Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Πέτρος Μανταίος, "Ριζοσπάστης", "Αυγή" : Ένας "διάλογος", όταν λείπει το αυτονόητο...*


....................................................................................

 

 

α)

"Ελευθεροτυπία" - Στα πεταχτά- 18/08/2011

Πρωτίστως πράξη δικαιοσύνης

Κάποιοι ίσως το θεωρούν κάρφωμα, κατάδοση, δόσιμο, ρουφιανιλίκι και άλλα παρόμοια. Προσωπικά, πιστεύω πως η καταγγελία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ενεργειών είτε υποψιών φοροδιαφυγής είναι, πρωτίστως, πράξη δικαιοσύνης.

Οσο άδικο είναι να πληρώνουν τη νύφη οι πολλοί και οι λίγοι επιτήδειοι να το στρίβουν με την προίκα, τόσο δίκαιο είναι, εάν το στρίβειν γίνεται αντιληπτό από πολίτες, οι πολίτες αυτοί να σπεύδουν -όπως έχουν υποχρέωση και δικαίωμα- σε βοήθεια της πολιτείας.
Ακούω συχνά -προπαντός τώρα που η κρίση έχει γονατίσει τα φανερά εισοδήματα- ότι «δεν είναι κράτος αυτό», «δεν είναι πολιτεία», «κυβέρνηση». Πιστεύω πως όσοι αφορίζουν, στη δίκαιη οργή τους, δεν βλέπουν ότι αυτό που ετούτη την ώρα χρειαζόμαστε περισσότερο είναι καλύτερο κράτος, αξιόπιστη πολιτεία, αποτελεσματική και αποφασιστική κυβέρνηση. Και πως όσο αυτά τα αφορίζουμε και τα ελεεινολογούμε -που εδώ που τα λέμε δεν είναι και πρότυπα αμέμπτου ηθικής και υποδειγματικής παραγωγικότητας- τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να ανεβούμε, έστω για λίγες ανάσες, στην επιφάνεια και τόσο αυξάνουν οι ευκαιρίες για τα τρωκτικά των (προσδοκώμενων) δημοσίων εσόδων και του δημόσιου χρήματος.
Από αυτή την άποψη θεωρώ αισιόδοξο ότι («Καθημερινή» 14/8) στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας καταγγελιών φοροδιαφυγής του ΣΔΟΕ (2008-2010) παρατηρήθηκε εντυπωσιακή αύξηση καταγγελιών: 4.000 το 2008, 4.500 το 2009, 18.500-19.500 το 2009 και 7.500 το πρώτο εξάμηνο του 2011. Πολύ περισσότερο που, όπως διαβάζω, με τις καταγγελίες (ορθότερα, παρεμβάσεις πολιτών με τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικά μηνύματα ή αυτοπροσώπως, από τις οποίες ελάχιστες αποδείχτηκαν φάρσες ή συκοφαντίες) δεν αποκαλύφθηκαν... απλώς φοροφυγάδες, αποκαλύφθηκαν και: φορτία ηρωίνης (τον περασμένο μήνα στη Θεσσαλονίκη), λαθρεμπόρια όπλων, κυκλώματα πορνείας, αποθήκες λαθραίων ενδυμάτων, καυσίμων κ.λπ. Το καλοκαίρι βέβαια τα «πυρά» συγκεντρώνονται στις τουριστικές περιοχές. Επομένως, όταν ακούμε ότι «θα φτάσουμε ο ένας να ρουφιανεύει τον άλλο», καλό είναι να εξετάζουμε και ποιος το λέει... 

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΣελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΤΟΝ ΡΟΥΦΙΑΝΟ: «Κάποιοι ίσως το θεωρούν κάρφωμα, κατάδοση, δόσιμο, ρουφιανιλίκι και άλλα παρόμοια. Προσωπικά, πιστεύω πως η καταγγελία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ενεργειών είτε υποψιών φοροδιαφυγής είναι, πρωτίστως, πράξη δικαιοσύνης (...) αυτό που ετούτη την ώρα χρειαζόμαστε περισσότερο είναι καλύτερο κράτος, αξιόπιστη πολιτεία, αποτελεσματική και αποφασιστική κυβέρνηση (...) Από αυτή την άποψη θεωρώ αισιόδοξο ότι ("Καθημερινή" 14/8) στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας καταγγελιών φοροδιαφυγής του ΣΔΟΕ (2008-2010) παρατηρήθηκε εντυπωσιακή αύξηση καταγγελιών: 4.000 το 2008, 4.500 το 2009, 18.500-19.500 το 2009 και 7.500 το πρώτο εξάμηνο του 2011» (ο Π. Μανταίος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
 ....................................................................................
 
γ)

Εγκώμιο στον ρουφιάνο;
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/08/2011 εφημερίδα "ΑΥΓΗ"
 
Με κάποια έκπληξη διαβάσαμε στο "Ριζοσπάστη" ένα σχόλιο για τη φοροδιαφυγή. Η εφημερίδα αναδημοσίευσε το εξής τμήμα άρθρου του Π. Μανταίου ("Ελευθεροτυπία"): «Κάποιοι ίσως το θεωρούν κάρφωμα, κατάδοση, δόσιμο, ρουφιανιλίκι και άλλα παρόμοια. Προσωπικά, πιστεύω πως η καταγγελία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ενεργειών είτε υποψιών φοροδιαφυγής είναι, πρωτίστως, πράξη δικαιοσύνης (...) αυτό που ετούτη την ώρα χρειαζόμαστε περισσότερο είναι καλύτερο κράτος, αξιόπιστη πολιτεία, αποτελεσματική και αποφασιστική κυβέρνηση”.
Εύλογες απόψεις και ουσιαστικές. Και όμως η εφημερίδα του ΚΚΕ χαρακτήρισε αυτές τις θέσεις “Εγκώμιο στον ρουφιάνο”. Ακριβώς. Αν είναι έτσι τότε το σχόλιο της εφημερίδας του ΚΚΕ είναι “εγκώμιο στη φοροδιαφυγή”! Τι άλλο πρέπει να γίνει για να είναι δικαιωμένη η σταθερή επί δεκαετίες θέση της ελληνικής αριστεράς κατά της εγκατεστημένης - νόμιμης και παράνομης - φοροδιαφυγής; Και όταν έχει γίνει πασιφανές που οδηγήθηκε η χώρα με το άδικο κοινωνικά σύστημα φορολόγησης, οι αριστεροί πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το σωστό και επηρεάζονται από την τρέχουσα γοητεία του “δεν πληρώνω, αν και έχω”;
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν περιορίζεται βεβαίως στη συλλογή πληροφοριών κ.λπ. Εξάλλου υπάρχουν πολλά στοιχεία στα ηλεκτρονικά αρχεία. Αφορά κυρίως τα μέτρα που εφαρμόζονται και την εγκατάλειψη της νόμιμης προστασίας της τεράστιας παραοικονομίας. Είναι επείγουσα και αναγκαία κοινωνικά, οικονομικά, είναι υπέρ των εργαζομένων. Και από τη σκοπιά της αριστεράς, κυρίως από τη δική της σκοπιά.
 ....................................................................................

 * ... που γίνεται όταν μια κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να το επιβάλει. Αλλά και η αντιπολίτευση όταν καταφεύγει σε τέτοιους "διαλόγους", το μόνο που απομένει είναι η ορφάνια του κόσμου και η καταφυγή του στο "σώζων εαυτόν σωθήτω", στο "κοιτάω την πάρτη μου", δηλαδή σε ό,τι μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: