Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Απεβίωσε ο Πολωνός ποιητής Ταντέους Ρούζεβιτς - http://www.nooz.gr, 24/4/2014

...............................................................

Απεβίωσε ο Πολωνός ποιητής Ταντέους Ρούζεβιτς

ΑΘΗΝΑ 24/04/2014

 
Ο πολωνός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Ταντέους Ρούζεβιτς απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος του Βρότσλαβ (νοτιοδυτική Πολωνία) όπου ζούσε από το 1968.
Ο Ταντέους Ρούζεβιτς, ο οποίος γεννήθηκε το 1921 στο Ράντομσκο (κεντρική Πολωνία), θεωρείται ένας από τους καλύτερους μεταπολεμικούς πολωνούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς. Το 2007 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Μέλος της πολωνικής αντίστασης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έκανε το λογοτεχνικό ντεμπούτο του το 1944 με μια συλλογή ποιημάτων με τίτλο "Η ηχώ του δάσους".

Ο ποιητής, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί πολλές φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, περιγράφει στο έργο αυτό θέματα που έμελλε να γίνουν κεντρικά στο έργο του – τη συνθήκη ενός ανθρώπου χαμένου, αποπροσανατολισμένου, απελπισμένου μετά τα τραύματα και τις σφαγές του πολέμου, ο οποίος θεωρεί πως η ζωή και η ποίηση δεν μπορούν να είναι πια όπως πριν, ενός ανθρώπου που εξεγείρεται εναντίον της απώλειας των αξιών.

Λογοτέχνης στο περιθώριο των λογοτεχνικών συρμών, μεταφρασμένος σε πολλές γλώσσες, υπήρξε ένας από τους πιο καινοτόμους καλλιτέχνες της γενιάς του. Στα θεατρικά έργα του, ανατρέπει τις καθιερωμένες σκηνικές κατηγορίες για να εισαγάγει το παράλογο, το γκροτέσκο, το χάος, την ποίηση. Οι ήρωές του είναι πρόσωπα χαμένα, χωρίς προσδιορισμένη ταυτότητα, πεπεισμένα για το θάνατο του Θεού και για τη μικρότητα του ανθρώπου.

Συγγραφέας δεκαπέντε ποιητικών συλλογών, μεταξύ των οποίων οι Ανησυχία (1947), Κόκκινο Γάντι (1948), Συνομιλία με τον πρίγκιπα (1960), Στην επιφάνεια του ποιήματος και στο κέντρο του (1983), Ανακύκλωση (1998), ο Ταντέους Ρούζεβιτς είναι επίσης γνωστός για τα θεατρικά έργα του, μεταξύ των οποίων Το Αρχείο (1960), οι Μάρτυρες ή η μικρή μας αποσταθεροποίηση (1964), ο Λευκός Γάμος (1975).

Δεν υπάρχουν σχόλια: