Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Σαν σήμερα γεννήθηκε και πέθανε ο Καβάφης ("Εφημερίδα των Συντακτών" 29/04/2014)

.............................................................


"Εφημερίδα των Συντακτών" 29/04/2014 

 

Σαν σήμερα γεννήθηκε και πέθανε ο Καβάφης

 



      
kavafis


Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 17 Απριλίου 1863 (29 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο), ενώ απεβίωσε στις 29 Απριλίου του 1933.
Ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί του μεγαλέμπορου βαμβακιού Πέτρου-Ιωάννου Καβάφη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ποιητής της ελληνικής διασποράς, με παγκόσμιο βεληνεκές και πολυτάραχη ζωή.
Αν και στα πρώτα χρόνια της ζωής του έζησε στην Αλεξάνδρεια, μετά τον θάνατο του πατέρα του μετακόμισε με τη μητέρα του στην Αγγλία και μετά πάλι πίσω στη γενέτειρά του, ενώ στην υπόλοιπη ζωή του θα συνεχίσει τα ταξίδια, είτε με την οικογένειά του είτε κατά μόνας.
Αυτοβιογραφικό σημείωμα του Κ. Π. Καβάφη:
«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια – σ” ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: