Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

"Η βεβήλωση της οικίας του Πλάτωνα" γράφει ο Γιώργος Σταματόπουλος ("Εφημερίδα των Συντακτών", 10.01.2018)


.............................................................
 




Η βεβήλωση της οικίας του Πλάτωνα


Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος  
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν σταματήσει, έχουν ξεχάσει να ντρέπονται (μα εντελώς) και το αποδεικνύουν καθημερινά με τις δεκάδες αντιφάσεις και colotumbes τους.
Οταν ήταν στην αντιπολίτευση ωρύονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης και τα κατήγγελλαν ως απαράδεκτες μεθοδεύσεις και σμπαράλιασμα της νομιμότητας· βροντοφώναζαν ότι εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της εταιρείας Artume, θυγατρικής της BlackRock, γνωστού οικονομικού κολοσσού.
Τώρα ο κ. Σταθάκης βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του (παλιά του τέχνη κόσκινο) σε προεδρικό διάταγμα (τι άλλο;) που νομιμοποιεί την ανέγερση mall, δίδοντας μάλιστα σε ένα κτίριο-τέρας την ονομασία Κήποι της Ακαδημίας (αγγλιστί βεβαίως: «Academy Gardens»...).
Αδιαφορώντας παγερά για το τι έλεγε το αριστερό μόρφωμα, που τώρα κυβερνάει, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια την τοπική κοινωνία και μεγάλο τμήμα της ευρύτερης δυτικής Αττικής, βεβηλώνουν την κατοικία και τη σχολή του Πλάτωνα ισχυριζόμενοι μάλιστα (καθόλου τσίπα) ότι αναβαθμίζουν και προστατεύουν την περιοχή.
Ποιες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ποιος πολιτισμός, ποια αισθητική· ποιος διάολος ήταν αυτός ο Πλάτων, που μας έχουν πρήξει με δαύτον καθώς και με κάτι ερειπιώνες, που εμποδίζουν την ταχεία και μεγίστη ανάπτυξη; Ελα ντε.
Κατά τα άλλα είμαστε απόγονοι ανθρώπων ευκλεών και κληρονόμοι κτισμάτων τεραστίας πολιτισμικής σημασίας. Εδώ που τα λέμε, ουδέποτε η Αριστερά, πλην ορισμένων φωτεινών εξαιρέσεων, τα πήγε καλά με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα αυτού του πολιτισμού.
Αντιδρούν, με το δίκιο τους, οι κάτοικοι, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια «επένδυση» θα «πνίξει» την περιοχή και θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες και καταστηματάρχες, επιφέροντας ταυτόχρονα συμφόρηση στην κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν στα χέρια τους από εμπορικούς συλλόγους της δυτικής Αθήνας, το mall όχι απλώς δεν θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως επαίρονται και διατυμπανίζουν τα «στελέχη» του, αλλά, αντίθετα, θα στείλει στην ανεργία περίπου έξι χιλιάδες εργαζόμενους από τις μικρές επιχειρήσεις των γύρω περιοχών (Σεπολίων, Κολωνού, Λόφου Σκουζέ, Ακαδημίας Πλάτωνος).
Επίσης θα προκαλέσει: ερήμωση στο Μπουρνάζι, ξαφνικό θάνατο της εμπορικής αγοράς στο Περιστέρι και τους γειτονικούς δήμους και βεβαίως ασυγκράτητη τσιμεντοποίηση (κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι).
Εχουν οι κάτοικοι την πρότασή τους, αλλά ποιος τους ακούει; Ας τη δούμε, συνοπτικά: «Ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών· αναβάθμιση των κατοικήσιμων περιοχών με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι...)· πολεοδομική ανάπλαση του βιομηχανικού πάρκου με χρήσεις συμβατές προς τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αρχαιολογικού πάρκου· στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές».
Ο κ. Σταθάκης φαίνεται να αδιαφορεί για όλα αυτά· οι άνθρωποι υπογράφουν οτιδήποτε -κάποτε βέβαια θα αναλογιστούν για ό,τι έπραξαν (υπέγραψαν) αλλά θα είναι πολύ αργά γι’ αυτούς, όπως και για όλους εκείνους που ούτε καν υποψιάστηκαν τι κακό μπορεί να προκαλέσει μια κυβέρνηση εκδικητικότητας, προϊόν μιας ανερμάτιστης παρέας, που ξαφνικά της εδόθη η εξουσία [και ας λέει άλλα η σύντροφος του πρωθυπουργού (κυβερνούν τάχα, αλλά δεν εξουσιάζουν!) αβάσταχτα κοινότοπα και παρωχημένα].
Πού ο Πλάτων, πού το αγαθόν του; Δεν ντρέπονται, το είπαμε..

Δεν υπάρχουν σχόλια: