Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Γιάννης Ιωάννου + Αντρέας Πετρουλάκης= 2 Προεόρτιοι κλαυσίγελοι...

.......................................................

Γιάννης Ιωάννου 
                  + Αντρέας Πετρουλάκης=
     
           =Προεόρτιοι κλαυσίγελοι...






























"Ρήξη και Grexit" γράφει ο Απόστολος Διαμαντής (tvxs.gr, 30 Μαρ. 2015)

.......................................................


Ρήξη και Grexit 
 
 
 
 
 
 
γράφει ο Απόστολος Διαμαντής, tvxs.gr, 30 Μαρ. 2015
 


Όλες οι πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν ένα βαθμό εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η κατάσταση για την Ελλάδα είναι από πάσης απόψεως οριακή. Τι πρόκειται να συμβεί; Και κυρίως, τι πρέπει να συμβεί;
Η πιθανότητα συμφωνίας παραμένει το ισχυρότερο ενδεχόμενο. Πρώτον, διότι η ευρωζώνη υπό τον Ντράγκι βρίσκεται στη διαδικασία ποσοτικής χαλάρωσης και επομένως δεν είναι λογικό να επιθυμεί την αναστάτωση που θα προκαλέσει ένα grexit. Δεύτερον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει για συμφωνία, καθώς μια κρίση στην ευρωζώνη θα επιδρούσε αρνητικά στην ασταθή πορεία προς την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και επιπλέον θα δημιουργούσε σοβαρά γεωπολιτικά προβλήματα στην ΝΑ Μεσόγειο. Και τρίτον, οι πολιτικές συνθήκες αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη δεν ευνοούν πολιτικές εντάσεις και πολύ περισσότερο ένα grexit, διότι στην περίπτωση αυτή θα ενισχύονταν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, με πρώτο το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.
Εάν η Μέρκελ και ο Ολάντ χρεωθούν την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τότε το σκληρό γερμανικό πρόσωπο της ΕΕ θα απωθήσει ακόμη περισσότερο και ο δρόμος προς την προεδρία της Μαρίν Λεπέν θα ανοίξει διάπλατα. Όλοι γνωρίζουν ότι η νίκη Σαρκοζί στις περιφερειακές είναι παραπλανητική, καθώς μέχρι τις προεδρικές του 17 η κατάσταση στη Γαλλία θα χειροτερέψει, οι σοσιαλιστές καταρρέουν, ενώ η πολιτική αντζέντα της Λεπέν έχει υιοθετηθεί από τα υπόλοιπα κόμματα, με αποτέλεσμα να την έχουν καταστήσει πολιτικά κυρίαρχη. Η πιθανότητα εκλογής της στην προεδρία είναι πλέον ένα σοβαρό ενδεχόμενο και τότε η κατάρρευση της ευρωζώνης θα είναι γεγονός. Επομένως, υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, η πολιτική ελίτ της ευρωζώνης δεν θέλει grexit.
Aπό την άλλη όμως, οι δυνάμεις που ωθούν προς την έξοδο την Ελλάδα είναι υπαρκτές, κυρίως μεταξύ των κυρίαρχων χρηματοπιστωτικών κύκλων στη Γερμανία. Θεωρούν πως εάν η ευρωζώνη απαλλαχθεί από το ελληνικό πρόβλημα θα ομογενοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο, κυρίως μετά την αποστείρωση που έγινε στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Επομένως θα επιμείνουν στο πρόγραμμά τους και εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρήσει τότε θα κλείσουν την ρευστότητα της ΕΚΤ και μοιραία η Ελλάδα θα οδηγηθεί είτε σε πλήρη συνθηκολόγηση είτε σε εθνικό νόμισμα.
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι οριακή, από την άποψη της νομισματικής ρευστότητας. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε η οδός προς το εθνικό νόμισμα θα καταστεί υποχρεωτική, καθώς η αγορά ασφυκτιά και η έλλειψη χρήματος είναι εμφανής παντού. Θα μεσολαβήσει ένα διάστημα περίπου 5-6 μηνών προσαρμογής, με τη χρήση διπλού νομίσματος, συμφωνία με την ευρωζώνη για μέτρα τραπεζικής προστασίας, κούρεμα του δημοσίου χρέους και οικονομική βοήθεια και εν συνεχεία θα οδηγηθούμε στο εθνικό νόμισμα. Αυτό το σενάριο επεξεργάζονται οι κύκλοι που δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι ένα grexit.
Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Νομίζω πως τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν καθαρά. Εάν πρόκειται να βρεθεί ένας συμβιβασμός, εάν δηλαδή οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να περιμένουν την νέα κυβέρνηση να διατυπώσει το καλοκαίρι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και μέχρι τότε να χρηματοδοτούν, έχει καλώς. Εάν όμως απαιτούν πρώτα την ολοκλήρωση του παλαιού προγράμματος και άμεσα δημοσιονομικά μέτρα, τότε είναι προφανές ότι δεν υπάρχει συμφωνία και η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα.
Νομίζω πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει όσες προσπάθειες μπορεί για την επίτευξη συμφωνίας, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει, κάνοντας υποχωρήσεις στα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων και της υλοποίησης μέτρων που μπορεί να είναι πολιτικώς ανεκτά.  
Εάν όμως  δεν επιτευχθεί συμφωνία πρέπει άμεσα να μιλήσει καθαρά στο λαό, ετοιμάζοντας την οδό προς την έξοδο από την ευρωζώνη.

"Η Λάμψη" ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη (1919 - 2005)

.................................................

 


Μίλτος Σαχτούρης
(1919 - 2005)
















Η ΛΑΜΨΗ

– Πετᾶς; τὸν ρώτησε αὐτὸς ποὺ κρατοῦσε τὸ μαχαίρι.
Ὁ ἄλλος σιγὰ σιγὰ δὲν πάταγε πιὰ τὸ χῶμα, σιγὰ σιγὰ
εἶχε σηκωθεῖ κάπου μισὸ μέτρο πάνω ἀπὸ τὴ γῆ.
– Ὅμως - εἶπε ὁ πρῶτος:
Ἐγὼ μπορῶ κι ἔτσι ποὺ ἀνεβαίνεις νὰ σ᾿ τὸ
καρφώσω τὸ μαχαίρι.
Καὶ τότε μὲ μιὰ λάμψη ὁ ἄλλος καὶ μ᾿ ἕνα
σφύριγμα ἐκκωφαντικὸ σὰ σφαίρα πυροβόλου
χάθηκε, ἐξαφανίστηκε μέσα στὸ διάστημα.

Ἔκπληκτος κοίταζε ὁ ἀπομείνας
τὸ ἄχρηστο πιὰ χέρι του.

Από τον «ΑΟΡΑΤΟ ΘΙΑΣΟ» (1988-1989)του Ιάκωβου Καμπανέλλη

.........................................................




Ιάκωβος Καμπανέλλης (1922 -2011)
















Από τον «ΑΟΡΑΤΟ ΘΙΑΣΟ» (1988-1989)του Ιάκωβου Καμπανέλλη


Ο ΝΕΟΣ: …Πρέπει να σας πω κάτι που σας το ’κρυψα… Το ξεχασμένο βιβλίο σας το διάβασα όλο, το ίδιο βράδυ… και μάλιστα στο φως του κεριού, άναβα το ένα μετά το άλλο, επί ώρες… Μη μού θυμώσετε, ήθελα τόσο πολύ να μάθω κάτι για σας και δεν υπήρξε άλλος τρόπος… Ούτε ήξερα αν θα σας ξαναδώ… διάβασα και τις σημειώσεις που έχετε κάμει, κι αυτά που έχετε υπογραμμίσει, μερικά τα ‘γραψα με μαρκαδόρο στον τοίχο γύρω απ’ το κρεβάτι μου… λοιπόν;
Η ΣΥΖΥΓΟΣ:  …ακούς πάντα μουσική άμα διαβάζεις…;
Ο ΝΕΟΣ: …Θέλω να πω… ακόμα κι ένα βιβλίο δε μπορεί να είναι ένα μυστικό; Εντελώς προσωπικό όταν γράφει αυτά που κρύβουμε μέσα μας;
Η ΣΥΖΥΓΟΣ: …μονάχα εγώ ξέρω ότι ειμ’ εδώ…
Ο ΝΕΟΣ: …δεν είναι σαν να ήπια νερό απ’ το ποτήρι σας…;
Η ΣΥΖΥΓΟΣ:(τον κοιτάζει κατάματα)… δε θέλω να ξέρω τι ώρα είναι…
Ο ΝΕΟΣ: …Το έχετε μαζί σας…; Θα ήθελα να σας θυμίσω κάτι… Καλά δεν πειράζει, άλλη φορά… είναι απ’ αυτά που έχετε υπογραμμίσει και που έγραψα στον τοίχο…

Από το "Θαύμα της Καισαριανής" (1901) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κι ένα ρεμπέτικο που του ταιριάζει: "Ο Φθισικός" – ρεμπέτικο της φυματίωσης

...........................................................

Από το "Θαύμα της Καισαριανής" (1901) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
 
Την διήγησιν ταύτην ήκουσα εκ στόματος της κυρα-Ρήνης Ελευθέραινας, του ποτέ Ροδίτη, σεβασμίας γερόντισσας Αθηναίας.
Είχαμε ένα χρόνο στεφανωμένοι με τον μπαρμπα-Λευθέρη, αυτόν που βλέπεις, και όλον τον χρόνον δεν έπαυσε να είναι άρρωστος. Σου έχω ειπεί πώς με είχεν ελκύσει με τα χάδια του, ενώ ήτον αυτός τριαντάρης, κι εγώ ήμουν δώδεκα χρονών τρελοκόριτσο, που να μην πήγαινα παραπάνω.
Σαν ήτον άρρωστος, ένα χρόνο και παραπάνω δεν του έλειπεν ο πυρετός, όλη η γειτονιά, και οι συγγένισσές μου, και οι κουμπάρες μου, έλεγαν πως εί­χε καταντήσει να γένει φτισικός. Είχε χτικιάσει, μου είπαν. Ω, συφορά μου. Γιατροί, γιάτρισσες, γιατρικά, μαντζούνια, τίποτε δεν ωφέλησαν. Η φτώ­χεια μάς έδερνε. Να δουλέψει ο ίδιος, δεν μπορούσε. Ο Θεός ξέρει πώς τα ’φερνα βόλτα, με ψέματα, με αλήθεια.
Μου είπε η κουμπάρα μας μια γνώμη, να τάξω στην Καισαριανή, μεγάλ’ η χάρη της, να σηκωθώ να τον πάω, ίσως λυπηθεί η Παναγία και τον κάμει καλά. Χάρες μεγάλες ακούονταν πως γίνονταν τον καιρό εκείνο. Εγώ σαν τ’ άκουσα, να τι είπα μέσα μου, σου ξομολογούμαι· «Καλά, αν ίσως δεν τον κάμει καλά η χάρη της, μπορεί, το ελάχιστο, να πεθάνει κει δα, να τον θάψω, στο βουνό, για να γλυτώσω από έξοδα που δεν έχω, κι από άλλα βάσανα και μπελάδες». Το χειρότερο, εφοβούμουν, αν πέθαινε στο σπίτι, μην κολλήσει τίποτε στα ρούχα, και κολλήσω κι εγώ. Όλοι μου λέγανε πώς το χτικιό κολλάει...



Ο Φθισικός – ρεμπέτικο της φυματίωσης

 

Δημοσιεύτηκε στις 26 Νοε 2014
 
Ρούκουνας Κώστας (1933)
 
Στίχοι – σύνθεση Γαβαλάς Σωτήρης Χορός - Ρυθμός: Ζεϊμπέκικος

Μάνα, Με (Ε)'λένε Φθισικό, Μου Λέν'(ε) Πως Δε Θα Ζήσω,
{Μεσ'(α) Στης Πεντέλης Τα Βουνά,
Θα Πα'(ω) Να Κατοικίσω,} ( Δις )
Θα Έβρω Σπήλαιο Βαθύ, Να (Εί)'ναι Πίσσα Σκοτάδι,
{Να Βρίσκο(υ)μαι Μανούλα Μου, Από Ζωής Στον Άδη,} ( Δις )
Κι Εκεί, Μανούλα Μου Γλυκιά, Θα Κατοικώ Μονάχος
{Κι Ο Σύντροφός Μου Θα (Εί)'ναι Αυτός,
Ο (Α)'ραχνιασμένος Βράχος,} ( Δις )
Εκεί, Μανούλα Μου Γλυκιά, Εις Το Υγρό Το Χώμα,
{Εκεί, Θα Αφήσω Κόκαλα, Ζωή, Ψυχή Και Σώμα._} ( Δις )

 



Φραντς Γιόζεφ Χάιντν (1732 – 1809) (http://www.sansimera.gr, 31/3/2015)

..........................................................


Φραντς Γιόζεφ Χάιντν
1732 – 1809





Ο αυστριακός συνθέτης Φραντς Γιόζεφ Χάιντν (Franz Joseph Haydn, στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε και ως Χάυδν) είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Δυτικής Μουσικής, με καθοριστική παρουσία και συμβολή στην κλασσική της περίοδο. Ευτύχησε να ζήσει πολλά χρόνια για την εποχή του και να παραστεί μάρτυς πολλών σημαντικών αλλαγών στη μουσική και την κοινωνία (Διαφωτισμός, Γαλλική και Αμερικανική Επανάσταση).
Με το έργο του επηρέασε την εξέλιξη της συμφωνίας, της σονάτας και του κουαρτέτου εγχόρδων κι έγινε κύρια πηγή έμπνευσης για συνθέτες όπως ο Μότσαρτ και ο Μπετόβεν, που με την πληθωρική παρουσία τους επισκίασαν την προσφορά του δασκάλου τους.
Ο Χάυδν άφησε πίσω του ένα μεγάλο σε έκταση και ποιότητα έργο, αποτελούμενο από σχεδόν 1.200 συνθέσεις. Μεταξύ αυτών: 104 Συμφωνίες, 80 κουαρτέτα εγχόρδων, 50 σονάτες για πιάνο, 24 κοντσέρτα, 20 όπερες, 90 χορωδιακά έργα, 100 τραγούδια.




Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

"Δεν ήξερε ο Οιδίπους..." ποίημα του Πάνου Κυπαρίσση από τη βραβευμένη συλλογή του "Τα τιμαλφή" (εκδ. Μελάνι, 2014)

........................................................





Πάνος Κυπαρίσσης (γ.1945) 











«Δεν ήξερε ο Οιδίπους / τι δρόμους τού άνοιγε η Σφίγγα / με τη λύση / Τι θ' αντίκριζε, της τύχης γιος / στης δόξας το στεφάνι που του 'ταξε η μοίρα / Ποια ποτάμια μαύρα θα περνούσε / τι μαύρο τα μάτια του θα ζούσαν / Αν στον τρόμο του μπροστά της / λύση δεν είχε / ίσως η ζωή του ως εκεί / δίχως Κολωνούς και Θήβες να ευτυχούσε». 



                                                 Πάνος Κυπαρίσσης



Τα τιμαλφή, Εκδόσεις Μελάνι, Σελίδες: 78 
Πηγή: www.lifo.gr


                                                                               

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

"ΟΙ ΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ" ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη

...................................................


Μίλτος Σαχτούρης

(1919 - 2005)










ΟΙ ΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ

Ὅμως ὑπάρχουν ἀκόμα
λίγοι ἄνθρωποι
ποὺ δὲν εἶναι κόλαση
ἡ ζωή τους

ὑπάρχει τὸ μικρὸ πουλὶ ὁ κιτρινολαίμης
ἡ Fraülein Ramser
καὶ πάντοτε τοῦ ἥλιου οἱ ἀπομείναντες
οἱ ἐρωτευμένοι μὲ ἥλιο ἢ μὲ φεγγάρι

ψάξε καλὰ
βρές τους, Ποιητή!
κατάγραψέ τους προσεχτικὰ
γιατί ὅσο πᾶν καὶ λιγοστεύουν

λιγοστεύουν