupos.blogspot.gr, 19/4/2014)

............................................................

Σάββατο, 19 Απριλίου 2014 

Πέθανε ο Χρήστος Ρεκλείτης, ο αγωνιστής της αριστεράς και του αντιδικτατορικού κινήματος 

Πέθανε σήμερα έπειτα από μάχη με τον καρκίνο ο αγωνιστής της αριστεράς και του αντιδικτατορικού κινήματος Χρήστος Ρεκλείτης. 

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του Χρήστου Ρεκλείτη καθώς και η μαρτυρία για τα βασανιστήρια που υπέστη την περίοδο της χούντας, όπως καταγράφηκε στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Τα τραγούδια της φωτιάς". 

Ο Χρήστος Ρεκλείτης, οικοδόμος από τα μαθητικά του χρόνια, στέλεχος της Ν.ΕΔΑ και της ΔΝΛ, δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των “μαθητών της νύχτας”, όπου υπήρξε πρόεδρος του ΣΕΜΜΕ. Στέλεχος του ΠΑΜ και της νεολαίας του, στην περίοδο της δικτατορίας, μετά από δύο χρόνια παρανομίας συνελήφθη από την ασφάλεια και, αφού βασανίστηκε σκληρά, δικάστηκε και έμεινε φυλακή ως το 1973. Συνελήφθη στην πλατεία Θησείου. Βασανίστηκε με τη μέθοδο του φάλαγγα, του ξερίζωσαν τα νύχια με τανάλια, του έκαναν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα, τον έθαψαν ζωντανό μέσα σε ένα κασόνι. Φυλακίστηκε στον Χολαργό, στην Αίγινα, στου Αβέρωφ, στον Κορυδαλλό, στα Βούρλα και στον λόχο διοικήσεως. Έμεινε στην φυλακή για τέσσερα χρόνια. Αμνηστεύτηκε τον Αύγουστο του 1973 μαζί με άλλους 350 κρατούμενους. «Ο Μπάμπαλης με έπιασε από τα μαλλιά και μου χτύπαγε το κεφάλι στον τοίχο. Θα το φας το κεφάλι σου, αλλά θα το φας αργά, αργά κάθαρμα, μου φώναζε καθώς με χτυπούσε», θυμάται ο Χρήστος Ρεκλείτης. 

 Πηγή βιογραφικού: http://www.lamprakides.gr/  


Δεν υπάρχουν σχόλια: