Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

"Χειρονομία και άποψη" Του Γιώργου Σταματόπουλου ("Εφημερίδα των Συντακτών" 15/8/2013)

......................................................


"Εφημερίδα των Συντακτών", 15/08/13

Χειρονομία και άποψη

     
Του Γιώργου Σταματόπουλου

Μη νομίσουμε κι έτσι επαναπαυτούμε ότι το Life Style, αυτός ο θορυβώδης συνασπισμός κενών ανθρώπων, ξεψύχησε, ότι μας άφησε χρόνους. Μπορεί να πληγώθηκε, μπορεί να κρύφτηκε από ντροπή και φόβο (όχι από σεμνότητα!), αλλά δεν παραδίδει τα όπλα· απλώς ελίσσεται, μεταμορφώνεται, ακόμη ακόμη οικειώνεται μισητές σ’ αυτό μορφές επιβίωσης, όπως είναι οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εργατικές συλλογικότητες, ο αναρχισμός και λοιπά.

Τώρα προσπαθεί να διεισδύσει και να προβάλει τη ριζοσπαστική Αριστερά, αυτήν του Συνασπισμού, της προόδου και λοιπών επαναστατικών δυνάμεων. Το βλέπεις στις κινήσεις και στον μορφασμό τους, στον τρόπο -σαν παγόνια!- που περπατούν. Είναι πολύ πιο ισχυρή η χειρονομία, όπως και η φυσιογνωμία από την άποψη και την ιδεολογία. Η άποψη, όταν εκφράζεται προσεγμένα και είναι καλοδουλεμένη γλωσσικά, μπορεί να κρύψει τον φανατισμό και την αδαημοσύνη εκείνου που την εκφέρει. Η χειρονομία, όμως, τον προδίδει· η στάση του σώματος, ο βηματισμός, η αμηχανία μαρτυρούν τον εσωτερικό του (κενό!) κόσμο.

Το ίδιο και με την ιδεολογία. Αυτός που θέλει να πει ότι είναι Αριστερός, τρυγάει δυο τσιτάτα, σαβουρώνει πέντε έξι πληροφορίες από τις τελευταίες ανακοινώσεις των αριστερών κομμάτων, της προτίμησής του φυσικά, κι αρχίζει να εξαπολύει μύδρους εναντίον όσων διαφωνούν. Καμιά ιδεολογία δεν μπορεί να καλύψει την κενότητά του, όσο κι αν αυτός επικαλείται τις καλύτερες των αριστερών ρήσεων· τον προδίδει ο μορφασμός του, που δείχνει με άνεση τη ρηχή του εμπάθεια.

Ετσι «μεγαλούργησαν» οι άνθρωποι του Life Style. Ηδονιστές στιγμιαίοι, κάτι σαν τον νεσκαφέ φραπέ, επιρρεπείς και κήρυκες της θετικής σκέψης, λες κι έτσι ξορκιζόταν η αθλιότητα της ζωής, αγράμματοι, διότι ο καλλωπισμός της φιγούρας τους δεν τους άφηνε χρόνο να ασχοληθούν με τη γνώση, ιδιοτελείς, αλλά με σύμμαχο εκείνον τον Κοέλιο (όλο το σύμπαν συνωμοτεί εάν θέλεις να πετύχεις τον σκοπό σου)· ανερμάτιστοι, διότι αδιαφορούν για τη σύμπηξη χαρακτήρα και συνείδησης.

Ολα τούτα έχουν ποτίσει τους πάντες και ας λέμε οι πλείστοι ότι δεν έχουμε σχέση μαζί τους ή ότι τα περιφρονούμε, τα καταδικάζουμε, τα προσπερνάμε. Αποφεύγουμε να κοιτάξουμε τους καθρέφτες της νόησης και της ψυχής, γι’ αυτό εξακολουθούμε να κοκορευόμαστε ότι είμαστε υπέρ των μειονοτήτων και λοιπών.

Το Life Style δεν ήρθε για να φύγει· έχει διαβρώσει τους πάντες: την εκπαίδευση, την πολιτική, τη δημοσιογραφία, ακόμη και την Εκκλησία, ακόμη και τους πιστούς· για τους ιδεολόγους τα είπαμε. Και τούτο διότι διακονήθηκε και εξακολουθεί να υποδιακονείται από ικανούς ανθρώπους, καθαρούς αμοραλιστές, συνεπείς καιροσκόπους, καλούς ψυχολόγους των κλίσεων και των τάσεων (καθοδηγούμενων) του πόπολου. Καινούργιο φρούτο: Life Style με αριστερό προφίλ. Το γράφουμε συνεχώς για να μην ξεχνιόμαστε και οι ίδιοι. Και γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας με τους ανθρώπους του…

gstamatopoulos@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: