Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

"To εποπτικόν της τηλεόρασης" του Γιώργου Σταματόπουλου ("εφημερίδα των συντακτών", 09/08/13) Αναποφεύκτως μετά σχολίου...

........................................................


















("εφημερίδα των συντακτών", 09/08/13)

To εποπτικόν* της τηλεόρασης

     
Του Γιώργου Σταματόπουλου

Εχουν παρέλθει ημέρες πέντε από τότε που ο Παντελής Καψής ανακοίνωσε τα ονόματα (που πρότεινε ως εποπτικό συμβούλιο) για τον μεσοφορέα της Δημόσιας (sic) Τηλεόρασης. Τούτο σημαίνει, όπως με πληροφορούν οι γνωρίζοντες, ότι οι άνθρωποι που κουβαλάνε αυτά τα ονόματα έχουν αποδεχτεί τη θέση, άλλως, λένε, θα είχαν διαψεύσει ή θα είχαν διαχωρίσει τη θέση τους.

Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θα κάνουν οι νοματαίοι του Εποπτικού Συμβουλίου. Εκείνο που, όμως, άπαντες γνωρίζουν είναι ότι με την παρουσία τους θα νομιμοποιήσουν τη φασιστικής απόχρωσης απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει με το «έτσι γουστάρω» την ΕΡΤ. Βάζουμε την απόχρωση για να απαλύνουμε τη φρίκη του φασισμού και τη δυσαρέσκεια των πολιτικώς ορθώς σκεπτομένων.

Μεταξύ των ονομάτων φιγουράρει και μια συνεργάτιδα της εφημερίδας μας. Αυτό από μόνο του εγείρει μέγα θέμα ηθικής τάξης, αλλά και ιδεολογικής και δημοκρατικής. Δεν μπορεί κάποιος να συμμετέχει σ’ έναν παράνομο κρατικό φορέα, που ούτε ΑΦΜ δεν διαθέτει, ο οποίος φέρνει σε δίλημμα χιλιάδες εργαζομένους: να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε αυτόν, ώστε να διεκδικήσουν μια θέση στον μελλοντικό φορέα, απεμπολώντας όμως εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ή να παραμείνουν στις επάλξεις του αγώνα, όπως έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, κινδυνεύοντας έτσι να παραμείνουν στην ανεργία;

Δεν ενδιαφέρει κανέναν με ποια κριτήρια ο κ. Καψής επέλεξε τα πρόσωπα· προφανώς τα θεώρησε κοινής αποδοχής, επαρκούς επαγγελματισμού, ικανά να βοηθήσουν την κυβέρνηση σε μια δύσκολη στιγμή της. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν, είναι βέβαιο ότι το «ναι» τους είναι αντιεργατικό, συστημικό, συντηρητικό, και ας μιλάνε για εξυγίανση εκείνοι που οδήγησαν την ΕΡΤ στην απαξίωση μέσω του πελατειακού (φρικώδους) συστήματος αλληλεξάρτησης. Ο καθείς βεβαίως είναι ελεύθερος να σκέφτεται και να πράττει κατά πώς τον προστάζει το κοσμοείδωλό του, το γούστο του, η γκλάβα του, δεν μπορεί, όμως, να πατά σε δυο βάρκες· σ’ αυτήν που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την κοινωνία και σ’ αυτήν που κάνει ό,τι μπορεί εναντίον της κοινωνίας. Εκτός από αστείο (και αδύνατο) είναι και τραγικό. Εάν γουστάρουμε το σύστημα, πάμε με το σύστημα και όμορφα όμορφα καθαρίζουμε τη στάση μας και τη συμπεριφορά μας. Δεν μπορούμε, όμως, ταυτόχρονα να γράφουμε σ’ ένα φύλλο που προσπαθεί να δώσει κουράγιο, αλλά και πολιτική παρεμβατική φωνή στους πάσχοντες. Η πολυφωνία είναι απαραίτητη σε μια εφημερίδα, αλλά δεν είναι θέμα δημοκρατικής ανοιχτοσύνης της εφημερίδας· είναι θέμα αυτός που γράφει σε αυτήν να γνωρίζει το μέτρον, το όριον, τον εαυτό του. Δεν συνεχίζω γιατί δεν ξέρω την ακριβή κατάληξη· έως τώρα μίλησα με βάση μια υπόθεση και μια ανεπεξέργαστη πληροφορία, επαρκή όμως για να καταχωριστούν οι ενστάσεις, επικουρικές, πάντα, του διαλόγου και της Δημοκρατίας. Για τη συνεργάτιδα της «Εφ.Συν.» Αννα Δαμιανίδη ο λόγος, αλλά, είπαμε, θα επανέλθουμε όταν όλα είναι διαυγή.

gstamatopoulos@efsyn.gr


*: Αντιγράφω από την "Καθημερινή" (6/8/2013): 

Διαμορφώνεται το Εποπτικό Συμβούλιο της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης

Σε τροχιά συγκρότησης εισέρχεται η νέα ελληνική τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ), καθώς χθες δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα όσων προτείνεται να αποτελέσουν το πρώτο Εποπτικό Συμβούλιο που θα αναλάβει τη δημιουργία, εκ του μηδενός, του φορέα που θα διαδεχθεί την ΕΡΤ. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι ζυμώσεις για τη λειτουργία του ενδιάμεσου σχήματος (Δημόσια Τηλεόραση), καθώς έχουν ήδη υποβληθεί 8.000 αιτήσεις (εκ των οποίων οι 1.000 από πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ) για προσωρινή απασχόληση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αρμόδιο υφυπουργό, Παντελή Καψή, το σχήμα αναμένεται να εκπέμψει κανονικό πρόγραμμα, με ειδησεογραφικές εκπομπές, τις λίγες προσεχείς εβδομάδες.
Στην πρόταση Καψή προς το Υπουργικό Συμβούλιο (σ.σ. που μόνον στην αρχική φάση του φορέα θα επιλέξει τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου) περιλαμβάνονται οι: Αννα Δαμιανίδη (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Ανδρέας Ζούλας (δημοσιογράφος), Τατιάνα Καραπαναγιώτη (παραγωγός, αντιπρόεδρος του Ελ. Κέντρου Κινηματογράφου), Λουκάς Καρυτινός (αρχιμουσικός), Σίμος Ε. Σιμόπουλος (πρύτανης του ΕΜΠ), Θεόδωρος Φορτσάκης (πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας).
Αμέσως μετά την τυπική έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου, το νέο Εποπτικό Συμβούλιο θα αναλάβει τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ και τη διαμόρφωση του νέου οργανογράμματός της.
Στο μεσοδιάστημα, θα εκπέμπει η Δημόσια Τηλεόραση, με τον κ. Καψή να εκτιμά ότι απαιτούνται ελάχιστες εβδομάδες προκειμένου να βγει στον αέρα ένα συγκροτημένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει, ουσιαστικά, ένα τηλεοπτικό κανάλι και ένα ραδιόφωνο. Σε χθεσινή του συνέντευξη στο MEGA, ο κ. Καψής δεσμεύθηκε ότι θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις που απαιτούνται προκειμένου όσοι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ προσληφθούν με προσωρινές συμβάσεις στο ενδιάμεσο σχήμα να μη χάσουν το δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας και οι συμβάσεις τους να παραταθούν έως ότου εκπέμψει το νέο σχήμα. Ο υφυπουργός Επικρατείας επιβεβαίωσε, τέλος, ότι ο κ. Β. Θωμόπουλος, στέλεχος της πρώην ΕΡΤ, θα αναλάβει τη λειτουργία του ειδησεογραφικού τμήματος του μεταβατικού τομέα, ενώ έκανε λόγο για συμφωνία με τους τεχνικούς προκειμένου να συμμετάσχουν στην προκήρυξη για τις 1.400 περίπου θέσεις που εκκρεμούν προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 2.000 εργαζομένων, τον οποίον έχουν συμφωνήσει οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το ενδιάμεσο σχήμα.

Σχολιάζω: Ξεκινώντας από το ειδικό στο γενικό μου προξενεί μεγάλη απορία και κατάπληξη πως μια συμπολίτις μας (η κ. Δαμιανίδη, εν προκειμένω) που έδειξε αυταπάρνηση και μαχητικότητα σ' ένα θέμα-ταμπού για την ελληνική κοινωνία, όπως είναι το μεταναστευτικό και οι όποιες "παρενέργειές" του στη ζωή μας, που υπερασπίστηκε απέναντι σε "βαρύ" όνομα του ακαδημαϊκού σταρ-σύστεμ (την κ. Δημουλά, πάλι εν προκειμένω) το δικαίωμα των απόκληρων του κόσμου να συνυπάρχουν με μας στους δικούς μας δημόσιους χώρους (στις πλατείες και τα παγκάκια τους-μας), μου προξενεί, λέω, κατάπληξη η περισσή ευκολία που προσφέρει τη συνδρομή της στο στήσιμο του νέου φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Εύλογα συντάσσομαι με τον κ. Σταματόπουλο επί της ουσίας του άρθρου του. Ωστόσο, αναρωτιέμαι ποια θα μπορούσε να είναι η στάση της εφημερίδας (των λοιπών συνεταίρων, εν προκειμένω), απέναντι στην κ. Δαμιανίδη. Να την απολύσει; Να τη διαγράψει δίκην πολιτικού κόμματος; Αστεία πράγματα. Δεν ξέρω, αν μπορούν τέτοιες ατομικές στάσεις και ενέργειες μπορούμε να τις κοιτάζουμε με τον γνώμονα του συλλογικού συμφέροντος (που εδώ είναι η στάση της εφημερίδας στο θέμα της ΕΡΤ) και με ό,τι αυτό το συμφέρον μας υποχρεώνει να κάνουμε. Η καβαφική "τιμή και πεποίθησις" που μας κατευθύνει στις επιλογές της ζωής μας είναι ίσως ένας γνώμονας και μ' αυτόν τον γνώμονα προσερχόμαστε στις όποιες (επαγγελματικές, φιλικές και άλλες) σχέσεις μας. Καλή καρδιά λοιπόν και κατανόηση απέναντι στον φίλο που μπορεί και να σφάλλει.
   Από την άλλη ερχόμενος στο γενικό, δεν διακρίνω αυταπάρνηση και μαχητικότητα από τους εργαζόμενους-απολυμένους της ΕΡΤ, ούτε φυσικά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Οι 1000 αιτήσεις στις 8000 αυτό καταμαρτυρούν. Έτσι ενώ το αυταρχικό εκ μέρους της κυβέρνησης κλείσιμο της ΕΡΤ έθεσε ένα ζήτημα δημοκρατίας, οι 1000 εργαζόμενοι-απολυμένοι της ΕΡΤ αρνήθηκαν να το δουν έτσι. Που σημαίνει ότι "αναγνώρισαν" μια λογική δικαιοσύνης στην κυβερνητική αυθαιρεσία ή την ανάγκη να απαλλαγεί η κρατική ραδιοτηλεόραση από τα βάρη του αμαρτωλού (αδιακρίτως για το ποιος ευθύνεται επί τόσα χρόνια) παρελθόντος. Οπότε προδιαγράφεται το μέλλον νικηφόρο για τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Εκτός αν πρόκειται για ένα ακόμα (μακάρι το τελευταίο) σύμπτωμα υποταγής στον μιθριδατισμό των τελευταίων χρόνων... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: