Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

"Υπηρεσίες προς τον πολίτη στην Ισπανία" ή "περι αστικού εκσυγχρονισμού μέρος β'." από τη φίλη στο fb Dora Makri (facebook, 5/1/2018)

............................................................
 

Υπηρεσίες προς τον πολίτη στην Ισπανία










από τη φίλη στο fb Dora Makri (facebook, 5/1/2018)


Κάθε χρόνο κάνω την ίδια ανάρτηση με στόχο να βλέπω κατά πόσο και στην Ελλάδα ισχύουν αυτά. Από την πρώτη ημέρα που ήρθα στην Ισπανία-πάνω από δύο δεκαετίες πλέον- διαπίστωσα μερικές χρήσιμες για τον πολίτη υπηρεσίες. Πολλές απ αυτές ισχύουν πάνω από σαράντα χρόνια. Δεν επιχειρώ να κάνω σύγκριση των δύο χωρών και οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν σχέση με τα οικονομικά στοιχεία των δύο χωρών.
Επίσης γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά και στην Ελλάδα.
-Παντού υπάρχουν ταμειακές μηχανές. Ακόμα και για 2 ευρώ. Δεν υπάρχει κατάστημα χωρίς αυτές.
-Παντού δέχονται χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Ακόμα και για τσιγάρα. Η ακόμα και για να πληρώσεις μία κλήση επιτόπου στην αστυνομία στο δρόμο.
-Κανείς δεν κυκλοφορεί με μάτσο τα χαρτονομίσματα στο πορτοφόλι. Πάνω από 20-50 ευρώ κανείς δεν κουβαλά μαζί του.
-Web banking χρησιμοποιώ από την πρώτη ημέρα που ήρθα. Σε μία τράπεζα πας σπάνια και μόνο αν πχ θέλεις να ζητήσεις ένα δάνειο. Ουρές δεν υπάρχουν.
-Ολοι οι λογαριασμοί πληρώνονται ηλεκτρονικά. Δεν γνωρίζω που πέφτουν τα γραφεία των αντίστοιχων ΔΕΗ, ΟΤΕ , ΕΥΔΑΠ.
-Οι ισπανοί δεν γνωρίζουν που βρίσκεται η εφορία. Ολα γίνονται ηλεκτρονικά. Από τα αιτήματα και τις ρυθμίσεις μέχρι και τις πληρωμές.
-Ο κάθε πολίτης έχει την ηλεκτρονική υπογραφή του που τη ζητάει άπαξ και κατόπιν υπογράφει τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να κουνηθεί από το σπίτι του. Μόνο ο ίδιος γνωρίζει την υπογραφή αυτή.
-Εάν κάποιος άγνωστος τηλεφωνήσει στο σπίτι σου για να σου ζητήσει ή να σου πουλήσει οτιδήποτε έχεις δικαίωμα να τον μηνύσεις για παραβίαση της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ακόμα και τις εταιρίες των δοσατζήδων.
-Ισχύουν οι ηλεκτρονικές συνταγές και οπουδήποτε πας σε ακολουθεί το ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας σου από τη μέρα που γεννήθηκες. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς τις χιλιάδες ακτινογραφίες ή εξετάσεις. Αυτές περνούν αυτόματα στο ιστορικό σου. Ακόμα και τα αντιβιοτικά που πήρες πριν είκοσι χρόνια. Υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και 60 χρόνια. Στους ιδιώτες γιατρούς , πηγαίνουν ελάχιστοι ισπανοί.
-Ποτέ δεν βρίσκεις δουλειά από γνωστό. Στέλνεις χιλιάδες βιογραφικά μόλις πάρεις πτυχίο και ανάλογα σε καλούν για συνέντευξη. Για να μπεις στο δημόσιο, παίρνεις μέρος σε εξετάσεις που προκηρύσσονται και η ταυτότητά σου είναι μυστική. Δεν υπάρχει πολιτικός που να διορίζει στο δημόσιο. ( Φυσικά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά αποκαλύπτονται.)
-Μπορείς να χτίσεις ή να επισκευάσεις το σπίτι σου χωρίς να βγεις από αυτό. Εννοώ ότι ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός αναλαμβάνουν όλα τα γραφειοκρατικά ενώ ο επικεφαλής του συνεργείου που σου το χτίζει φροντίζει για τα υλικά που τα βλέπεις διαδικτυακά. Εκτός αν θες να τα δεις ιδίοις όμμασι και πας μαζί του στις αποθήκες.
-Δεν υπάρχουν αυθαίρετα άρα ούτε και νομιμοποιήσεις τους. Υπάρχει Κτηματολόγιο, όλοι πληρώνουν υποχρεωτικά φόρο για τα ακίνητά τους κι αν προεκτείνεις μία βεράντα η αεροφωτογραφία θα σου στείλει το πρόστιμο στο σπίτι. Ολες οι περιοχές φωτογραφίζονται από ψηλά σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφεύγονται οι παρανομίες.
-Οι πισίνες φυσικά και επιτρέπονται δεν πληρώνεις κανέναν έξτρα φόρο γι αυτές αλλά πληρώνεις κάθε μήνα το κυβικό νερού παραπάνω από τους άλλους. Το ίδιο ισχύει για τα σκάφη αναψυχής κλπ.
-Η σύνταξή σου βγαίνει περίπου σε ένα μήνα από την ώρα που αποφασίσεις να κάνεις το αίτημα ηλεκτρονικά κι αφού έχεις φυσικά όλες τις προϋποθέσεις για τις οποίες ενημερώνεσαι ηλεκτρονικά. Υπάρχει ενιαίος ασφαλιστικός φορέας.
-Δεν υπάρχουν ένσημα σε χαρτί. Οι ασφαλιστικές σου εισφορές γίνονται ηλεκτρονικά τόσο από τον εργοδότη σου και από εσένα μέσω της μισθοδοσίας σου, όσο κι από εσένα προσωπικά αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας μέσω τραπεζικού σου λογαριασμού.
-Ο ΦΠΑ αποδίδεται κάθε τρίμηνο υποχρεωτικά κι αν καθυστερήσεις έχεις πρόστιμο για κάθε ημέρα καθυστέρησης από το οποίο δεν απαλλάσσεσαι.
-Για να ανοίξεις εταιρία χρειάζεσαι το πολύ δέκα ημέρες. Ανάλογα την εταιρία.Το 95% των ισπανικών εταιριών είναι μικρομεσαίες.
Η βάση όλων είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός όπου υποχρεωτικά μπαίνει η μισθοδοσία σου ή η σύνταξή σου κι από εκεί ρυθμίζονται όλες οι υποχρεώσεις σου.
Φυσικά και υπάρχει φοροδιαφυγή και πολλές παρεκκλίσεις στα προηγούμενα αλλά είναι οι εξαιρέσεις, όχι ο κανόνας. Επιπλέον οι κεντρικές κυβερνήσεις της Μαδρίτης είναι μάλλον απλά διαχειριστικές διότι ο κάθε πολίτης λογοδοτεί στην Αυτονομία που ζει, η οποία φροντίζει για την καλύτερη εξυπηρέτησή του. Δηλαδή, ο " ισπανός Καλλικράτης" και το σύστημα των 17 Αυτόνομων περιοχών στις οποίες διαιρείται η χώρα, λειτούργησαν υπέρ του πολίτη. Έχουν χαρακτηρίσει την Ισπανία " Γερμανία του Νότου" και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι έτσι από άποψη δομής και οργάνωσης του κράτους . Το μεσογειακό και χαοτικό ταμπεραμέντο θα το συναντήσετε μάλλον μόνο στις ταινίες του Αλμοδόβαρ ή στη ζωή των τσιγγάνων που χορεύουν φλαμέγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: