Τρίτη 1 Απριλίου 2014

"Κυβέρνηση χωρίς λαό" του Απόστολου Διαμαντή (www.protagon.gr, 31/3/2014)



.........................................................

Κυβέρνηση χωρίς λαό

 

του Απόστολου Διαμαντή 

www.protagon.gr, 31/3/2014



Το αντικοινοβουλευτικό θέατρο συνεχίζεται. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν αντικαταστήσει το κοινοβούλιο και η νομοθετική εξουσία ουσιαστικά ασκείται πλέον από την εκτελεστική. Οι έντρομοι κυβερνητικοί βουλευτές, εκουσίως, έχουν μετατραπεί σε δημοσίους υπαλλήλους που εκτελούν τις εντολές των προϊσταμένων τους υπουργών! Διότι, εάν τολμήσει κάποιος όχι να καταψηφίσει, αλλά απλώς να ψηφίσει «παρών», αυτομάτως, σε ένα δευτερόλεπτο, διαγράφεται!
Το ερώτημα είναι το εξής: τι είδους κοινοβούλιο είναι αυτό, όπου ο βουλευτής δεν έχει δικαίωμα να καταψηφίσει ένα άρθρο σε νομοσχέδιο, ή να ψηφίσει «παρών», δεδομένου ότι το έλαβε για ανάγνωση στις 3 τα ξημερώματα; Αυτό δεν λέγεται κοινοβούλιο, κατά καμία έννοια. Λέγεται, μετά συγχωρήσεως, βασιλευομένη δημοκρατία, όπου το ρόλο του Άνακτος έχει ο πρωθυπουργός.
Και ούτε καν. Διότι το κοινοβούλιο της βασιλευομένης είχε βουλευτές που δεν ήταν όργανα απλά του αρχηγού. Είχαν δική τους υπόσταση και έπρεπε οι Καραμανλής, Σοφοκλής Βενιζέλος και Παπανδρέου να τους πείσουν και αυτό δεν ήταν ποτέ αυτονόητο. Αυτό γινόταν επειδή εκείνοι οι βουλευτές δεν ήταν προϊόντα του κόμματος, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, αλλά εκπροσωπούσαν οικονομική και κοινωνική ισχύ στις περιφέρειές τους. Πώς να πας να πεις του Καρτάλη τι να ψηφίσει; Είσαι εις θέσιν; Θα σε πετάξει έξω, ακόμη και να είσαι ο αρχηγός του κόμματος. Δεν περιμένει ο Καρτάλης ή ο Ζαΐμης ή ο Παπασπύρος ή ο Ρέντης από το κόμμα για να γίνει βουλευτής ή για να ζήσει. Εχει δική του δύναμη, δικούς του ψηφοφόρους.
Όλα αυτά πλέον δεν ισχύουν. Ο βουλευτής είναι άθυρμα του αρχηγού, εν προκειμένω της τρόικας. Και έτσι παρατηρούμε το φαινόμενο της επαναλαμβανόμενης γελοιοποίησης του κοινοβουλίου και των θλιβερών βουλευτών, οι οποίοι ψηφίζουν χωρίς καν να διαβάσουν! Δεν προλαβαίνουν καν. Και για να μην απολυθούν, ψηφίζουν νομοσχέδιο που περιέχει εν ταυτώ τράπεζες, ασπιρίνες, ψωμιά, γάλατα, πλεονάσματα, βιβλία και ταξί! Μιλάμε για την απόλυτη κοινοβουλευτική κατάντια.
Το επιχείρημα ότι έτσι απελευθερώνεται η αγορά και γινόμαστε Αγγλία, δεν είναι ούτε για να το ακούει ένας στοιχειωδώς σοβαρός άνθρωπος και το αντιπαρέρχομαι. Απλώς η κυβέρνηση εκτελεί τις εμμονές της τρόικας για την βίαιη εσωτερική υποτίμηση, εμμονές που συνδέονται και με την ανάγκη προώθησης των ευρωπαϊκών προιόντων, ακόμη και στην γονατισμένη ελληνική μικρή αγορά. Θέλουν απλώς να ολοκληρώσουν την απόλυτη εξάρτηση από τις χρηματοδοτήσεις, διαλύοντας κάθε παραγωγικό ίχνος της χώρας. Θέλουν με λίγα λόγια να γονατίσουν τη μεσαία τάξη, απορρυθμίζοντας πλήρως την ελληνική αγορά, η οποία έτσι μετατρέπεται σε μια αγορά χωρίς κανόνες. Χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο. Όλοι στο δρόμο. Όπως Αμερική.
Ποιο είναι το πολιτικό αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση έμεινε με 152. Έχει φυσικά και τους 2 αντάρτες, τον Λοβέρδο και τον Αηδόνη! Ίσως εν συνεχεία πάνε άλλοι δύο, ο Ψαριανός με τον Οικονόμου. Επομένως κοινοβουλευτικό πρόβλημα δεν θα έχει, εφόσον, όπως είπαμε, το κοινοβούλιο είναι απλώς ένα μεγάλο φωτοτυπικό κατάστημα.
Όμως, σε λίγες μέρες, περίπου 50, όλα αυτά θα πάνε στον βρόντο. Διότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι καταστροφικό για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ό,τι και να λένε οι δημοσκοπήσεις των κυβερνητικών ΜΜΕ, η αλήθεια είναι γνωστή: πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελιά θα πάει φούντο, με τη Ν.Δ. να μην φτάνει ενδεχομένως ούτε στο 20. Όλα αυτά τα ξέρουν οι πάντες.
Τι θα απογίνει μετά; Ο Γιώργος, ο οποίος ορθώς καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες και προτιμάει να κρατήσει την σοβαρότητά του και τις πιθανότητες επανόδου του, θα αναλάβει ουσιαστικά το νέο ΠΑΣΟΚ, όπως και αν λέγεται. Η Ν.Δ., που έχει μετατραπεί από καραμανλικό κόμμα σε κόμμα του Στέφανου Μάνου, με πραγματικά απίθανους υπουργούς, όπως ο Χατζηδάκης, ο Άδωνις και ο Κυριάκος, θα περάσει στην ιστορία, καθώς η καραμανλική ομάδα προφανώς, ενόψει πλήρους εξαέρωσης είναι λογικό να συσπειρωθεί. Τον λογαριασμό στην ομάδα Σαμαρά θα τον βγάλουν όλοι, από Ντόρα και Καραμανλή, μέχρι Βύρωνα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει το κλίμα ο Σαμαράς; Καμία. Πρώτον διότι έχει πλέον απέναντί του τους πάντες, από συγγραφείς μέχρι κουρείς και γαλατάδες. Δεν τούχει μείνει κανένας, πλην των τραπεζιτών, των ιδιοκτητών ΜΜΕ και των χρηματιστών ενδεχομένως. Του έφυγαν μέχρι και οι θαμώνες των καφέ του Κολωνακίου, μέχρι και οι μοντέρνοι που πήγαν στο Ποτάμι.
Πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν Ν.Δ.; Νομίζω λίγοι. Τόσο λίγοι, που τον ερχόμενο Μάιο θα μας θυμίζουν μιαν υπερβατική Πολιτική Άνοιξη.
*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: