Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Εξ οικείων τα βέλη...: «Ας μου εξηγήσουν για να πανηγυρίσω κι εγώ…» Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου* ("Εφημερίδα των Συντακτών", 07/04/14)

.........................................................

Εξ οικείων τα βέλη...
 

"Εφημερίδα των Συντακτών", 07/04/14

«Ας μου εξηγήσουν για να πανηγυρίσω κι εγώ…»

     
Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου*

Είτε εγώ έχω πάθει παράκρουση είτε ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα ακολουθεί ατραπούς παραλογισμού και ασυνεννοησίας. Πανηγυρίζουν πολλοί για τις κυβερνητικές επιτυχίες ενώ άλλοι διαβεβαιώνουν πως η ανάκαμψη βρίσκεται περίπου προ των πυλών. Εν τούτοις, η χώρα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, έσοδα δηλ. πάνω από έξοδα μείον το εξωτερικό χρέος, αλλά δεν κρύβει πως χρωστά μέσα στην Ελλάδα πάνω από 6 δισ. τουλάχιστον σε ιδιώτες. Αλλα μέτρα επαναλαμβάνεται η διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξουν, ακούγονται όμως φωνές από τους δανειστές για την ανάγκη παραπέρα ρυθμίσεων ώστε να εκταμιευθούν οφειλόμενα δανεικά.

Υπάρχουν επίσης για τα επόμενα χρόνια σοβαρά δημοσιονομικά κενά σχετικά με το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα του ασφαλιστικού τομέα. Τα υπόλοιπα που θα δανειστεί η χώρα είναι απαραίτητα για την αποπληρωμή χρεών προς το εξωτερικό. Δηλ. θα αυξάνει το χρέος για να… αποπληρωθεί το χρέος!

Πώς τελικά αυτό θα μειωθεί είναι, για εμένα τουλάχιστον, άγνωστο. Θα βγούμε μάλιστα στις αγορές ώστε να αποφύγουμε τον δανεισμό του Μνημονίου (με επιτόκιο κοντά στο 2%) και να εξασφαλίσουμε θριαμβευτικά (!) τον δανεισμό των αγορών (πάνω από 6-7%). Λογικοί άνθρωποι βέβαια δεν θα μας δανείζουν, εκτός των τολμηρών «δεσμωτών του ιλίγγου» που θα στοιχηματίζουν πως θα εισπράξουν τα χρήματά τους πριν από το επόμενο PSI (κούρεμα ιδιωτικού χρέους). Χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε τη γελοιοποίηση των λεγόμενων δημοκρατικών διαδικασιών όπου βουλευτές ψηφίζουν πράγματα που δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν και να καταλάβουν, ενώ τα ατομικά δικαιώματα της ιδιοκτησίας και της ελευθερίας των οικονομικών συναλλαγών έχουν κυνικά καταπατηθεί. Ας μου εξηγήσει επιτέλους κάποιος τι συμβαίνει για να πανηγυρίσω κι εγώ…Με εκτίμηση

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

* Πρ. υπουργός, διευθυντής Ινστιτούτου Διπλωματίας Κολλεγίου Deree American College of Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια: