Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

"Οργή εναντίον της Άγκυρας" του Μακάριου Δρουσιώτη ("Ελευθεροτυπία", 3/3/2011)



ΗΧΗΡΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Οργή εναντίον της Αγκυρας

Με μαζικό συλλαλητήριο, που έγινε στην πλατεία Ινονού στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας, απάντησαν οι Τουρκοκύπριοι στις πρόσφατες υποτιμητικές για την κοινότητά τους δηλώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Το χθεσινό συλλαλητήριο ήταν πολύ μεγαλύτερο από το προηγούμενο που έγινε στις 28 Ιανουαρίου κατά του πακέτου οικονομικών μέτρων που επέβαλε η Αγκυρα στα κατεχόμενα, και εξόργισε τον Ερντογάν επειδή ακούστηκαν συνθήματα κατά της Τουρκίας.

Το χθεσινό συλλαλητήριο με τον τίτλο «κοινοτική ύπαρξη» συνένωσε όλες τις δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων που αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα από το ΑΚΡ και στην αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Πολιτικές δυνάμεις διαφορετικών αποχρώσεων, από το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) μέχρι το Δημοκρατικό Κόμμα της οικογένειας Ντενκτάς, που εκπροσωπεί τους κεμαλιστές, καθώς και ένα κίνημα με το όνομα «Γιασεμί», που εκφράζει όσους επιθυμούν επιστροφή στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του '60, συνένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαμαρτυρηθούν στις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν κατά των Τουρκοκυπρίων και το πακέτο οικονομικών μέτρων που εφαρμόζει η «κυβέρνηση» με οδηγίες της Αγκυρας.

Πολιτικοί ηγέτες, από τον Φερντί Σογέρ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος μέχρι τον Σερντάρ Ντενκτάς του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και πολίτες, από τη σύζυγο του Ντενκτάς, Αϊντίν, μέχρι τον αιρετικό δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, βρέθηκαν στην ίδια πλατεία καταδικάζοντας τον αυξημένο ρόλο της Τουρκίας και ειδικά του ΑΚΡ στα εσωτερικά της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στο συλλαλητήριο συνυπήρξαν πικέτα με το πορτρέτο του Ατατούρκ και σημαίες της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» από τους ντενκτασικούς με μερικές σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας από το κίνημα «Γιασεμί». Ομάδα από τουλάχιστον 100 άτομα, που προσπάθησε να πορευτεί στο συλλαλητήριο με σημαίες της Κύπρου, συνεπλάκη με την αστυνομία που τους ανέκοψε και τους αφαίρεσε τις σημαίες.
Πάντως, υπήρχαν πολλά συνθήματα, κυρίως από τους δασκάλους της οργάνωσης KTOS, που στρέφονταν εναντίον της Τουρκίας, όπως «Αγκυρα, πάρε τα χέρια σου από πάνω μας», «Οχι στην εξαφάνισή μας», «Υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε», «Εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι, εσύ ποιος είσαι;» (απευθυνόταν στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους είχε πει «Ποιος είσαι εσύ ρε;»), «ΑΚΡ πάρε τα χέρια σου από πάνω μας», «Λύση, ειρήνη, αμέσως τώρα», «Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα τη διοικήσουμε».
Πάντως μέλη της συντεχνίας των δασκάλων είχαν και πάλι ως ένα από τα κεντρικά συνθήματα αυτό που είχε προκαλέσει στο προηγούμενο συλλαλητήριο την μήνιν του Ταγίπ Ερντογάν: «Αγκυρα, δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά σου ούτε το πακέτο σου ούτε τους υπαλλήλους σου». Επίσης, ένα πανό είχε τη φωτογραφία του Τούρκου υπουργού, αρμόδιου για την Κύπρο, Τζεμίλ Τσιτσέκ, με τη φράση «Hade Barra» που σημαίνει «Στ' ανάθεμα».
Στο συλλαλητήριο έδωσαν ευρεία κάλυψη τα ξένα και τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: