Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Πέθανε ο Ρούμπιν «Τυφώνας» Κάρτερ (http://www.ethnos.gr, 20/4/2014)

............................................................




 
Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΝΖΕΛ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Πέθανε ο Ρούμπιν «Τυφώνας» Κάρτερ

Ένας πραγματικός θρύλος του μποξ, ο Ρούμπιν Κάρτερ ή «Τυφώνας», του οποίου η άδικη καταδίκη για ανθρωποκτονία είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετών.

Ο Ρούμπιν Κάρτερ την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσής του.
Ο Ρούμπιν Κάρτερ την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσής του.
Ο Κάρτερ απεβίωσε στο σπίτι του ανήμερα του Πάσχα. Έπασχε από καρκίνο του προστάτη και είχε υποβληθεί σε θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσέφερε τις υπηρεσίες του σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος δούλευε - συνεργαζόταν με κατάδικους οι οποίοι είχαν σταλεί στη φυλακή λαθεμένα.
Η καριέρα του Κάρτερ ως μποξέρ προμηνύονταν λαμπρή την έκοψε όμως απότομα η άδικη καταδίκη του σε φόνο, καθώς όπως αποδείχθηκε ήταν κατασκεύασμα των αρχών εκείνης της εποχής.
Είχε καταδικαστεί δύο φορές για τη δολοφονία δύο ανδρών και μίας γυναίκας σε ένα εστιατόριο στο Πάτερσον, του Νιου Τζέρσει το 1966.

Ακολούθησε μακρά δικαστική διαμάχη και εμφανίστηκαν «εξαφανισμένα» στοιχεία τα οποία έδειχναν πως υπήρξε ρατσιστικό υπόβαθρο, αφού οι κατήγοροι ήταν προκατειλημμένοι εναντίον του λόγω τους χρώματος του αλλά και επειδή τα θύματα ήταν λευκοί. Τελικά οι κατηγορίες σε βάρος του εξέπεσαν, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει 19 χρόνια στη φυλακή πριν αφεθεί ελεύθερος.

Έγινε παγκόσμια γνωστός με την καμπάνια του να αθωωθεί και να "καθαρίσει" το όνομα του ενώ το 1999 ο Ντένζελ Ουάσινγκτον πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο Τυφώνας» με θέμα τη ζωή του.

Ε.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: