Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

"Περιφερόμενο θεσμικό ατόπημα" Του Κωστή Παπαϊωάννου* ("Εφημερίδα των Συντακτών", 7/4/2014)

.........................................................
 

"Εφημερίδα των Συντακτών", 07/04/14

Περιφερόμενο θεσμικό ατόπημα

Ο γ.γ. δεν ήταν ένας «θεσμικός Τράγκας» που άνοιγε διαύλους επικοινωνίας με τους νεοναζί. Ο γ.γ. ήταν ένας Γεωργαλάς που προωθούσε την ώσμωση της λαϊκής Δεξιάς με την Ακροδεξιά με τρόπο που θα μετακινούσε όλο το πολιτικό παίγνιο πολύ δεξιότερα της πιο δεξιάς εκδοχής του κόμματος που κυβερνά.
     
→Ο γ.γ. δεν ήταν ένας «θεσμικός Τράγκας» που άνοιγε διαύλους επικοινωνίας με τους νεοναζί. Ο γ.γ. ήταν ένας Γεωργαλάς που προωθούσε την ώσμωση της λαϊκής Δεξιάς με την Ακροδεξιά με τρόπο που θα μετακινούσε όλο το πολιτικό παίγνιο πολύ δεξιότερα της πιο δεξιάς εκδοχής του κόμματος που κυβερνά

Του Κωστή Παπαϊωάννου*

Ηταν για καιρό «ψίθυρος στα στενά της πόλης» πως ο γ.γ. της κυβέρνησης ήταν γέφυρα της Χρυσής Αυγής με το mainstream πολιτικό σύστημα. Και όπως συμβαίνει με αυτές τις γέφυρες, όσοι τις χρησιμοποιούν τις γκρεμίζουν πίσω τους. Αυτό δεν αναιρεί όμως την αυτοτελή λειτουργία του πρώην γ.γ. Αυτοτελή όχι ως προς τον προϊστάμενό του –ακόμα κι αν δεχτούμε κάτι τέτοιο, διόλου δεν αναιρούνται οι πολιτικές ευθύνες του τελευταίου- αλλά ως προς τις σχέσεις με τη Χ.Α. Εξηγούμαι: ο γ.γ. δεν «πιάστηκε κότσος» από τον καλωδιωμένο Κασιδιάρη, ενώ τάχα επιχειρούσε να εμβολίσει την Ακροδεξιά. Ο γ.γ. είχε καθαρή ατζέντα ακροδεξιάς διολίσθησης της Ν.Δ., η προώθηση της οποίας περιλάμβανε νομοθετικά τάκλιν (αντιρατσιστικός νόμος, τροπολογία στον Κώδικα Μετανάστευσης) και τη συγκρότηση ενός περιχαρακωμένου και οριοθετημένου «εθνικού πόλου». Αναφέρομαι σε κινήσεις που δεν ήταν θεσμικά απαραίτητες για τη λειτουργία του ως γ.γ., αλλά ήταν απαραίτητες στη διαδικασία σκληρής ιδεολογικοποίησης του ρόλου του.

Διαλέγω δύο:

*Η πρώτη ήταν η επιμόρφωση των ομάδων «Δέλτα» και «ΔΙΑΣ» στη σπαρτιατική «Κρυπτεία» στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ. Ο γ.γ. προσκλήθηκε (ή αυτοπροσκλήθηκε) να μιλήσει για τη μυστική οργάνωση, της οποίας τα μέλη παραμόνευαν τις νύχτες και δολοφονούσαν τους πιο ρωμαλέους και ανδρείους είλωτες. Ποιους επιμόρφωσε; Εκείνες τις αστυνομικές μονάδες που έχουν σχεδόν ανοιχτή σχέση συνέργειας με τη Χρυσή Αυγή (βοούν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων). Και δεν τις επιμόρφωσε για τη λειτουργία τους σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου αλλά για τη λειτουργία των αρχαίων ταγμάτων εφόδου.

*Η δεύτερη κίνηση, επίσης γνωστή: η ανοίκεια συμπεριφορά προς το προεδρείο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, θεσμικού οργάνου με το οποίο υποχρεούται εκ της θέσης του να συνεργάζεται ο γ.γ. Για την ακρίβεια της περιγραφής, αντιγράφω από την επιστολή της ΕΕΔΑ στον πρωθυπουργό: «Κατά την μόνη συνάντησή του µε το Προεδρείο της Επιτροπής, την 7η/12/2012, ο κ. ΓΓ μάς επιφύλαξε υποδοχή περιφρονητική προς τον θεσμό που εκπροσωπούµε και ανάρµοστη µε το αξίωµα που του έχετε αναθέσει.

∆ήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν, ως εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και της Νέας ∆ηµοκρατίας, το έργο της Επιτροπής και τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου, ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».

Ο γ.γ. στη διάρκεια της σύντομης συνάντησης φανερά δυσφορούσε που βρισκόταν στον ίδιο χώρο με «κάποιους σαν εμάς». Η υπόρρητη αλλά σαφώς εκφραζόμενη, έως ιδεοληψίας, στάση του ήταν: «Εσάς που μιλάτε για δικαιώματα εγώ σας απεχθάνομαι». Ο τρόπος που πέταξε την ετήσια έκθεση της ΕΕΔΑ στο τραπέζι ήταν η συμβολική απόρριψη αξιών, προσώπων και θεσμών που αυτή εκπροσωπεί. Τίποτα δεν υποχρέωνε τον γ.γ. να δει την ΕΕΔΑ. Μπορούσε να το αποφύγει ή να κάνει μια απολύτως τυπική συνάντηση. Ο γ.γ. προκάλεσε τη ρήξη για να κάνει πολιτική δήλωση δι’ αυτής. Ηθελε να γκρεμίσει τη γέφυρα θεσμικής συνεργασίας, την ίδια ώρα που την έχτιζε με τον Κασιδιάρη.

Οταν η ΕΕΔΑ έδωσε στον Τύπο την επιστολή προς Σαμαρά, ο γ.γ. απάντησε διά διαρροών «κύκλων της Γ.Γ.» με αποκαλυπτικές διατυπώσεις: «… αιτία της ρήξης υπήρξε η μονομερής προσέγγιση που γίνεται από ένα κομμάτι της αδιάβαστης Αριστεράς στο μείζον ζήτημα της μετανάστευσης.

Κατά τη συνάντηση κοινοποιήθηκε έκθεση σχετικά με τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα. Οταν ρωτήθηκαν αν υπάρχουν αναφορές στα εγκλήματα που διαπράττουν μετανάστες σε Ελληνες, δεν ήξεραν τι να απαντήσουν.

Ορισμένοι αγνοούν το υπαρκτό ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων και αναγνωρίζουν δικαιώματα μόνο στους μετανάστες. Πρέπει να αναμένουν ότι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα ενοχληθεί και θα αντιδράσει…» («Ελευθεροτυπία», 3/3/2013).

Ο γ.γ. δεν ήταν λοιπόν ένας «θεσμικός Τράγκας» που άνοιγε διαύλους επικοινωνίας με τους νεοναζί. Ο γ.γ. ήταν ένας Γεωργαλάς που προωθούσε την ώσμωση της λαϊκής Δεξιάς με την Ακροδεξιά με τρόπο που θα μετακινούσε όλο το πολιτικό παίγνιο πολύ δεξιότερα της πιο δεξιάς εκδοχής του κόμματος που κυβερνά.

Ποιοι εθελοτυφλούσαν και τώρα ανακαλύπτουν ακροδεξιούς θύλακες εντός της κυβέρνησης; Η επιστολή της ΕΕΔΑ κατέληγε: «Αξιότιµε Κύριε Πρωθυπουργέ. Η συμπεριφορά του ΓΓ (…) εκθέτει την Κυβέρνηση και Εσάς προσωπικά. Συνεπάγεται δε βαρύ θεσµικό κόστος σε εθνικό, διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο πρωθυπουργός ποτέ δεν απάντησε. Η ΕΕΔΑ κοινοποίησε την επιστολή και στους δύο ηγέτες τής τότε τρικομματικής, για να λάβει προφορικά κατανόηση από τον έναν εκ των δύο. Ολοι οι κυβερνητικοί παράγοντες κουνούσαν με ευγλωττία το κεφάλι για τον γ.γ., ωσάν να επρόκειτο για ιδιοσυγκρασιακή ιδιοτυπία. Ολοι τους συζούσαν με ένα περιφερόμενο θεσμικό ατόπημα.

………………………………………………………………………………………………………………………………

* Πρόεδρος της ΕΕΔΑ (Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: