Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

"Πολιτικός αντικατοπτρισμός" του Απόστολου Διαμαντή (www.protagon.gr, 27/8/2013)

.........................................................

Πολιτικός αντικατοπτρισμός

 του Απόστολου Διαμαντή

(www.protagon.gr, 27/8/2013)

Photo: Simon Purdy/Flickr
Photo: Simon Purdy/Flickr
 
 
Τα καραβάνια στην έρημο το ξέρουν: Όταν το αντικείμενο που κατοπτρίζεται, γιατί ακριβώς το θερμό στρώμα αέρα δρα σαν κάτοπτρο, είναι ο ουρανός, τότε μας δίνει την εντύπωση μιας λίμνης, εξαιτίας του μπλε χρώματός του. Και τότε οι καμηλιέρηδες βλέπουν οάσεις, εκεί όπου υπάρχει σκέτη άμμος της ερήμου. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχει και η προπαγάνδα του Μαξίμου, να μας κάνει καμηλιέρηδες που βλέπουμε οάσεις μέσα στην έρημο. Το κούρεμα. Τη μείωση των επιτοκίων. Την αναστολή πληρωμών τοκοχρεολυσίων. Και τέλος, το καλύτερο, την οριστική αποχώρηση της τρόικας, μέσα στον χειμώνα! Και όλα αυτά επειδή πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα!
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σ’ αυτή την ανόητη προπαγάνδα; Το κούρεμα; Μα αυτό ακριβώς το κούρεμα ήταν που εκτίναξε το δημόσιο χρέος, που βούλιαξε τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία και επίσης οδήγησε στην κατάρρευση της ζήτησης και της παραγωγής. Να θαυμάσει το πρωτογενές πλεόνασμα; Εδώ μιλάμε για λογική του καραγκιόζη. Χρωστάς σε όποιον μιλάει ελληνικά ως κράτος, κόβεις όλες τις δημόσιες δαπάνες και μετά φυσικά έχεις πλεόνασμα. Φυσικά. Εάν μάλιστα θανατώσεις και όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους σε θαλάμους και απολύσεις όλους τους υπαλλήλους, θα έχεις πλεόνασμα για τα επόμενα χίλια χρόνια. Και ο Τσαουσέσκου είχε σούπερ πλεόνασμα, αλλά δεν είχε κατοίκους.
Μπορείς επίσης να θαυμάσεις τη χειμερινή εκδίωξη της τρόικας από τον Σαμαρά! Άλλο κι αυτό πάλι. Ένας άνθρωπος που δεν έχει βγάλει άχνα από τότε που έγινε πρωθυπουργός, που είπε 3 Ζάππεια ψέματα για να εκλεγεί, έρχεται τώρα και προαναγγέλλει το τέλος της τρόικας. Πάλι καλά που δεν ανακοίνωσε και σύλληψη του Τόμσεν και προσαγωγή του σε δίκη, σαν τον Νότη Μαριά. Προφανώς έχουν την πεποίθηση εκεί στου Μαξίμου, ότι όλος ο πληθυσμός είναι εντελώς ηλίθιος, ένα φοβισμένο κοπάδι που τρώει ό,τι του σερβίρει η προπαγάνδα.
Αυτόν τον αντικατοπτρισμό της ερήμου φαίνεται πως υιοθετούν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Νομίζουν κι αυτοί οι καημένοι, ότι μόλις γίνουν οι γερμανικές εκλογές θα έρθει η Μέρκελ να τους σώσει. Έχω άσχημα νέα για τον Κουκουλόπουλο. Δεν τον έχει στο πρόγραμμα η Μέρκελ. Διότι εάν η Μέρκελ δώσει λεφτά στον Κουκουλόπουλο να παριστάνει τον σωτήρα, τότε τι ακριβώς θα κάνει με τον Πορτογάλο, τον Ιρλανδό, τον Ισπανό και τον Ιταλό; Θα της πούνε οι άνθρωποι, και με το δίκιο τους, γιατί σώζεις το ΠΑΣΟΚ; Σώσε κι εμάς; Οπότε αυτό δεν θα γίνει. Οι πασόκοι βλέπουν κι αυτοί οάσεις, αλλά πάνε βουρ για ολική αφυδάτωση.
Διότι, αυτό που θα συμβεί, θα είναι ένα νέο δάνειο. Νέο χρέος. Και νέα μέτρα φυσικά. Έτσι έχει αποφασίσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και κυρίως η Γερμανία. Ακόμη και κούρεμα να κάνουν, εάν αυτό το απαιτήσει το ΔΝΤ, τα νέα μέτρα -απολύσεις, κατάργηση επικουρικών συντάξεων, πλειστηριασμοί ακινήτων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, μείωση μισθών, αύξηση φόρων κατοικίας- είναι δεδομένα.
Με αυτά τα δεδομένα όμως η κυβέρνηση θα πέσει. Διότι ένας αριθμός βουλευτών θα προτιμήσει σίγουρα μια έντιμη αποχώρηση τώρα το φθινόπωρο, από μια βίαιη εκδίωξη το καλοκαίρι του 2014. Βεβαίως ο Σαμαράς θέλει να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ στις αρχές του 2014. Ας την αναλάβει. Αλλά να ξέρει ότι μετά δεν θα έχει χρόνο. Θα χάσει όχι μόνον τις εκλογές, αλλά και την ηγεσία.
Οι εκλογές μέσα στο φθινόπωρο είναι η μόνη λογική διέξοδος, πριν τα πράγματα αγριέψουν για όλους. Ούτως ώστε να μείνουν όρθια σχετικώς και τα δύο κυβερνητικά κόμματα, μπας και συγκροτήσουν μια σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Αριστεράς που προφανώς θα σχηματιστεί και αποφύγουμε έτσι τον επικίνδυνο δρόμο του νέου δικομματισμού μεταξύ Αριστεράς και Χρυσής Αυγής. Εκλογές τώρα. Το καλοκαίρι θα είναι αργά για όλους. Θα έχει μεσολαβήσει γενικό χάος.


* Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: