Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ο ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ για το "έτοιμο και την ετοιματζίδικη ζωή"... (www. lifo.gr, 30/8/2013) & Σεπτ. 2006)

.........................................................








       Ο ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    για το "έτοιμο και την ετοιματζίδικη 
                                ζωή :



...Υπάρχει η αίσθηση ότι ενώ γίνονται τόσα πράγματα γύρω μας οι καλλιτέχνες, οι πνευματικοί άνθρωποι σιωπούν ή ιδιωτεύουν όταν δεν συναινούν.

Το δικαίωμα στην ιδιώτευση είναι απολύτως σεβαστό. Αλλά εφ' όσον κάποιος μιλά ή εκφράζεται δημόσια πρέπει να τολμά. Θλίβομαι για το ταλέντο που απορροφάται αναίμακτα από το σύστημα όπως για τον καλλιτέχνη που κατεβάζει τα βρακιά του αμέσως για χάρη της αναγνώρισης. Και μένα στα 37 μου μου ζητήθηκε να κάνω τη μεγάλη επίσημη γλώσσα. Αυτό είναι, αν θες μια κίνηση του συστήματος, η οποία είναι θετική μόνο αν δεν απονευρώνει το δόντι που δαγκώνει. Όμως αυτό είναι ευθύνη του δοντιού.

Εσύ ...δαγκώνεις;

Δεν θα το πω εγώ αυτό. Εκείνο που μου αρέσει είναι να κάνω καθαρά αυτό που έχω ανάγκη. Στενοχωριέμαι όμως όταν βλέπω μαχητικούς ανθρώπους να καταντούν ξενέρωτοι.

Τι άλλο σε στεναχωρεί;

Η ανευ όρων αποδοχή της ετοιματζίδικης ζωής που προτείνει το σύστημα και το λάιφ στάιλ. Η έτοιμη τέχνη. Η έτοιμη διασκέδαση. Οι έτοιμες διακοπές. Τα έτοιμα σπίτια. Η έτοιμη ενημέρωση. Η έτοιμη τηλεόραση. Η ζωή που δεν αναρωτιέται κάθε τόσο για το νόημά της, δεν είναι, ξέρεις, της προτίμησής μου. Όχι ότι έχουν τόση  σημασία αυτές μου οι απόψεις τις αναφέρω επειδή με ρώτησες. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα δεν είναι κάποιος  παραδοσιακός συντηρητισμός που μας κρατά "πίσω", αλλά κάτι παγκόσμιο και πολύ μοντέρνο που ονομάζεται θεοποίηση της ανάπτυξης και του κέρδους. Ενώ το πρόβλημα θα έπρεπε να ήταν πώς να καλυτερεύσουμε μέσω αυτών την καθημερινότητά μας. Αλλά αν είναι να εγκλωβιστούμε μια ζωή επί πιστώσει, τότε προς τι η ανάπτυξη; Αυτός είναι ο πραγματικός, ο τερατώδης συντηρητισμός του σήμερα... 

Δες περισσότερα εδώ: 




Δεν υπάρχουν σχόλια: