Κυριακή 6 Απριλίου 2014

"Ο κ. Σαμαράς και η Παναγία" του Βασίλειου Τσιπά (www.protagon.gr, 6/4/2014)

.........................................................





Ο κ. Σαμαράς και η Παναγία 

του Βασίλειου Τσιπά

 


Δεν θα σκεφτόμουν να σχολιάσω τη χαριτωμένη επικαιρότητα, εάν δεν έπεφτε το μάτι μου σε μια λεπτομέρεια του διαβόητου βίντεο της φιλοσοφικής συζήτησης του κ. Μπαλτάκου με τον κ. Κασιδιάρη: μία από τις εικόνες της Παναγίας -νομίζω η δεύτερη πάνω αριστερά- είχε δακρύσει. Εάν η αιτία δεν είναι οι Άγιες Ημέρες που έρχονται, με τις γνωστές συνέπειες, τότε πρέπει όντως να προβληματιστούμε. Η σωρεία των εικονισμάτων του κ. Μπαλτάκου και η γνωστή χριστιανική ευσέβεια του κ. Κασιδιάρη δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Υπάρχουν όμως μερικές ενοχλητικές λεπτομέρειες που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
Ο κ. Μπαλτάκος ανήκει στον ιδιαίτερα στενό κύκλο των ευσεβών του πρωθυπουργικού γραφείου. Στο οποίο κατά καιρούς διαμορφώθηκαν ενδιαφέρουσες χριστιανικές απόψεις για αλλοδαπούς και αλλόθρησκους. Διατυπώθηκαν σαμαριτικές εκδοχές αγάπης (εκ του Σαμαρίτη η νεολεξία και όχι εκ του Σαμαράς για να μην παρεξηγούμεθα ασκόπως). Είμαι σίγουρος ότι τόσες εικόνες της Παναγίας δεν μπορεί, θα συνέβαλαν σε αυτό. Το μείζον ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι, μεσούντος του Έαρος, εάν ο κ. Σαμαράς είναι αρχηγός της Συντηρητικής Παρατάξεως ή της Πολιτικής Ανοίξεως. Δεδομένης της άχαρης και ασκητικής διαδρομής του επί εντεκαετίαν στον πολιτικό του Χειμώνα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει -ελπίζω λίαν συντόμως- ότι η αποδοχή προς το πρόσωπό του και κυρίως προς τα πρόσωπα που τον περιέβαλαν και δυστυχώς συνεχίζουν να τον περιβάλλουν εξαντλείται στο ποσοστό της πρώτης Κυριακής των τελευταίων εκλογών. Το ποσοστό που τον ανέδειξε στην πρωθυπουργία είναι «κατ΄ανάθεσιν». Η διετία που διέρρευσε εν τω μεταξύ προσέφερε κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις όσον αφορά τις κυβερνητικές δυνατότητες του κ. Σαμαρά. Παρ' όλα αυτά η επικρατούσα σήμερα εντύπωσις είναι ότι ο κ. Σαμαράς έχει αγγίξει την οροφή αυτών των δυνατοτήτων. Προς διάψευσιν αυτής της εντυπώσεως θα περίμενε κανείς να προβεί στη χρήσιν της παλαιάς αγαπημένης του «υπερβάσεως». Αντ' αυτού, προς το παρόν, γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που αν δεν ήταν άκρως επικίνδυνες θα ήταν εξόχως κωμικές.
Ο κ. Σαμαράς έχει μία τελευταία ευκαιρία. Μέσω της συγκροτήσεως ενός αξιοπρεπούς ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, να επιχειρήσει την εκπομπή ενός πολιτικού στίγματος που θα επιτρέπει στους συντηρητικούς ψηφοφόρους να τον αντιμετωπίσουν ως χρήσιμη επιλογή και όχι πάλι ως αναγκαίο κακό. Και επειδή συχνά το επικαλείται, ως ιδεολογική του προτεραιότητα, αυτό θα ήταν όντως μία πατριωτική πράξη.
Η Παναγία έχει με πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί από το να παρακολουθεί νεομαγκουροφόρους.  

*Ο Βασίλειος Τσιπάς είναι ψυχίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: